Materialen, Tuinmeubelen

Tuinmeubelen van aluminium kopen

Tuinmeubelen van aluminium kopen

Nu de warme dagen weer in aantocht zijn, willen we er weer massaal op uit en naar buiten. Na lange tijd binnen te hebben doorgebracht is het heerlijk om weer van de frisse buitenlucht of de zon te genieten en heerlijk buiten te ontspannen. Als je een eigen tuin hebt wil je in de zomer ook aangenaam buiten in je eigen tuin kunnen zitten, hetzij om van de zon te genieten, te ontspannen of om buiten te dineren of te barbecueën. Hiervoor zul je natuurlijk in de eerste plaats over goede en comfortabele tuinmeubelen dienen te beschikken, zodat jij en je familie met zijn allen aangenaam buiten kunnen zitten om optimaal gebruik kunnen maken van het voorjaarsweer. Er is een uitgebreide variatie aan tuinmeubelen beschikbaar en afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren zul je wellicht al bepaalde materialen en ontwerpen in gedachten hebben die het beste bij jouw tuin passen. Maar voor wat voor tuinmeubelen kun je het beste kiezen?

Tuinmeubelen van aluminium

Tuinmeubelen van aluminium

Kies je voor hout, kunststof of metaal?

Er zijn tegenwoordig vele soorten tuinmeubelen verkrijgbaar, van aangename ligstoelen en ligbedden, tot verstelbare stoelen, schommelstoelen, hangstoelen, dinerstoelen, loungestoelen, en nog veel meer. Bij het aanschaffen van nieuwe tuinmeubelen heb je in principe de keuze uit drie materialen, te weten hout, kunststof en metaal.

Hout is een zeer klassiek materiaal dat duurzaam is en warm aanvoelt. Met name hardhouten tuinmeubilair is erg populair.
Kunststof is in de loop der jaren steeds praktischer, veelzijdiger en weerbestendiger geworden, waarmee het een goed en redelijk milieuvriendelijk alternatief is voor hout. Er zijn vele varianten van kunststof in gebruik.

Metaal wordt in combinatie met beide andere materialen of op zichzelf gebruikt. Je ziet tuinmeubelen die geheel van metaal zijn en tuinmeubelen waarbij een zitting of tafelblad bijvoorbeeld van hout of kunststof zijn.

Alhoewel alledrie deze materialen voor- en nadelen hebben, blijft de uiteindelijke keuze voor het materiaal afhankelijk van het praktische gebruik van je tuinmeubelen, oftewel waarvoor je de tuinmeubelen wilt gebruiken, maar ook wat je zelf het mooiste vindt.

Soorten tuinstoelen

Tegenwoordig zijn er uiteenlopende modellen tuinstoelen te koop, van kuipstoelen, ligstoelen, verstelbare stoelen, tot loungestoelen, hangstoelen, dinerstoelen, enz. Hiermee is het aanbod de afgelopen jaren sterk toegenomen. Aluminium wordt veel gebruikt voor de frames van tuinstoelen. Ook voor tuintafels wordt het onderstel vaak van aluminium gemaakt.

Doordat het metaal in tuinmeubelen tegenwoordig vrijwel altijd wordt gepoedercoat is het goed beschermd tegen vuil en weersinvloeden en is het zeer duurzaam, waardoor een aluminium tuinstoel of -tafel jarenlang kan meegaan. Metalen tuinmeubilair wordt daarmee steeds meer verkocht en er zijn steeds meer mensen die tuinmeubelen van aluminium kopen. Aluminium is een veelzijdig en duurzaam materiaal. Daarnaast wordt aluminium niet heet in de zon, maar neemt het de temperatuur van de lucht aan. Hierdoor blijft dit metaal ook in de warme zomermaanden koel genoeg om op te zitten.

