Als je tuinmeubilair in je tuin hebt staan, dan zul je daarbij meestal ook bijpassende tuinkussens hebben. Sommige tuinstoelen zitten ook zonder kussens erg aangenaam, maar natuurlijk verschilt de ene tuinstoel van de andere qua comfort. Een stoelkussen voegt daar altijd weer wat comfort aan toe. Bij aanschaf van een tuinstoel wordt er vaak door de leverancier al een passend tuinkussen bijgeleverd.
Ook voor tuinstoelen waar deze niet standaard bij worden geleverd kun je passende kussens vinden. Bij een kuipstoel zal bijvoorbeeld vaak geen kussen worden meegeleverd, maar kun je zelf kussens uitkiezen om je zitcomfort op deze stoel te vergroten.
Met name bij standenstoelen of verstelbare stoelen en ligstoelen worden kussens gebruikt. Aangezien we in Nederland leven in een gematigd klimaat kan er nogal eens een onverwachte bui vallen, zelfs op mooie zonnige dagen. Het kan dus goed gebeuren dat je in de ochtend nog even lekker buiten hebt gezeten en vervolgens de deur bent uitgegaan voor boodschappen, maar dat kort daarop je kussens natregenen door een onverwachte bui.
Alhoewel tuinkussens steeds meer van weerbestendige materialen worden gemaakt, is het beter om de kussens van je tuinset op te bergen als je ze niet gebruikt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kussentas gebruiken. Uiteraard denk je hier net als bij wasgoed niet altijd aan, waardoor tuinkussens makkelijk nat kunnen worden als je even niet oplet.
Tegenwoordig zijn er daarom ook all weather kussens te verkrijgen, oftewel kussens die je onder alle weersomstandigheden in de tuin kunt gebruiken. Met all weather kussens kun je met een gerust hart even een boodschap doen zonder dat je je tuinkussens naar binnen hoeft te leggen.

kopenall weather kussens kopen
Waterdoorlatend
Veel tuinkussens zijn tegenwoordig gemaakt van een waterbestendig of waterafstotend materiaal. Als er water op valt, zal dit er gemakkelijk van aflopen, waardoor de vulling niet nat kan worden. Als het echter langdurig regent, zal zelfs dit waterbestendige materiaal vaak niet voldoende zijn om te voorkomen dat je tuinkussens nat worden, aangezien water altijd door de naden en stiksels heen zal kunnen dringen. Als de voering van je kussens nat wordt, kan het lang duren voordat deze weer volledig droog zijn, waardoor er schimmelvorming kan optreden, dus het beste is dit te voorkomen door je kussens droog op te bergen wanneer je deze niet gebruikt.
All weather kussens zijn niet waterdicht, maar in tegendeel juist waterdoorlatend. Door hun speciale gaasvormige hoes en vochtdoorlatende vulling dringt water hier heel snel doorheen en loopt het er aan de onderkant van het kussen gewoon weer uit. Het effect hiervan is dat all weather kussens zeer snel weer droog zijn na een regenbui, waardoor je ze eigenlijk meteen weer kunt gebruiken. Bij all-weather kussens is het gebruik van een kussentas daarom niet noodzakelijk en kun je de kussens wel gewoon buiten laten liggen in geval van een regenbui. All weather kussens zijn gemaakt om alle weersomstandigheden te doorstaan, zodat je deze in principe altijd zonder zorgen buiten kunt laten liggen.
Open structuur
De vulling van een all weather kussen wordt meestal voorzien van een special schuim, of quick dry foam, met een open cellenstructuur. Dat betekent dat als hier water in komt het er gemakkelijk doorheen kan lopen, waardoor het schuim heel snel weer droog is en geen vocht zal vasthouden. Doordat het materiaal zo snel weer opdroogt kan het niet rotten of schimmelen.
De hoes om het kussen is voorzien van een gaasstructuur die eveneens waterafstotend is. Hierdoor lopen waterdruppels die er op vallen er snel weer af, maar het water dat er toch doorheen dringt, zal dus snel worden afgevoerd. Bovendien kun je de kussens snel en gemakkelijk met een doekje afnemen en zijn ze zo weer droog en schoon. Ook als er een vlek op zit, kun je deze eenvoudig wegpoetsen.
Dichtheid van het quick dry foam
Belangrijk is dat je bij de aanschaf van deze kussens let op de dichtheid van het materiaal. Als deze te laag is zal het kussen namelijk snel zijn elasticiteit verliezen en daarmee zijn vorm kwijtraken, waardoor het kussen je niet langer de ondersteuning geeft die het zou moeten. Je dient daarom te kiezen voor een schuim met een dichtheid van tenminste 30SG. SG staat hierbij voor Soortelijk Gewicht. Een dichtheid boven de 30SG geeft aan dat de kwaliteit van het all weather kussen in orde is, als de dichtheid onder de 30SG ligt zal het waarschijnlijk om een goedkopere set kussens gaan.
Kleurecht en vuilafstotend
Het materiaal van all weather kussens is bovendien kleurecht, wat betekent dat deze kussens vele uren in de zon kunnen liggen, zonder dat daarbij de oorspronkelijke kleur van de kussens verbleekt. Gemiddeld kunnen deze kussens wel 8 tot 10 jaar hun oorspronkelijke kleur behouden bij blootstelling aan de zon.
Daarnaast is de stof van all weather kussens vuilafstotend en vlekbestendig, dus zal vuil niet snel de kans krijgen zich hierop te hechten. Indien de all weather kusens toch vies zijn geworden, dan kun je ze eenvoudig schoonmaken met een spons en een sopje.
Sommige all weather kussens kun je ook in de wasmachine wassen op lage temperatuur, maar let hierbij op de wasvoorschriften die de fabrikant geeft op het label, aangezien de materialen per fabrikant kunnen verschillen. Vaak zijn de hoezen van een synthetisch materiaal gemaakt wat je alleen op lage temperaturen kunt wassen.
Beschermhoes voor je tuinset
Als je over all weather kussens beschikt heb je in principe geen beschermhoes voor je Loungeset meer nodig. Een beschermhoes is immers in de eerste plaats voor de zittingen en rugleuningen van je Loungeset bedoeld. Zowel een wicker Loungeset als hardhouten loungeset zal in principe altijd buiten kunnen blijven staan en hoef je niet af te dekken. Afhankelijk van wat de leverancier aangeeft kun je er eventueel voor kiezen om een beschermhoes voor je tuinset of Loungeset te gebruiken voor de natte maanden. Hiermee zorg je ervoor dat je tuinset of Loungeset langer meegaat, aangezien het afschermen van het materiaal tegen regen en overmatig zonlicht uiteindelijk de levensduur ervan zal verlengen.
Loungesets gemaakt van wicker zijn zeer weerbestendig, maar ook wicker kan echter na langdurige blootstelling aan UV-straling broos worden en mogelijk wat scheurtjes en verkleuring gaan vertonen. Om dit te voorkomen is het daarom aan te raden een Loungeset in de winter binnen op te bergen of buiten onder een goede beschermhoes te plaatsen, die ervoor zorgt dat het meubilair tijdens de wintermaanden droog en schoon blijft. Wel is het daarbij van belang om voldoende te ventileren, zodat het ook onder de hoes droog blijft.