Onderhoud Tuinmeubelen, Tuinmeubelen

Hoe bescherm je jouw houten tuinmeubelen tegen de zon?

Als je net geprofiteerd hebt bij van onze eeuwig durende tuinmeubel sale wil je graag genieten van jouw aanwinst(en). Het is dan zonde als ze aan het eind van het zomerseizoen verdroogd, beschadigd en verkleurd staan te snakken naar betere tijden. Toch is de kans dat zoiets gebeurd reëel als je jouw houten tuinmeubelen niet beschermt tegen de zon. Andersom is het natuurlijk ook waar, wanneer je jouw tuinmeubelen goed onderhoudt en preventief tegen de zon beschermt zullen ze langer meegaan en de kwaliteit zal langer goed blijven. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om jouw tuinmeubelen, nieuw of oud, te beschermen tegen de zon. We kunnen nu al concluderen dat het niet veel scheelt van hoe je mensen beschermt. We leggen het uit…

bescherming houten tuinmeubelen

bescherming houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen eerst insmeren

Het is aan te bevelen om jouw houten tuinmeubelen als ze onbewerkt zijn eerst goed in te smeren met tuinmeubel olie. Hiermee breng je een beschermend laagje aan. Het verstandigste is om dit aan het begin van het seizoen te doen. Je kunt jouw houten tuinmeubelen het best voorbewerken met SUNS Shine Wood Cleaner en als dat ingedroogd is bewerken met SUNS Shine Wood Protector. Door de voorbehandeling zal de Protector beter impregneren. Om een egale werking te krijgen laat je de tuinmeubelen na de eerste behandeling met Protector een paar uur drogen en vervolgens herhaal je de behandeling nog een keer. Als je gelakte en/of gebeitste tuinmeubelen hebt kun je die het beste eens in de twee jaar zacht opschuren en opnieuw lakken/beitsen.

Zo nu en dan verkoeling met een frisse duik

Als de tuinmeubelen na de behandeling staan kunnen ze er een heel seizoen tegen. Je kunt ze dan het beste, als je toch de tuin sproeit, zo nu en dan even mee sproeien. Door het water spoel je oppervlakkig vuil zoals etensresten en zonnebrandcrème van de houten tuinmeubelen. Bovendien trek je zo de warmte uit het hout die daar de hele dag in trekt.

Vergeet in het begin wel de hogedrukreiniger

Hout is vaak een zachter materiaal. Wanneer je daar snel na aankoop de hogedrukreiniger opzet is het hout nog te zacht. De kracht van het water zal de natuurlijke beschermlaag aantasten en in hele zachte houtsoorten (zoals bijvoorbeeld Acacia) een patroon aanbrengen waar je later spijt van krijgt. Wanneer de houten tuinmeubelen een paar seizoenen buiten hebben doorgebracht is de hogedrukspuit geen probleem meer.

Maar niet de waterschoenen

We horen je gniffelen, waterschoenen voor houten tuinmeubelen? En toch is het waar… Doordat hout een levend materiaal is en ooit onderdeel was van een water drinkende boom zal het hout zonder voorzorgsmaatregelen via de houten poten water opzuigen. Dit water kan niet weg en zal op den duur schimmel of houtrot veroorzaken. Hierdoor worden jouw houten tuinmeubelen van binnenuit aangetast. Het hout kan splijten of zelfs afbreken en het zou toch zonde zijn als jouw favoriete familielid ineens door een gebroken poot van de barbecue verdwijnt. Met kunststof dopjes om de poten van houten tafels en stoelen voorkom je dat ze water opzuigen. Inderdaad dus, waterschoenen voor houten tuinmeubelen.

Een beetje aftersun doet wonderen voor jouw houten tuinmeubelen

Wees gerust, we hebben geen zonnesteek! Na een seizoen intensief gebruik is jouw houten tuinset toe aan een welverdiende rust. Wellicht te genieten in de schuur, carport of opgeklapt in een hoekje van de tuin. Als je ze, voordat je ze opruimt een keer goed schoonmaakt met een doekje en sop en daarna behandelt met de SUNS Shine Wood Cleaner gaan jouw houten tuinmeubelen schoon en gehydrateerd de opslag in. Aan het begin van het volgende seizoen ben je jezelf dankbaar.

Gun ze zo nu en dan wat schaduw

Als laatste tip raden we je aan om eens onze collectie tuinmeubelhoezen te bekijken. Als je een weekje (of 3) op vakantie gaat is het natuurlijk niet nodig om jouw tuinmeubelen in de volle zon te laten staan. Een goede tuinmeubelhoes doet dan wonderen. Zo’n hoes is ook makkelijk tegen vuil en kou in de opslag.

Je ziet het, met dit onderhoudsplan zorg je voor jouw houten tuinmeubelen of het jouw kindjes zijn.