Materialen, Tuinmeubelen

Wanneer kan ik het beste tuinmeubelen kopen?

beste tuinmeubelen kopen

Het voorjaar is weer in aantocht en de eerste lentedagen worden al voorspeld. Je kijkt er al reikhalzend naar uit om weer heerlijk in je tuin te zitten. Je verwijdert al het onkruid uit je tuin, plant wat nieuwe zomerbollen en zorgt ervoor dat je grasmat er weer tiptop en strak bij ligt. Dan haal je je tuinset tevoorschijn, die gedurende de herfst en winter onder een oude beschermhoes buiten heeft gestaan. Deze blijkt helaas onder de groene aanslag en schimmel te zitten en bovendien zie je dat er een scheur zit in een van de stoelleuningen. De tuinset is ook al weer een jaar of tien oud.
Je denkt bij jezelf: wordt het dit seizoen niet eens tijd voor die nieuwe tuinmeubelen? Je vraagt je wellicht af of het nu aan het begin van het voorjaarsseizoen wel een goed idee is om nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen. Kortom, je wilt wel eens weten: wanneer kan ik het beste tuinmeubelen kopen?

tuinmeubelen kopen

tuinmeubelen kopen

Uitgebreide keuze

Als je op zoek bent naar tuinmeubelen zul je er snel achter komen dat er een ruime keuze aan tuinstoelen, tuintafels, complete tuinsets en loungesets tot je beschikking staat. Bovendien is er een veelvoud aan materialen die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo kun je kiezen voor een natuurlijk materiaal als hout, rotan of natuursteen, zijn er stevige en degelijke metalen tuinmeubelen, en trendy en duurzame kunststof of wicker tuinmeubelen verkrijgbaar.

Om te bepalen wanneer je nu het beste tuinmeubelen kan kopen hangt ervan af of je voor kwaliteit wilt gaan of juist de voorkeur geeft aan de laagste prijs. Of is het mogelijk op het juiste moment een kwalitatief hoogwaardige tuinset te kopen tegen een sterk verlaagde prijs?

Prijs-kwaliteitsverhouding

Bij de aanschaf van tuinmeubelen dien je altijd rekening te houden met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn veel goedkope tuinsets te koop en sommige aanbieders verkopen een complete loungeset al voor minder dan 200 euro of een mooie tuinstoel voor een paar tientjes. Maar of je daar nu voor moet kiezen is sterk de vraag. Je zult goed moeten bekijken of je voor die mooie prijs ook wel echt de kwaliteit terugkrijgt die je zoekt. Goedkoop blijkt uiteindelijk toch vaak duurkoop te zijn. Met een goedkope tuinset of loungeset koop je uiteindelijk vaak toch een set die niet zo lang meegaat als je bij aanschaf had verwacht en waar je wellicht na drie of vier jaar alweer afscheid van moet nemen.

Daarom is het vaak beter voor de wat duurdere tuinsets te kiezen en met name voor kwalitatief hoogwaardige materialen, zodat je langer van je nieuw aangeschafte tuinmeubelen kunt genieten.

Koop buiten het zomerseizoen om

Tijdens het zomerseizoen is de vraag naar tuinmeubelen logischerwijs het hoogst, dus zullen aanbieders door het beperkte aanbod hier ook van profiteren door de prijzen aanzienlijk te verhogen. Als je op dat moment een tuinset koopt, dan zul je hier doorgaans een veel hogere prijs voor betalen dan buiten het zomerseizoen om.

Tegen het einde van de zomer zal de vraag naar tuinmeubilair vaak drastisch afnemen, waardoor het aanbod groot is en veel tuinmeubelzaken de prijzen van hun overgebleven tuinsets zullen verlagen om hun collecties nog voor het einde van het jaar te kunnen slijten aan hun klanten. Dus op de vraag: ‘Wanneer kan ik het beste tuinmeubelen kopen?’, zou je kunnen antwoorden dat je dit het beste gedurende de herfst of winter kunt doen. Als je daarom in augustus of september rondkijkt en prijzen van verschillende aanbieders vergelijkt, dan zul je vaak al aantrekkelijke aanbiedingen tegenkomen. De prijsverlaging heeft ook te maken met de kosten voor opslag van oude tuinsets, aangezien verkopers niet met oude voorraden willen blijven zitten na afloop van het zomerseizoen, aangezien elke kubieke meter opslagruimte geld kost.

In het voorjaar komen ze met hun nieuwe collecties, dus zullen ze hun magazijnen zo veel mogelijk willen leegmaken om ruimte te bieden aan de nieuwe voorraden. Vandaar dat je vanaf eind augustus (vlak na de zomervakantie) vaak al de prijsdalingen ingezet ziet worden. Deze prijsdaling zet zich verder door tijdens de herfst en winter, waarbij je vaak wel tientallen procenten of honderden euro’s korting kunt krijgen op de zomerprijs van het tuinmeubilair.