Voordelen van aluminium

Het grote voordeel van aluminium is dat het erg licht van gewicht is en desondanks een zeer sterk materiaal is. Het heeft slechts een derde van het gewicht van staal. Deze eigenschappen maken het tot een ideaal materiaal voor het gebruik in tuinstoelen, aangezien je aluminium tuinstoelen eenvoudig kunt opbergen en verplaatsen wanneer nodig, maar tegelijkertijd kunt vertrouwen op hun draagkracht en degelijkheid. Bovendien is aluminium een onderhoudsarm materiaal dat uitermate goed geschikt is voor gebruik buitenshuis, mits het wordt beschermd tegen overmatig vocht wanneer mogelijk.

Daarnaast is aluminium een metaal dat niet kan doorroesten, omdat het geen ijzer of staal bevat. Waar onbeschermd ijzer na verloop van tijd een oranje-bruine roestlaag zal gaan vertonen, en deze roest ook de onderliggende lagen ijzer zal aantasten, waardoor het geheel zal doorroesten, zal dit bij aluminium niet gebeuren. Dit maakt aluminium op zichzelf al een zeer geschikt materiaal voor buitengebruik.

Poedercoating tegen oxidatie

Zoals aangegeven worden aluminium tuinmeubelen (en ook RVS) vrijwel altijd gepoedercoat. Poedercoaten is een proces waarbij verf in laagjes onder hoge druk op het aluminium wordt gespoten, waarna de verflaag in een oven op hoge temperatuur op het metaal wordt gebrand. Hierdoor ontstaat een ondoordringbare laag die het onderliggende metaal beschermd tegen vocht en zuurstof.
Aangezien aluminium wel kan oxideren (verkleuren onder invloed van zuurstof) helpt de poedercoating het aluminium volledig af te schermen tegen alle weersinvloeden. Onbeschermd zou het aluminium een laagje oxidatie gaan vertonen, dat het onderliggende materiaal echter luchtdicht afschermt (en dus niet de onderliggende lagen aluminium meer kan aantasten), dus zelfs zonder poedercoating zal aluminium nooit doorroesten. De poedercoating zorgt ervoor dat oxidatie geheel wordt tegengegaan, zodat het metaal langer mooi blijft.

Lichtgewicht en multifunctioneel

Aluminium tuinstoelen zijn dankzij hun lichte gewicht eenvoudig te verplaatsen. Er zijn vele ontwerpen te koop die verstelbaar zijn en eenvoudig kunnen worden ingeklapt. Verder zijn er ook modellen die stapelbaar zijn. Dit maakt de stoelen en eventueel tuintafels makkelijk mee te nemen, waardoor je ze niet alleen thuis in de tuin kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook mee op vakantie kunt nemen naar de camping als je daar stoelen nodig hebt. Hiermee heb je aangename, comfortabele tuinstoelen, die veelzijdig kunnen worden gebruikt.

Tijdloos en universeel

Aluminium is een tijdloos en universeel materiaal in tuinmeubelen. Op zichzelf maakt aluminium in tuinmeubilair een zeer moderne indruk. Het past daarnaast echter zowel goed in een klassiek ontwerp tuinset bestaande uit een aluminium frame in combinatie met houten details, als in een moderne combinatie met wicker. Bovendien is aluminium verkrijgbaar in verschillende kleuren en niet langer alleen maar in het bekende grijs.

Combinatie met synthetische materialen

Tegenwoordig kun je ook steeds meer tuinmeubelen van aluminium op de markt vinden. Het voordeel van metaal in het algemeen is dat het buigzaam en vormbaar is, waarmee vrijwel alle denkbare ontwerpen mogelijk zijn. Een nadeel is dat veel metalen kunnen oxideren en na verloop van tijd kunnen gaan verkleuren of roesten door weersinvloeden. Vandaar dat metalen tuinmeubilair vaak door de fabrikant van een laklaag of verflaag wordt voorzien om oxidatie te voorkomen.

