Tips, Tuinmeubelen

Designtip: Canadian chair van kunststof of hout

Canadian chair

Kunststof is een veelgebruikt materiaal voor de fabricage van tuinstoelen. Al vele jaren prijken ze in veel tuinen in Nederland in het wit en sinds enkele jaren ook in andere kleuren. De stoelen van PVC en polyethyleen en andere kunststoffen zijn veelzijdig, duurzaam en steeds beter bestand tegen de diverse weersomstandigheden en temperatuurschommelingen van ons Nederlandse klimaat. Daarmee zijn het uitstekende vervangers van natuurlijke materialen als hout en rotan, die je toch regelmatig dient te onderhouden en beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vocht en zonlicht.

Alhoewel houten tuinstoelen zeer populair blijven vanwege hun natuurlijke en solide uitstraling, worden kunststof tuinstoelen steeds meer verkocht tegenwoordig. Kunststof oftewel plastic werd jarenlang beschouwd als een materiaal dat schadelijk is voor het milieu en waarvan het merendeel slechts eenmalig wordt gebruikt en vervolgens op de afvalberg eindigt. Dit is natuurlijk lange tijd zo geweest en geldt nog steeds voor bepaalde soorten kunststof, maar er worden door fabrikanten steeds duurzamere soorten kunststof geproduceerd die zeer solide en weerbestendig zijn, waarmee ze steeds langduriger kunnen worden gebruikt.

Bovendien zijn bepaalde soorten kunststof tegenwoordig uitstekend recyclebaar en herbruikbaar, waarmee deze niet langer milieubelastende materialen zijn, maar juist als milieuvriendelijk kunnen worden beschouwd. Daarnaast is kunststof een voordelig te produceren materiaal.

Een mogelijk schadelijk effect van polymeren in kunststof tuinstoelen van bijvoorbeeld PVC kan echter zijn dat er onder invloed van zonlicht zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen (VOS) vrijkomen uit het materiaal, die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De Canadian chair kunststof is een speciale soort kunststof stoel geheel gemaakt van gerecycled materiaal, wat HDPE wordt genoemd, wat geen schadelijke gassen kan afgeven.

Canadian chair kopen

Canadian chair kopen

Gerecycled materiaal

Een Canadian chair kunststof wordt gemaakt van geheel gerecycled materiaal dat HDPE (High-Density Polyethylene) wordt genoemd. Dit soort polyethyleen wordt gemaakt uit plastic afval afkomstig van onder meer onze plastic shampooflessen en melkverpakkingen. Deze worden na inzameling gereinigd en daarna vermalen tot korrels. Nadat hier een pigment (kleurstof), en een UV-beschermer aan toe zijn gevoegd, wordt het mengsel verhit, waarna het in plankvorm kan worden gegoten om er onder andere meubilair van te maken. Het resultaat is een materiaal dat geheel weerbestendig is, niet uitdroogt of bros wordt en zeer onderhoudsvriendelijk is.

De Canadian chair kunststof is daarmee een milieuvriendelijke keuze, aangezien het materiaal in tegenstelling tot sommige andere kunststof tuinstoelen gemaakt van PVC, geen schadelijke gassen uitstoot onder invloed van zonlicht. Ook kunnen deze stoelen gewoon bij een zwembad of op een strand worden geplaatst en zijn ze bestand tegen zout en chloor. Dit maakt deze stoel dan ook een ideale tuinstoel, aangezien het materiaal zeer duurzaam is, waardoor je er jarenlang plezier aan kunt beleven.

Bovendien draag je met de aanschaf van een Canadian chair kunststof bij aan het hergebruik van plastic en beperk je de introductie van nieuw plastic in de kringloop van materialen. Ook na gebruik van deze stoel en aan het eind van zijn levensduur kan deze opnieuw worden gerecycled en hergebruikt.

