Inspiratie, Tuinmeubelen

Gezellig een drankje doen? Ontdek de hoge tuintafel!

We zitten er graag aan in restaurants of op terrassen bij café’s: de hoge tuintafel. Vaak in combinatie met barkrukken is dit een iconische tafel waaraan menig glas wordt geschonken en veel zakelijke deals worden beklonken.

De hoge tuintafel is een tafel waar je met goede vrienden aan plaatsneemt voor een drankje of met je gezin of ouders voor een gezellige kop koffie of maaltijd. De hoge tuintafel is uitnodigend en een blikvanger op elk terras. Je wilt er gewoon aan gaan zitten en hij nodigt uit tot actieve interactie.

Daarom is het ook niet zo vreemd dat veel mensen er voor kiezen om in eigen tuin een hoge tuintafel te plaatsen. Waarom zou je immers alleen buitenshuis van deze tafel gebruik willen maken als je deze aangename gezellige en sociale tafel ook in jouw eigen tuin kunt hebben staan?

hoge tuintafel voordelen

hoge tuintafel voordelen

Houten tuintafel

Als je graag een hoge tuintafel in jouw tuin wil hebben is een houten tafel vaak de beste en mooiste keuze. Een houten hoge tuintafel ziet er zeer traditioneel en landelijk uit en nodigt door zijn rustieke karakter uit om eraan plaats te nemen. Bovendien is hout een natuurlijk materiaal dat warm en prettig aanvoelt, ook als je er langdurig op zit. Meestal zul je voor bijpassende stoelen of krukken gaan die ook van hout zijn. Het mooiste is immers een geheel houten set te hebben.

Hiermee maak je als gastheer of gastvrouw dan ook een goede indruk op je gasten. Bij een houten hoge tafel heb je een degelijke en duurzame tafel. Je vindt hoge tuintafels van hout tegenwoordig steeds meer in zachthout, bijvoorbeeld steigerhout. Hardhout wordt schaarser door het vele gebruik over de afgelopen decennia. Bij de aanschaf van een hardhouten hoge tuintafel dien je te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk, dat aangeeft dat er voor de productie van deze tafel gebruik is gemaakt van duurzaam hardhout. Dit betekent dat debomen die zijn gekapt afkomstig zijn uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen in grotere aantallen wordt teruggeplant.

Teakhout is een zeer populair hardhout voor tuintafels en heeft een zeer mooie uitstraling en lange levensduur. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt het teakhout ook lakken indien je de grijze kleur niet zo mooi vindt. Hierdoor blijft de natuurlijke bruine kleur van het hout langer behouden Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Door de schaarste van teakhout zie je tegenwoordig steeds vaker andere hardhoutsoorten, zoals acacia, beuken en eiken in hoge tuintafels.

Metalen tuintafel

Hoge tuintafels zijn er ook in metaal. Hierbij worden voornamelijk staal en aluminium gebruikt. Metaal wordt daarbij vaak gebruikt in combinatie met andere materialen. Het onderstel van de tafel is dan bijvoorbeeld van aluminium, terwijl er een tafelblad op wordt geplaatst van van glas, hout of polywood, een houtachtig materiaal gemaakt van polyethyleen.
De meest gebruikte metaalsoort in hoge tuintafels is aluminium. Dit lichtgewicht metaal is door fabrikanten goed te verwerken vanwege zijn buigzaamheid, maar is zeer sterk en kan bovendien niet roesten. Dit maakt het een ideaal materiaal voor blootstelling aan de elementen. Aluminium wordt vaak afgewerkt met een poedercoating, een stevige verflaag, die voorkomt dat het gaat oxideren.

Rechthoekige tuintafels

Als je op zoek bent naar een hoge tuintafel zul je meestal uitkomen op een rechthoekige tafel, aangezien dit de meest praktische en meest gevraagde soort tafel is. Afhankelijk van het formaat kun je hier met vier tot 8 personen aan zitten.

De rechthoekige tafel wordt over het algemeen het meest verkocht, maar is doorgaans beperkt tot het formaat waarin je deze koopt, dat wil zeggen als je een tafel aanschaft met acht zitplaatsen, dan kun je er hooguit waarschijnlijk twee tot vier stoelen bijplaatsen om nog comfortabel aan tafel te kunnen eten (in verband met de hoeken en tafelpoten). Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je deze eenvoudig in een hoek tegen de muur kunt plaatsen, waarmee deze minder ruimte inneemt.

Ronde tuintafels

Een ronde tuintafel is de tuintafel in zijn meest traditionele vorm. Het aanbod van ronde tuintafels in tuinsets neemt de laatste jaren steeds meer toe. Er zijn ook ronde hoge tuintafels te koop. Dit zijn echter vaak van het model bartafel, de kleine ronde tafels die je in café’s tegenkomt en waar je met krukken aan kunt plaatsnemen. Het aantal zitplaatsen is meestal beperkt tot maximaal zes tot acht personen. Het voordeel van een ronde tafel is wel dat je er makkelijker wat extra krukken bij kunt plaatsen, aangezien je geen tafelhoeken of –poten in de weg hebt zitten. Je kunt deze ronde hoge tuintafels ook comfortabel als statafels gebruiken.

Bijpassende stoelen

Bij een hoge tuintafel dien je uiteraard ook voor hoge tuinstoelen te kiezen. Vaak zijn dit stoelen in de vorm van barkrukken. Deze zijn in diverse modellen verkrijgbaar, van de standaard ronde barkruk op een ronde voet, tot krukken met vier poten en zelfs een rugleuning, waarop je vrijwel net zo comfortabel zit als op een normale tuinstoel.

Hoge stoelen die goed passen bij een hoge tuintafel zijn verkrijgbaar in zowel houten als metalen afwerking. Bij de keuze van stoelen bij een hoge tuintafel wordt er op dit moment vaak bewust voor een combinatie van materialen gekozen. Als je bijvoorbeeld een hoge tuintafel van hout hebt, dan kies je bijvoorbeeld niet voor houten stoelen, maar ga je juist voor tuinstoelen van wicker. Of bij een metalen hoge tuintafel kies je voor hoge stoelen van metaal met houten zitting. De combinaties zien er vaak aantrekkelijk uit en geven het geheel als set een zeer moderne en tijdloze indruk.

Uiteraard zijn er veel complete sets met een hoge tuintafel beschikbaar, waarbij de fabrikant al bewust voor een bepaalde combinatie aan materialen heeft gekozen, maar als je de tafel en stoelen afzonderlijk koopt kun je dit natuurlijk zelf bepalen op basis van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo krijg je een set met een hoge tuintafel die helemaal bij jezelf past.

Aankleding en accessoires

Zoals bij elke tuintafel die je aanschaft, is het ook bij een hoge tuintafel aan te raden hier wat accessoires bij aan te schaffen om op de tafel te plaatsen. Je kunt de tafel wat meer aankleden door een aantal attributen op de tafel te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan sfeerverlichting in de vorm van een theelichthouder of lantaarn, maar natuurlijk kun je ook een groen element op tafel zetten, zoals een aantal mooie bloempotten of potplanten, waarmee je een anders lege hoge tuintafel toch een beetje aankleding en sfeer geeft.