Inspiratie, Tuinmeubelen

Tot diep in de avond genieten met een Cosi vuurtafel

Cosi vuurtafel

Wie houdt er nou niet van een gezellige zomerse barbecue met familie en vrienden in eigen tuin? Het zomerse weer zorgt ervoor dat in vele tuinen de barbecue weer tevoorschijn wordt gehaald en opgestookt wordt voor een lekkere en gezellige maaltijd van gegrild vlees, stokbrood, salades en andere kleine versnaperingen. Vaak worden er vrienden uitgenodigd om langs te komen en gezellig mee te eten.

Barbecueën is erg populair in Nederland en zodra het kwik weer boven de 20-22 graden uitkomt, worden in menig huishouden de al ingekochte vleespakketten van de plaatselijke supermarkt weer uit de vriezer gehaald voor een lekkere grillsessie in eigen tuin. Eerlijk is eerlijk, je hebt wel iemand nodig in huis die ervoor zorgt dat het vlees goed gaar is en niet is aangebrand, maar ondanks de staat waarin het stukje vlees uiteindelijk op je bord belandt is het toch altijd weer sfeervol.

Het is vooral een gezellig samenzijn met familie en vrienden, dat door het zomerse weer langdurig kan aanhouden tot in de kleine uurtjes, zeker als je ook nog aangenaam kunt zitten. Met wat comfortabel, goed zittende loungestoelen met kussens en een prettige, warme terrashaard kun je zelfs wat later op de avond nog heerlijk buiten zitten en samen genieten van een zomerse avond, ook als het al wat frisser is geworden.

Behalve voor lekker eten, zorgt een barbecue ook voor gezelligheid. Een brandend vuurtje in de tuin zorgt immers voor een gezellige sfeer. Als je alleen het sfeervolle open haard-gevoel wilt zonder de etenslucht en de rook van een barbecue, dan zijn er natuurlijk vuurkorven, waarmee je een gezellig en beheerst houtvuurtje kunt stoken bij huis. Je kunt dit echter ook creëren met een Cosi Vuurtafel in je tuin. Met een Cosi Vuurtafel heb je een tuintafel plus een terrashaard, die beter te controleren is dan een vuurkorf. Met een vuurkorf heb je immers vaak opspattende vonken die alle kanten opvliegen, dus je moet altijd waakzaam zijn dat dit niet voor brandschade kan zorgen. Bij een Cosi Vuurtafel kun je zelf de hoogte van de vlammen bepalen, waardoor je veilig en comfortabel van de warmte en de sfeer kunt genieten.

Cosi vuurtafel kopen

Cosi vuurtafel kopen

Tafel met terrashaard

Er is eigenlijk geen directe vertaling voor ‘gezelligheid’, maar ‘Cosi’ is het Engelse woord wat daar het dichtst in de buurt komt. Een Cosi Vuurtafel is een tuintafel, waarop in het midden een terrashaard is ingebouwd. De terrashaard kan worden gebruikt om je aan te warmen op avonden dat het wat frisser is. Daarnaast verspreid het een aangenaam haardlicht en is het gewoon bijzonder gezellig. Het vuur wordt van brandstof voorzien door een gastank, die onder de tafel is weggewerkt.

Aan een Cosi Vuurtafel kun je gewoon rondom de tuinhaard zitten en bijvoorbeeld heerlijk samen dineren of gewoon gezellig wat drinken, zonder je zorgen te hoeven maken over het brandende vuur in het midden. De haard is immers veilig weggewerkt in een uitsparing in het midden van de tafel, waardoor je er voldoende ruimte omheen hebt voor een hapje of drankje.

Bovendien kun je met een Cosi Vuurtafel het hele jaar buiten zitten, aangezien de haard een aangename en comfortabele warmte afgeeft, waardoor je zelf in de koudere maanden van het jaar nog heerlijk buiten aan tafel kunt eten. Er zijn uiteraard ook losse terrashaarden die je op je terras kunt plaatsen, maar met een Cosi Vuurtafel zit je direct rondom het vuur, waardoor je optimaal van de warmte kunt profiteren.

Materialen en onderhoud

Het onderstel van een Cosi Vuurtafel wordt van metaal (meestal aluminium) gemaakt, waarbij het bovenblad uit hardhout wordt gemaakt. Het voordeel van aluminium is dat het niet kan roesten, waardoor het uitstekend geschikt is voor gebruik in je tuinmeubilair. Aluminium wordt door fabrikanten gepoedercoat, waardoor het wordt beschermd tegen vocht en vuil.

Hardhout is zeer duurzaam hout, dat vaak van nature al een hoog oliegehalte heeft, waardoor het wordt beschermd tegen diverse weersinvloeden. Een hardhouten tafelblad vergt dan ook weinig onderhoud. Vaak wordt voor een Cosi Vuurtafel gebruik gemaakt van teakhout. Teakhout is een tropische hardhoutsoort, die na verloop van tijd grijs kleurt, wat een zeer mooie tint geeft. Je hoeft het alleen af te nemen met een vochtige doek en eventueel een mild reinigingsmiddel te gebruiken om vuil te verwijderen. Behalve teakhout wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van Douglas hout, wat in Europa groeit. Dit is een zachthoutsoort, die een stuk voordeliger is dan teakhout, maar ook zeer duurzaam en sterk is.

Gebruik nooit hogedrukreinigers of agressieve reinigingsmiddelen om een Cosi Vuurtafel schoon te maken, aangezien dit zowel het materiaal van het frame als het houten tafelblad kan beschadigen.

Er zijn zowel lage Vuurtafels, die je als onderdeel van een loungeset kunt gebruiken, als tafels die hoog genoeg zijn om aan te kunnen dineren en stoelen omheen te zetten.

Veiligheid

Aangezien je bij een Cosi Vuurtafel werkt met een gastank wil je natuurlijk wel dat dit aan alle geldende veiligheidsvoorschriften voldoet. De bediening is optimaal beveiligd en je kunt bij de meeste Vuurtafels met knoppen aan de zijkant de hoogte en sterkte van de vlammen regelen. De ontsteking zit in de haard zelf, dus je hoeft er niet met je handen aan te komen. Verder dienen alle Vuurtafels getest te worden door KIWA /Gastec, waarmee je verzekerd bent van een veilig product.

Indien je kinderen in huis hebt en bang bent dat ze met hun handen in het vuur grijpen, dan zijn er ook speciale glazen windschermen te koop, die je rondom het vuur kunt plaatsen, zodat kinderen er niet bij kunnen komen. Dit is niet alleen een stuk veiliger, maar het ziet er ook nog eens extra trendy uit! Het veiligheidsglas wordt wel warm, maar het voorkomt dat kinderen hun handen in het vuur kunnen steken, waardoor je ze zonder zorgen aan de tafel kunt laten zitten. Bovendien is dit ook veiliger voor de volwassenen aan tafel (!)

Met een Cosi Vuurtafel heb je een gezellige en sfeervolle tuintafel, die bovendien zorgt voor verwarming van je terras, waarmee je het hele jaar door van je terras kunt genieten in gezelschap van vrienden of familieleden. De rustgevende vlammen van de haard in het midden bieden bovendien een ontspannende aanblik, waardoor je heerlijk tot rust kunt komen en naar de sterrenhemel kunt kijken op een mooie heldere avond. Bovendien is een Cosi Vuurtafel een echte blikvanger die direct de aandacht zal trekken van je gasten, dus wees niet verrast als ze langer willen blijven om de tafel in werking te zien!