Materialen, Tuinmeubelen

Waar moet je op letten bij het kopen van Bamboe tuinmeubelen

bamboe tuinmeubelen kopen

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar voor vrijwel elk budget. Of je nu een luxueuze tuinset van een paar duizend euro zoekt of een aantal goedkope losse tuinstoelen wilt kopen van een paar honderd euro, er zijn volop variaties beschikbaar in hout (hardhout en zachthout), kunststof (wicker, textileen, polywood) en metaal (aluminium, roestvrij staal). Elk materiaal heeft daarbij bovendien zijn voor- en nadelen en toepassingen. Sommige zijn beter bestand tegen de weersomstandigheden dan andere, terwijl andere juist meer onderhoud vergen.

Alhoewel kunststof tuinmeubelen tegenwoordig erg in trek zijn vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijke karakter, zijn er ook veel mensen die de voorkeur geven aan onvervalste natuurlijke materialen in tuinmeubelen, zoals hout of rotan.

Een van die natuurlijke materialen is bamboe. Met bamboe tuinmeubelen haal je een materiaal in huis dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Waar het als materiaal veelvuldig wordt gebruikt voor binnenmeubilair is het voor gebruik in de tuin vaak vervangen door kunststof wicker. Natuurlijk bamboe heeft echter een zeer warme uitstraling, is verrassend duurzaam en zal je tuin een bijzonder aanzien geven. Maar wat is bamboe nu eigenlijk precies en wat zijn de eigenschappen van dit sterke materiaal?

kies voor bamboe tuinmeubelen

kies voor bamboe tuinmeubelen

Eigenschappen van bamboe

Bamboe is een grote trend in tuinmeubelen en binnenmeubelen vanwege het mooie natuurlijke uiterlijk ervan. Bamboe is afkomstig van een plant die behoort tot de grassoorten en er zijn vele honderden soorten bamboe bekend. Het is een plant met een holle stam en met takken en bladeren, die gemiddeld maar liefst 25 cm per dag groeit.
Bamboe is zo sterk dat het in China en Hong Kong bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor het bouwen van steigers voor de bouw.

Doordat bamboe zo snel groeit kan een bamboeplant in 3-4 jaar zijn volwassen hoogte van wel 40 meter bereiken en worden geoogst. Na het oogsten zullen er weer nieuwe bamboescheuten ontstaan, waarmee er niet opnieuw hoeft te worden aangeplant. Dit maakt bamboe dan ook tot een zeer duurzaam materiaal en wellicht wel het meest duurzame dat er is vergelijken met bijvoorbeeld houtsoorten.

Onbehandeld zijn de stammen van bamboe echter niet heel erg duurzaam en zou het bij buitengebruik onder invloed van zonlicht en regen niet langer dan maximaal 2 jaar meegaan. Om het te kunnen gebruiken als materiaal in tuinmeubelen dient de bamboe dan ook te worden geïmpregneerd.

Hiervoor zal het direct na het oogsten met een combinatie van mineralen als borax en boorzuur worden behandeld om het te impregneren en het bamboe immuun te maken tegen de invloed van schadelijke insecten. Daarmee wordt de levensduur meteen sterk verlengd voor gebruik binnenshuis.

Om het echter ook buitenshuis te kunnen gebruiken voor het produceren van bamboe tuinmeubelen dienen de stammen door meubelfabrikanten te worden behandeld met een speciale olie of bijts om het materiaal af te dichten tegen vocht en zonlicht. Als gebruiker van de tuinmeubelen dien je deze behandeling met olie of bijts tenminste jaarlijks te herhalen, zodat je bamboe tuinmeubelen in hun natuurlijke staat blijven en vergrijzing, schimmelvorming en scheuren worden voorkomen.

