Inspiratie

Alles over de perfecte schutting

schutting kopen

Al sinds 1800 werd het steeds meer gebruikelijk om de grond rondom je woning te markeren als je eigendom. Op deze manier was het dan ook meteen duidelijk dat deze grond bij jouw woning hoorde en waar de grenzen lagen. Later werd het markeren van de grond rondom de woning vooral gedaan door middel van het plaatsen van houten paaltjes die later een hekje vormde. Op deze manier kon je heel duidelijk zien hoe de grond rondom de woning liep en waar de grens ook stopte.

Deze markeringen waren eigenlijk de voorlopers van de schuttingen die we vandaag de dag kennen. Deze schuttingen hebben eigenlijk hetzelfde doel het markeren van de grenzen van een tuin. En we zien dat dit dus ook nog steeds veel met houten hekjes gebeurd maar daarnaast zijn er ook veel meer andere mogelijkheden en producten op de markt gekomen waarmee je de grenzen van een tuin kunt markeren.

In deze blog gaan we hier dan ook dieper op in, welke soorten schuttingen zijn er en wat zijn daar dan de voor en nadelen van. Welke schuttingen zijn relatief goedkoop en voor welk soort betaal je de hoofdprijs. Daarnaast vertellen we je ook alles over het plaatsen van een schutting en het onderhoud ervan en we nemen je mee in het proces van de aankoop van een schutting! Na het lezen van deze blog weet je dus alles over de perfecte schutting en kun je ook een goede keuze maken voor een schutting in jouw tuin!

 

Welke soorten schuttingen zijn er allemaal

Vroeger werden de tuinen dus vooral begrensd door houten paaltjes die los stonden of later houten paaltjes die aan elkaar bevestigd werden zodat ze een hekje vormden. En deze vorm van het begrenzen van een tuin zien we dus eigenlijk nog steeds heel veel. Vandaag de dag is het populairste soort schutting nog steeds de houten schutting. Wel is deze er tegenwoordig in heel veel verschillende soorten, maten en stijlen. Zo heb je bijvoorbeeld de houten schutting die bestaat uit rechte delen, maar ook potdeksel of bijvoorbeeld ronde houten delen. En daarnaast kun je ook nog kiezen voor allerlei kleuren, zo heb je natuurlijk donker en licht hout en alles ertussenin. En hout heeft ook nog eens als voordeel dat je het gemakkelijk in iedere gewenste kleur kunt verven dus ook dat gebeurt erg veel en we zien dan ook vaak dat houten schuttingen mooie opvallende kleuren krijgen die goed bij de stijl van de bewoners passen. Wel is het altijd zaak om dan ook een speciale toplaag op het hout aan te brengen zodat de schutting slijtvast is en niet snel zijn kleur zal verliezen. Een schutting is buiten natuurlijk onderhevig aan alle elementen van het weer en die kunnen soms best een flinke aanslag op de schutting plegen, vandaar ook dat het raadzaam is om je verfwerk hiertegen te beschermen.

Maar naast een houten schutting zijn er tegenwoordig nog veel meer mogelijkheden. Ook steen wordt tegenwoordig gebruikt om een tuin te begrenzen. Er worden dan een soort muurtjes gemetseld die de tuin netjes ommuren. Het voordeel van steen is natuurlijk dat het heel erg sterk is en dat allerlei factoren van buitenaf er eigenlijk weinig tot geen invloed op hebben. Daarnaast kun je het steen ook net als de houten schutting in bijna iedere gewenste kleur verven. En dus volledig naar je eigen smaak aanpassen, dit is dan ook voor veel mensen een reden om voor steen te kiezen!

Naast hout en steen is ook groen een materiaal dat enorm vaak voor een schutting gebruikt wordt. En nu is groen echt een heel ruim begrip en zijn hierbinnen verschillende mogelijkheden. Zo kun je dus denken aan het afscheiden van de tuin door middel van heggen of bomen maar je kunt dit ook met struiken doen. Maar met groen heb je nog veel meer mogelijkheden om je tuin te begrenzen, zo kun je namelijk ook kiezen van ijzeren rasters een soort rekken waar het groen dan tegenaan kan groeien. Zo kun je met klimplanten heel mooi voor een groene en stevige schutting zorgen. Dit soort schuttingen komen we dan ook steeds meer tegen, ze winnen snel aan terrein!

En dan hebben we ook nog de kunststof schutting, deze is misschien iets minder gebruikelijk maar komt ook zeker wel in de Nederlandse achtertuinen voor. Deze schuttingen bestaan vaak uit kunststof delen die de tuin begrenzen. Deze delen zijn enorm sterk en staan goed verankerd in de grond. Maar we zien ook het gebruik bij kunststof als het gaat om namaak groen, ook hiermee wordt een tuin soms begrenst, eigenlijk wordt dan het effect van de klimplant nagebootst alleen dan gemaakt van kunststof. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te wachten tot de klimplant gaat groeien voordat je vrij en beschut zit in je eigen achtertuin. De namaakplanten zijn natuurlijk meteen volgroeid en de schermen grenzen dan ook meteen je tuin goed af. Heel erg handig dus. Daarnaast is het ook bestand tegen regen en wind en loop je niet het risico dat de plant een ziekte krijgt of dood gaat en bijvoorbeeld enorm gaat uitvallen of verkleuren. Het is dus zeker een hele goede optie! En ook nog eens erg onderhoudsvrij, je hebt er namelijk geen omkijken meer naar!

