Tips, Tuinmeubelen

Waar kan ik tuinmeubelen kopen?

tuinmeubelen kopen

Wanneer je van plan bent tuinmeubelen aan te schaffen, dan zul je er snel achter komen dat er een ruime keuze tot je beschikking staat. Afhankelijk van de gewenste afmetingen, aantal zitplaatsen en voorkeursstijlen zul je kunnen kiezen uit houten tuinsets, kunststof tuinsets, metalen tuinsets, loungesets, maar ook allerlei soorten tuinstoelen en tuintafels, zoals verstelbare stoelen, kuipstoelen, ligstoelen, loungestoelen tot dinerstoelen, barstoelen enz.

Als je je afvraagt:” Waar kan ik tuinmeubelen kopen?”, dan kunnen wij je vertellen dat er tegenwoordig vele kanalen zijn om een mooie tuinset samen te stellen of losse tuinstoelen of tafels te kopen. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste locaties waar je tuinmeubelen kunt bekijken en aanschaffen.

tuinmeubels kopen

tuinmeubels kopen

Tuincentra

De meest voor de hand liggende plek waar je tuinmeubelen kunt kopen is bij een van de vele tuincentra die ons land telt. Vrijwel elke stad heeft er wel een aantal in de omliggende regio liggen. Vaak bevinden tuincentra zich vlak langs een snelweg of rijksweg, zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn en beschikken ze bovendien meestal over uitgebreide parkeergelegenheid.
Een aantal van de grootste tuincentra in Nederland op dit moment zijn:

• Tuincentrum het Oosten Aalsmeer – Met meer dan 80.000 m2 het grootste tuincentrum van Nederland. Je vindt hier tuinmeubilair en alle andere benodigdheden voor het inrichten van je tuin.
• Tuincentrum Eurofleur Leusden – Dit is het grootste tuincentrum van Midden-Nederland,
• Tuincentrum Oosterik Denekamp – Dit tuincentrum beschikt over meer dan 50.000 m2 aan tuin- en woonartikelen, waaronder tuinmeubilair.
• Intratuin Halsteren – De grootste vestiging van Intratuin in Nederland
• Hornbach Breda – Dit is de grootste vestiging van dit Duitse tuincentrum in Nederland met een oppervlakte van 23.000 m2.
• De Florahoek Hardagrijp – Dit is het grootste tuincentrum van het noorden van het land, gelegen op korte afstand van Leeuwarden.
• Tuincentrum Leurs Venlo – Een grote vestiging in het zuiden van het land.

Bij bovenstaande tuincentra vind je alles op het gebied van tuinen en kun je behalve je tuinmeubilair ook je beplanting, terrastegels, tuinaccessoires en verlichting aanschaffen. Hiermee is het een one-stop center waar je alles in een keer kunt uitkiezen. Behalve bovenstaande grote vestigingen zijn er uiteraard in elke regio in Nederland vele kleinere vestigingen te vinden die ook een ruim aanbod aan tuinmeubilair hebben, dus mocht je niet bij een van bovenstaande locaties in de buurt wonen, dan kun je uiteraard eerst in je eigen regio kijken bij bijvoorbeeld een van de vele vestigingen van Intratuin of Groenrijk voor een overzicht qua tuinmeubilair.
Hornbach is een Duitse bouwmarktketen die nog relatief kort in ons land is, alhoewel de eerste vestiging al weer in 1997 werd geopend, maar die zich steeds verder uitbreid over andere delen van Nederland. Het was ooit de eerste keten in Europa die een bouwmarkt en tuincentrum combineerde onder één dak.