Kies voor kwaliteit

Als je een beperkt budget hebt, dan zul je misschien geneigd zijn om alleen maar op de aanschafprijs van tuinmeubelen te letten en minder belang te hechten aan de kwaliteit van de materialen of de after-sales service van de winkel of fabrikant.

Zoals eerder aangegeven zal goedkoop echter vaak uitdraaien op duurkoop en zal een goedkoop tuinmeubel doorgaans niet zo lang meegaan als je had verwacht. Je koopt uiteindelijk waarvoor je betaalt. Je kunt niet verwachten dat een tuinstoel van tien euro bij intensief gebruik vijf jaar of langer zal meegaan, net zoals je op een paar schoenen van twintig euro waarschijnlijk niet langer dan een jaar zult lopen.

Kortom, je dient de afweging te maken wat je precies wilt en wat je belangrijker vindt. Heb je liever tuinmeubelen van een betere kwaliteit, waarvan je tenminste tien jaar kunt profiteren, of neem je genoegen met een goedkope set tuinstoelen met tafel die mogelijk hooguit drie of vier seizoenen zullen meegaan?

Kies daarom bij voorkeur voor de betere materialen. Probeer een tuinset dan ook zoveel mogelijk uit voordat je deze aanschaft. Het is erg belangrijk de tuinmeubelen in het echt te bekijken, zodat je de materialen van dichtbij kunt zien en beoordelen op hun kwaliteit en ze kunt testen op comfort en gemak. Ook als je alleen maar een paar tuinstoelen wilt kopen wil je er zeker van zijn dat deze daadwerkelijk goed zitten en er niet alleen maar mooi uitzien. Aangezien er tegenwoordig steeds meer tuinmeubelen online worden verkocht, kopen steeds meer klanten hun tuinmeubelen van een foto en proberen ze deze niet uit voordat ze in hun tuin staan uitgestald. Het risico is dan ook dat de kwaliteit van het materiaal een stuk minder blijkt te zijn dan je had verwacht aan de hand van de omschrijving en de foto’s op de website. Bij een wicker tuinmeubel bijvoorbeeld zijn er verschillende soorten vlechtdraad. Je hebt ronde, halfronde en platte wickersoorten. Ze zien er op de foto vrijwel hetzelfde uit, maar als je deze in het echt bekijkt zul je zien dat de ronde vlechtdraad meestal een stuk steviger is dan de halfronde en platte, waardoor tuinmeubelen met ronde wicker langer meegaan.

Als je met je aankoop wacht tot in het najaar, dan zul je voor een lagere prijs een tuinset van een A-merk kunnen aanschaffen terwijl je daar gedurende de zomer voor hetzelfde geld misschien enkel een goedkoop B-merk voor hebt. Het loont dus te bedenken wanneer je het beste tuinmeubelen kunt kopen en te wachten op het juiste moment, zodat je voor minder geld een hogere kwaliteit tuinmeubelen in huis haalt.

Koop in de winkel

Het beste is dan ook om voor een volledige tuinset of loungeset in de winkel te gaan kijken. Zoals gezegd zal je in het najaar vele aanbiedingen van tuinsets zien bij tuincentra, waarbij kortingen van tientallen procenten geen uitzondering zijn, dus als je een voordelige set zoekt kun je daarvoor ook goed bij een fysieke winkel terecht. In dat geval kun je de tuinmeubelen tenminste eerst uitproberen voordat je deze aanschaft.

Mocht je de tuinmeubelen toch online willen aanschaffen en ze daarmee dus niet van tevoren kunnen uittesten, let er dan goed op of de verkoper van de producten een niet-goed-geld-terug garantie aanbiedt. Hiermee kun je de tuinmeubelen zonder risico of hoge kosten alsnog binnen de aangegeven retourperiode retourneren aan de fabrikant als deze niet aan jouw verwachtingen hebben voldaan. Vaak gaat het daarbij om een periode van 30 dagen.

Een voordeel van het bekijken en vergelijken van tuinmeubelen via een webshop is overigens wel dat je mogelijk recensies van eerdere kopers kunt zien en zo een indruk krijgt van hoe een bepaalde tuinset door andere klanten wordt beoordeeld. Als een tuinset daarbij veelal negatief wordt beoordeeld, dan kun je beter voor een andere set gaan. Het kan dus wel goed zijn om voordat je naar tuinmeubelen gaat kijken alvast op de website van de winkel kijkt welke tuinsets er door andere klanten positief worden beoordeeld, zodat je in de winkel meer gericht kunt zoeken.

Kies voor tuinmeubelen die bij je passen

Je moet je niet alleen afvragen wanneer kan ik het beste tuinmeubelen kopen, maar ook wat voor tuinmeubelen eigenlijk het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluiten. Zo zul je bij een klein huishouden niet zoveel behoefte hebben aan een grote tuinset, tenzij je vaak veel mensen op bezoek krijgt en extra zitplaatsen nodig hebt in je tuin. Anders volstaat een kleine tuinset met twee tot vier stoelen, afhankelijk van uit hoeveel personen je huishouden bestaat.

