Inspiratie, Tips, Tuinmeubelen

Tuinmeubelen kopen in Nederland

tuinmeubelen kopen Nederland

Er bestaat tegenwoordig een zeer ruime keuze aan tuinmeubelen. Door de vernieuwingen op het gebied van productie kunnen steeds meer materialen worden toegepast, waardoor er een ruime variatie aan ontwerpen en materialen beschikbaar is. Afhankelijk van de gewenste afmetingen, aantal zitplaatsen en voorkeursstijlen zul je kunnen kiezen uit houten tuinsets, kunststof tuinsets, metalen tuinsets, loungesets, maar ook allerlei soorten tuintafels en tuinstoelen, van verstelbare stoelen, kuipstoelen, ligstoelen en loungestoelen, tot dinerstoelen, barstoelen enz.
Als je in Nederland tuinmeubelen wilt kopen, dan zijn er een groot aantal locaties waar je terecht kunt voor de aanschaf van tuinmeubilair.

tuinmeubelen kopen

tuinmeubelen kopen

Tuinmeubelen bij tuincentra

Elke regio kent ze wel, de bekende tuincentra zoals Intratuin en Groenrijk. De winkels die zelfs open zijn op nationale feestdagen en juist op die dagen massa’s mensen aantrekken. Dit is dan ook een van de meest voor de hand liggende locaties waar je in Nederland tuinmeubelen kunt vinden. Vrijwel elke stad of grote gemeente heeft wel een aantal tuincentra in de omliggende regio liggen. Tuincentra zijn vaak gelegen vlak langs een snelweg of rijksweg, waardoor ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Bovendien beschikken ze vaak over uitgebreide parkeergelegenheid, zodat je niet ver hoeft te lopen.

Het voornaamste deel van hun assortiment is gericht op de tuin zelf met allerlei soorten planten, bloemen en bomen. Maar daarnaast verkopen tuincentra ook allerlei soorten tuinaccessoires en eveneens tuinsets en los tuinmeubilair. Vanwege de vaak lage prijzen is dit dus een goede locatie om te bezoeken en een indruk te krijgen van het aanbod op het gebied van tuinmeubelen in Nederland.

Verreweg de grootste franchiseketen van tuincentra in Nederland is Intratuin, die bijna 60 winkels over geheel Nederland heeft. Daarnaast zijn er een groot aantal regionale tuincentra zoals Groenrijk, Boerenbond, Groenspecialist, bijSTOX, enz. Deze zijn voornamelijk geconcentreerd in bepaalde regio’s in Nederland.
Veel tuincentra hebben tegenwoordig een afleverdienst, zodat je je aangekochte tuinmeubelen gewoon kunt laten thuisbezorgen.

Bouwmarkten en doe-het-zelf zaken

Een andere populaire winkellocatie om tuinmeubelen te kopen in Nederland zijn de bouwmarkten of doe-het-zelf zaken. Een aantal van de grootste ketens zijn Gamma, Praxis en Karwei Gamma en Karwei maken allebei onderdeel uit van Intergamma BV, wat met meer dan 300 winkels in Nederland de grootste groep qua bouwmarkten is. Daarnaast zijn er nog diverse andere regionale of plaatselijke vestigingen van bouwmarkten die mogelijk ook een aantal collecties tuinmeubilair zullen aanbieden, maar dit kan per bouwmarkt verschillen.
Tevens kun je bij een bouwmarkt ook alle soorten tuingereedschap en –accessoires vinden, van heggenscharen tot grasmaaiers, tuinslangen en barbecues.

Kopen bij de tuinmeubelen outlet

Tuinmeubelen kopen kan in Nederland ook bij tuinmeubelen outlets. Tuinmeubelen outlets zijn grotendeels fysieke winkels, maar er zijn ook outlets die alleen aan online verkoop doen en geen fysieke showroom hebben voor klanten. Bij sommige outlets kun je alleen als zakelijke klant terecht in een fysieke showroom.

