Inspiratie

De Zes Belangrijkste Tuintrends in 2020

tuintrends 2020

Dit jaar belooft weer een aantal vernieuwingen met zich mee te brengen op het gebied van tuinieren. Zowel voor tuin- als kamerplanten zijn er dit jaar een aantal ontwikkelingen te verwachten, waarmee meer groen in en om het huis weer helemaal terug is.

Mede dankzij de aandacht in de media voor milieuactivisme en de gevolgen van klimaatverandering, is er in toenemende mate interesse in en focus op milieuvriendelijke oplossingen voor de inrichting en aanleg van onze tuinen. We sommen een aantal van de belangrijkste trends in dit jaar voor u op:

tuintrends

tuintrends

Ecologisch verantwoord tuinieren

Een belangrijke ontwikkeling van de laatste jaren is het hergebruiken van oude materialen. Zo kunt u een oude tuingieter of emmer bijvoorbeeld hergebruiken als bloempot, en krijgen die overgebleven dakpannen of stoeptegels een nieuwe functie als muurtje. Afhankelijk van uw eigen creativiteit en eventueel wat aanvullende materialen, tovert u restmaterialen uit uw schuur of tuinhuisje om in een uniek, eigentijds element in uw tuin.

Daarnaast is er ook in toenemende mate belangstelling voor het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven voor potgrond, zoals het gebruik van houtvezels of eigengemaakte compost als bovenlaag voor de tuin. Ook het aantrekken van meer dieren, vogels en insecten naar onze tuinen dragen bij aan een gezonder ecosysteem.

Geautomatiseerd onderhoud

Veel mensen zien af van het nemen van kamerplanten, zodra hun zoveelste plant het loodje legt, nadat deze wekenlang geen druppel water heeft gezien. Kamerplanten hebben zonlicht en water (en een beetje liefde) nodig. Bij een drukke levensstijl wil het onderhoud van planten in huis er echter nog wel eens bij inschieten. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn om uw kamer een groen aanzien te geven, aangezien er slimme oplossingen zijn om de zorg voor uw planten uit handen te nemen. Zo kunt u gebruik maken van speciale plantenpotten of druppelaars, die uw planten automatisch van water voorzien.

Daarnaast zijn er ook voor buiten in de tuin slimme oplossingen beschikbaar, die het onderhoud voor u een stuk eenvoudiger maken. Bepaalde sprinkler-installaties kunnen met een smartphone-app worden bediend, waarmee onnodig en overmatig besproeien van uw tuin verleden tijd wordt. De app detecteert automatisch of het wel of niet gaat regenen, en past de besproeing hier op aan. Ook zijn er diverse soorten robotmaaiers op de markt, die uw gazon automatisch op de juiste hoogte houden, wat met name praktisch is bij een groot gazon.

Kweek uit eigen tuin

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit wat we eten en hoe we een gezondere levensstijl kunnen ontwikkelen. We weten allemaal dat groenten en fruit een dagelijks onderdeel van ons dieet dienen te vormen, maar bekijken met argusogen berichten over het besproeien van onze spinazie, andijvie, sla en appels door tuinders en telers. De beste manier om te voorkomen dat we met onze goedbedoelde ‘gezonde’ voeding ongewild schadelijke stoffen binnenkrijgen, is het telen van groente en fruit in eigen tuin. Zelfs op een beperkte oppervlakte kan men al eenvoudig eigen chilipepers, bonen, erwten of verse kruiden kweken.

Verticaal tuinieren

Een beperkte ruimte in en om uw woning hoeft niet langer een belemmering te vormen voor het hebben van een eigen tuin. Men vindt steeds creatievere methoden om zoveel mogelijk groen in en rondom het huis op te nemen. Een van de eenvoudigste methoden is verticaal tuinieren. Of u nu in een kleine flat of appartement woont, of een ruime tuin tot u beschikking heeft, iedereen kan verticale elementen aan zijn of haar tuin toevoegen om hier planten te plaatsen. Denk aan het vullen van plantenbakken aan de muur of schutting met hangplanten, of muurbakken in uw keuken voor het kweken van verse kruiden. Het voordeel is dat u hiermee zelfs op een beperkt oppervlak een relatief groot aantal planten kunt plaatsen.

Grotere kamerplanten

Wat kamerplanten betreft zijn groene planten met grote bladeren dit jaar erg in trek. We zien veel zogenaamde ‘ouderwetse’ planten terugkeren in de inrichting, zoals bijvoorbeeld de Strelitzia Nicolai, de Gatenplant of Olifantsoor.

Onderhoudsvriendelijk ontwerp

Het aanleggen van een tuin die weinig onderhoud vergt blijft ook dit jaar een trend. Veel mensen geven de voorkeur aan een natuurlijke tuin, waarin de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang kan gaan, en menselijk ingrijpen tot een minimum beperkt kan worden.