Inspiratie, Tips, Tuinmeubelen

Tuinmeubelen kopen in België

Tuinmeubelen kopen in België

Als je in België woont en op zoek bent naar tuinmeubelen, dan zijn er een groot aantal kanalen waarlangs je tuinmeubilair kunt kopen. Je zult ontdekken dat er een ruime keuze tot je beschikking staat. Afhankelijk van de gewenste afmetingen, aantal zitplaatsen en voorkeursstijlen zul je kunnen kiezen uit houten tuinsets, kunststof tuinsets, metalen tuinsets, loungesets, maar ook allerlei soorten tuintafels en tuinstoelen, van verstelbare stoelen, kuipstoelen, ligstoelen en loungestoelen, tot dinerstoelen, barstoelen, schommelstoelen, hangstoelen, enz.
Als je je afvraagt waar je tuinmeubelen kunt kopen in België, dan kun je hieronder een kort overzicht vinden van de belangrijkste locaties waar je tuinmeubelen kunt bekijken en aanschaffen.

Tuinmeubelen in België

Tuinmeubelen in België

Tuincentra

De meest voor de hand liggende plek waar je in België tuinmeubelen kunt v is bij een van de vele tuincentra die het land telt. Vrijwel elke stad heeft er wel een aantal in de omliggende regio liggen. Vaak bevinden tuincentra zich vlak langs een snelweg of rijksweg, zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn en beschikken ze bovendien meestal over uitgebreide parkeergelegenheid.
Hieronder een aantal van de grootste tuincentra in België op dit moment:
• Famiflora Moeskroen – Naar eigen zeggen het grootste tuincentrum van België met meer dan 23.000 m2 winkeloppervlak.
• Vijver- en tuincentrum Pelckmans – Tuincentrum met vestigingen in ondermeer Antwerpen en Limburg, met een groot aanbod aan planten en bloemen en vijverproducten, maar ook tuinmeubilair.
• Floralux Dadizele en Ham– Het grootste tuincentrum van België met twee vestigingen van 25.000 en 15.000m2. Het tuincentrum werd oorspronkelijk opgericht door dezelfde familie die nu Famiflora runt.
Bij bovenstaande tuincentra vind je alles op het gebied van tuinen en kun je behalve je tuinmeubilair ook je beplanting, terrastegels, tuinaccessoires en verlichting voor in je tuin aanschaffen. Je kunt hier in principe dus alles vinden wat je nodig hebt om je tuin te vernieuwen.
Naast deze grote vestigingen heeft elke regio en provincie in België vele kleinere tuincentra die eveneens een ruim aanbod aan tuinmeubilair hebben, dus mocht je niet bij een van bovenstaande locaties in de buurt wonen, dan kun je uiteraard eerst in je eigen regio kijken bij lokale tuincentra om te zien wat zij aan tuinmeubilair in hun assortiment hebben.

Bouwmarkten

Behalve bij de tuincentra vind je in België ook een groot aantal bouwmarkten of doe-het-zelf zaken. Een aantal van de grootste ketens van plaatselijke bouwmarkten zijn de Hubo en Brico. Daarnaast vind je in België ook een groot aantal vestigingen van de Nederlandse formule Gamma. Bij alle drie vind je in de eerste plaats een ruim assortiment aan klusartikelen en tuinaccessoires.
Aangezien deze zaken de laatste jaren een steeds diverser aanbod aan producten zijn gaan aanbieden zijn ook tuinmeubelen onderdeel gaan uitmaken van het assortiment in veel van de bouwmarkten. In vrijwel alle grote gemeenten vind je wel een of meerdere filialen in de buurt. Daarnaast zijn er nog diverse andere regionale of plaatselijke vestigingen van bouwmarkten die mogelijk ook een aantal collecties tuinmeubilair zullen aanbieden, maar dit kan per bouwmarkt verschillen.
Tevens kun je bij een bouwmarkt ook alle soorten tuingereedschap en –accessoires vinden, van heggenscharen tot grasmaaiers, tuinslangen, terrasverlichting en barbecues.

