Tips, Tuinmeubelen

Hoe onderhoud je teakhouten tuinmeubelen?

teakhouten tuinmeubelen

Als je nieuwe tuinmeubelen aan gaat schaffen, heb je de keus uit meerdere materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor riet, voor kunststof of voor één van de vele houtsoorten. Heb je besloten om voor één van de vele houtsoorten te gaan? Dan dien je nog een keuze te maken tussen bijvoorbeeld steigerhout en teakhout. Al deze houtsoorten hebben specifieke voor- en nadelen.

Bij het vergelijken van deze houtsoorten is het onwijs belangrijk om goed naar het onderhoud te kijken. Sommige houtsoorten hebben namelijk meer onderhoud nodig dan andere houtsoorten. Bij sommige houtsoorten moet je jaarlijks aan de bak om het hout te behandelen, terwijl dat bij andere houtsoorten niet het geval is.

In dit artikel richten we onze pijlen op één specifieke houtsoort: teakhout. Deze houtsoort heeft meerdere voordelen, waaronder een prachtige uitstraling. Maar, hoe zit het met het onderhoud van teakhout? Moet je veel tijd besteden aan het onderhouden van teakhouten tuinmeubelen of niet?

teakhouten tuinmeubelen kopen

teakhouten tuinmeubelen kopen

Moeten teakhouten tuinmeubelen behandeld worden?

Dit is een eerste vraag waar we graag een duidelijk antwoord op willen formuleren. Over het behandelen van teakhout bestaan namelijk wisselende meningen; volgens sommige is het absoluut noodzakelijk, terwijl andere het niet zo belangrijk achten.

In onze ogen is het wél onwijs belangrijk om het teakhout te behandelen. Heb je bijvoorbeeld een teakhouten tafel in je tuin staan? Door deze tafel regelmatig te behandelen, zorg je ervoor dat deze zijn reguliere kleur weet te behouden.

Zoals je wellicht weet, zijn de verschillende weersomstandigheden van invloed op de staat van de tuinmeubelen. Als je voor teakhouten tuinmeubelen gekozen hebt, heb je op dat gebied in ieder geval een goede keuze gemaakt. De tuinmeubelen van teakhout zijn namelijk relatief bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Het enige waar de weersomstandigheden wel van invloed op is, is de kleur van de tafel. Door teakhout te behandelen, kan je ervoor zorgen dat de vaste kleur behouden blijft.

Het advies is dus zeker om teakhout te behandelen. Maar, hoe doe je dit? Welke producten heb je daarvoor nodig? En met welke frequentie moet je het teakhout behandelen? Op al die vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Antwoorden die je kunt gebruiken voor het behandelen van je eigen prachtige teakhouten tuinmeubelen!

Hoe moet je teakhout behandelen?

Voordat je teakhout gaat behandelen, is het belangrijk om het meubelstuk goed schoon te maken. Haal een borstel over het hout heen, verwijder vuiligheden en haal een nat doekje over het meubelstuk heen. Het meubelstuk is nu eigenlijk klaar om behandeld te gaan worden.

Voor het behandelen van teakhout heb je wel de juiste onderhoudsmiddelen nodig. Deze middelen kan je in onze webshop vinden; onder meer meubelolie en structuurolie kan je voor teakhout gebruiken.

Deze olie kan je met behulp van een doekje uitsmeren over het meubelstuk. De olie vormt vervolgens eigenlijk een afdekkende laag op het meubelstuk. Deze laag beschermt het meubelstuk tegen verschillende externe factoren en zorgt er ook voor dat het meubelstuk de gewenste kleur blijft behouden.

Zodra je met één van deze twee oliën aan de slag gaat, is het eigenlijk een jaarlijks terugkerende bezigheid. Voordat je aan de slag kunt gaan, is het van belang om het meubelstuk dus goed schoon te maken. Heb je een jaar geleden al olie op het meubelstuk gesmeerd? Dan dien je het meubelstuk nu lichtjes op te schuren. Op het geschuurde meubelstuk kan je vervolgens weer een nieuwe laag olie aanbrengen.

Regulier onderhoud

Door jaarlijks de teakhouten tuinmeubelen op bovengenoemde manier te behandelen, kan je jarenlang genieten van deze prachtige meubelstukken. Het advies daarbij is om ook het reguliere onderhoud strikt uit te voeren. Breekt de herfst aan? Zorg er dan voor dat de teakhouten tuinmeubelen op een droge plek staan of schaf een beschermhoes voor de tuinmeubelen aan.

Ook is het advies om regelmatig een borstel over de tuinmeubelen heen te halen. Daarmee maak je de meubelen weer netjes schoon en geniet je met nóg meer plezier van de prachtige teakhouten tuinmeubelen. Eens per jaar is het dus ook zaak om met de olie aan de slag te gaan. Als je dit jaarlijks trouw doet, geniet je jarenlang met veel plezier van de teakhouten tuinmeubelen.