Materialen, Tuinmeubelen

Gezellig tafelen aan een ronde tuintafel van hout

ronde tuintafel van hout

Tuintafels zijn tegenwoordig te koop in vele verschillende vormen, afmetingen en materialen afhankelijk van persoonlijke wensen. De veelvoud aan opties maakt het soms lastig een keuze te maken, alhoewel er vaak wordt gekozen voor een complete tuinset van tafel inclusief stoelen.

Voor een groot gezin lijkt een rechthoekige tuintafel vaak het meest praktische, terwijl voor families tot vier personen een vierkante tuintafel juist handig kan zijn. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal personen dat aan de tafel moet kunnen zitten zul je voor een bepaalde vorm en afmeting kiezen.

De traditionele ronde tuintafel is steeds vaker terug te zien in de huidige collecties. Steeds meer tuinmeubelzaken bieden ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het immers niet uit aan welke kant van de tafel je zit.

Voor Chinezen is een ronde tafel algemeen gebruik en heeft het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd met familie of vrienden een veel grotere betekenis dan in onze westerse samenleving. Veel maaltijden in restaurants bij ons zijn op maat gemaakt voor individuele consumptie, terwijl in de Chinese cultuur (beoefend in verschillende landen in Azië) maaltijden juist vaak worden gedeeld met familie of vrienden. Het familieverband heeft in de Chinese cultuur een veel sterkere betekenis en belang en alles is erop gericht zoveel mogelijk samen te eten als gezin. Daarmee is een ronde tafel dan ook niet alleen in de restaurants, maar ook thuis veel praktischer. De gerechten worden in het midden, vaak op een draaiplateau, geplaatst en iedereen kan even goed bij het eten komen om dit te delen en samen te genieten van het samenzijn.

ronde tuintafel van hout kopen

ronde tuintafel van hout kopen

Praktische vorm

Met een ronde tuintafel heb je een tafel met een veel praktischer vorm. Niet alleen wanneer je eet, maar ook bij andere activiteiten is een ronde tafel handig voor alle personen om het midden van de tafel te bereiken. Als je bijvoorbeeld een spel speelt in de tuin, dan gaat dat over het algemeen makkelijker gezeten aan een ronde tafel dan aan een lange rechthoekige tafel. Iedereen zit immers even ver van het midden van de tafel vandaan. Daarmee is een ronde tafel dan ook uitermate geschikt voor gezinnen met meerdere kinderen, die graag samen buiten in de tuin spelen. Zo kunnen ze zichzelf heerlijk ontplooien aan de tafel en zich bezighouden met verschillende activiteiten.

Een ronde tafel is doorgaans ook eenvoudiger op te bergen. Bij vrijwel alle modellen en materialen kun je het tafelblad losschroeven van het onderstel en het gemakkelijk naar binnen rollen om het in een berging op te slaan als je de ronde tuintafel voor langere tijd niet zult gaan gebruiken .

Bij een rechthoekige tuintafel is het aantal zitplaatsen vaak beperkt tussen de vier tot acht personen, waarbij er aan elk uiteinde maar een persoon kan plaatsnemen. Bij een ronde tafel is het echter een stuk eenvoudiger om er nog een paar stoelen bij te plaatsen en allemaal iets in te schuiven, zodat je ook met meer dan acht personen samen aan de tafel kunt zitten.

Klassiek of modern ontwerp

Bij de keuze voor een ronde tuintafel zijn er veel soorten tafels verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een klassieke ronde tuintafel van hout of een van gietijzer, of juist gaan voor een meer moderne aluminium of wicker tafel. Houten tuintafels zijn nog steeds zeer populair dankzij hun natuurlijke uitstraling. Voor veel mensen past een ronde tuintafel van hout het beste in de natuurlijke omgeving van hun tuin en zien deze tafels er vaak heel degelijk en solide uit. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuintafels. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en het vereist daarmee het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw ronde tuintafel van hout.

Teakhouten tafel

Als je een ronde tuintafel hout koopt zal deze in de meeste gevallen gemaakt zijn van hardhout. Steeds meer mensen beseffen de impact die de aanschaf van het verkeerde hardhout kan hebben op ontbossing. Bij de aanschaf van een hardhouten ronde tuintafel dien je dan ook op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Op duurzaam geproduceerd hardhout dient het FSC keurmerk aanwezig te zijn. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alledrie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden teruggeplant.

Teakhouten tuintafels hebben een zeer mooie uitstraling en hebben een lange levensduur. Daarmee is teak erg populair als materiaal voor houten tuintafels. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinmeubilair en specifiek voor tuintafels zijn eiken, beuken en acacia.

Tegenwoordig kom je steeds vaker ook het materiaal vironwood tegen in tuinsets. Dit is echter geen echt hout. Het lijkt op teak, maar is een synthetisch materiaal, een plastic. Het heeft dezelfde structuur als natuurlijk hout, maar het kan niet gaan ‘werken’ en is onderhoudsvriendelijk en UV-bestendig. Verder is het volledig recyclebaar en vrij van schadelijke chemicaliën. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor echt hardhout.

Vuren of grenen tuintafels

Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuintafels. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft overigens niets van doen met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen. Het is echter niet zozeer zachter in structuur, wat de term doet vermoeden. Een tuintafel in de aanbieding zal meestal uitgevoerd zijn in grenen- of vurenhout.