Tuinmeubelen outlets

Tuinmeubelen kopen kan in België ook bij tuinmeubelen outlets. Dit zijn grotendeels fysieke winkels, alhoewel er ook enkele zijn die alleen aan online verkoop doen en geen fysieke showroom hebben voor klanten. Bij tuinmeubelen outlets kun je tuinsets vaak voor hele lage prijzen kopen, soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan bij reguliere tuincentra of meubelzaken. Het gaat hierbij vaak om restpartijen van oude collecties van de voorgaande jaren, die door de komst van de nieuwe collectie tegen een gereduceerde prijs kunnen worden aangeboden. Hierdoor kun je er voor een aantrekkelijke prijs al een complete tuinset of Loungeset aanschaffen. Als je geen complete set wilt, dan kun je hier ook terecht voor alle soorten losse tuinstoelen, -banken en -tafels.
Veel outlets, waaronder bijvoorbeeld Overstock Garden of Relaxgarden, beschikken over hun eigen website, waarop je een groot deel van de collectie kunt zien en vaak ook online kunt bestellen en laten bezorgen. Hierdoor hoef je in principe niet meer fysiek naar de winkel toe, alhoewel het bij de aanschaf van een volledige tuinset wel is aan te raden deze eerst in het echt te bekijken en te testen voordat je deze aanschaft. Het zitcomfort van een tuinstoel of bank is immers van een foto niet echt in te schatten.

Woondiscounters

Voor goedkope tuinmeubelen en tuinartikelen kun je behalve bij de outlet stores ook terecht bij zogenaamde woondiscounters. Zo vind je een groot aantal filialen van Kwantum in België en kun je bijvoorbeeld ook voor goedkope meubels terecht bij Ikea.
Zoals de naam ‘woondiscounters’ al aangeeft richten deze winkels zich meer op de gehele inrichting van de woning tegen kortingsprijzen, dus je vindt hier niet alleen tuinmeubelen maar voornamelijk ook meubels en woonaccessoires voor in huis tegen aantrekkelijke prijzen.
Ook bij woondiscounters vind je vaak tuinmeubelen in de aanbieding, waardoor je op de aanschaf flink kunt besparen. Doordat deze winkels in grote aantallen inkopen kunnen ze de tuinmeubelen doorgaans tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden. Zo vind je hier vaak al complete tuinsets voor onder de tweehonderd euro of losse tuinstoelen voor minder dan vijftig euro.
Klanten kunnen bovendien vaak eveneens via de website van de discounter bestellen en de tuinmeubelen vervolgens thuis laten bezorgen.

Online webshops in België

Tegenwoordig kun je vrijwel alle soorten producten online aanschaffen. Naast tientallen veilingwebsites waarop je gebruikte tuinmeubelen kunt vinden, zijn er ook een aantal online marktplaatsen waarop je nieuwe tuinsets en meubels kunt aanschaffen. Er zijn de bekende online platforms als Amazon.com, Alibaba en in Nederland en België hebben we onder andere Bol.com, waarop je vrijwel alle denkbare producten nieuw kunt aanschaffen. Hier vind je ook een uitgebreide selectie aan tuinmeubilair, varierend van losse tuinstoelen of tafels, tot en met grote luxe loungesets, tuinbanken en tuinaccessoires. Het voordeel van dit soort websites is dat ze doorgaans werken met betrouwbare leveranciers, waarvan de kwaliteit gewaarborgd is, maar omdat het aanbod elke dag toeneemt kun je ook wel eens de pech hebben een minder hoogwaardig product aan te schaffen. Echter kun je bij niet goed je geld meestal terugkrijgen binnen 30 dagen na aankoop.