Aluminium is een veelgebruikte metaalsoort vanwege het lichte gewicht en sterke karakter, en kan in principe niet doorroesten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gietijzeren tuinmeubelen zijn aluminium tuinstoelen eenvoudig te verplaatsen en op te stapelen en worden daarom ook veel gebruikt in de horeca op terrassen.
Vaak zul je aluminium onderstellen zien in combinatie met canvas, wicker of textileen zittingen. Wicker is een type gevlochten kunststof, dat veel wegheeft van rotan. Textileen is een soort synthetisch gaas, dat steeds meer wordt toegepast in zittingen. Het voordeel van deze materialen is dat ze langdurig buigzaam blijven en duurzaam en weerbestendig zijn, dus goed bestand zijn tegen intensief en veelvuldig gebruik buitenshuis. Bovendien zit textileen ook zonder kussen erop zeer aangenaam omdat het buigzaam is en niet warm wordt in de zon.

Een andere combinatie is met rope, een soort touw gemaakt van katoen of polyester. Dit is een zeer traditioneel materiaal dat sinds kort weer helemaal terugkomt in tuinmeubilair. Rope gemaakt van polyester is zeer weerbestendig en kan in combinatie met een aluminium frame prima buiten blijven staan.

Voor huis, tuin en camping

Een van de belangrijkste redenen om tuinmeubelen van aluminium te kopen is dat ze licht zijn. Aluminium tuinmeubelen zijn dankzij hun lichte gewicht eenvoudig te verplaatsen. Bovendien zijn er vele ontwerpen te koop die verstelbaar zijn en eenvoudig kunnen worden ingeklapt. Verder zijn er ook modellen die stapelbaar zijn. Dit maakt de tuinmeubelen makkelijk mee te nemen, waardoor je ze niet alleen thuis in je eigen tuin kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook mee op vakantie kunt nemen naar de camping als je daar stoelen of een tafel nodig hebt. Hiermee heb je aangename, comfortabele tuinmeubelen, die veelzijdig kunnen worden gebruikt.

Onderhoud aluminium tuinmeubelen

Aluminium is een sterk en onderhoudsarm materiaal, dat heel goed langdurig buiten kan blijven staan. In principe volstaat het als je de aluminium tuinmeubelen af en toe afneemt met een vochtige doek. Veel aluminium tuinmeubilair wordt door de fabrikant gepoedercoat, dat wil zeggen dat het wordt voorzien van een sterke verfcoating, waarmee het zeer goed is beschermd tegen vocht en andere invloeden. Aluminium op zichzelf kan al niet doorroesten.

Het enige wat je hoeft te doen qua onderhoud is ervoor te zorgen dat vuil zich niet aan het metaal van je aluminium tuinstoel kan gaan hechten, dus je dient het regelmatig met water af te nemen. Het beste kun je daar groene zeep bij gebruiken, wat een natuurlijke zeep is. Je kunt geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels gebruiken, aangezien deze de poedercoating gemakkelijk kunnen aantasten, waardoor het onderliggende aluminium direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht en sneller kan gaan oxideren of vlekken gaan vertonen. Maak ook geen gebruik van hogedrukreinigers bij het schoonmaken van aluminium tuinmeubelen. Deze hebben een te sterke straal, die de coating eveneens kan beschadigen.

Er zijn speciale reinigers te koop voor aluminium tuinmeubelen, waarmee je het materiaal veilig kunt reinigen, zonder je zorgen te hoeven maken dat het metaal wordt aangetast of beschadigd. Met deze reinigers kun je het meer hardnekkige vuil verwijderen wat er met alleen water niet af gaat.

Tuinmeubelen wel of niet afdekken?

Tuinmeubilair krijgt veel te verduren als het het hele jaar buiten staat. Niet alleen de zomerse regenbuien, maar ook dag- en nachtvorst, hagelstenen, sneeuw en veel UV-straling van de zon hebben hun inwerking op het materiaal. Daarom dienen de materialen waarvan tuinmeubelen worden gemaakt ook duurzaam en UV-bestendig te zijn, zodat ze al deze weersinvloeden kunnen doorstaan.
Aluminium is een sterk metaal van zichzelf en de poedercoating, waarmee dit materiaal wordt beschermd, kan vocht en UV-straling goed tegenhouden. Hiermee kun je jouw aluminium tuinstoelen dus gerust naast een zwembad plaatsen of je aluminium ligbed meenemen naar het strand zonder je zorgen te hoeven maken over de inwerking van chloor of zeezout op je aluminium tuinmeubelen.