Het gebruik van een afdekhoes

Bamboe is een natuurlijk materiaal dat moet kunnen ademen. Fabrikanten verschillen van mening over het wel of niet afdekken van een bamboe tuinset met een beschermhoes, aangezien sommige adviseren deze in de winter af te dekken als je deze niet gebruikt, terwijl anderen juist adviseren ze helemaal niet af te dekken.

Het verschil in mening over het wel of niet kunnen afschermen van bamboe heeft in feite te maken met de manier waarop je jouw bamboe tuinmeubelen afdekt. Aangezien het een natuurlijk materiaal is kan het altijd gaan werken en zal het onder invloed van vocht en zuurstof kunnen worden aangetast. Om het bamboe in goede staat te houden dient het te kunnen ademen en kun je deze niet luchtdicht afdekken.

Onder een afdekhoes of beschermhoes zal vrijwel altijd condensatie plaatsvinden door temperatuurverschillen die optreden met de seizoenen en weersomstandigheden. Je dient dat ook een speciale afdekhoes voor bamboe te gebruiken die voldoende ventilatie biedt, waarmee de bamboe tuinmeubelen droog en schoon blijft en condensatie zoveel mogelijk wordt voorkomen. Hiermee bescherm je jouw bamboe tuinmeubelen tegen vocht en zonlicht en blijft het materiaal zo lang mogelijk in zijn oorspronkelijke mooie staat.

Bamboe tuinstoelen

Wat voor soort tuinstoelen jij zelf het meest comfortabel vindt zitten is natuurlijk heel persoonlijk. Sommige mensen zweren bij houten tuinstoelen als meest comfortabel, maar bamboe geeft als natuurlijk materiaal ook een zeer comfortabele en warme zit. Als je een mooie oosterse sfeer aan je terras wilt geven, dan kunnen bamboe tuinstoelen daar zeker aan bijdragen. Bamboe is een zeer sfeervol materiaal, dat met het juiste onderhoud ook uiterst duurzaam kan zijn voor gebruik in de tuin. Bamboe tuinstoelen zijn onder meer verkrijgbaar als schommelstoel of luxe loungestoel. Bovendien kun je ze behalve in hun natuurlijke bruine kleur ook in diverse andere kleuren krijgen.

Als je van zonnebaden houdt, dan zijn er ook ligstoelen of ligbedden verkrijgbaar van bamboe, waarbij meestal een combinatie wordt gebruikt met bijvoorbeeld canvas voor de stoelleuning. Deze ligstoelen kun je in verschillende standen zetten en ze beschikken bovendien vaak over een voetsteun.

Een ander soort tuinstoel dat al generaties lang bestaat is de schommelstoel. Een model stoel dat veel gebruikt wordt voor binnenshuis, maar ook in speciale uitvoering als tuinstoel te gebruiken is. Een moderne uitvoering is de hangstoel, die je aan een horizontale balk of meegeleverde standaard dient op te hangen en waarin je eveneens aangenaam kunt schommelen of wiegen om tot rust te komen. Een heerlijke stoel voor de zwoele zomeravonden!

Bamboe tuintafels

Als je bamboe tuinstoelen koopt dan kun je daar ook een bijpassende tuintafel van bamboe bij aanschaffen. Alhoewel je steeds meer materialen worden gecombineerd in tuinsets, is het bij bamboe toch wel het meest aantrekkelijk om de volledige set van bamboe te hebben in plaats van alleen maar een tuintafel of tuinstoelen.
Er zijn bamboe dinertafels verkrijgbaar, maar ook lagere loungetafels en bijzettafeltjes voor als je geen grote tafel nodig hebt.

Bamboe loungesets

Behalve losse tuinstoelen en tuintafels zijn er ook complete tuinsets en loungesets gemaakt van bamboe te koop. Een bamboe loungeset heeft ook een erg mooie uitstraling. Door de stevige en solide bamboe stammen maakt een loungeset van bamboe een robuuste en oosterse indruk.