Verder zijn er ook diverse populaire online marktplaatsen en veilingssites, zoals 2ememain.be (2ehands.be) of eBay.be, waarop je zowel tweedehands als nieuwe tuinsets of losse tuinmeubelen kunt krijgen. Let hier wel goed op de betrouwbaarheid van de verkoper, aangezien hier zowel bedrijven als particulieren producten op aanbieden. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met de verkoper voordat je geld overmaakt, zodat je er zeker van bent dat je het gekochte tuinmeubilair ook daadwerkelijk ontvangt.

Bovendien kun je bij de eerder genoemde bouwmarkten en tuinmeubelen outlets meestal ook online uit hun collectie bestellen en thuis laten bezorgen. De meeste bouwmarkten maken nog gebruik van wekelijkse folders met daarin hun aanbiedingen, die je digitaal via hun website kunt bekijken, zodat je direct een overzicht hebt met hun laatste aanbiedingen op het gebied van tuinmeubelen.

Postorderbedrijven

België kent ook een groot aantal postorderbedrijven, waaronder diverse bedrijven afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, zoals bijvoorbeeld La Redoute, Otto en Bader. Bij veel van deze bedrijven kun je eveneens online tuinmeubilair aanschaffen en thuis laten bezorgen. Vaak zijn er diverse betaalmethoden beschikbaar, waarmee je zelfs in termijnen kunt betalen. Ook werken deze bedrijven met bepaalde kwaliteitsgaranties en bieden bovendien vaak een 30 dagen bedenktijd aan na aanschaf, zodat je de tuinmeubelen nog kunt retourneren als deze niet aan je verwachtingen voldoen.

Wat voor tuinset kan ik het beste kiezen?

Met de vele locaties waar je tuinmeubelen kunt kopen in België zijn er uiteraard ook zeer veel keuzemogelijkheden voor wat betreft tuinmeubelen en soorten tuinsets verkrijgbaar. Hoe kies je uit de veelheid aan tuinsets de set die het beste bij jouw tuin past?

Vaak zul je als eerste praktisch moeten kijken naar wat voor soort tuinset je precies nodig hebt. Je dient bijvoorbeeld rekening te houden met de omvang van je huishouden. Als je bijvoorbeeld een gezinsgrootte van vier personen hebt, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel hebben aan een grote tuinset met tien of twaalf zitplaatsen, maar zul je eerder voor een kleinere set gaan. Als je echter vaak vrienden of familie over de vloer hebt, dan is een grote set juist wel praktisch, omdat je dan voldoende zitgelegenheid hebt en geen extra stoelen hoeft bij te plaatsen.

Daarnaast hangt de keuze qua tuinmeubelen eveneens af van de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin of op je terras. Als je over een grote tuin of terras, dan wel balkon, beschikt, dan zal een kleine tuinset niet erg aantrekkelijk staan en zul je toch automatisch voor een grotere set dienen te gaan, of een langere tuintafel met veel stoelen, zodat het een mooie indruk maakt op je terras. Je kunt uiteraard ook kiezen voor meerdere kleine tuinsets als je bijvoorbeeld je grote tuin wilt verdelen in meerdere gebieden met elk een eigen zitgelegenheid.

Bij een kleine tuin is de keuze wat beperkter, maar heb je nog steeds volop mogelijkheden voor een mooie en praktische tuinset. Veel fabrikanten van kleine tuinsets denken bij het ontwerp creatief mee in het creëren van een ruimtebesparende set, waardoor je zelfs op een klein oppervlak al een volledige tuinset kunt neerzetten, die na gebruik weer efficiënt is op te bergen of in te klappen. Zo zijn er diverse kleine tuinsets, waarbij de stoelen in zijn geheel onder de tafel zijn te schuiven, waardoor de set maar een hele kleine oppervlakte in beslag neemt. Uiteraard kun je ook kiezen voor een eenvoudige tuinbank met eventueel een klein bijzettafeltje in plaats van tuinstoelen.

