Inspiratie, Tuinmeubelen

Wat is een bistro tuinset?

bistro tuinset

Er zijn vele soorten tuinsets verkrijgbaar en door het grote aanbod kan de keuze wel eens lastig zijn. Zoek je bijvoorbeeld een tuinset waarop je kunt ontspannen en onderuitzakken, of een tuinset waaraan je uitgebreid kunt dineren en borrelen? Heb je kinderen in huis en wil je een kindvriendelijke set, waaraan ze kunnen spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vlekken of beschadigingen? Of zoek je juist een intiem en romantisch tuinsetje voor jou en je partner?

Als je een kleine tuin of terras hebt, of alleen over een klein balkon beschikt, dan zul je wellicht geen ruimte hebben voor een grote tuinset met meer dan vier stoelen, laat staan voor een grote loungeset met een hoekbank, maar zijn er toch genoeg mogelijkheden voor een comfortabele zitgelegenheid.
Zelfs als de ruimte op je terras je belet om er een grote tuinset neer te zetten, zijn er vele kleine tuinsets verkrijgbaar met twee tot vier stoelen, waarmee je net het essentiële en functionele hebt van een kleine tuintafel met stoelen, die samen weinig ruimte in beslag nemen.

Een bistro tuinset is een tuinset die normaal gesproken bestaat uit een bistrotafel met twee stoelen. Traditioneel worden deze gemaakt van hout of gietijzer. Bistrosets doen denken aan de traditionele Franse terrasjes, waar je romantisch samen geniet van een gezellig kopje koffie of een glaasje Bordeaux. Het oorspronkelijke ontwerp komt dan ook uit Frankrijk uit de 18e eeuw. Het is een ideale set voor een klein terras of balkon, maar ook uitstekend als extra tuinsetje voor een gezellig hoekje in de tuin waar je ook een zitje wilt creëren. De moderne bistro tuinset is dan ook ontworpen om heerlijk buiten te kunnen zitten, ook op een terras met beperkte ruimte. En als je weer naar binnen wilt, dan klap je deze set zo weer op.

bistro tuinset kopen

bistro tuinset kopen

Houten set

Al decennialang wordt hout gebruikt voor de productie van tuinmeubilair. Hout wordt als natuurlijk materiaal vaak als zeer traditioneel en degelijk gezien voor tuinmeubels. Hout heeft als materiaal iets tijdloos en levendig, aangezien het afkomstig is uit de natuur. Hout is een zeer duurzaam en robuust materiaal. Bij houten bistro tuinsets wordt meestal gebruik gemaakt van hardhout.

Teakhout is een populaire soort hardhout. Teak is een duurzame, zeer degelijke houtsoort, die van oorsprong afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Door het veelvuldig gebruik van teakhout in de afgelopen eeuw is deze houtsoort uitgeput en schaars geworden. Een boom waaruit het teak wordt gewonnen doet er normaal gesproken zeventig tot negentig jaar over voordat deze kan worden gekapt voor de houtwinning. Het is dan ook van belang dat het hout dat wordt gebruikt duurzaam is geproduceerd. Naast teak worden momenteel eveneens eiken, beuken en acacia veel toegepast. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert de duurzaamheid van het gewonnen hout.

Een houten bistro tuinset geeft een zeer warme en romantische uitstraling als je samen met je partner op deze tuinset zit.

Gietijzeren bistro tuinset

Gietijzer is een zeer traditioneel materiaal waarvan het gebruik verder teruggaat dan onze jaartelling. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor het produceren van sieraden en gebruiksvoorwerpen. Het is in de 20e eeuw in onbruik geraakt omdat het te bros zou zijn voor vele toepassingen. Voor tuinmeubilair is het echter nog altijd populair, alhoewel het vaak als log en zwaar wordt beschouwd. Zoals de naam aangeeft wordt het vloeibare materiaal in een vorm gegoten.

Gietijzer is een zwaar materiaal, dat echter bij voldoende onderhoud levenslang mee kan gaan. Sommige fabrikanten geven zelfs aan dat hun gietijzeren tuinmeubilair helemaal niet onderhouden hoeft te worden en dat het volledig weerbestendig en onderhoudsvrij is.

Metalen bistro tuinset

Naast houten en gietijzeren modellen zie je ook stalen of aluminium bistro tuinsets. Vaak wordt het metalen onderstel daarbij gecombineerd met een tafelblad van gehard glas of kunststof, waaronder wicker. Hiermee heb je een bistro tuinset met een meer moderne uitstraling.

