Inspiratie, Tuinmeubelen

Lekker relaxen: een hangstoel voor in je tuin

hangstoel tuin

Er zijn vele soorten tuinstoelen verkrijgbaar. Van gewone stapelstoelen, kuipstoelen, tot schommelstoelen, verstelbare stoelen, ligstoelen, enz. Daarnaast heb je de keuze uit diverse materialen die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Kunststof is een veelgebruikt materiaal voor de fabricage van tuinstoelen. Al vele jaren prijken ze in veel tuinen in Nederland in het wit en sinds enkele jaren ook in andere kleuren. De stoelen van polyethyleen en andere kunststoffen zijn veelzijdig, duurzaam en steeds beter bestand tegen de diverse weersomstandigheden en temperatuurschommelingen van ons Nederlandse klimaat.

Daarmee is kunststof een uitstekend alternatief voor natuurlijke materialen als hout, rotan of riet. Een veelgebruikte vorm van kunststof is wicker, een gevlochten synthetische draad die rondom een metalen frame wordt gewikkeld, en veel doet denken aan rotan of riet. Wicker wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor loungestoelen.

Daarnaast zijn de natuurlijke materialen hout en rotan erg populair voor bijvoorbeeld ligstoelen of kuipstoelen. Natuurlijke materialen geven een zeer landelijke uitstraling aan je tuin.
Een tuinstoel die echt een blikvanger kan zijn is een Hangstoel voor in je tuin.

hangstoel kopen voor in de tuin

hangstoel kopen voor in de tuin

Wat is een hangstoel?

Een Hangstoel is een wat grotere tuinstoel, die je ophangt en waar je lekker in kunt schommelen en wegkruipen. De Hangstoel heeft doorgaans een eivorm, kuipvorm of bolvorm, waardoor je er echt in kunt schuilen en heerlijk kunt ontspannen. Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar in éénpersoons- en tweepersoons-uitvoering. Je kunt een Hangstoel bevestigen aan een boomtak, een plafondbalk of aan de standaard die samen met de Hangstoel wordt geleverd. Wanneer je in een Hangstoel schommelt kan er behoorlijk wat spanning op de hangconstructie komen te staan, dus het is belangrijk dat de stoel stevig is bevestigd en de boomtak of plafondbalk in staat is om het gewicht te dragen.

Wanneer de Hangstoel voor in je tuin wordt geleverd met een standaard, dan kun je hem aan deze standaard ophangen. De standaard is specifiek ontworpen voor de stoel en is door de fabrikant gemaakt om een bepaald gewicht te kunnen dragen. De fabrikant zal ook aangeven wat het maximum draaggewicht is voor je Hangstoel, zodat je dit niet overschrijdt.

Typen hangstoelen

Er zijn diverse soorten Hangstoelen. Ze zijn er in eivorm, coconvorm, bolvorm en in een soort liggende ovaal vorm, waarin je heerlijk languit kunt liggen, bijvoorbeeld met een drankje of een goed boek.

Een Hangstoel voor in je tuin is verkrijgbaar in diverse materialen, maar de meest populaire materialen zijn de gevlochten materialen rotan en wicker. Rotan is een massieve stengel afkomstig van een tropische plant, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Het lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen. Beiden zijn zeer sterk en buigzaam. Een nadeel van rotan is echter dat het in onbeschermde vorm minder goed bestand is tegen vocht en vorst en daarmee niet zo heel goed langdurig buiten kan blijven staan.

Wicker is een Engelse naam voor vlechtwerk, oftewel de methode waarmee het materiaal PE rattan tot een tuinstoel of in dit geval Hangstoel wordt gevlecht. Wicker is een synthetisch materiaal, een kunststof, dat in vezels van verschillende dikten kan worden geproduceerd. Het wordt net als natuurlijke rotan met de hand om een stoelframe heen gewikkeld. Bij een wicker stoel wordt daarvoor een metalen frame gebruikt, dat meestal van aluminium is gemaakt. Het is dus een arbeidsintensief werk, maar desondanks is wicker een relatief goedkoop materiaal. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben.