 

De beste keuze voor jouw tuin

Uiteindelijk maak je een keuze voor het soort schutting dat het beste bij jouw tuin past. Hierbij houdt je wel rekening met een aantal factoren. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de stijl van je tuin, je eigen smaak, het budget wat je ervoor beschikbaar hebt maar ook naar de duurzaamheid van het product. Als je met al deze factoren rekening houdt kun je dus uiteindelijk een weloverwogen keuze maken voor het product wat het beste bij jouw tuin past! Juist doordat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn tegenwoordig is er vaak voor iedereen wel een passende schutting te vinden. Kijk ook goed naar de mate van onderhoud die een schutting vraagt en hou hier rekening mee bij de aankoop ervan.

schutting

schutting

Zelf plaatsen of toch maar uitbesteden

En dan komt natuurlijk de grote vraag, als je een keuze hebt gemaakt voor het soort schutting dan komt de vraag of je deze zelf gaat plaatsen of dat je hem laat plaatsen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren, zo is het ten eerste belangrijk om te weten of je wel eens eerder met het materiaal van je keuze hebt gewerkt. Daarnaast kun je jezelf het beste van tevoren even goed orienteren op de werkzaamheden die erbij komen kijken zodat je zeker weet dat je deze ook uit kunt voeren. En maak dan vervolgens een keuze.

Het is vaak een risico om aan een klus te beginnen waar je weinig tot geen ervaring mee hebt. Je loopt dan namelijk het risico dat het product beschadigd raakt en dit zou natuurlijk enorm zonde zijn. In sommige gevallen is het dan ook beter om de klus uit handen te geven. Maar soms is er ook nog een goede middenweg. Zo kun je er namelijk soms ook voor zorgen dat je de klus niet alleen hoeft uit te voeren. Als je mensen erbij kunt betrekken met ervaring die jouw kunnen bijstaan tijdens deze klus dan kan dat enorm prettig zijn en ervoor zorgen dat je het toch met wat hulp en aanwijzingen alleen af kunt! Dit bespaart natuurlijk wel een heleboel kosten!

 

Het budget voor jouw schutting

Bij de keuze voor de perfecte schutting voor in je achtertuin is het ook aan te raden om goed naar het budget te kijken. Dit kan namelijk per materiaal soort enorm verschillen. Schuttingen zijn er in veel verschillende soorten en maten en van verschillende materialen. Dit kan enorm bepalend zijn voor de prijs. Maar ook binnen een soort materiaal kan er een enorm prijs verschil zitten vanwege de kwaliteit van het product. Wij raden mensen dan ook altijd aan om zich vooraf goed te laten adviseren voordat ze over gaan tot een verkoop. Oriënteer je eerst goed op wat er allemaal te koop is en ga verschillende winkels en showrooms af. Op deze manier leer je de producten en de prijzen kennen en kun je uiteindelijk een goede en vooral ook weloverwogen keuze maken.

 

Het onderhouden van je schutting

Een schutting heeft uiteraard ook onderhoud nodig, nu is het wel zo dat de mate van onderhoud enorm afhankelijk is van het soort materiaal. Het ene materiaal heeft nu eenmaal meer onderhoud nodig dan het andere. Bijvoorbeeld bij een groene schutting is er vaak flink wat onderhoud nodig, zo moet je het groen regelmatig snoeien en heeft het soms water en voeding nodig. Ook is het vaak noodzakelijk om onkruid tussen het groen weg te halen. Hier heb je dus best wel wat werk aan.

Maar ook een houten schutting kan flink wat werk vereisen. Zo moet je het hout regelmatig in de beits of lak zetten zodat het goed bestendig is tegen de elementen van het weer en de omgeving. Daarnaast kan het hout soms ook beschadigen of slijten en dan moet je dit repareren. En zo vraagt iedere soort materiaal wel een bepaalde mate van onderhoud alleen is het dus per materiaal heel verschillend hoeveel onderhoud dit precies is.

 

De perfecte schutting

Uiteindelijk maak je dus een keuze voor de schutting die het beste bij jou past, een schutting die past bij de stijl van je tuin en die een mate van onderhoud vraagt die je ook kan bieden. Daarnaast is het prettig om te kijken of de schutting naar keuze binnen je budget past en of je hem zelf gaat plaatsen of dat je dit toch maar liever gaat laten doen.

Met al deze factoren houdt je rekening en kom je uiteindelijk bij jouw keuze voor de perfecte schutting in je tuin. Een keuze waar je veel plezier van zal hebben omdat het ervoor zorgt dat de schutting helemaal bij jouw en je eigen wensen past. Een goede schutting is dan ook onmisbaar in je achtertuin en zal je jarenlang plezier en comfort opleveren! Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat jij de beste schutting voor in jouw tuin kiest!