Inspiratie, Tuinmeubelen

Alles over inklapbare tuinstoelen

Als je van plan bent om nieuwe tuinstoelen aan te schaffen heb je de keuze uit een groot aantal verschillende soorten modellen en materialen. Er zijn verstelbare stoelen of standenstoelen, barstoelen, kuipstoelen, dining stoelen, loungestoelen, schommelstoelen, ligstoelen. Kortom, er zijn volop mogelijkheden om een tuinstoel te kiezen die het beste bij jouw wensen aansluit. Voor het eenvoudig opzetten en opruimen van tuinstoelen heb je in principe de keuze tussen stapelstoelen en inklapbare tuinstoelen.

Inklapbare tuinstoelen zijn eenvoudig op te bergen en nemen weinig ruimte in beslag. Je kunt deze stoelen gemakkelijk naar binnen zetten als je ze een tijdje niet gebruikt of in geval van slecht weer. Bovendien zijn inklapbare tuinstoelen ook eenvoudig mee te nemen op vakantie, aangezien ze weinig ruimte innemen achter in de auto of camper. Inklapbare tuinstoelen zijn ook handig om er bij te plaatsen, als je plotseling wat extra zitplaatsen in de tuin nodig hebt voor visite die mee blijft eten bijvoorbeeld. Inklapbare tuinstoelen heb je in luttele seconden neergezet.

inklapbare tuinstoelen kopen

inklapbare tuinstoelen kopen

Verstelbaar

Bovendien zijn inklapbare tuinstoelen vaak in stand verstelbaar. Je kunt de rugleuning in vier tot wel zeven verschillende standen zetten, waarmee je het zitcomfort voor jezelf kunt vergroten al naar gelang waarvoor je de stoel wilt gebruiken. Je kunt de stoel geheel rechtop zetten als je lekker een goed boek of krant wilt lezen of iets wilt eten, en kunt hem wat laten zakken als je even wilt ontspannen.

Inklapbare tuinstoelen van kunststof

Met het veelvuldig gebruik van kunststof bij de fabricage en het ontwerp van tuinstoelen vind je deze tegenwoordig in vele verschillende modellen. Ook voor de inklapbare tuinstoelen zijn er vele mogelijke modellen van kunststof verkrijgbaar. Wicker, de Engelse naam voor vlechtwerk, is een van de meest populaire materialen van kunststof. Wicker is eigenlijk de naam van het productieproces en het daadwerkelijke materiaal wat wordt gebruikt wordt PE rattan genoemd. Normaal gesproken staat het echter beter bekend als wicker. Dit is een materiaal wat veel wegheeft van rotan. Rotan is een natuurlijk materiaal dat in sommige landen nog steeds veel wordt gebruikt in tuinmeubilair. In de Benelux zie je het echter steeds vaker alleen gebruikt worden voor binnenmeubilair, aangezien rotan minder goed bestand is tegen vochtige en koude omstandigheden, waarmee het in ons klimaat niet zo goed langdurig buiten kan blijven staan.

In de tuin wordt rotan steeds vaker vervangen door wicker. Wicker is een stevig, weerbestendig materiaal dat relatief goedkoop te produceren is en weing onderhoud vereist. Daarmee is het een ideaal materiaal voor tuinmeubilair. Wicker wordt net als rotan met de hand rondom het frame van een tuinstoel gevlochten. Je ziet het dan ook veel in rugleuningen en zittingen van inklapbare tuinstoelen, vaak in combinatie met een frame van aluminium.

Behalve wicker zijn er uiteraard ook nog de gewone kunststof (PP) inklapbare tuinstoelen. Tegenwoordig zijn kunststof tuinstoelen niet langer alleen verkrijgbaar in het wit, maar ook in andere kleuren te vinden, alhoewel wit en zwart het meest populair blijven.