Je kunt voor een heerlijke persoonlijke eenpersoons Hangstoel voor in je tuin kiezen, maar natuurlijk is het ook zalig als je samen met je partner lekker kunt schommelen en ontspannen in de tuin. Er zijn dan ook Hangstoelen voor twee personen, waarin je met zijn tweeën aangenaam kunt zitten en de beentjes even kunt laten bungelen, terwijl je geniet van het lekkere weer en een moment van rust aan het einde van bijvoorbeeld een lange werkdag. Door het schommelende gevoel wieg je jezelf als het ware tot rust. Met name de coconvorm doet denken aan een baby in de baarmoeder en je wekt min of meer hetzelfde gevoel op als je heerlijk bungelt en schommelt in een Hangstoel. Doordat je boven de grond schommelt en je voeten van de vloer hebt ervaar je een soort gewichtsloosheid, waardoor je optimaal kunt ontspannen.

Optimaal ontspannen

Aan het eind van een lange dag werken op kantoor is het toch vaak heerlijk als je weer in je eigen huis bent om even tot rust te komen en alle beslommeringen van het werk even los te kunnen laten. In het voorjaar kunnen we bovendien weer genieten van onze eigen tuin of balkon en willen we weer graag de buitenlucht in om wat broodnodig zonlicht en frisse buitenlucht mee te pakken. Met een heerlijke Hangstoel voor in je tuin kun je profiteren van een comfortabele hangende stoel en even met de voeten van de grond om tot rust te komen. Veel mensen krijgen de beste ideëen als ze zich even kunnen afzonderen, zodat ze in alle rust hun gedachten de vrije loop kunnen laten. Dus je kunt deze momenten in je Hangstoel ook goed gebruiken om oplossingen te bedenken, terwijl je lekker heen en weer wiegt. Daarnaast kun je er ook optimaal in ontspannen met je favoriete warme drank of verfrissende cocktail, terwijl je geniet van dat boek wat je al tijden wilde lezen, maar steeds niet aan toekwam.

Weerbestendigheid en onderhoud

Bij de aanschaf van een Hangstoel voor in je tuin heb je de keuze uit diverse materialen. Natuurlijk wil je dat een Hangstoel die je buiten ophangt goed bestand is tegen de diverse weersomstandigheden in ons land en wil je niet dat je deze bij elk buitje naar binnen hoeft te halen. Zeker als een Hangstoel aan een boomtak is bevestigd wil je dat deze gewoon het hele jaar buiten kan blijven hangen, zodat je deze niet steeds naar binnen hoeft te halen bij slecht weer. Kies daarom voor een materiaal dat weerbestendig is en goed tegen vocht en eventueel vorst kan, zodat je deze zonder probleem het hele jaar door kan laten hangen.

Voor wat betreft een Hangstoel met standaard zul je deze waarschijnlijk sowieso aan het eind van de zomer naar binnen halen en binnen opbergen, aangezien je er van de winter weinig gebruik van zult maken. Er zijn ook inklapbare Hangstoelen, die je eenvoudig kunt opklappen en opbergen, zodat deze weinig ruimte innemen als je ze binnen wilt opslaan. In principe kun je elk materiaal buiten laten staan, mits je de onderhoudsinstructies van de fabrikant goed volgt.

Hout dient bijvoorbeeld in de meeste gevallen een of meerdere keren per jaar te worden gelakt voor het behoud ervan, dus als je een houten Hangstoel hebt dien je dit ook te doen om het hout in goede staat te houden. Sommige hardhoutsoorten zijn duurzaam en hoeven niet te worden gelakt, zoals teakhout. Dit dien je alleen schoon te houden, aangezien het van nature al een hoog oliegehalte heeft, waarmee het is beschermd. Voor kunststof geldt dat je het regelmatig schoon dient te houden, om te voorkomen dat het weer erin trekt en de kleur van het materiaal grauw wordt. Ook voor wicker Hangstoelen geldt dat je deze goed schoon dient te houden, zodat vuil zich niet kan vastzetten op het kunststof. Je kunt deze met een lauw sopje en een vochtige doek afnemen. Eventueel kun je een zachte borstel gebruiken om het vuil tussen het vlechtwerk te kunnen verwijderen. Een metalen Hangstoel kan onder invloed van luchtvochtigheid gaan oxideren, dus wordt deze vaak door fabrikanten van een poedercoating voorzien. De poedercoating wordt er onder hoge temperatuur op gebrand, waarmee het metaal goed is beschermd en niet kan gaan oxideren.