Vaak wordt er door fabrikanten en leveranciers geadviseerd om aluminium tuinstoelen en tafels niet af te dekken met een dekzeil of –hoes als deze langdurig buiten blijven staan in het najaar, aangezien het materiaal altijd moet kunnen ademen, en het afdekken van aluminium tuinmeubelen ertoe kan leiden dat het metaal ‘verstikt’ en er vlekken op het materiaal gaan ontstaan door de inwerking van vocht en zuurstof op het aluminium.

De meeste aluminium tuinmeubelen kunnen in principe het hele jaar onafgedekt buiten blijven staan, maar wel wordt er door fabrikanten aangeraden om ze indien mogelijk tijdens de wintermaanden binnen op te bergen voor een beter behoud van je aluminium tuinmeubelen. Aangezien aluminium tuinstoelen licht zijn en vaak stapelbaar kun je ze daarom ook eenvoudig binnen opbergen als je de ruimte hebt.

Innovatieve materialen

Aluminium is een ideaal materiaal voor het frame van tuinstoelen en onderstellen van tuintafels en kan goed worden gecombineerd met vele verschillende materialen. Zo staat een hardhouten acacia tafelblad uitstekend op een zilvergrijs aluminium onderstel, of zie je wicker, textileen of polywood zittingen gecombineerd worden met een zwart aluminium stoelframe tot zeer fraaie en modern ogende tuinstoelen, die zowel modieus als duurzaam zijn.

Wicker is een duurzaam kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op rotan en meestal rondom een aluminium frame wordt gewikkeld. Textileen is een soort synthetisch gaas wat eveneens over een aluminium frame kan worden gespannen. Polywood is eveneens een kunststof, die oogt als hardhout maar in feite een soort kunststof hars is met een houten print erop.
Doordat aluminium een stevige ondergrond biedt, kan het worden gecombineerd met uiteenlopende, innovatieve materialen voor een veelheid aan fraaie designs en wordt het bovendien geleverd in verschillende kleuren.

Daarnaast heb je uiteraard ook tuinmeubelen die geheel van aluminium zijn gemaakt. Deze kunnen er ook zeer aantrekkelijk uitzien en comfortabel zijn, alhoewel combinaties met andere materialen meer gangbaar zijn momenteel.

Duurzaamheid van aluminium

Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde. Doordat er wereldwijd zoveel van in voorraad is zal het niet snel schaars worden. Het wordt gewonnen uit bauxieterts. Ook de winning van de bauxiet erts wordt zoveel mogelijk op een duurzame wijze gedaan. Bos of ander land wat plaats dient te maken voor de bauxietwinning wordt na afloop zoveel mogelijk weer hersteld in de oorspronkelijke staat, zodat de impact op het landschap zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast wordt bij de productie van aluminium uit bauxieterts steeds meer gebruik gemaakt van schone energiebronnen, zoals waterkracht, voor het opwekken van de vereiste elektriciteit. Dus alhoewel er zeer veel energie nodig is voor de productie van aluminium, is een groot deel ervan afkomstig uit schone energie.

Zelfs voor het aluminium gebruikt in tuinmeubilair en andere consumentenproducten geldt dat dit aan het eind van zijn levensduur goed kan worden gerecycled. Naar schatting is ongeveer 75% van het ooit geproduceerde aluminium vandaag de dag nog altijd in gebruik. Voor productie uit gerecycled aluminium wordt bovendien een stuk minder energie verbruikt dan bij de eerste productie uit erts.

Kortom, als je hebt besloten om aluminium tuinmeubelen aan te schaffen, dan koop je deze niet alleen met het besef dat je ze bij goed gebruik en regelmatig onderhoud zeker tien tot vijftien jaar kunt gebruiken, maar ook dat het aluminium in jouw tuinmeubelen aan het einde van hun levensduur in jouw tuin weer kan worden hergebruikt voor andere aluminium voorwerpen of toepassingen.