Inklapbare tuinstoelen van hout

De houten inklapbare tuinstoel blijft een populaire keuze, mede dankzij de veelzijdigheid, duurzaamheid en het robuuste karakter van dit materiaal. Hardhout wordt sowieso veelvuldig gebruikt bij de productie van tuinstoelen, maar er wordt door steeds meer consumenten gelet om de impact die de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair kan hebben op ontbossing als het hout niet afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Het voordeel van hardhouten tuinstoelen is dat ze sterk zijn, een natuurlijke uitstraling hebben en zeer duurzaam zijn.
Teak is een zeer populaire hardhoutsoort omdat het een zeer mooie uitstraling heeft en een lange levensduur heeft. Met het gebruik verkleurt het in de loop der jaren naar een mooie tint zilvergrijs. Tegenwoordig is teakhout echter schaars en wordt het vaker alleen voor luxe artikelen gebruikt zoals luxe jachten, en zie je het in tuinmeubilair steeds meer alleen voor elementen van tuinstoelen gebruikt worden, bijvoorbeeld alleen voor de armleuningen, waarbij de rest van de stoel van een combinatie van aluminium en kunststof is gemaakt.
Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn voor de productie van houten inklapbare tuinstoelen, zijn eiken, eucalyptus en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het hout is gewonnen en geproduceerd op een duurzame manier, wat betekent dat de gekapte bomen er ook weer worden aangevuld met nieuwe aanplant.
Naast hardhout worden er ook zachthoutsoorten voor inklapbare tuinstoelen gebruikt, zoals grenen en vuren, beiden afkomstig van naaldbomen. Zachthout is meestal goedkoper, aangezien de naaldbomen waarvan het hout afkomstig is sneller groeien dan loofbomen, dus als je goedkope inklapbare tuinstoelen zoekt van hout, dan zul je naar grenen of vurenhout moeten kijken. Steigerhout kom je ook tegen, maar dit is hetzelfde soort hout als vurenhout. Doordat zachthout sneller groeit is het echter ook minder duurzaam dan hardhout en vergt het meer onderhoud. Zachthout heeft een lagere dichtheid dan hardhout, het is minder compact.

Aluminium frame met textileen zitting

Aluminium is het meest toegepaste metaal in tuinmeubilair, dus je zult ook veel inklapbare tuinstoelen vinden van dit materiaal. Alhoewel je ook inklapbare tuinstoelen ziet die geheel van aluminium zijn gemaakt, wordt het tegenwoordig vaak gebruikt in combinatie met textileen of wicker, beide synthetische materialen, waarbij dan het frame van aluminium is vervaardigd en de stoelzitting en rugleuning van textileen of wicker zijn gemaakt.

Een aantal voordelen van aluminium zijn het lichte gewicht van dit metaal en het feit dat het niet kan roesten, omdat het geen staal of ijzer bevat. Aluminium kan echter na verloop van tijd wel gaan oxideren onder invloed van vocht, chemicalieën of zuurstof, dus er wordt vaak door fabrikanten een stevige poedercoating op het materiaal aangebracht om het hier tegen te beschermen.

Ook staal wordt veel gebruikt in tuinstoelen in de vorm van roestvrij staal. Aangezien staal gevoeliger is voor roest wordt dit meestal van een sterke poedercoating voorzien en vind je stalen tuinstoelen dan ook in een veelvoud aan kleuren. Verder zijn er ook verschillende gradaties voor de gebruikte kwaliteit roestvrij staal (RVS) in tuinmeubilair, waaraan je kunt zien in hoeverre het corrosiebestendig is. Stalen tuinstoelen zijn over het algemeen zwaarder maar ook sterker dan aluminium stoelen.

Meer mogelijkheden en gebruiksgemak

Met inklapbare tuinstoelen heb je kortom meer gebruiksgemak en mogelijkheden. Bij een vaste stoel is het enige wat je kunt doen om het comfort te vergroten een extra kussen gebruiken. Behalve inklapbare tuinstoelen zijn er uiteraard ook tuintafels verkrijgbaar die inklapbaar zijn. Door je inklapbare tuinstoelen te combineren met een tuintafel die eveneens inklapbaar is, beschik je over een volledige tuinset, die je eenvoudig en snel kunt opbergen.