Tips, Tuinmeubelen

Extra veel schaduw door een kantelbare parasol!

We zitten vrijwel allemaal graag buiten in de tuin zodra de lente weer aanbreekt, want niets is zo fijn als te profiteren van het heerlijke voorjaarsweer na een donkere en koude winter.

Zodra de zon zijn gezicht weer wat vaker laat zien, zoeken we maar al te graag de warmte van zijn stralen op in de privacy van onze eigen tuin. Natuurlijk is het fijn om in het zonlicht te zitten, zeker in de ochtend en namiddag, maar op de momenten dat de zon op zijn sterkst schijnt zul je misschien toch graag wat beschutting willen hebben. Het meest bekende type zonnescherm is de parasol, bestaande uit een stok (mast) met baleinen, die bespannen is met een doek.

Parasol is een leenwoord uit het Frans, dat zonnescherm betekent. Er zijn verschillende soorten parasols verkrijgbaar, afhankelijk van het gewenste gebruik, waaronder de kantelbare parasol.

kantelbare parasol kiezen

kantelbare parasol kiezen

Staande parasol

De staande parasol is de meest gangbare parasol en heeft een mast die direct onder het doek staat. Hierdoor neemt deze parasol minder ruimte in en is deze lichter van gewicht dan een zweefparasol.
Zijn kleinere formaat maakt deze parasol ook geschikt voor gebruik op een balkon, alhoewel er ook speciale balkonparasols zijn. Veel staande parasols kunnen door een uitsparing in het midden van een tuintafel worden gestoken, waarmee deze directe schaduw over de tafel bieden.

Sommige uitvoeringen van de staande parasol hebben een kantelscharnier in de mast, waarmee je deze kunt kantelen richting de zon, zodat je kunt bepalen waar de schaduw valt. Bovendien kun je hiermee niet alleen zorgen voor schaduw als je buiten op je terras zit, maar kan je een kantelbare parasol ook voor het raam plaatsen, zodat deze ook voor schaduw en enige verkoeling in je woning zorgt, als je niet over andere zonneschermen beschikt.

Zweefparasol

Een zweefparasol heeft de mast niet direct onder het doek staan, maar hangt als het ware naast de mast. Hierdoor staat de mast niet in de weg op je terras, maar heb je wel de gewenste hoeveelheid schaduw. Een zweefparasol is eveneens kantelbaar naar links, rechts of naar achteren, waarmee je de stand van het doek kunt aanpassen aan de positie van de zon. Bovendien kun je deze parasol geheel rondom de mast draaien, waardoor je op elk moment van de dag schaduw kunt hebben waar je maar wilt. Een zweefparasol is door zijn constructie een stuk zwaarder dan een staande parasol. Er zijn echter verrijdbare parasolvoeten verkrijgbaar, waarmee je deze parasol toch eenvoudig kunt verplaatsen.

Parasolvoeten

Een parasolvoet helpt een parasol stabiel op zijn plaats te houden. Voor elke parasol is een specifieke voet vereist, die ervoor zorgt dat de parasol stevig en stabiel blijft staan, ook als het waait. Afhankelijk van de afmeting en het soort parasol dat je hebt, zal de fabrikant er een bepaald soort voet bijleveren.

Als je de parasol altijd op dezelfde plaats hebt staan, dan is wellicht een grondvoet de beste optie. Hiermee staat de parasol stevig in een gat in de grond verankerd, waardoor deze niet kan omwaaien. Bovendien kun je de parasol hierin indien nodig ingeklapt laten staan. Een grondvoet kan met name handig zijn voor een kantelbare zweefparasol, waarmee je geen grote losse voet nodig hebt en dus meer ruimte op je terras overhoudt.