Bouwmarkten

Naast tuincentra kun je ook bij de meeste bouwmarkten en doe-het-zelf zaken terecht voor een selectie aan tuinmeubilair. Aangezien deze zaken de laatste jaren een steeds diverser aanbod aan producten zijn gaan aanbieden zijn ook tuinmeubelen onderdeel gaan uitmaken van het assortiment in veel van de bouwmarkten. Iedereen kent wel een Gamma, Praxis of Karwei-vestiging bij hem of haar in de buurt, aangezien deze winkels een groot aantal vestigingen hebben over het hele land. Gamma en Karwei maken allebei onderdeel uit van Intergamma BV, wat met meer dan 300 winkels in Nederland de grootste groep qua bouwmarkten is. Daarnaast zijn er nog diverse andere regionale of plaatselijke vestigingen van bouwmarkten die mogelijk ook een aantal collecties tuinmeubilair zullen aanbieden, maar dit kan per bouwmarkt verschillen.

Tevens kun je bij een bouwmarkt ook alle soorten tuingereedschap en –accessoires vinden, van heggenscharen tot grasmaaiers, tuinslangen en barbecues.

Tuinmeubelen outlets

Waar je nog meer tuinmeubelen kan kopen is bij de tuinmeubelen outlets. Dit zijn grotendeels fysieke winkels, alhoewel er ook enkele zijn die alleen aan online verkoop doen en geen fysieke showroom hebben voor klanten. Bij tuinmeubelen outlets kun je tuinsets vaak voor hele lage prijzen kopen, soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan bij reguliere tuincentra of meubelzaken. Het gaat hierbij vaak om restpartijen van collecties van het voorgaande jaar, die door de komst van de nieuwe collectie tegen een gereduceerde prijs kunnen worden aangeboden. Hierdoor kun je er voor een aantrekkelijke prijs al een complete tuinset of loungeset aanschaffen. Als je geen complete set wilt, dan kun je hier ook terecht voor alle soorten losse tuinstoelen, -banken en -tafels.
Veel outlets beschikken over hun eigen website, waarop je een groot deel van de collectie kunt zien en vaak ook online kunt bestellen en laten bezorgen. Hierdoor hoef je in principe niet meer fysiek naar de winkel toe, alhoewel het bij de aanschaf van een volledige tuinset wel is aan te raden deze eerst in het echt te bekijken en te testen voordat je deze aanschaft. Het zitcomfort van een tuinstoel of bank is immers van een foto niet echt in te schatten.

Woondiscounters

Voor goedkope tuinmeubelen en tuinartikelen kun je behalve bij de outlet stores ook terecht bij zogenaamde woondiscounters. Zoals de naam al aangeeft richten deze winkels zich meer op de gehele inrichting van de woning tegen kortingsprijzen, dus je vindt hier niet alleen tuinmeubelen maar voornamelijk ook meubels en woonaccessoires voor in huis tegen aantrekkelijke prijzen.
Ook bij woondiscounters, zoals bijvoorbeeld Kwantum, vind je vaak tuinmeubelen in de aanbieding, waardoor je op de aanschaf flink kunt besparen. Doordat deze winkels in grote aantallen inkopen kunnen ze de tuinmeubelen doorgaans tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden. Zo vind je hier vaak al (kleine) tuinsets vanaf zo’n honderd euro of losse tuinstoelen voor net iets meer dan een tientje.

Naast Kwantum is er ook Woon-discounter.nl. Deze online aanbieder werkt voor particulieren alleen via online verkoop. Klanten kunnen via de website bestellen en de tuinmeubelen worden vanuit het landelijke distributiecentrum in Breda bezorgd. Voor zakelijke klanten is er wel de mogelijkheid een showroom te bezoeken.

Waar kan ik online tuinmeubelen kopen?

Tegenwoordig kun je vrijwel alles online aanschaffen. Er zijn de bekende online platforms als Amazon.com, Alibaba en in Nederland hebben we onder andere Bol.com, waarop je vrijwel alle denkbare producten nieuw kunt aanschaffen. Hier vind je ook een uitgebreide selectie aan tuinmeubilair, variërend van losse tuinstoelen of tafels, tot en met grote luxe loungesets en tuinaccessoires. Het voordeel van dit soort websites is dat ze doorgaans werken met betrouwbare leveranciers, waarvan de kwaliteit gewaarborgd is, maar omdat het aanbod elke dag toeneemt kun je ook wel eens de pech hebben een minder hoogwaardig product aan te schaffen. Echter kun je bij niet goed je geld meestal terugkrijgen binnen 30 dagen na aankoop.