Het voordeel van het gebruik van aluminium is dat het een licht metaal is en het niet kan roesten. Daarmee is het uitstekend geschikt voor gebruik in tuinmeubilair. Daarnaast wordt roestvrij staal ook veel gebruikt. De mate waarin roestvrij staal daadwerkelijk roestvrij en oxidatie-bestendig is, hangt af van de kwaliteit. Bij goedkoper meubilair wordt vaak een goedkope variant roestvrij staal gebruikt, die onder invloed van zonlicht, regen en zuurstof kan gaan oxideren. Hierbij verliest het staal zijn glans en gaat het plekken vertonen. Je kunt dus beter voor de wat duurdere roestvrij stalen bistro tuinset kiezen.

Kunststof bistro tuinset

De laatste decennia is kunststof een veelgebruikt materiaal geworden in tuinmeubilair en je ziet dan ook bistro tuinsets in kunststof. Het voordeel van kunststof is dat het zeer duurzaam is, goedkoop te produceren en milieuvriendelijker dan je zou verwachten. We weten allemaal dat plastic tasjes en rietjes in de oceaan veel schade aanrichten aan het milieu, maar de kunststoffen gebruikt voor het produceren van tuinmeubilair zijn veelal recyclebaar en herbruikbaar. Het materiaal, tegenwoordig meestal polypropyleen (PP) kan aan het eind van de levensduur van een tuinstoel worden vermalen tot plastic korrels, die opnieuw kunnen worden gebruikt. Het materiaal is bovendien hittebestendig, waarmee het zelfs in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt voor het maken van Tupperware bakjes.

Wicker is een ander populair synthetisch materiaal in tuinmeubilair, bestaande uit gevlochten kunststof vezels van het kunststof PE rattan. Aangezien wicker een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben.

Wicker lijkt veel op rotan en wordt steeds vaker als vervanger voor rotan gebruikt, maar is dus geen natuurproduct. Wicker is vrij sterk en kan door zijn weerbestendigheid uitstekend buiten blijven staan, maar wicker kan bij langdurige blootstelling aan de elementen wel gaan scheuren en verkleuren. Het beste is om voor de wat dikkere soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt. Soms tref je dan ook in de winkels als rotan bestempelde tuinstoelen aan, die in feite van dit synthetische vlechtwerk zijn gemaakt. De benaming rotan wordt dan ook veelvuldig als een marketingnaam gebruikt voor PE rattan tuinstoelen.
Wicker tuinstoelen dien je eveneens goed schoon te houden, zodat vuil zich niet aan het materiaal kan gaan hechten en erin kan trekken. Gebruik hierbij eveneens een doek of zachte borstel met mild reinigingsmiddel en water om het schoon te maken en eventueel vuil weg te borstelen. Je kunt hierop ook geen hogedrukspuit of chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.
In de winter kun je wicker tuinstoelen het beste binnen opbergen of deze afdekken met een beschermhoes, zodat vocht en vorst minder kans hebben het materiaal aan te tasten. Wicker is ook gevoelig voor teveel en langdurig zonlicht, dus het beste is om het af te dekken als je de tuinstoelen niet gebruikt.

Rotan bistro tuinset

Rotan is een massieve stengel afkomstig van een tropische plant, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Het lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen. Beiden zijn zeer sterk en buigzaam. Een nadeel van rotan is echter dat het in onbeschermde vorm minder goed bestand is tegen vocht en vorst en daarmee niet zo heel goed langdurig buiten kan blijven staan.

Een bistro tuinset van rotan dien wel regelmatig te worden afgenomen om te voorkomen dat vuil zich op het materiaal kan inwerken. Je dient geen agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels te gebruiken. Ook kun je een bistro tuinset van rotan niet met een hogedrukspuit schoonmaken, aangezien dit het natuurlijke materiaal makkelijk kan beschadigen. Je kunt wel een natuurlijke groene zeep gebruiken of een lauwwarm sopje en het materiaal daarmee met een zachte doek of zachte borstel afnemen om vuil en eventuele etensresten, die tussen het vlechtwerk van de tuinset terecht zijn gekomen, te verwijderen. Hiermee houd je jouw bistro tuinset het langst mogelijk in goede conditie.