Aangezien het hierbij vaak gaat om restpartijen of oude voorraden, kunnen tuinmeubelen outlets je hun tuinsets vaak tegen hele lage prijzen aanbieden, soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan bij reguliere tuincentra of meubelzaken. Doordat in het voorjaarbij veel zaken de nieuwe collecties alweer worden aangeboden, zullen ze hun oude sets zoveel mogelijk will verkopen om magazijnruimte vrij te maken. Hierdoor kun je er voor een aantrekkelijke prijs al een complete tuinset of loungeset aanschaffen. Als je geen complete set wilt, dan kun je hier ook terecht voor alle soorten losse tuinstoelen, -banken en -tafels.

Tegenwoordig beschikken veel tuinmeubelen outlets over hun eigen website, waarop je een groot deel van de collectie kunt bekijken en vaak ook online kunt bestellen en laten bezorgen. Hierdoor hoef je in principe niet meer fysiek naar de winkel toe, alhoewel het bij de aanschaf van een volledige tuinset wel is aan te raden deze eerst in het echt te bekijken en te testen voordat je deze aanschaft. Het zitcomfort van een tuinstoel of bank is immers van een foto niet echt in te schatten.

Woonwinkels en -discounters

Voor goedkope tuinmeubelen en tuinartikelen kun je behalve bij de outlet stores ook terecht bij woonwinkels zoals Blokker en Xenos, die een grote variatie aan producten aanbieden voor de woning, waaronder in het zomerseizoen vaak ook tuinmeubilair.

Woondiscounters zijn winkels die zich meer op de gehele inrichting van de woning richten tegen kortingsprijzen, dus je vindt hier niet alleen tuinmeubelen maar voornamelijk ook meubels en woonaccessoires voor in huis tegen aantrekkelijke prijzen. Zo vind je bij Kwantum vaak tuinmeubelen in de aanbieding, waardoor je op de aanschaf flink kunt besparen. Doordat deze winkels in grote aantallen inkopen kunnen ze de tuinmeubelen doorgaans tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden. Zo vind je hier vaak al (kleine) tuinsets vanaf zo’n honderd euro of losse tuinstoelen voor net iets meer dan een tientje.

Naast Kwantum is er ook Woon-discounter.nl. Deze online aanbieder werkt voor particulieren alleen via online verkoop. Klanten kunnen via de website bestellen en de tuinmeubelen worden vanuit het landelijke distributiecentrum in Breda bezorgd. Voor zakelijke klanten is er wel de mogelijkheid een showroom te bezoeken.

Online tuinmeubelen kopen

Tegenwoordig kun je in Nederland net als in andere landen in Europa vrijwel alles online aanschaffen. Er zijn de bekende online platforms als het Amerikaanse Amazon.com, Chinese Alibaba en in Nederland hebben we onder andere Bol.com, waarop je vrijwel alle denkbare producten nieuw kunt aanschaffen. Op deze platforms vind je ook een selectie aan tuinmeubilair, variërend van losse tuinstoelen of tafels, tot en met grote luxe loungesets en tuinaccessoires. Het voordeel van dit soort websites is dat ze doorgaans werken met betrouwbare leveranciers, waarvan de kwaliteit gewaarborgd is, maar omdat het aanbod elke dag toeneemt kun je ook wel eens de pech hebben een minder hoogwaardig product aan te schaffen. Echter kun je bij niet goed je geld meestal terugkrijgen binnen 30 dagen na aankoop.

Daarnaast zijn tuinmeubels ook te verkrijgen bij de bekende postorderbedrijven in ons land, zoals bijvoorbeeld Wehkamp en Otto. Ook deze bedrijven werken met bepaalde kwaliteitsgaranties en bieden bovendien een 30 dagen bedenktijd aan na aanschaf. Je kunt de producten gewoon thuis laten bezorgen of afhalen bij een PostNL Punt bij jou in de buurt.