Natuurlijk kun je ook voor twee personen een loungeset aanschaffen als je dit mooi vindt, aangezien deze in vele verschillende maatvoeringen verkrijgbaar zijn, zodat je ook met zijn tweeën kunt genieten van het zitcomfort van een loungebank in je tuin. Zo heb je daarmee meteen een aantal extra zitplaatsen voor als er familie of vrienden op bezoek komen.

Ga voor duurzaam

Als consument heb je een grote invloed op het aanbod van producten door jouw persoonlijke keuzes. De vraag van alle consumenten naar tuinmeubilair bepaalt immers het aanbod van fabrikanten. Als klanten een bepaald soort tuinmeubel niet afnemen, dan zal de fabrikant het ook niet meer willen aanbieden. Koop dus verstandig en kies voor duurzame tuinmeubelen die langer meegaan, waardoor je er vele jaren gebruik van kunt maken.

Houten tuinsets zijn zeer duurzaam en hebben over het algemeen een zeer degelijke en robuuste uitstraling. Met name massief hardhouten meubilair ziet er indrukwekkend uit en kan zeer lang meegaan, mits het op de juiste manier wordt onderhouden. Veel soorten hout vereisen een of tweemaal per jaar een laklaag om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. Soms dient het hout licht opgeschuurd of ontvet te worden voordat je dit lakt of behandeld met olie. Hierdoor kan het hout in de loop der jaren wat gaan verkleuren en donkerder worden, afhankelijk van het soort hout dat is gebruikt. Massief houten tuinsets kunnen behoorlijk zwaar zijn, waarmee deze wel wat moeilijker te verplaatsen en op te bergen zijn, maar kunnen dus met het juiste onderhoud zonder problemen het hele jaar buiten blijven staan.

Wicker is een populair materiaal en veel loungesets zijn van dit kunststof materiaal gemaakt, dat wordt gewikkeld om een aluminium frame. Hiermee is het eveneens een zeer duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt. Bij de keuze van een wicker tuinset of loungeset is het raadzaam om voor de rondere soorten wicker te kiezen, aangezien deze een stuk steviger zijn dan de halfronde of platte vlechtdraden. Je hoeft deze meubelen slechts af en toe met een vochtige doek en eventueel een zachte borstel af te nemen om ze te beschermen tegen vuil en vocht. Je kunt ze in de winter onder een beschermhoes buiten laten staan, maar dient ze wel voldoende te laten ventileren door de hoes er op droge dagen af te halen.

Kunststof tuinmeubelen worden ook steeds duurzamer door de toevoeging van UV-bestendige additieven, waarmee het materiaal beter bestand is tegen langdurige blootstelling aan de zon. Waar vroeger kunststof tuinstoelen na jarenlang buiten te hebben gestaan nog wel eens broos werden en hun witte kleur verloren, is dat nu een stuk minder het geval, mits je ze goed schoonhoudt. Bij alle soorten kunststof dien je het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen te vermijden, aangezien deze de bovenlaag van het materiaal aantasten, waardoor het gevoeliger wordt voor de inwerking van vuil en vocht.

Metalen tuinmeubelen worden voornamelijk gemaakt van staal of aluminium. Aluminium is een zeer licht metaal, waarmee tuinmeubelen die hiervan gemaakt zijn eenvoudig verplaatst kunnen worden. Bovendien kan het niet doorroesten, wat het ideaal maakt voor gebruik in de buitenlucht. Om het materiaal extra te beschermen tegen de weersinvloeden wordt het vrijwel altijd voorzien van een poedercoating, Aluminium wordt tegenwoordig vaak in tuinmeubelen toegepast in combinatie met kunststof of wicker. Staal is een stuk zwaarder en gevoeliger voor roest.

Conclusie

Op de vraag wanneer kan ik het beste tuinmeubelen kopen, kun je concluderen dat de beste periode in het najaar is vanaf eind augustus tot oktober-november. Het kopen van nieuwe tuinmeubelen gedurende het zomerseizoen betekent vaak dat je aanzienlijk meer betaalt dan in het najaar. Als je in het voorjaar ziet dat je oude tuinset toch echt wel toe is aan vervanging, probeer dan te kijken of je wellicht nog de zomer kunt uitzitten op je huidige set en pas in het najaar naar een nieuwe set uit te kijken. Door even geduld te hebben en je toch wel grote aanschaf uit te stellen kun je mogelijk honderden euro’s uitsparen. Een andere optie is om voor een lage prijs eerst een paar inklapbare kunststof tuinstoelen of kunststof stapelstoelen aan te schaffen, die je daarna altijd nog als extra stoelen kunt gebruiken voor bijvoorbeeld visite. Zo kun je toch nog even het seizoen doorkomen met je bestaande tafel en de nieuwe klapstoelen en kun je in het najaar een stuk voordeliger de door jou gewenste nieuwe tuinset of loungeset aanschaffen.