Opvallend ontwerp

De Canadian chair of ook wel Adirondack genoemd, heeft een opvallend maar eenvoudig en tijdloos ontwerp, en ze waren voorheen alleen in hout verkrijgbaar. Sinds enkele jaren zijn ze echter ook in verschillende kleuren kunststof te verkrijgen. De stoel, oorspronkelijk afkomstig uit Canada, springt in het oog door zijn lage schuin aflopende zitting, die direct overgaat in de achterpoten van de stoel.

De stoel zit zeer comfortabel en beschikt bovendien over extra brede armleuningen. Daarnaast biedt de hoge rugleuning steun aan het hoofd. De stoel is zowel in hout als kunststof zeer degelijk en weerbestendig en kan dus in principe het gehele jaar buiten blijven staan zonder al teveel onderhoud te hoeven uitvoeren.

De stoelen zijn doorgaans zo glad afgewerkt dat ze zelfs zonder extra kussen op de stoel zeer aangenaam en zacht zitten. Daarnaast zal door de gladde afwerking vuil weinig gelegenheid krijgen om zich aan het HDPE te hechten, waarmee onderhoud noodzakelijk is.

Weerbestendigheid en onderhoud

De Canadian chair kunststof is optimaal weerbestendig en zal onder invloed van regen en zonlicht niet bros worden of uitdrogen en het materiaal is in principe onderhoudsvrij. Dit betekent dat je er weinig tot geen onderhoud aan hoeft uit te voeren. Het materiaal is voorzien van een UV-beschermer, waarmee de schadelijke invloed van UV-straling op het materiaal zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

Ondanks de duurzame eigenschappen van het materiaal waarvan de Canadian chair kunststof is gemaakt en dat het geen probleem is deze bloot te stellen aan allerlei weersomstandigheden, is het voor de levensduur van je tuinmeubilair altijd aan te raden deze na afloop van de zomer binnen op te bergen, dan wel buiten te laten staan en het af te dekken met een goede beschermhoes, zodat het materiaal langer meegaat. Hiermee kun je de levensduur van je Canadian chair kunststof aanzienlijk verlengen.

Het materiaal is zoals gezegd zeer onderhoudsvriendelijk vanwege de gladde afwerking. In principe volstaat het om het af en toe af te nemen met een lauw sopje van groene zeep en een zachte spons. Het gebruik van een hogedrukreiniger is net als bij ander kunststof tuinmeubilair ook bij de Canadian chair kunststof niet aan te raden, aangezien de hoge druk van het water tot gevolg kan hebben dat de vezels van het kunststof open gaan staan, waardoor er gemakkelijker vuil in kan binnendringen dat vervolgens zeer moeilijk is te verwijderen. Het vuil zal zich door aantasting van de bovenlaag gemakkelijker hechten aan het kunststof. De gladde bovenlaag dient daar dan ook tegen te worden beschermd door voor de reiniging ervan alleen zachte borstels of doekjes te gebruiken.

Accessoires

Er zijn meerdere leveranciers in Nederland die momenteel de Canadian chair kunststof aanbieden. Een van de eerste leveranciers die al sinds 2007 deze stoelen importeert in Europa en een begrip in Nederland, is Canadianchairs.nl. Zij bieden behalve de Canadian chair kunststof stoelen ook een aantal accessoires aan. Zo zijn er bijvoorbeeld ook voetenbanken te koop, die in combinatie met de Canadian chair kunststof een mooie en luxe set vormen. Verder kun je via hun website ook bijzettafeltjes krijgen, die eveneens dienst kunnen doen als een krukje voor een extra zitplaats.

Daarnaast bieden ze ook kussens aan in hun collectie. Alhoewel de stoelen dus ook zonder kussen uitstekend zitten, kan een extra kussen vaak toch net dat extra beetje comfort bieden voor als je er langer op zit. De kussens zijn kleurvast en schimmel- en vlekkenbestendig, dus ze kunnen tegen een stootje en zijn bestand tegen vocht.

Aangezien ze al vele jaren deze stoelen aanbieden, hebben ze zowel de klassieke Muskoka of Adirondack modellen in hun assortiment, als de meer moderne versies van deze tijdloze kunststof tuinstoel.