Inspiratie, Materialen

Boomstamtafel voor in de tuin – een natuurlijke look!

Boomstamtafel

Een houten tuintafel blijft zeer populair voor tuinmeubilair. Hout is natuurlijk en robuust en straalt degelijkheid uit. Bovendien is het zowel een tijdloos materiaal als een materiaal waarin de tijd juist goed zichtbaar is. Bij de aanschaf van een tuintafel is hout dan ook een van de materialen die je dient te overwegen. Natuurlijk wil je daarbij kiezen voor een tuintafel die duurzaam is en jarenlang meegaat. In hout als materiaal is de tijd zichtbaar en dit kun je het beste zien in een boomstamtafel voor in de tuin.

Boomstamtafel kopen

Boomstamtafel kopen

Verticaal gezaagd

Bij een boomstamtafel wordt, zoals de naam al zegt, een tafelblad uit een boomstam gezaagd. De gekapte bomen kunnen tot wel drie jaar worden gedroogd, voordat er tafelbladen uit worden gezaagd. Hierdoor wordt de kans op werking van het hout verminderd, aangezien het meeste sap er al is uitgedroogd. Hout blijft wel een levend materiaal, dus er kunnen altijd wat scheurtjes in het hout ontstaan, maar dit draagt alleen maar bij aan het karakter van een boomstamtafel voor in de tuin.

Doordat de stam verticaal uit de boomstam wordt gezaagd, zie je in het tafelblad dus alle nerven en knoesten terug van de boom, waardoor elke tafel een uniek exemplaar is als geen ander. Indien de boom dik genoeg is kunnen er ook horizontale bladen uit worden gezaagd voor een boomstamtafel. Daarmee heb je een meer ronde dan rechthoekige tafel waarin de jaarringen van de boom zichtbaar zijn. Dit geeft eveneens een zeer mooi en uniek uiterlijk aan een tuintafel.

Jarenlang werd er veelvuldig gebruik gemaakt van tropisch hardhout in Europa. Door het decennialang overmatig toepassen van deze houtsoorten is er een schaarste ontstaan en is er bij de EU landen het besef gekomen dat het gebruik van deze mooie uitheemse houtsoorten niet ten koste mag gaan van het tropisch regenwoud in de gebieden waar deze soorten grotendeels vandaan komen. Door internationale afspraken is het nu strafbaar om illegaal gekapt tropisch hout de EU in te voeren. Er zijn echter ook vele soorten hardhout die dichterbij huis groeien. Zo zijn bijvoorbeeld eiken, beuken, iepen, berken en kersen onder meer in Europa te vinden, niet alleen voor openbaar groen, maar ook ten behoeve van de houtwinning en productie van tuinmeubilair.

Hardhout

Bij hardhout denk je aan houtsoorten die harder en sterker zijn. De meeste hardhoutsoorten zijn inderdaad harder dan de meeste zachthoutsoorten, maar er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Sommige zachthoutsoorten zijn harder in structuur dan bepaalde hardhoutsoorten. Over het algemeen zijn hardhoutsoorten afkomstig van loofbomen en is zachthout afkomstig van naaldbomen. Hardhout wordt al decennialang veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten meubilair, inclusief tuinmeubels. Het grootste gedeelte van de bossen wereldwijd bestaat uit hardhoutsoorten. Bepaalde soorten doen er decennia’s over om opnieuw te groeien. Zo kan een teak(boom) er wel 70 tot 90 jaar over doen voordat deze de gewenste hoogte heeft bereikt om te worden gekapt voor de houtwinning. Daarmee is teak dan ook een kostbare hardhoutsoort. Vervangers voor teak zijn bijvoorbeeld acaciahout en eucalyptus. Daarnaast worden eiken- en kersenhout ook veel toegepast.

Zachthout

Zachthout wordt in de praktijk meer toegepast, aangezien naaldbomen sneller groeien, waardoor het hout ervan in vergelijking tot hardhout vaak goedkoper is. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft dus niet zozeer te maken met de structuur of de hardheid van het hout. Zoals gezegd zijn de meeste hardhoutsoorten weliswaar harder dan de meeste zachthoutsoorten, maar er zijn een aantal uitzonderingen. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien de naaldbomen sneller groeien dan de loofbomen. Echter zijn deze houtsoorten minder makkelijk te vinden in massieve planken en daarmee ook niet vaak in boomstamtafels, aangezien het hout werkt en makkelijker kan scheuren en de bomen meestal niet dik genoeg worden om er een mooi en stevig tafelblad uit te zagen.

Acacia: het hardste hout in Europa

Vaak denken mensen bij hardhout aan de tropen als de plaats van herkomst. Bepaalde soorten zoals teak zijn inderdaad afkomstig uit de tropische regenwouden. Er zijn echter ook vele hardhoutsoorten binnen Europa te vinden. De hardste soort is de robiniaboom, die met zijn hardheid het tropisch hardhout benaderd en daarmee vrijwel net zo duurzaam is. Daarmee is het een goed alternatief voor tropisch hardhout. Robinia wordt ook wel pseudo-acacia genoemd, aangezien deze niet echt bij de familie van de acaciaboom behoort. Bij gebruik van zijn hout in meubilair, zoals de boomstamtafel voor in de tuin, wordt het echter vaak aangeduid als acaciahout.

Teak

Teak is een zeer degelijke en duurzame houtsoort en kan lang meegaan. Een teakhouten tafelblad kan wel 25 jaar of langer meegaan. Het heeft van nature een hoog oliegehalte, waardoor het niet snel kan uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de bouw en voor buitengebruik. Om het te kunnen verlijmen dient het wel eerst ontvet te worden. Door het hoge oliegehalte hoef je een tuintafel van teak ook niet te lakken, tenzij je dus de vergrijzing van de kleur wilt tegengaan.
Aangezien er tegenwoordig wereldwijd een schaarste is aan teakhout, is teak erg kostbaar en wordt het vaak vervangen door andere houtsoorten, zoals eucalyptus. De tuintafels die geheel van teakhout zijn gemaakt zullen vaak een stuk hoger geprijsd zijn dan die gemaakt uit andere hardhoutsoorten.

Eiken

Eikenhout wordt niet alleen geïmporteerd onder FSC-keurmerk, maar is deels ook uit Nederland zelf afkomstig. Eiken is erg populair vanwege zijn kleur en mooie nerven en motieven.
Er zijn verschillende soorten eiken zoals Europees eiken en Noord-Amerikaanse witte en rode eiken. Europees eiken is het meest toegepast in Nederland en wordt behalve voor tuinmeubilair ook gebruikt voor jachtbouw en vroeger voor funderingen van grachtenpanden. Eiken is zeer duurzaam en sterk, maar kan toch vrij goed bewerkt worden. Eiken wordt veel gebruikt voor het maken van boomstamtafels.

Unieke tafel

Met een boomstamtafel voor in je tuin heb je kortom een unieke tafel, aangezien er nooit twee identieke bladen uit een boomstam kunnen worden gezaagd. Ieder tafelblad heeft zijn eigen unieke patroon van jaarringen, knoesten en nerven, zodat je een zeer bijzondere en tijdloze tafel in huis hebt. Een boomstamtafel is zeer robuust en weerbestendig. Bovendien is het materiaal door de hoge kwaliteit zeer duurzaam en kan een boomstamtafel bij zorgvuldig gebruik en onderhoud generaties lang meegaan.