Tips, Tuinmeubelen

Lounge hoekbank voor in de tuin

Lounge tuin hoekbank

Zit je graag ’s zomers met goed gezelschap in de tuin, maar zitten jouw huidige tuinstoelen niet meer zo aangenaam? Denk je erover je bestaande tuinset te vervangen door iets waarop je comfortabeler zit? Dan kun je overwegen om je oude tuinset te vervangen door een lounge hoekbank. Met een lounge hoekbank in je tuin heb je in feite het comfort van een bankstel in jouw tuin. Een lounge hoekbank past in vrijwel elke tuin en is verkrijgbaar in diverse materialen en afmetingen. Afhankelijk van de gekozen afmetingen en materiaal, kun je hierop met vier of meerdere personen comfortabel zitten, wat een lounge hoekbank uitermate geschikt maakt voor families of gezelschappen.

Lounge hoekbank in de tuin

Lounge hoekbank in de tuin

Maatvoering en materiaalkeuze

Steeds meer mensen kiezen in plaats van de traditionele tuinstoelen met bijpassende tuintafel voor een comfortabele lounge hoekbank in de tuin. Het voordeel is dat je hier met de hele familie comfortabel op kunt zitten, en deze toch ruimtebesparend werkt door de hoekopstelling. Hiermee past een lounge hoekbank zelfs in een kleinere tuin, aangezien er verschillende maatvoeringen verkrijgbaar zijn.

Als je een klusser bent, kun je wellicht zelf je eigen een hoekbank in de tuin maken, zodat je zelf de afmetingen en materiaalkeuze kunt bepalen. Ook zijn er kant-en-klare bouwpakketten verkrijgbaar op de markt, waarmee je zelf de lounge hoekbank in elkaar kunt zetten. Maar voor degenen onder ons die niet zo handig zijn, zijn er echter uitgebreide keuzemogelijkheden beschikbaar voor lounge hoekbanken bij de betere tuinmeubelen outlets. Een lounge hoekbank kan in diverse materialen en formaten worden geleverd.

Wicker lounge hoekbank

Het meest populaire materiaal voor een lounge hoekbank en ander loungemeubilair is momenteel ‘wicker’. Wicker is eigenlijk de benaming van de vlechtmethode waarmee bijvoorbeeld rotan wordt gevlochten, maar wordt in de volksmond steeds meer gebruikt als de naam van de kunststof variant van rotan.

Wicker is een soort kunststof, dat als gevlochten vezel rondom een metalen (vaak aluminium frame) wordt gevlochten, en qua uiterlijk veel weg heeft van rotan. Het is echter over het algemeen beter bestand tegen weersinvloeden dan rotan, en kan gewoon in de regen buiten blijven staan. Meubilair gemaakt van dit materiaal vereist relatief weinig onderhoud en kan jaren meegaan. Dankzij het onderhoudsvriendelijke karakter is het een populair materiaal, wat bovendien in vrijwel alle gewenste kleuren kan worden geleverd.

Voor het onderhoud dien je lauw water met neutrale zeep te gebruiken, en het meubiliar met een zachte borstel of doek af te nemen. Het is niet mogelijk op wicker met een hogedrukspuit te reinigen, danwel met aggresieve reinigingsmiddelen, aangezien dit het materiaal kan beschadigen. De zon en regenwater hebben wel degelijk invloed op wicker, en na verloop van tijd kan het wicker gaan scheuren en slijten. Het beste is om voor een zo dik mogelijk type wicker te kiezen, aangezien dat het langste meegaat.

Rotan lounge hoekbank

Rotan (of rattan) is eveneens een veelgebruikt materiaal in tuinmeubilair. Het lichte gewicht van dit materiaal, de relatief lage prijs en het natuurlijke karakter maken het tot een zeer populair materiaal. Rotan is zeer buigzaam en sterk, waarmee het een uiterst veelzijdig materiaal is voor het maken van tuinmeubilair en accessoires. Het gevlochten materiaal, gemaakt van de tropische rotanplant, vereist wel wat meer onderhoud, aangezien het sneller kan uitdrogen in de zon, maar kan, indien het goed wordt onderhouden, eveneens jarenlang meegaan. Het is een van de sterkste natuurlijke materialen voor het vervaardigen van tuinmeubilair. Het is bovendien goed bestand tegen weersomstandigheden, waarmee het prima buiten kan staan. Je zult dan ook jarenlang plezier hebben van een lounge hoekbank in jouw tuin, vervaardigd uit rotan. Het materiaal kan bovendien een groot gewicht dragen en is zeer slijtvast. Dit maakt het tot een betrouwbare keuze voor zowel buitenmeubilair als voor meubilair in je woonkamer.