In plaats van voor een kunststof loungeset te kiezen heb je met een bamboe loungeset een mooie natuurlijke set, die warm aandoet en een prachtige bruine kleur heeft. Het materiaal heeft veerkracht, waarmee het bovendien zeer comfortabel zit en een hoge draagkracht heeft.

Een bamboe loungeset creërt een warme tropische sfeer in je tuin, waarmee de zomer nog warmer lijkt te worden en je nog langer buiten zou willen zitten. Mede door de stoffen gevoerde kussens voor de zittingen en de leuningen, vaak in mooie tertiaire kleuren grijs of beige, geeft een bamboe loungeset echt een zomers tintje aan jouw tuin. Door de lage en vaak diepe zittingen van de stoelen en de aangename zitkussens kun je heerlijk achterover leunen en alle beslommeringen van die dag even loslaten en je overgeven aan een moment van rust en ontspanning in je eigen tuin. Met een bamboe loungeset is het comfort door de lekkere zitkussens kortom een stuk hoger dan bij een gewone tuinset.

Waterbestendige zitkussens

Alhoewel loungesets van bamboe dus prima buiten kunnen blijven staan in de regen, kunnen de zitkussens daar niet altijd goed tegen. De kussens zijn echter altijd los te halen, zodat je deze binnen kunt leggen.

Tegenwoordig zijn er wel speciale loungekussens voor bij een loungeset die geschikt zijn voor vier seizoenen, dat wil zeggen dat ze zijn uitgevoerd in waterbestendige of juist waterdoorlatende stoffen. Hiermee kun je ze in principe gewoon in de regen laten liggen en zullen ze snel weer droog zijn na een onverwachte bui. Het regenwater dat er op valt zal er eenvoudig weer aflopen. Eventueel water wat er wel in doordringt zal er ook snel weer uitlopen, waardoor deze kussens zeer snel weer opgedroogd zijn en je ze vrijwel direct weer kunt gebruiken.

Mochten je loungekussens echter niet waterbestendig zijn, dan kun je ze het beste naar binnen halen als je niet op de loungeset zit, zodat je voorkomt dat ze door regen nat worden.
Er zijn ook speciale kussentassen verkrijgbaar waarin je de loungekussens comfortabel kunt opbergen als je deze niet gebruikt. Zo kun je ze makkelijk bij elkaar houden en binnen droog opbergen. Hiermee blijven je mooie loungekussens schoon en droog en kun je ze ook weer eenvoudig naar buiten brengen zodra je buiten wilt zitten.

Alternatieven voor bamboe

Als je de natuurlijke uitstraling van bamboe erg mooi vindt maar bijvoorbeeld opziet tegen het onderhoud wat je er aan dient uit te voeren, dan kun je in plaats daarvan ook kiezen voor een mooie houten tuinset of rotan tuinmeubelen. Rotan is eveneens een natuurlijke vezel in tuinmeubilair wordt toegepast. Rotan is in tegenstelling tot het bamboe een massieve stengel van een tropische slingerplant. Van dezelfde stengels wordt ook meestal het materiaal riet gemaakt, wat echter vrijwel alleen maar voor binnenmeubels wordt toegepast. Rotan is ook geschikt voor tuinmeubelen, mits het wordt voorbehandeld. De stengels zijn een stuk dunner dan bamboe en worden rondom een stoelframe heen gevlochten. Rotan dient net als bamboe ook te worden behandeld of geïmpregneerd om de verschillende weersomstandigheden goed te kunnen doorstaan.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een van de vele houtsoorten die gebruikt worden in tuinmeubilair. Hardhout is het meest populair vanwege de duurzaamheid ervan. Een veelgebruikte soort is teakhout, dat een hoog oliegehalte bevat, waarmee het zeer goed voor buitengebruik kan worden toegepast en zeer weerbestendig is. Je hoeft teak dan ook niet te schilderen of lakken, aangezien het van nature al voldoende olie bevat om het hout te beschermen. Het verkleurt met de jaren naar een grijze kleur. Andere houtsoorten zijn bijvoorbeeld acacia, eiken of de zachthoutsoorten vuren en grenen.

