Materialen, Tuinmeubelen

Een natuurlijke look dankzij een rotan loungeset

rotan loungeset

Loungesets voor in de tuin zijn erg populair tegenwoordig en worden steeds meer dan reguliere tuinsets verkocht. En om een goede reden: door het ruime aanbod op de markt zijn deze sets een stuk betaalbaarder geworden en is de keuze zeer divers. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoekbank met aluminium frame bekleed met wicker, momenteel een van de meest gewilde materialen, een traditionele houten hoekbank of een metalen loungeset met loungestoelen.
Natuurlijke materialen zijn echter weer helemaal in en daarmee is ook de rotan loungeset veel te vinden in het aanbod. Het gaat hierbij echter lang niet altijd om echte rotan.

rotan loungeset kopen

rotan loungeset kopen

Natuurlijke rotan

Met de trend van natuurlijke uitstraling is een loungeset gemaakt van rotan erg populair tegenwoordig. Rotan is een massieve stengel afkomstig van een tropische plant, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Het lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen. Beiden zijn zeer sterk en buigzaam. Een nadeel van rotan is echter dat het in onbeschermde vorm minder goed bestand is tegen vocht en vorst en daarmee niet zo heel goed langdurig buiten kan blijven staan. Het wordt dan ook nog altijd toegepast voor binnenmeubilair, maar je ziet het niet zo vaak meer gebruikt worden als materiaal in tuinsets of loungesets.

Mocht je toch een natuurlijke rotan loungeset willen aanschaffen dan zijn er nog altijd winkels die deze in natuurlijk rotan aanbieden. Aangezien rotan afkomstig is van een tropische plant wordt het meubilair dan ook vaak ingevoerd vanuit bijvoorbeeld Indonesië.

Rotan-look

Veel mensen willen graag een loungeset met een rotan-look, maar tevens een set die ze makkelijk kunnen onderhouden. Aangezien aan natuurlijk rotan qua onderhoud en weersbestendigheid dus nadelen kleven, worden er tegenwoordig ook steeds meer loungesets verkocht die gemaakt lijken te zijn van natuurlijk rotan, maar waarvoor een materiaal wordt gebruikt dat PE rattan heet, ook wel wicker genaamd.
Wicker is een Engelse naam voor vlechtwerk, oftewel de methode waarmee PE rattan tot een loungestoel of -tafel wordt gevlecht. Wicker is een synthetisch materiaal, een kunststof, dat in vezels van verschillende dikten kan worden geproduceerd. Het wordt net als natuurlijke rotan met de hand om een stoelframe heen gewikkeld. Het is dus een arbeidsintensief werk, maar desondanks is wicker een relatief goedkoop materiaal. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben.

Hoekbank met hocker

Het meest verkochte model loungeset is die bestaande uit een hoekbank met hocker (voetenbank). Voor dit model zijn er vele maatvoeringen verkrijgbaar, zodat je kunt bekijken welk model en afmeting het beste in jouw tuin zal passen. Daarnaast biedt vrijwel elke fabrikant zijn modellen aan in diverse kleuren, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om jouw loungeset te personaliseren en bijvoorbeeld voor een kleur kunt kiezen die dichtbij natuurlijke rotan komt als je loungeset van wicker gemaakt is.

Loungeset op maat

Mocht er toch geen bestaand model voorhanden zijn in de winkels die jij hebt bezocht of in de collecties die je online hebt bekeken, dan kun je bij bepaalde tuinmeubilairzaken of doe-het-zelf zaken ook een loungeset op maat laten samenstellen. Wil je bijvoorbeeld een wat diepere hoekbank of een wat hogere zitting, dan kun je deze specifieke wensen aangeven. Op basis van de afmetingen van jouw voorkeur kan dan een loungeset op maat worden gemaakt, zodat deze perfect voldoet aan jouw specifieke eisen qua formaat en het gewenste zitcomfort.

Met een rotan loungeset voor in de tuin haal je een stukje rust in huis. Een rotan loungeset biedt je de mogelijkheid om met je dierbaren te ontspannen in jouw eigen tuin. Laat alles even varen, alle dagelijkse zorgen even voor wat ze zijn, en kom tot rust op je eigen loungeset voor in de tuin.
Afhankelijk van jouw voorkeur zijn er comfortabele loungesets verkrijgbaar in diverse afmetingen en opstellingen, waarmee je deze kunt aanpassen aan de voor jouw beschikbare ruimte in de tuin. Zo kan je zelfs in een relatief kleine tuin al een comfortabele rotan loungeset plaatsen. Creëer een prettige en ontspannende zitomgeving voor je familie en vrienden met een heerlijk zittende rotan loungeset voor in jouw tuin, waarvan je jarenlang samen zult kunnen genieten.

Onderhoud van rotan loungeset

Rotan is als onbeschermd materiaal niet erg goed bestand tegen langdurig vocht en kan daarmee niet te lang buiten in de regen en onweer blijven staan. Vaak is rotan door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, die vuil- en waterafstotend werkt, waarmee het meubilair beter tegen regen bestand is. In dat geval kan jouw rotan loungeset best tegen een buitje, maar blijft langdurige blootstelling niet verstandig. Daarnaast zou je zelf ook een speciale beschermende waslaag kunnen aanbrengen, waarmee je het rotan tegen vocht en vuil kunt beschermen. Als je de meubels tijdelijk niet gebruikt in de zomer, kan je ze afdekken met een dekzeil.

Gedurende de winter kun je de rotan loungeset het beste binnen opbergen en niet buiten laten staan, aangezien ze niet goed bestand zijn tegen de vorst in combinatie met vocht. Afgedekt buiten laten staan is ook niet de beste oplossing, aangezien meubilair onder een dekzeil moeilijk kan ‘ademen’ en er snel vocht bij kan komen, wat voor schimmel of vlekken op het rotan kan zorgen. Bij voorkeur dien je jouw rotan loungeset daarom na afloop van het zomerseizoen voor de winter binnen op te bergen, zodat je er zeker van bent dat jouw set voor het komende jaar nog altijd in goede staat verkeert.

Rotan loungesets worden tegenwoordig dus meestal gemaakt van synthetisch wicker, of ook wel PE rattan genoemd, dat duurzaam en onderhoudsarm is.
Wicker is echter vrij goed bestand tegen de diverse weersomstandigheden in ons land en kan dan ook goed het hele jaar buiten blijven staan. Je dient een PE rattan loungeset wel regelmatig af te nemen om te voorkomen dat vuil zich op het materiaal kan inwerken. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor wicker verkrijgbaar, maar je kunt hier ook milde reinigers voor gebruiken met een vochtige doek of zachte borstel. Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels, aangezien deze het materiaal kunnen aantasten. Ook het gebruik van een hogedrukspuit is niet aan te raden bij het schoonmaken van je rotan loungeset, want de harde straal kan het materiaal eveneens beschadigen. Hiermee houd je jouw rotan tuinstoelen het langst mogelijk in goede conditie. Daarnaast kun je periodiek zelf een waslaag op de rotan tuinstoelen aanbrengen, waarmee je het materiaal beschermd tegen vuil en vocht.