Voor veel mensen geeft rotan een zeer aantrekkelijke uitstraling. Ook als je niet zo houdt van de natuurlijke lichtbruine of donkerbruine kleur van natuurlijk rotan, kun je dit ook in andere kleuren verkrijgen. Om het te onderhouden hoef je slechts af en toe het materiaal af te nemen met een vochtige, zachte doek met wat neutrale zeep. Daarnaast dien je zo nu en dan het stof tussen de rotan weg te zuigen, waarmee jouw meubilair stofvrij en schoon blijft.

Teakhouten lounge hoekbank

Een ander populair en veelgebruikt materiaal is teakhout. Deze houtsoort wordt beschouwd als een van de mooiste materialen voor tuinmeubilair en is bovendien vrijwel onderhoudsvrij. Aangezien teakhout een hoog oliegehalte heeft, is deze houtsoort goed bestand tegen weersomstandigheden en kun je teakhouten tuinmeubilair het hele jaar door uitstekend buiten laten staan. Het materiaal zal niet snel uitdrogen of scheuren gaan vertonen. Je hoeft het alleen af en toe even af te nemen met een sopje, maar verder is er weing onderhoud vereist om het in optimale conditie te houden. Alhoewel teakhouten lounge hoekbanken wat hoger geprijsd zijn, heb je hiermee een materiaal wat jarenlang meegaat en waar je voor lange tijd van kunt genieten.

Acacia houten lounge hoekbank

Acaciahout is een ander materiaal gebruikt in lounge tuinmeubilair en daarmee ook voor lounge hoekbanken. Het voordeel van steigerhout is dat het relatief goedkoop is en volledig op maat gemaakt kan worden. Je kunt bij veel leveranciers op bestelling aangeven welke maten jij in je tuin wilt hebben, en binnen enkele weken kan een op maat gemaakte hoekbank worden geleverd. Je kunt hierbij zelf bepalen welke zitdiepte, hoogte en soort rugleuning je wenst, zodat de bank zo comfortabel mogelijk zit.

Bovendien kunnen er behalve een lounge hoekbank ook loungestoelen en accessoires in hetzelfde materiaal bij worden geleverd, waarmee je een passende set krijgt, die er aantrekkelijker uitziet in jouw tuin. Je kunt er bijvoorbeeld ook een hocker of tafel bij laten maken in steigerhout. Dit materiaal wordt meestal naturel afgewerkt, maar kan natuurlijk ook in andere kleuren worden geleverd.

Bijpassende accessoires

Om een mooie zithoek met lounge hoekbank te creëren zijn de belangrijkste accessoires bijpassende kussens. Als je een kant-en-klare hoekbank aanschaft, worden er door de fabrikant meestal bijpassende kussens bijgeleverd. Indien dit niet het geval is, zijn er volop mogelijkheden om te combineren met diverse kleuren en motieven. De meest voorkomende kleuren zijn de tertiaire kleuren zwart, wit, zand, grijs, beige, enz. Maar als je een wat fleuriger tintje aan jouw hoekbank wilt geven, kun je ook kiezen voor fellere kleuren of pastelkleuren, waarmee jouw hoekbank meer opvalt in de tuin. Let er bij de aanschaf op dat je kussens koopt die bij voorkeur kleurvast zijn en niet verkleuren in de zon. Daarnaast is het praktisch als deze bestand zijn tegen regen, zodat je ze niet bij elke regenbui naar binnen hoeft te halen.

Andere accessoires zijn bijvoorbeeld een bijzettafel of voetenbank, die in hetzelfde materiaal als de hoekbank kunnen worden geleverd, waarmee deze beter bij jouw bank passen.