De keuze qua materiaal hang af van of je de tuinset het hele jaar door buiten wilt kunnen laten staan of dat je deze in de winter naar binnen wilt halen. Indien je de tuinset het hele jaar buiten wilt kunnen laten staan, dan is een kunststof tuinset van wicker meestal de beste optie. Wicker is een kunststof vlechtwerk rondom een aluminium of roestvrij stalen frame. Daarmee is het een materiaal dat alle weersomstandigheden goed kan doorstaan en ook in het najaar en winter prima buiten kan blijven staan.

Onderhoud van je bamboe tuinmeubelen

Om ervoor te zorgen dat je bamboe tuinmeubelen ook na jaren gebruik buitenshuis mooi blijven en niet gaan schimmelen of rotten, dien je deze meermaals per jaar in te smeren met een speciale olie voor bamboe of een bamboe beits die je bij tuincentra kunt kopen. Afhankelijk van het gebruikte product hiervoor zal je dit eenmaal tot viermaal per jaar dienen te doen. Hiermee creëer je een luchtdichte dekking van de bamboe, waardoor de bamboe geen vocht kan absorberen en eveneens de kans op het scheuren van de bamboe wordt tegengegaan.

Bamboe heeft net als teak de eigenschap dat het na verloop van tijd op natuurlijke wijze gaat vergrijzen. Waar dit bij teak wel fraai is, zal het bij bamboe echter sneller zorgen voor aantasting van de bamboe, dus het is zaak om dit zoveel mogelijk tegen te gaan door de bamboe te behandelen met een speciale bijts of olie.

Verder dien je in bamboe tuinmeubelen geen spijkers te gebruiken, aangezien deze gemakkelijk scheuren in de lengterichting kunnen veroorzaken in de stammen. Je kunt eventueel wel schroeven gebruiken, mits je de schroefgaten eerst voor boort.

Voor het schoonmaken van bamboe tuinmeubelen kun je het beste gebruik maken van water en hier eventueel een schep zout aan toevoegen of een milde reiniger gebruiken. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor bamboe verkrijgbaar bij tuincentra en tuinmeubelzaken. Gebruik in geen geval agressieve of schurende reinigingsmiddelen zoals chloor, aangezien deze het materiaal zullen aantasten en lelijke verkleuringen zullen veroorzaken. Ook is het gebruik van harde borstels of hogedrukreinigers af te raden. Voor hardnekkige en moeilijk te verwijderen vlekken kun je dan ook het beste een speciale reiniger voor bamboe gebruiken. Zorg ervoor dat je bamboe altijd in de lengterichting schoonmaakt met een zachte borstel of doek en het na afloop goed afneemt en droogt.

Bamboe tuinmeubelen buiten laten staan

Als je hebt besloten bamboe tuinmeubelen te kopen, dan kunnen deze, mits ze goed zijn behandeld, tijdens de zomer prima buiten blijven staan. De beschermende laag zorgt ervoor dat vocht en zonlicht het onderliggende bamboe niet aantasten. Het is aan te raden bamboe tuinmeubelen tijdens de winter naar binnen te halen, aangezien temperatuurschommelingen en vocht buiten voor zwarte vlekken op de bamboe kunnen zorgen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Mocht je echter geen plek hebben om je tuinmeubilair binnen op te slaan, dan zul je ervoor moeten zorgen dat ze extra goed zijn beschermd door een extra laag olie of bijts aan te brengen voordat de winter goed en wel van start is gegaan. In dat geval kun je jouw bamboe tuinmeubelen onafgedekt buiten laten staan. Mocht je echter toch een beschermhoes willen gebruiken, zorg er dan voor dat er voldoende ventilatie kan plaatsvinden, zodat schimmel geen kans krijgt. Gebruik daarom een speciale afdekhoes die geschikt is voor bamboe.