Daarnaast hangt de keuze qua materiaal grotendeels af van de mate waarin je bereid bent onderhoud aan je tuinmeubilair uit te voeren en natuurlijk welk soort materiaal je persoonlijk het meest aantrekkelijk vindt. Vaak is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welke set je kiest.

Houten tuinmeubelen

De keuze voor wat betreft het materiaal van de tuinmeubelen die je gaat kopen hangt in eerste instantie samen met het gebruiksgemak. Indien je tuinmeubelen wilt die stevig en zeer robuust zijn, dan kan een houten tuinset erg praktisch en mooi zijn. Hout maakt als natuurlijk materiaal een heel warme indruk, en afhankelijk van het soort hout waarvan een tuinstoel of –tafel is gemaakt is het een zeer solide materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Hout vergt wel het nodige onderhoud, omdat het een natuurlijk materiaal is dat onder invloed van vocht en zuurstof kan gaan ‘werken’, dat wil zeggen uitzetten of inkrimpen. Hout zet uit wanneer het nat wordt en krimpt wanneer het droog is. Hierdoor kunnen scheurtjes of groeven in het hout ontstaan.

Om uitdroging van het hout tegen te gaan dient hout voor gebruik te worden ingedroogd. Hierdoor zal het na verwerking tot tuinmeubilair minder gevoelig zijn voor uitdroging. Daarnaast dien je houten tuinmeubelen een- of tweemaal per jaar te lakken om het hout te beschermen tegen uitdroging. Bepaalde hardhoutsoorten kunnen generaties mee, mits deze goed worden onderhouden. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn teak, acacia, berken en eiken.

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen zijn ook een zeer degelijke keuze. Deze worden voornamelijk gemaakt van aluminium en staal. Aluminium is een licht metaal, dat bovendien niet kan roesten. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het frame van tuinstoelen en –tafels. Staal is sterker dan aluminium, maar daarmee ook zwaarder. Stalen tuinmeubelen zijn dan ook een stuk zwaarder dan aluminium tuinmeubilair. Roestvrij of roestvast staal bestaat in verschillende legeringen. Veel soorten roestvast staal zijn zeer gevoelig voor chloor, waarmee ze niet zo goed dichtbij een zwembad gebruikt kunnen worden, aangezien het staal makkelijk kan worden aangetast. Roestvast staal 316 is beter bestand tegen chloor dan 304, dus als je een RVS tuinset bij een zwembad wilt plaatsen kun je beter voor RVS 316 kiezen.

Fabrikanten poedercoaten het staal vaak, zodat het beter beschermd is tegen roest of inwerking van chloor en andere agressieve stoffen.

Kunststof en wicker tuinmeubelen

Tegenwoordig wordt een aluminium frame vaak gecombineerd met een wicker rugleuning en zitting voor tuinstoelen. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op het natuurlijke rotan. Wicker is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat weerbestendig is en het hele jaar buiten kan blijven staan. Hierdoor is het op dit moment een van de meest populaire materialen voor tuinmeubilair. Doordat het wicker om een metalen frame wordt gewikkeld heb je een zeer stevige combinatie, die tegen alle weersomstandigheden bestand is.

Daarnaast worden kunststof (tegenwoordig voornamelijk polypropyleen) tuinsets nog altijd heel veel verkocht. Waar deze voorheen alleen verkrijgbaar waren in het wit, kun je deze tegenwoordig in vrijwel alle kleuren krijgen. Net als wicker is kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je hoeft het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om te voorkomen dat vuil zich aan het materiaal vasthecht. Alhoewel polypropyleen, dat tegenwoordig wordt gebruikt voor het maken van kunststof tuinstoelen, weerbestendiger is dan het goedkope PVC dat hier vroeger voor werd gebruikt, is het wel het beste om een kunststof tuinset in de winter binnen op te bergen, dan wel deze buiten onder een beschermhoes af te dekken.