Mocht je toch meer flexibiliteit willen hebben voor het verplaatsen van je parasol, dan kun je diverse parasolvoeten verkrijgen gemaakt van bijvoorbeeld graniet, die door hun gewicht de parasol op zijn plaats houden. Hierbij plaats je de kantelbare parasol in een voet van graniet of een bak die is te vullen met grote kiezelstenen, waardoor de parasol op zijn plaats blijft. Deze zijn er ook uitgerust met wieltjes, waarmee je de voet toch vrij eenvoudig kunt verrijden over je terras.

Parasolaccessoires

Een kantelbare parasol in je tuin biedt uitstekende mogelijkheden om wat accessoires aan je tuinset toe te voegen. Aangezien jouw parasol meestal boven je tuinset zal staan, kun je hier diverse accessoires aan bevestigen.
Zo zijn er parasolverwarmers, die je aan de parasol kunt bevestigen, en waarmee je ook wat later op de avond nog aangenaam kunt zitten, ook als het wat frisser wordt buiten.
Verder heb je speciale Bluetooth luidsprekers voor in je parasol, waarmee je kunt genieten van jouw favoriete muziek buiten op je terras. Houd bij het gebruik hiervan wel rekening met je buren, zodat niet alleen jij maar ook zij comfortabel buiten kunnen zitten.
Daarnaast zijn er praktische parasollampen, waarmee je jouw tuinset na zonsondergang mooi kunt verlichten, om ook later op de avond nog heerlijk te kunnen nagenieten buiten. Deze zijn er ook in uitvoeringen met LED-lampjes en een zonnepaneel, waarmee de lampjes overdag worden opgeladen.
Verder zijn er speciale afdekhoezen verkrijgbaar voor je parasol, waarmee je deze kunt afdekken wanneer je deze niet gebruikt. Zo blijft het materiaal van de parasol beschermd tegen overmatig zonlicht en vocht, waarmee je parasol langer zijn kleur behoudt en het materiaal langer meegaat.

Materiaal doek

Parasols zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het doek van de parasol is tegenwoordig meestal gemaakt van polyester, aangezien dit kan worden voorzien van een UV-bestendige laag, die je beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht en tegen vocht.
Een nadeel van polyester is dat het vrij snel verkleurd onder invloed van zonlicht. Als je een parasol aanschaft van betere kwaliteit zal de kleurvastheid echter hoger zijn, aangezien fabrikanten er stoffen aan toevoegen die ervoor zorgen dat verkleuring wordt tegengegaan.
Behalve polyester zijn er ook parasoldoeken van textileen. Dit materiaal wordt ook veel toegepast op tuinstoelen en is een zeer sterk materiaal dat een gaasmotief heeft. Hierdoor laat het wel een klein beetje licht door, maar dit creëert een romantisch effect.
Een ander materiaal dat steeds meer wordt toegepast is acryl of dralon. Acryl is een stevig kunststof materiaal, dat kleurvast is en eenvoudig te onderhouden is. Als het vaak wordt gewassen zal het wel kunnen gaan verkleuren.
Verder zie je tegenwoordig ook parasoldoeken van olefin, eveneens een kunststof materiaal dat zeer sterk is, kleurvast en bovendien vuilafstotend. Daarmee is het ideaal voor parasols die langdurig worden blootgesteld aan de buitenlucht.

Materiaal frame

Voor wat betreft de parasolmasten en baleinen, oftewel het frame van een kantelbare parasol, wordt in principe van hout of metaal gebruik gemaakt.
Een houten parasol geeft een zeer degelijke en landelijke uitstraling. De meeste fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout in hun tuinmeubilair en ook in parasols. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het hout wat is gebruikt op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.
Een metalen parasol kan van staal of aluminium gemaakt zijn. Staal is een zeer sterk metaal, dat zeer duurzaam en stabiel is, waarmee de parasol goed tegen een stootje kan. Aluminium is wat minder sterk dan staal, maar heeft als voordeel dat het niet kan roesten en dus beter bestand is tegen vocht. Metalen worden vrijwel altijd voorzien van een coating, die het beschermt tegen oxidatie.