Online veilingssites en marktplaatsen

Verder zijn er ook diverse online marktplaatsen en veilingssites, zoals Marktplaats.nl of eBay, waarop je zowel tweedehands als nieuwe tuinsets of losse tuinmeubelen kunt krijgen. Let hier wel goed op de betrouwbaarheid van de verkoper, aangezien hier zowel bedrijven als particulieren producten op aanbieden. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met de verkoper voordat je geld overmaakt, zodat je er zeker van bent dat je het gekochte tuinmeubilair ook daadwerkelijk ontvangt.

Bovendien kun je bij de eerder genoemde bouwmarkten en tuinmeubelen outlets meestal ook online uit hun collectie bestellen en thuis laten bezorgen. De meeste bouwmarkten maken nog gebruik van wekelijkse folders met daarin hun aanbiedingen, die je digitaal via hun website kunt bekijken, zodat je direct een overzicht hebt met hun laatste aanbiedingen op het gebied van tuinmeubelen.

Koop praktische tuinmeubelen

Met de vele locaties waar je tuinmeubelen kunt kopen in Nederland zijn er uiteraard ook zeer veel keuzemogelijkheden voor wat betreft tuinmeubelen en soorten tuinsets verkrijgbaar. Hoe kies je uit de veelheid aan tuinsets de set die het beste bij jouw tuin past?

Vaak zul je als eerste praktisch moeten kijken naar wat voor soort tuinmeubelen je precies nodig hebt. Je dient bijvoorbeeld rekening te houden met de omvang van je huishouden. Als je bijvoorbeeld een gezinsgrootte van vier personen hebt, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel hebben aan een grote tuinset met tien of twaalf zitplaatsen, maar zul je eerder voor een kleinere set gaan. Als je echter vaak vrienden of familie over de vloer hebt, dan is een grote set juist wel praktisch, omdat je dan voldoende zitgelegenheid hebt en geen extra stoelen hoeft bij te plaatsen.

Als je alleen maar buiten wilt zitten om van de zon te genieten en je ogen te sluiten, dan zijn verstelbare tuinstoelen of ligstoelen misschien het meest functioneel. Wil je echter een tuinset waaraan je buiten kunt dineren, dan zou je juist voor een dinerset kunnen kiezen. En als je buiten in de namiddag en avond lekker onderuitgezakt wilt kunnen relaxen met bijvoorbeeld een goed glas wijn of je favoriete boek, dan zal een loungeset je wellicht het meeste comfort bieden.

Omvang van je tuinterras en tuin

Daarnaast hangt de keuze eveneens af van de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin of op je terras. Als je over een grote tuin of terras, dan wel balkon, beschikt, dan zal een kleine tuinset niet erg aantrekkelijk staan en zul je toch automatisch voor een grotere set dienen te gaan, of een langere tuintafel met veel stoelen, zodat het een mooie indruk maakt op je terras. Je kunt uiteraard ook kiezen voor meerdere kleine tuinsets als je bijvoorbeeld je grote tuin wilt verdelen in meerdere gebieden met elk een eigen zitgelegenheid.

Bij een kleine tuin is de keuze wat beperkter, maar heb je nog steeds volop mogelijkheden voor een mooie en praktische tuinset. Veel fabrikanten van kleine tuinsets denken bij het ontwerp creatief mee in het creëren van een ruimtebesparende set, waardoor je zelfs op een klein oppervlak al een volledige tuinset kunt neerzetten, die na gebruik weer efficiënt is op te bergen of in te klappen. Zo zijn er diverse kleine tuinsets, waarbij de stoelen in zijn geheel onder de tafel zijn te schuiven, waardoor de set maar een hele kleine oppervlakte in beslag neemt. Je kunt bij een kleine tuin ook kiezen voor een mooie bistroset, bestaande uit twee tuinstoelen met tafeltje. Deze zijn in mooi klassiek gietijzer te krijgen, maar ook bijvoorbeeld in wicker of metaal. Hiermee heb je een mooi tuinsetje als je maar met zijn tweeën bent en niet zo’n grote set nodig hebt.

Voor welk materiaal kies je?

