Tips, Tuinmeubelen

Waar vind ik goedkope tuinstoelen?

Tuinstoelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele designs, materialen en voor vrijwel elk budget. Als je op zoek bent naar tuinstoelen die goedkoop zijn, dan kun je bij elke tuinmeubeloutlet of bouwmarkt uitgebreide collecties vinden aan tuinsets in kunststof, hout, riet, rotan en metaal, waarbij zowel met jouw persoonlijke voorkeuren als budget rekening kan worden gehouden. Ook voor losse tuinstoelen zijn er volop keuzemogelijkheden.

Bij veel outlets vind je tuinstoelen in de aanbieding voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om oudere modellen van een voorgaand jaar of uit een restvoorraad van de winkel die plaats moeten maken voor nieuwe collectie. Met een beperkt budget heb je zowel in hout, kunststof als metaal diverse opties waaruit je kunt kiezen.

goedkope tuinstoelen kopen

goedkope tuinstoelen kopen

Kunststof tuinstoelen

Kunststof tuinstoelen zijn zeer populair en zijn tegenwoordig behalve in wit of zwart ook in felle kleuren of pasteltinten te koop. De traditionele witte kunststof stoelen blijven een populaire keuze vanwege de relatief lage prijs en de duurzaamheid van het materiaal en worden daarmee nog altijd veel verkocht.

Daarnaast zijn er tegenwoordig veel stoelen verkrijgbaar van wicker. Dit is eveneens een kunststof materiaal, dat veel wordt gebruikt in plaats van het vroegere rotan. Aangezien rotan minder goed geschikt is voor blootstelling aan vocht en zon, wordt er steeds meer wicker toegepast. Het kunststof vlechtwerk wordt hierbij gewikkeld om een aluminium of stalen frame, waardoor het zeer degelijke en stevige stoelen zijn. Wicker is bovendien relatief goedkoop te produceren, dus zul je veel goedkope tuinstoelen aantreffen in dit materiaal. Voor Verstelbare stoelen wordt eveneens gebruik gemaakt van textileen, een soort kunststof gaas, waarmee de zitting en rugleuning worden bekleed.

Indien je op zoek bent naar tuinstoelen die goedkoop zijn, dan is kunststof een prima keuze. Kunststof, met name in het wit, vereist wel wat meer onderhoud om de weersomstandigheden buiten te doorstaan. De witte kleur kan gaan verkleuren en grauw worden bij kunststof tuinstoelen. Je dient je kunststof tuinstoelen dan ook regelmatig schoon te maken met water en zeep, om de kleur optimaal te behouden en de inwerking van het weer op het materiaal te beperken.

Metalen tuinstoelen

Aluminium is een veelgebruikt materiaal in tuinstoelen momenteel. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met canvas of wicker (kunststof) zittingen. Aluminium heeft als voordeel dat het licht van gewicht is, waarmee tuinstoelen van dit materiaal eenvoudig te verplaatsen zijn. Aluminium tuinstoelen worden daarom ook veelvuldig gebruikt op terrassen in de horeca, omdat het niet alleen licht is, maar ook sterk. Een ander voordeel van aluminium ten opzichte van ijzer of staal is dat het niet kan roesten. Het kan wel oxideren en na verloop van tijd kan gaan verkleuren, dus daarom worden aluminium tuinstoelen vaak voorzien van een coating om oxidatie te voorkomen.

Er zijn ook gietijzeren tuinstoelen verkrijgbaar, maar deze zijn echter een stuk zwaarder en duurder en daarmee veel lastiger te verplaatsen. Gietijzer is zeer geschikt voor een tuinstoel of -bank die je permanent in een hoekje van de tuin wilt laten staan.Stalen tuinstoelen zijn ook verkrijgbaar, maar over het algemeen ook wat duurder en zwaarder dan aluminium varianten.

Houten tuinstoelen

Houten tuinsets blijven populair dankzij hun natuurlijke uitstraling. Voor veel mensen is een natuurlijk materiaal de favoriete keuze bij een tuinset. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van tuinmeubelen. Hardhout wordt veelvuldig gebruikt, maar daarbij dient men erop te letten dat er duurzaam hardhout wordt gebruikt. Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en heeft een lange levensduur. Van nature verkleurt het na verloop grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het hout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn, zijn eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden teruggeplant.

Naast hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt, zoals grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom en dus een naaldhout. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en komt van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is goedkoper, aangezien het sneller groeit, dus als je goedkope tuinstoelen zoekt in hout, dan zul je meestal naar grenen of vurenhout moeten kijken. Het is echter minder duurzaam dan hardhout en vergt meer onderhoud.

Praktisch en comfortabel

Als je op zoek bent naar tuinstoelen die goedkoop zijn en dus een beperkt budget hebt, dan ben je wellicht geneigd om alleen maar op de prijs te letten bij jouw uiteindelijke keuze. Het is echter belangrijk de beschikbare materialen goed te vergelijken en te testen hoe deze voor jou zitten. Zitcomfort is uitermate belangrijk bij de keuze van tuinstoelen, aangezien het ook een goedkoop productieproces en gebrekkig ontwerp kunnen zijn wat de tuinstoelen goedkoop maakt. Elk materiaal voelt anders aan, dus vergelijk het aanbod in de verschillende outlets en tuinmeubelzaken goed, voordat jij je keuze voor goedkope tuinstoelen bepaald. Het kan zijn dat in een folder of op de website van een tuinmeubelzaak tuinstoelen goedkoop worden aangeboden, maar dat ze in werkelijkheid niet erg aangenaam blijken te zitten. Probeer daarom altijd een goede balans te vinden tussen comfort en prijs bij de keuze van jouw tuinstoelen.

Daarnaast wil je uiteraard ook de keuze maken voor tuinstoelen die praktisch zijn in het gebruik. Bepaal van tevoren hoeveel zitplaatsen je echt nodig denkt te hebben voor jouw huishouden en eventuele gasten en welke afmetingen in jouw tuin passen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als jij een aantal mooie comfortabele tuinstoelen en een tafel aanschaft en deze uiteindelijk niet mooi in jouw tuin of op je terras blijken te passen. Daarnaast is de materiaalkeuze belangrijk, aangezien bepaalde materialen beter geschikt zijn om langdurig buiten in de zon en regen te staan. In principe kun je elk materiaal buiten laten staan, mits je de onderhoudsinstructies van de fabrikant goed volgt.

Hout dient bijvoorbeeld in de meeste gevallen een of meerdere keren per jaar te worden gelakt voor het behoud ervan. Voor kunststof geldt dat je het regelmatig schoon dient te houden, om te voorkomen dat het weer erin trekt en de kleur van het materiaal grauw wordt. Metalen tuinmeubilair kan onder invloed van luchtvochtigheid gaan oxideren, dus wordt dit vaak door fabrikanten van een verflaag voorzien, die je in goede staat dient te houden, zodat jouw tuinmeubelen niet gaan oxideren. Om er zeker van te zijn dat jouw tuinmeubelen het najaar en de winter goed doorstaan is het uiteraard praktisch als je tuinstoelen binnen kunt opbergen, zodat deze niet maandenlang buiten staan en kunnen gaan verweren. Kies daarom bewust voor een praktisch materiaal en ontwerp tuinstoelen die je goed en gemakkelijk kunt opbergen. Er zijn bijvoorbeeld veel goedkope tuinstoelen die je kunt inklappen of stapelen, waarmee ze weinig ruimte innemen in een opbergkast.