Tips, Tuinmeubelen

Meerdere zitplaatsen door een uitschuifbare tuintafel

tuintafels voor twee

Heb jij vaak gasten over de vloer die blijven eten? Hou jij ervan om je familie en vrienden samen te brengen voor een gezellige maaltijd in de tuin? Dan heb je natuurlijk voldoende zitplaatsen nodig en een tafel die voldoende ruimte biedt voor een groot gezelschap. Om niet teveel ruimte op je terras in de tuin in te nemen kan een tuintafel uitschuifbaar een goede oplossing zijn. Met een tuintafel uitschuifbaar beschik je over een tuintafel die kan worden verlengd of ingekort, al naar gelang de grootte van het gezelschap in jouw tuin.

tuintafels kopen

tuintafels kopen

Rechthoekige tuintafel

Bij tuintafels heb je de keuze uit verschillende vormen en een grote verscheidenheid aan formaten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vierkante tafel indien je met een kleine familie bent, een ronde tafel voor een meer flexibel aantal personen, aangezien je eenvoudig extra tuinstoelen of krukjes kunt bijplaatsen, of een rechthoekige tafel.

De rechthoekige tafel wordt over het algemeen het meest verkocht, maar is doorgaans beperkt tot het formaat waarin je deze koopt, dat wil zeggen als je een tafel aanschaft met acht zitplaatsen, dan kun je er hooguit waarschijnlijk twee tot vier stoelen bijplaatsen om nog comfortabel aan tafel te kunnen eten (in verband met de hoeken en tafelpoten). Daarentegen zit je als je een grote tafel aanschaft voor bijvoorbeeld twaalf personen of meer altijd met deze grote tafel in je tuin, ook op de momenten dat je er slechts met zijn vieren aan zit. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je deze eenvoudig in een hoek tegen de muur kunt plaatsen, waarmee deze minder ruimte inneemt.

Traditioneel rond

De traditionele ronde tuintafel is echter steeds meer op de weg terug. Het aanbod van ronde tuintafels in tuinsets neemt de laatste jaren steeds meer toe. Het grote verschil tussen een rechthoekige en een ronde tuintafel is dat er bij een ronde tuintafel geen specifiek hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid over wie waar aan tafel mag zitten. Bij een ronde tafel maakt het immers weinig verschil aan welke kant van de tafel je plaatsneemt.

In de Chinese cultuur zien we dat een ronde tafel algemeen gebruik is en het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd met familie of vrienden een veel grote betekenis heeft dan hier in onze westerse samenleving. Veel maaltijden in restaurants bij ons zijn op maat gemaakt voor individuele consumptie, terwijl in de Chinese cultuur (beoefend in verschillende landen in Azië) maaltijden juist vaak worden gedeeld. Het familieverband heeft een veel sterkere betekenis en belang, en alles is erop gericht zoveel mogelijk samen te eten als gezin. Daarmee is een ronde tafel dan ook niet alleen in de restaurants, maar ook thuis een veel praktischer vorm. De gerechten worden in het midden geplaatst, vaak op een draaiplateau, en iedereen kan even goed bij het eten komen om dit te delen en te genieten van het samenzijn.

Uitschuifbaar deel

Bij een tuintafel uitschuifbaar heb je een tafel met een vaste breedte en hoogte, maar met een lengte die verstelbaar is. Afhankelijk van het model kun je de tafel met zo’n 50-130 cm verlengen, waarmee je het aantal zitplaatsen vergroot met 4-8 personen. De tafel heeft daarbij aan een of beide kanten een verlengstuk dat verborgen zit onder het tafelblad, en dat je kunt uitschuiven en vergrendelen. Soms beschikt het verlengstuk ook over extra tafelpoten voor extra ondersteuning.

Met een tuintafel uitschuifbaar heb je kortom de beschikking over een tafel met een flexibel aantal zitplaatsen, afhankelijk van het aantal personen dat komt eten. Dit maakt een uitschuifbare tuintafel dan ook een stuk praktischer in het gebruik dan het hebben van een grote, lange tuintafel.

Een nadeel van een tuintafel uitschuifbaar is dat deze door het extra blad in ingeschoven positie een stuk zwaarder is dan tafels van vergelijkbare lengte. Bovendien zijn de tafels meestal niet inklapbaar en kun je ze niet zo eenvoudig binnen zetten. De meeste fabrikanten zijn zich hier echter van bewust en zorgen ervoor dat de tuintafel uitschuifbaar van dusdanige materialen is gemaakt dat deze zonder problemen in de herfst en winter buiten kan blijven staan.

Houten tuintafel

Als je op zoek bent naar een tuintafel uitschuifbaar zul je in de meeste gevallen uitkomen bij een houten tafel. Een houten tafel is immers heel traditioneel en degelijk en ziet er met name in groot formaat heel solide en rustiek uit. Hiermee maak je als gastheer of gastvrouw dan ook een goede indruk op je gasten. Bij een houten uitschuifbare tafel zal het extra tafelblad vaak een losse plank zijn die onder het bestaande blad ligt. Door de twee helften van de tafel uit elkaar te schuiven kun je de aanvullende plank hier tussen leggen, waarmee je extra lengte creëert.

Wanneer je een houten tuintafel uitschuifbaar koopt zal dit in de meeste gevallen een hardhouten tuintafel zijn. Bij de aanschaf van een hardhouten tuintafel uitschuifbaar dien je te letten op de aanwezigheid van het FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat (een deel van) het hardhout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen in grotere aantal wordt teruggeplant.

Teakhout is zeer populair en tuintafels van dit hout hebben een zeer mooie uitstraling en lange levensduur. Teak is daarmee veelgevraagd als materiaal voor houten tuintafels. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt het teakhout ook lakken indien je de grijze kleur niet zo mooi vindt. Hierdoor blijft de natuurlijke bruine kleur van het hout langer behouden Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Door de schaarste van teakhout zie je tegenwoordig steeds vaker andere hardhoutsoorten, zoals acacia, beuken en eiken in tuintafels.

Metalen tuintafel

Aangezien een tuintafel uitschuifbaar degelijk en solide dient te zijn om het gewicht te kunnen dragen in uitgeschoven stand, lijkt een metalen tafel een logische keuze. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van metaal voor het onderstel. Daarbij wordt het tafelblad vaak van een synthetisch materiaal of hout gemaakt. De meest gebruikte metaalsoort in tuinmeubilair is aluminium.

Dit lichtgewicht metaal is door fabrikanten goed te verwerken vanwege zijn buigzaamheid, maar is zeer sterk en kan bovendien niet roesten. Dit maakt het een ideaal materiaal voor blootstelling aan de elementen. Aluminium wordt vaak afgewerkt met een poedercoating, een stevige verflaag, die voorkomt dat het gaat oxideren.

In veel gevallen zal bij een tuintafel uitschuifbaar een aluminium onderstel worden gebruikt in combinatie met een tafelblad van glas of polywood, een houtachtig materiaal gemaakt van polyethyleen.

Aankleding en accessoires

Een tuintafel uitschuifbaar kan in uitgeschoven stand een zeer statige indruk geven door zijn lengte. Je kunt de tafel wat meer aankleden door voor een aantal accessoires te kiezen voor op de tafel. Je kunt hierbij denken aan sfeerverlichting in de vorm van een theelichthouder of lantaarn, maar natuurlijk kun je ook een groen element op tafel zetten, zoals een aantal mooie bloempotten of potplanten, waarmee je een anders lege tafel toch een beetje aankleding geeft.