Materialen, Tuinmeubelen

Tuinstoelen van Rotan – Ga voor een unieke stijl

Tuinstoelen van Rotan

Het gebruik van natuurlijke materialen in tuinmeubilair is nog altijd zeer populair tegenwoordig. Je ziet steeds meer houten meubilair, zowel binnenshuis als in de tuin. Rotan, ook wel rattan genoemd, is ook een natuurlijk materiaal, afkomstig van de lianen van de rotanpalm, een tropische slingerplant, die in de regenwouden groeit. Het is een zeer sterk materiaal, dat bovendien elastisch en buigzaam is, waarmee het uitermate geschikt is voor diverse toepassingen en veelvuldig wordt gebruikt voor de productie van binnenmeubilair en rotan tuinstoelen. Een tuinstoel van rotan is, mits deze is voorbehandeld, vrij goed tegen regen bestand en kan daarmee langdurig buiten blijven staan. Tegen winterweer is een rotan tuinstoel echter minder goed bestand.

Tuinstoelen van Rotan kopen

Tuinstoelen van Rotan kopen

Verschil tussen riet en rotan

Het meubilair wat als riet wordt bestempeld is meestal van rotan of pitriet gemaakt. Pitriet is in feite ook rotan, maar dan de binnenkant van de rotanstengel. Pitriet kan echter vrijwel alleen voor binnenmeubilair worden gebruikt, aangezien het niet goed bestand is tegen vocht.

Rotan is een massieve stengel, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Het lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen. Beiden zijn zeer sterk en buigzaam.

Onderhoud

Een tuinstoel van rotan is gemaakt van natuurlijke rotanstengels. Rotan kan onbeschermd niet goed tegen vocht en kan daarmee dus niet langdurig buiten staan. Meestal wordt het echter door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, een soort onderhoudswax die het natuurlijke materiaal beschermd tegen vocht en vuil. Hiermee is je tuinstoel van rotan beter beschermd tegen vuil en regen en kan deze goed buiten blijven staan.

Een tuinstoel van rotan dienen wel regelmatig te worden afgenomen om te voorkomen dat vuil zich op het materiaal kan inwerken. Je dient geen agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels te gebruiken. Ook kun je een tuinstoel van rotan niet met een hogedrukspuit schoonmaken, aangezien dit het natuurlijke materiaal makkelijk kan beschadigen. Je kunt wel een natuurlijke groene zeep gebruiken of een lauwwarm sopje en het materiaal daarmee met een zachte doek of zachte borstel afnemen om vuil en eventuele etensresten, die tussen het vlechtwerk van de tuinstoel van rotan terecht zijn gekomen, te verwijderen. Hiermee houd je jouw tuinstoel van rotan het langst mogelijk in goede conditie. Daarnaast kun je periodiek zelf een waslaag op de rotan tuinstoel aanbrengen, waarmee je het materiaal beschermd tegen vuil en vocht.

Wicker als synthetische rotan

De laatste jaren wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een synthetisch vlechtwerk bij de fabricage van rotan stoelen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een materiaal dat wicker wordt genoemd. Wicker is de Engelse term voor vlechtwerk, en is tegenwoordig een populair materiaal in tuinmeubilair, aangezien het goedkoop en duurzaam is, en beter dan rotan bestand is tegen weersinvloeden. Aangezien wicker een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben.

Wicker lijkt veel op rotan en wordt steeds vaker als vervanger voor rotan gebruikt, maar is dus geen natuurproduct. Wicker is vrij sterk en kan door zijn weerbestendigheid uitstekend buiten blijven staan, maar wicker kan bij langdurige blootstelling aan de elementen wel gaan scheuren en verkleuren. Het beste is om voor de wat dikkere soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt. Soms tref je dan ook in de winkels als rotan bestempelde tuinstoelen aan, die in feite van dit synthetische vlechtwerk zijn gemaakt. De benaming rotan wordt dan ook veelvuldig als een marketingnaam gebruikt voor PE rattan tuinstoelen.
Wicker tuinstoelen dien je eveneens goed schoon te houden, zodat vuil zich niet aan het materiaal kan gaan hechten en erin kan trekken. Gebruik hierbij eveneens een doek of zachte borstel met mild reinigingsmiddel en water om het schoon te maken en eventueel vuil weg te borstelen. Je kunt hierop ook geen hogedrukspuit of chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.
In de winter kun je wicker tuinstoelen het beste binnen opbergen of deze afdekken met een Beschermhoes, zodat vocht en vorst minder kans hebben het materiaal aan te tasten. Wicker is ook gevoelig voor teveel en langdurig zonlicht, dus het beste is om het af te dekken als je de tuinstoelen niet gebruikt.

Weerbestendigheid

Rotan is als onbeschermd materiaal niet erg goed bestand tegen langdurig vocht en kan daarmee niet te lang buiten in de regen en onweer blijven staan. Vaak wordt rotan door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, die vuil- en waterafstotend werkt, waarmee het meubilair beter tegen regen bestand is. In dat geval kunnen jouw rotan tuinstoelen best tegen een buitje, maar blijft langdurige blootstelling niet verstandig. Daarnaast zou je zelf ook een speciale beschermende waslaag kunnen aanbrengen, waarmee je het rotan tegen vocht en vuil kunt beschermen. Als je de meubels tijdelijk niet gebruikt in de zomer, kan je ze het beste afdekken met een dekzeil.

Gedurende de winter kun je de rotan tuinstoelen het beste binnen opbergen en niet buiten laten staan, aangezien ze niet goed bestand zijn tegen de vorst in combinatie met vocht. Afgedekt buiten laten staan is ook niet de beste oplossing, aangezien meubilair onder een dekzeil moeilijk kan ‘ademen’ en er snel vocht bij kan komen, wat voor schimmel of vlekken op het rotan kan zorgen. Bij voorkeur dien je jouw rotan tuinstoelen daarom na afloop van het zomerseizoen voor de winter binnen op te bergen, zodat je er zeker van bent dat jouw tuinstoelen voor het komende jaar nog altijd in goede staat verkeren.

Soorten tuinstoelen

Door de buigzaamheid van rotan als materiaal zul je behalve normale tuinstoelen ook een aantal varianten kunnen vinden. Zo zijn er ook Hangstoelen van rotan, een type tuinstoel dat je op dient te hangen aan bijvoorbeeld een boom plafond of een meegeleverde standaard. In deze eivormige stoel kun je heerlijk een boek lezen en een beetje heen en weer schommelen als je erin zit, waardoor je lekker tot rust kunt komen.
Daarnaast heb je rotan kuipstoelen en loungestoelen, een grotere kuipvormige stoel met hogere rugleuning, waarin je heerlijk kunt ontspannen. Een extra bijpassend kussen is op een tuinstoel van rotan vaak wel wat aangenamer zitten. Verder heb je ook dinerstoelen van rotan, die erg mooi staan aan een robuuste hardhouten tafel.
Rotan is een natuurproduct waarvan het gebruik het tropisch regenwoud nauwelijks aantast en dat door behandeling met ongekleurde lak prima weerbestendig kan worden gemaakt. Elke tuinstoel van rotan is uniek en heeft zijn eigen kleur. Dit geeft het materiaal zijn bijzondere karakter, wat niet in een kunststof variant is terug te vinden.