Naast de praktische overwegingen qua aantal zitplaatsen en afmetingen van je tuinmeubilair, hangt de keuze qua materiaal grotendeels af van de mate waarin je bereid bent onderhoud aan je tuinmeubilair uit te voeren en natuurlijk welk soort materiaal je persoonlijk het meest aantrekkelijk vindt. Vaak is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welke set je kiest.

Hout: degelijk en duurzaam

De keuze voor wat betreft het materiaal van de tuinmeubelen die je gaat kopen hangt in eerste instantie samen met het gebruiksgemak. Indien je tuinmeubelen wilt die stevig en zeer robuust zijn, dan kan een houten tuinset erg praktisch en mooi zijn. Hout maakt als natuurlijk materiaal een heel warme indruk, en afhankelijk van het soort hout waarvan een tuinstoel of –tafel is gemaakt is het een zeer solide materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Hout vergt wel het nodige onderhoud, omdat het een natuurlijk materiaal is dat onder invloed van vocht en zuurstof kan gaan ‘werken’, dat wil zeggen uitzetten of inkrimpen. Hout zet uit wanneer het nat wordt en krimpt wanneer het droog is. Hierdoor kunnen scheurtjes of groeven in het hout ontstaan.

Om uitdroging van het hout tegen te gaan dient hout voor gebruik te worden ingedroogd. Hierdoor zal het na verwerking tot tuinmeubilair minder gevoelig zijn voor uitdroging. Daarnaast dien je houten tuinmeubelen een- of tweemaal per jaar te lakken om het hout te beschermen tegen uitdroging. Bepaalde hardhoutsoorten kunnen generaties mee, mits deze goed worden onderhouden.

Metaal: sterk en onderhoudsvrij

Metalen tuinmeubelen zijn ook een zeer degelijke keuze. Deze worden voornamelijk gemaakt van aluminium en staal. Aluminium is een licht metaal, dat bovendien niet kan roesten. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het frame van tuinstoelen en –tafels. Staal is sterker dan aluminium, maar daarmee ook zwaarder. Roestvrij stalen tuinmeubelen zijn dan ook een stuk zwaarder dan aluminium tuinmeubilair.

Kunststof: modern en weerbestendig

We zien metaal vaak in combinatie gebruikt worden met hout of kunststof. Tegenwoordig wordt een aluminium frame vaak gecombineerd met een wicker rugleuning en zitting voor tuinstoelen. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op het natuurlijke rotan. Wicker is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat weerbestendig is en het hele jaar goed buiten kan blijven staan. Hierdoor is het op dit moment een van de meest populaire materialen voor tuinmeubilair, omdat het weinig onderhoud vereist en dus niet naar binnen hoeft te worden gehaald in het najaar, maar gewoon buiten kan blijven staan tijdens de herfst en winter. Doordat het wicker om een metalen frame wordt gewikkeld heb je een zeer stevige combinatie, die tegen alle weersomstandigheden bestand is.

Daarnaast worden kunststof (tegenwoordig voornamelijk polypropyleen) tuinsets nog altijd heel veel verkocht. Waar deze kunststof tuinsets voorheen alleen verkrijgbaar waren in het wit, kun je deze tegenwoordig in vrijwel alle kleuren krijgen. Net als wicker is kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je hoeft het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om te voorkomen dat vuil zich aan het materiaal vasthecht. Alhoewel polypropyleen, dat tegenwoordig wordt gebruikt voor het maken van kunststof tuinstoelen, weerbestendiger is dan het goedkope PVC dat hier vroeger voor werd gebruikt, is het wel het beste om een kunststof tuinset in de winter binnen op te bergen, danwel deze buiten onder een beschermhoes af te dekken.

Conclusie

Nederland telt vele verkooplocaties waar je tuinmeubelen kunt kopen. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget kun je zowel in een fysieke winkel als online via webshops en diverse marktplaatsen de tuinmeubelen van je keuze aanschaffen. Als je een complete set wilt aanschaffen is het aan te raden deze zo mogelijk wel eerst in het echt te bekijken, voordat je de aankoop doet.