Postorderbedrijven

Daarnaast zijn tuinmeubels ook te verkrijgen bij de bekende postorderbedrijven in ons land, zoals bijvoorbeeld Wehkamp en Otto. Ook deze bedrijven werken met bepaalde kwaliteitsgaranties en bieden bovendien een 30 dagen bedenktijd aan na aanschaf. Je kunt de producten gewoon thuis laten bezorgen of afhalen bij een PostNL Punt bij jou in de buurt.

Online marktplaatsen

Verder zijn er ook diverse online marktplaatsen en veilingssites, zoals Marktplaats.nl of eBay, waarop je zowel tweedehands als nieuwe tuinsets of losse tuinmeubelen kunt krijgen. Let hier wel goed op de betrouwbaarheid van de verkoper, aangezien hier zowel bedrijven als particulieren producten op aanbieden. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met de verkoper voordat je geld overmaakt, zodat je er zeker van bent dat je het gekochte tuinmeubilair ook daadwerkelijk ontvangt.
Bovendien kun je bij de eerder genoemde bouwmarkten en tuinmeubelen outlets meestal ook online uit hun collectie bestellen en thuis laten bezorgen. De meeste bouwmarkten maken nog gebruik van wekelijkse folders met daarin hun aanbiedingen, die je digitaal via hun website kunt bekijken, zodat je direct een overzicht hebt met hun laatste aanbiedingen op het gebied van tuinmeubelen.

Koop lokaal

Uiteraard kun je ook nog terecht bij lokale ondernemers. Elke stad kent wel een of meerdere familiebedrijven in meubilair, die van vader op zoon zijn overgedragen. Sommige bestaan misschien al generaties lang. In de meeste middelgrote tot grote steden zul je er ook wel een aantal kunnen vinden die het een en ander aan tuinmeubilair aanbieden. Als je dus in plaats van de grote ketens liever bij de lokale detailhandel je tuinmeubelen aanschaft, dan kun je ook bij dit soort zaken terecht. Vaak zal de prijs wel in het hogere segment liggen, maar krijg je daar wel een stuk persoonlijker service voor terug.

Welke tuinset moet ik kiezen?

Met de vele locaties waar je tuinmeubelen kunt kopen zijn er uiteraard ook zeer veel keuzemogelijkheden voor wat betreft tuinmeubelen en soorten tuinsets verkrijgbaar. Hoe kies je uit de veelheid aan tuinsets de set die het beste bij jouw tuin past?

Vaak zul je als eerste praktisch moeten kijken naar wat voor soort tuinset je precies nodig hebt. Je dient bijvoorbeeld rekening te houden met de omvang van je huishouden. Als je bijvoorbeeld een gezinsgrootte van vier personen hebt, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel hebben aan een grote tuinset met tien of twaalf zitplaatsen, maar zul je eerder voor een kleinere set gaan. Als je echter vaak vrienden of familie over de vloer hebt, dan is een grote set juist wel praktisch, omdat je dan voldoende zitgelegenheid hebt en geen extra stoelen hoeft bij te plaatsen.
Daarnaast hangt de keuze eveneens af van de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin of op je terras. Als je over een grote tuin of terras, dan wel balkon, beschikt, dan zal een kleine tuinset niet erg aantrekkelijk staan en zul je toch automatisch voor een grotere set dienen te gaan, of een langere tuintafel met veel stoelen, zodat het een mooie indruk maakt op je terras. Je kunt uiteraard ook kiezen voor meerdere kleine tuinsets als je bijvoorbeeld je grote tuin wilt verdelen in meerdere gebieden met elk een eigen zitgelegenheid.

