Tips, Tuinmeubelen

Wat is nou eigenlijk een standenstoel?

Zodra we weer in het voorjaar zitten en meer tijd in onze eigen tuin doorbrengen, willen we natuurlijk comfortabel buiten kunnen zitten. Hiervoor is een aangename praktische tuinstoel natuurlijk een eerste vereiste. Zeker als je langdurig buiten wilt kunnen verblijven, wil je natuurlijk een comfortabele stoel hebben waar je ook na een of twee uur nog steeds aangenaam op zit.
Als je dit jaar hebt besloten nieuwe tuinstoelen aan te schaffen, denk dan eens aan het gemak van een verstelbare tuinstoel. Deze wordt ook wel een standenstoel genoemd, omdat je de rugleuning in verschillende standen kunt plaatsen. Met een standenstoel kun je het zitcomfort aanpassen al naar gelang jouw voorkeuren.

standenstoel in de tuin

standenstoel in de tuin

Wat is jouw favoriete stand?

Een standenstoel is zeker geen overbodige luxe als je graag en langdurig in de tuin zit. Aangezien de stoel in verschillende standen is te zetten, kun je deze van rechtop tot zeker een hoek van 45 graden plaatsen, bij sommige modellen zelfs tot geheel liggend al naar gelang jouw voorkeuren. In tegenstelling tot een stoel met vaste rugleuning heb je daarmee een meer veelzijdig te gebruiken stoel, waarin je zowel lekker gewoon rechtop een boek kunt lezen, als even achterover kunt leunen en je ogen kunt sluiten om te genieten van het zonnetje dat heerlijk over jouw tuin schijnt.

Naast standenstoelen heb je ook ligbedden en ligstoelen. Alhoewel deze elkaar allemaal steeds dichter naderen, is het belangrijk van tevoren te bepalen waar je jouw tuinmeubel het meeste voor wilt gebruiken, zodat je weet wat de mogelijkheden ervan zijn. Als je er voornamelijk actief op wilt zitten om wat werk te kunnen doen of een boek te lezen, maar ook de mogelijkheid wilt hebben om de leuning naar achteren te kunnen klappen op de momenten dat je even wilt ontspannen, dan kun je het beste voor een standenstoel gaan in plaats van een Ligbed.

Aluminium standenstoel

Standenstoelen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Afhankelijk van jouw budget heb je de keuze uit houten, metalen en kunststof standenstoelen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen, maar vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur voor welk materiaal jij kiest. Het meest populaire zijn op dit moment aluminium verstelbare tuinstoelen. Aluminium heeft als grote voordeel dat het licht en sterk is, waarmee je een stevig frame hebt, maar de stoel desondanks eenvoudig is te verplaatsen in je tuin. Wil je bijvoorbeeld even wat meer beschut gaan zitten, dan kun je een aluminium verstelbare tuinstoel goed optillen en verplaatsen naar een andere plek. Bovendien zijn ze makkelijk in te klappen zodat je ze eenvoudig kunt opbergen of zelfs meenemen als je op vakantie gaat.

Houten standenstoel

Er zijn ook houten standenstoelen verkrijgbaar, die door veel mensen mooi worden gevonden vanwege de natuurlijke kleur. Houten standenstoelen kunnen van massief hout gemaakt zijn, wat erg zwaar kan zijn, maar ook van lichtere houtsoorten, waarmee het materiaal dan weer minder duurzaam is.
Tot voor enkele jaren geleden werd er veel hardhout gebruikt voor de productie van tuinstoelen, waaronder ook voor standenstoelen. Echter is hardhout schaars geworden en daarmee de kostprijs van bijvoorbeeld het populaire teakhout flink gestegen, waardoor mensen tegenwoordig bewuster kopen en er meer zachthout (bijvoorbeeld steigerhout) en houtvervangers worden gebruikt. Deze houtvervangers zijn synthetische materialen die qua uiterlijk bijna niet te onderscheiden zijn van echt hout.

Zo zie je tegenwoordig veel tuinmeubilair van vironwood. Dit is een kunststof bestaande uit op elkaar geperste lagen met een harde bovenlaag van hars, waarop een print naar keuze kan worden geperst. Hiermee kan het een houten uiterlijk worden gegeven, waarmee het bijzonder veel lijkt op bijvoorbeeld teakhout of eiken. Het is echter een materiaal dat een stuk voordeliger is en goed bestand is tegen regen en zonlicht.

Kunststof standenstoel

PVC wordt al jarenlang gebruikt voor de productie van kunststof standenstoelen. De bekende witte tuinstoelen die al generaties lang worden verkocht zijn heden ten dage nog steeds erg populair, alhoewel er tegenwoordig veel verschillende kleuren te koop zijn.
Verder is ook wicker tegenwoordig een populair kunststof materiaal voor tuinstoelen en eveneens voor verstelbare modellen. Wicker is een vlechtwerk, dat om een aluminium frame wordt gewikkeld en er uitziet als rotan. Het voordeel van wicker is echter dat het meer weerbestendig is dan rotan en dus beter langdurig buiten kan staan. Doordat het in combinatie met een aluminium frame wordt gebruikt ontstaat er een zeer degelijke en solide standenstoel, die het hele jaar door buiten kan blijven staan.

Een ander populair materiaal is textileen, dat is een soort kunststof gaas, wat vrijwel altijd in combinatie met een gepoedercoat aluminium frame wordt gebruikt. Standenstoelen bekleed met textileen zien er zeer modern en trendy uit en zijn zeer degelijk en goed bestand tegen een stootje.

Ontspannen op stand

Met een standenstoel kun je luxueus ontspannen en zelf bepalen hoe ver je wilt gaan. Je kunt een standenstoel zowel in zitstand zetten als onder een hoek plaatsen. Er zijn ook modellen die je vrijwel geheel plat kunt leggen, voor het geval je je even totaal wilt relaxen of aan je kleurtje wilt werken. Een Ligbed kun je tot geheel liggende houding plaatsen. Het verschil tussen een Ligbed en een standenstoel is hierbij dat een ligbed doorgaans niet in een zitstand kan worden geplaatst. Hiermee is een standenstoel functioneler in het gebruik, aangezien je er ook gewoon op kunt zitten om bijvoorbeeld wat werk te doen of een goed boek te lezen. Bovendien is een standenstoel of verstelbare stoel vaak ook inklapbaar, waarmee je deze stoel eenvoudig kunt opbergen als je hem niet gebruikt.
Het is dan ook belangrijk van tevoren te bepalen waar je jouw tuinstoel het meeste voor wilt gebruiken, zodat je weet wat de mogelijkheden ervan zijn. Bij zowel een Ligbed als standenstoel dien je er op te letten dat je niet te lang in de zon blijft zitten of liggen en dat je je altijd goed beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon door je goed en regelmatig in te smeren met zonnebrand.

Comfort

Bij de keuze voor een verstelbare tuinstoel of standenstoel voor buiten dien je uiteraard in belangrijke mate te letten op het zitcomfort. Tuinstoelen kunnen gedurende het zomerseizoen langdurig en intensief worden gebruikt, dus je wilt er zeker van zijn dat je er ook na een uur zitten nog aangenaam op zit. Hierbij wordt het comfort deels bepaald door het materiaal van de stoel, maar ook voor een groot deel door de kussens die je eventueel op de standenstoel gebruikt. Het is dan ook goed om de meerdere verkrijgbare materialen persoonlijk uit te testen om te ervaren hoe deze zitten, zo mogelijk in combinatie met bijpassende kussens.