Wil je een prachtige grasmat in je tuin aan laten leggen? Dat is iets wat wij absoluut aan kunnen bevelen. Het gazon in je tuin brengt namelijk een extra dimensie met zich mee. Dat geldt niet alleen op het optische vlak, maar ook op het praktische vlak. Voor bijvoorbeeld je kinderen en/of hond is het heerlijk om op het gazon te spelen. Ook jij kan in de zomer je tuinkussen op de grasmat neerleggen en heerlijk languit van het zonnetje genieten.
In de afgelopen jaren is echter een tendens zichtbaar; meer en meer huishoudens kiezen voor kunstgras in de tuin. Wat is nou de reden om voor deze onnatuurlijke grasvariant te kiezen? Heeft dit te maken met een kostenbesparing? Of heeft dit met name met de levensduur van de grasmat te maken? Wij zijn op onderzoek gegaan naar de voor- en nadelen van kunstgras. Lees op je gemakje dit artikel door en bepaal vervolgens of kunstgras voor jou op het lijf geschreven is of niet.
Voordelen van kunstgras
Een van de absolute voordelen van kunstgras is het feit dat deze grassoort onderhoudsarm is. Je hoeft het gras niet te maaien, je hoeft de randjes van de grasmat niet continue bij te knippen en je hoeft niet te verticuteren. Daarbij komt ook nog eens dat onkruid geen kans heeft om zich in de grasmat te gaan nestelen. Op het gebied van onderhoud is het dus zeker een aanrader om voor kunstgras te gaan.
Daarnaast is de levensduur van een kunstgrasmat ook behoorlijk lang. Je kunt hierdoor langere tijd van een prachtige en hoogwaardige grasmat genieten. Qua levensduur kan je uitgaan van minimaal 10 jaar tot maximaal 25 jaar. De exacte levensduur is afhankelijk van het soort kunstgras waar je voor kiest; ook binnen de wereld van kunstgras bestaat namelijk verschil op het gebied van niveau.
Tot slot is het absoluut een voordeel dat kunstgras voor kinderen geschikt is om op te spelen. Het gras voelt zacht aan, het gras schuurt niet en je kunt zelfs verschillende speeltoestellen op de grasmat zetten.
Nadelen van kunstgras
Het mag duidelijk zijn dat kunstgras in de tuin meerdere voordelen met zich mee brengt. Maar, heeft deze variant van gras ook nog nadelen? Ja, één van de nadelen is dat je nooit meer van vers gemaaid gras kunt genieten. Het kunstgras hoeft immers niet gemaaid te worden.
Het belangrijkste nadeel is echter terug te vinden in de initiële aanschafprijs. Om een kunstgrasmat in je tuin aan te leggen, moet je redelijk diep in de buidel tasten. Daar staat echter wel tegenover dat de onderhoudskosten behoorlijk laag zijn. Deze hogere initiële investering verdien je op de lange(re) termijn dus moeiteloos weer terug.
Daarnaast moet je goed nadenken over de uitstraling van kunstgras. Ja, het gras ziet er fraai uit, maar het kan niet tippen aan écht gras. Weeg de voordelen tegen deze nadelen af en bepaal of de kunstgrasmat in jouw tuin er gaat komen of niet. Wij kunnen een kunstgrasmat in ieder geval zeker aanraden!