Bij een kleine tuin is de keuze wat beperkter, maar heb je nog steeds volop mogelijkheden voor een mooie en praktische tuinset. Veel fabrikanten van kleine tuinsets denken bij het ontwerp creatief mee in het creëren van een ruimtebesparende set, waardoor je zelfs op een klein oppervlak al een volledige tuinset kunt neerzetten, die na gebruik weer efficiënt is op te bergen of in te klappen. Zo zijn er diverse kleine tuinsets, waarbij de stoelen in zijn geheel onder de tafel zijn te schuiven, waardoor de set maar een hele kleine oppervlakte in beslag neemt.

Daarnaast hangt de keuze qua materiaal grotendeels af van de mate waarin bereid bent onderhoud aan je tuinmeubilair uit te voeren en natuurlijk welk soort materiaal je persoonlijk het meest aantrekkelijk vindt. Vaak is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welke set je kiest.

Materiaalkeuze

De keuze voor wat betreft het materiaal van de tuinmeubelen die je gaat kopen hangt in eerste instantie samen met het gebruiksgemak. Indien je tuinmeubelen wilt die stevig en zeer robuust zijn, dan kan een houten tuinset erg praktisch en mooi zijn. Hout maakt als natuurlijk materiaal een heel warme indruk, en afhankelijk van het soort hout waarvan een tuinstoel of –tafel is gemaakt is het een zeer solide materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Hout vergt wel het nodige onderhoud, omdat het een natuurlijk materiaal is dat onder invloed van vocht en zuurstof kan gaan ‘werken’, dat wil zeggen uitzetten of inkrimpen. Hout zet uit wanneer het nat wordt en krimpt wanneer het droog is. Hierdoor kunnen scheurtjes of groeven in het hout ontstaan.

Om uitdroging van het hout tegen te gaan dient hout voor gebruik te worden ingedroogd. Hierdoor zal het na verwerking tot tuinmeubilair minder gevoelig zijn voor uitdroging. Daarnaast dien je houten tuinmeubelen een- of tweemaal per jaar te lakken om het hout te beschermen tegen uitdroging. Bepaalde hardhoutsoorten kunnen generaties mee, mits deze goed worden onderhouden.
Metalen tuinmeubelen zijn ook een zeer degelijke keuze. Deze worden voornamelijk gemaakt van aluminium en staal. Aluminium is een licht metaal, dat bovendien niet kan roesten. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het frame van tuinstoelen en –tafels. Staal is sterker dan aluminium, maar daarmee ook zwaarder. Aluminium tuinmeubelen zijn dan ook een stuk zwaarder dan aluminium tuinmeubilair.

Tegenwoordig wordt een aluminium frame vaak gecombineerd met een wicker rugleuning en zitting voor tuinstoelen. Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op het natuurlijke rotan. Wicker is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat weerbestendig is en het hele jaar buiten kan blijven staan. Hierdoor is het op dit moment een van de meest populaire materialen voor tuinmeubilair. Doordat het wicker om een metalen frame wordt gewikkeld heb je een zeer stevige combinatie, die tegen alle weersomstandigheden bestand is.
Daarnaast worden kunststof (tegenwoordig voornamelijk polypropyleen) tuinsets nog altijd heel veel verkocht. Waar deze voorheen alleen verkrijgbaar waren in het wit, kun je deze tegenwoordig in vrijwel alle kleuren krijgen. Net als wicker is kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je hoeft het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om te voorkomen dat vuil zich aan het materiaal vasthecht. Alhoewel polypropyleen, dat tegenwoordig wordt gebruikt voor het maken van kunststof tuinstoelen, weerbestendiger is dan het goedkope PVC dat hier vroeger voor werd gebruikt, is het wel het beste om een kunststof tuinset in de winter binnen op te bergen, danwel deze buiten onder een beschermhoes af te dekken.