Materialen, Tuinmeubelen

Tuinstoelen van aluminium – onwijs sterk en duurzaam!

Tegenwoordig zijn er tuinstoelen in uiteenlopende modellen, ontwerpen, materialen en prijscategorieën verkrijgbaar. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en smaak zul je de keuze hebben tussen houten, kunststof of metalen tuinstoelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Uiteindelijk bepaalt smaak voor een belangrijk deel welk materiaal je zult kiezen, alhoewel het ook een praktische keuze dient te zijn. Als je bijvoorbeeld aan de kust of het strand woont, zul je veel zilte lucht in je tuin hebben en is het aan te raden te kiezen voor materialen die beter bestand zijn de inwerking van zeezout.

Aluminium is een veelvuldig toegepast materiaal in tuinmeubilair vanwege het buigzame en lichte karakter van dit metaal.

Tuinstoelen van aluminium kopen

Tuinstoelen van aluminium kopen

Achtergrond van aluminium

Aluminium wordt voornamelijk gewonnen uit bauxiet, de ertsvorm van aluminium, dat in contact wordt gebracht met warme natronloog. Aluminium zit ook in andere mineralen in de bodem, maar daaruit is het veel moeilijker en duurder om te winnen.

Het metaal aluminium zoals wij het tegenwoordig kennen, bestaat al ruim honderd jaar en was in eerste instantie zo moeilijk te winnen, dat het zeer kostbaar was en alleen maar werd toegepast in decoraties. Tegenwoordig echter is productie op grote schaal mogelijk uit de rijke voorraad bauxiet die wereldwijd in de bodem zit. Hiermee is aluminium ruimschoots voorhanden en wordt het veelvuldig gebruikt in onder meer de luchtvaartindustrie, constructiebouw en ruimtevaartindustrie.

Eigenschappen van aluminium

Aluminium is met slechts een derde van het gewicht van staal een zeer licht metaal. Het is bovendien buigzaam, waardoor het goed toepasbaar is bij de productie van tuinstoelen en ander tuinmeubilair, omdat het goed in uiteenlopende ontwerpen te vormen is. Bovendien kan aluminium niet roesten, aangezien het geen ijzer of staal bevat, waardoor het zeer weerbestendig is.

Wel is oxidatie van dit metaal mogelijk door inwerking van zuurstof, maar er treedt dan een gelijkmatige verkleuring van het metaal op, waardoor een er een dun laagje oxidatie op het aluminium ontstaat. Alleen door lucht en vocht kan het aluminium verder worden aangetast. Om tuinstoelen aluminium hier tegen te beschermen wordt er door fabrikanten vaak een poedercoating aangebracht. Dit is een soort verflaag van kunststof die onder verhitting op het aluminium wordt gesmolten, waardoor het luchtdicht wordt afgesloten.

Modellen tuinstoelen

Behalve een ruime keuze qua afwerking en materialen zijn er tevens uiteenlopende modellen tuinstoelen verkrijgbaar, van kuipstoelen, ligstoelen, verstelbare stoelen, tot loungestoelen, hangstoelen, dinerstoelen, enz. Het aanbod van metalen tuinmeubilair is ook steeds verder toegenomen, waarbij met name aluminium veelvuldig wordt toegepast. Aluminium is een veelzijdig en duurzaam materiaal. Aluminium wordt bovendien niet heet in de zon, maar neemt de temperatuur van de lucht aan. Hierdoor blijven tuinstoelen van aluminium ook in de warme zomermaanden koel genoeg om op te zitten.

Kuipstoelen zijn stoelen die vaak worden gemaakt van een combinatie van aluminium onderstel met daarbovenop een kunststof kuip. Dit zeer klassieke ontwerp met kenmerkende kuipvormige zitting wordt nog steeds veelvuldig gebruikt, met name als dinerstoel, zowel binnenshuis als in de tuin.

De verstelbare tuinstoel biedt extra comfort door de verstelbaarheid van de rugleuning en vaak ook voetensteun, waarmee je de stoel achterover kunt zetten voor een meer ontspannende zithouding. Er zijn ook ligstoelen, die je vrijwel volledig horizontaal kunt verstellen.

Eenvoudig te verplaatsen

Het grote voordeel van aluminium is dat het erg licht van gewicht is en desondanks een sterk materiaal is. Deze eigenschappen maken het tot een ideaal materiaal voor het gebruik in tuinstoelen, aangezien je aluminium tuinstoelen eenvoudig kunt opbergen en verplaatsen wanneer nodig. Bovendien is aluminium een onderhoudsarm materiaal dat uitermate goed geschikt is voor gebruik buitenshuis, mits het wordt beschermd tegen overmatig vocht wanneer mogelijk. Je hoeft het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om het tegen vuil te beschermen.

Dankzij zijn lichte gewicht is een tuinstoel aluminium eenvoudig te verplaatsen. Er zijn vele ontwerpen te koop die verstelbaar zijn en eenvoudig kunnen worden ingeklapt. Verder zijn er ook modellen die stapelbaar zijn. Dit maakt de stoelen makkelijk mee te nemen, waardoor je ze niet alleen thuis in de tuin kunt gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld ook op vakantie meenemen naar de camping of op de boot als je daar stoelen nodig hebt. Hiermee heb je een aangename, comfortabele tuinstoel, die je veelzijdig kan gebruiken.

Kunststof zitting

Vaak zul je bij het zoeken van aluminium tuinstoelen vele modellen tegenkomen die bestaan uit een aluminium onderstel in combinatie met een canvas, wicker of textileen zitting.

Wicker is een type gevlochten kunststof, dat veel wegheeft van rotan. Het is weerbestendiger dan natuurlijk rotan en is bovendien relatief goedkoop te produceren. Wicker wordt vrijwel altijd om een aluminium frame heengewikkeld, maar je ziet ook tuinstoelen aluminium, waarbij alleen de zitting zelf van wicker is en de poten van de stoel niet met wicker zijn omwikkeld.

Textileen is een soort synthetisch gaas, dat steeds meer wordt toegepast in zittingen. Het voordeel van dit materiaal is dat het langdurig buigzaam blijft en duurzaam en weerbestendig is, dus is het goed bestand tegen intensief en veelvuldig gebruik buitenshuis in de verschillende weersomstandigheden. Bovendien zit textileen ook zonder kussen erop zeer aangenaam omdat het niet warm wordt in de zon.

Kunststof (PVC of polyethyleen) tuinstoelen worden veel verkocht, maar je ziet dit materiaal ook steeds vaker terug in combinatie met aluminium, aangezien het een veelzijdig materiaal is dat in verschillende kleuren en vormen kan worden gegoten. Bovendien ziet het er met een aluminium onderstel vaak extra trendy en modern uit.
Verder zul je ook vaak combinaties zien met een zitting van canvas of van hout. Deze twee materialen geven beide ook een zeer mooie en moderne uitstraling aan tuinstoelen van aluminium. De bruine en natuurlijke kleur van het hout in combinatie met de zilverkleurige tint van aluminium kan erg mooi in de tuin staan en een tuinset echt aanzien geven. Canvas wordt ook heel veel gebruikt voor de zittingen van strandstoelen en is dus goed te gebruiken in de zon.

Onderhoud van aluminium tuinstoelen

Aluminium is een lichtgewicht, sterk en onderhoudsarm materiaal, waardoor je er weinig onderhoud aan hoeft te verrichten. Doordat het vaak al vanuit de fabriek wordt voorzien van een poedercoating is het metaal goed beschermd tegen de inwerking van vocht en lucht, waarmee je het dus niet opnieuw hoeft te schilderen zoals je bij sommige houten tuinstoelen wellicht wel dient te doen.

In principe is het voldoende als je tuinstoelen van aluminium af en toe afneemt met een lichtvochtige doek. Aluminium op zichzelf kan al niet doorroesten en aluminium tuinstoelen kunnen daarmee uitstekend het hele jaar buiten blijven staan.

Om ervoor te zorgen dat je tuinstoel aluminium zolang mogelijk meegaat hoeft je alleen maar te zorgen dat vuil zich niet aan het metaal van je stoel kan gaan hechten. Het beste kun je daar groene zeep of een zachte zeep voor gebruiken. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, zoals chloor, en harde borstels, aangezien deze de poedercoating op het aluminium vrij snel kunnen aantasten, waardoor het onderliggende aluminium direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht en het sneller kan gaan oxideren of vlekken kan gaan vertonen. Maak ook geen gebruik van hogedrukreinigers bij het schoonmaken van gepoedercoate aluminium tuinstoelen. Hogedrukreinigers hebben een te sterke straal, die de coating kan beschadigen.

Niet afdekken tijdens de winter

Vaak wordt er door fabrikanten en leveranciers geadviseerd om aluminium tuinstoelen en tafels niet af te dekken met een dekzeil of Beschermhoes als deze langdurig buiten blijven staan in het najaar, aangezien het materiaal altijd moet kunnen ademen, en het afdekken ervan ertoe kan leiden dat er vlekken op het materiaal gaan ontstaan door de inwerking van vocht op het aluminium. De meeste aluminium tuinstoelen kunnen in principe het hele jaar onafgedekt buiten blijven staan, maar wel wordt er door fabrikanten geadviseerd om aluminium tuinstoelen indien mogelijk tijdens de wintermaanden binnen op te bergen voor een beter behoud van je aluminium tuinstoelen.