Inspiratie, Tips

Gezellige natafelen in een ronde loungeset

ronde loungeset

Loungesets voor in de tuin zijn verkrijgbaar in vele materialen, afmetingen en kleuren. Door de grote variatie aan beschikbare loungesets zul je altijd een model kunnen vinden wat het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en budget. De meeste sets bestaan uit een comfortabele hoekbank, rechte bank of losse loungestoelen met een (kleine) loungetafel, maar er zijn ook halfronde of ronde loungesets verkrijgbaar. Afhankelijk van het gewenste gebruik kun je er een Bijzettafel of zelfs eettafel bij aanschaffen, zodat je ook buiten kunt dineren aan jouw ronde loungeset.

ronde loungeset kopen

ronde loungeset kopen

Comfortabele set in de tuin

Met een ronde loungeset haal je een uitnodigende zitgelegenheid in je tuin. Een ronde loungeset biedt je de mogelijkheid om met een grote groep dierbaren of vrienden te ontspannen in jouw eigen tuin en te genieten van goed gezelschap. Alle dingen die je de hele dag hebben beziggehouden kun je voor even laten voor wat ze zijn en lekker ontspannen op jouw eigen comfortabele ronde loungeset.

Door de dikke, gevoerde zittingen en leuningen, en mede dankzij de vele extra kussens, zit je erg comfortabel op een Loungebank. Of je nu rechtop zit of even onderuitgezakt, je hebt het gevoel dat je helemaal tot rust komt. Het gevoel is te vergelijken met dat van een comfortabel bankstel binnenshuis, waarop je naar je favoriete film of TV-programma kijkt, onder het genot van jouw favoriete drankje en versnapering. Denk de televisie even weg en je zit buiten op een soortgelijke, comfortabele zitbank met een ronde loungeset in de tuin.

Zet de toon als er vrienden of familie op bezoek komen, en verras ze met jouw gezellige en comfortabele ronde loungeset in de tuin, waarmee elke avond buiten een feest kan zijn.

Praktische vorm

Met een ronde loungeset heb je een veel praktischer vorm als je er met een grote groep aan zit. Door de ronde vorm van de Loungebank en tafel kunnen alle gasten elkaar goed zien en stimuleert het iedereen om deel te nemen aan het gesprek of de activiteiten die je aan de loungeset uitvoert. Alhoewel bij deze sets de loungetafel te klein is om daadwerkelijk aan te dineren, kun je deze wel prima gebruiken om hapjes en drankjes op te plaatsen. Eventueel is een extra bijzettafeltje praktisch voor als je behalve de halfronde of ronde bank nog extra stoelen bijplaatst voor meer gasten. Zo heb je met een bijzettafeltje toch voldoende plek om alle kopjes of glazen op te kunnen plaatsen.

Materiaal- en kleurkeuze

Ronde loungesets zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Het meest populair zijn diverse tinten in bruin en grijs, aangezien deze kleuren vaak het beste bij de natuurlijke kleuren van de tuin aansluiten. Maar je kunt ook kiezen voor wit, zwart en voor een blauwe of groene tint, als daar jouw voorkeur naar uitgaat. Alhoewel een wat fellere kleur misschien wat frisser en vrolijker oogt, zal deze sneller vaal kunnen worden onder invloed van het zonlicht en zal je deze beter dienen te beschermen door bijvoorbeeld de kussens binnen te leggen of de set af te dekken indien je deze langere tijd niet gebruikt.
Qua materiaal is het aan te bevelen te kiezen voor een model wat goed buiten kan staan en bestand is tegen een regenbui en felle zon. In de meeste gevallen zul je bij een ronde loungeset een set hebben van wicker, wat momenteel het meest gebruikte materiaal is. Er zijn ook speciale Beschermhoezen verkrijgbaar waarmee je jouw ronde loungeset kunt afschermen tegen teveel regen of zonlicht, waarmee het materiaal langer meegaat.

Wicker en aluminium

Het meest populaire materiaal voor ronde loungesets is momenteel wicker. Wicker is een materiaal dat veel lijkt op rotan, maar in feite een synthetisch vlechtwerk is. Het materiaal kan in verschillende diktes worden geleverd, van halfronde tot ronde vezels. De dikkere soorten wicker zullen over het algemeen langer meegaan. Wicker wordt meestal rondom een aluminium frame gewikkeld, waardoor je een stevig en duurzaam materiaal hebt, waarvan je jarenlang plezier kunt hebben.
Het is onderhoudsvriendelijk en je hoeft wicker niet te schilderen. In principe hoef je het slechts met een vochtige doek en eventueel een zachte borstel af te nemen om vuil te verwijderen dat mogelijk tussen het vlechtwerk is gekomen (kruimels en etensresten enz.). Je kunt eventueel een mild reinigingsmiddel gebruiken. Maak het niet schoon met agressieve reinigers als chloor, en spuit de ronde Loungebank ook niet af met een hogedrukreiniger, aangezien dit het materiaal kan beschadigen.

Hout

Er zijn ook veel houten loungesets, maar ronde loungebanken zie je minder vaak in hout. Wel heb je natuurlijke houten ronde loungetafels in combinatie met houten loungestoelen. In de meeste gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van hardhout. Op duurzaam geproduceerd hardhout dient het FSC keurmerk aanwezig te zijn. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden teruggeplant. Teakhouten tuintafels hebben een zeer mooie uitstraling en hebben een lange levensduur. Daarmee is teak erg populair als materiaal voor houten loungesets. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinmeubilair en specifiek voor loungesets zijn eiken, beuken en acacia.

Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten loungesets. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft overigens niets van doen met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Een veel voorkomend materiaal is steigerhout, wat in feite grofgezaagd vurenhout is. Vuren is een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Grenen is afkomstig van de dennenboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen. Het is echter niet zozeer zachter in structuur, wat de term doet vermoeden.

Bijbehorende accessoires

De belangrijkste accessoires bij een ronde loungeset zijn uiteraard de kussens. Veel fabrikanten leveren bijpassende kussens in dezelfde kleur wanneer je een loungeset aanschaft, maar je kunt natuurlijk ook andere bijpassende kleuren en formaten kiezen. Kussens zijn er in diverse prijscategorieën, dus je kunt ook regelmatig kussens in de aanbieding verkrijgen indien je een bepaald budget voor ogen hebt. Wees vooral creatief in het combineren van de verschillende kleuren, aangezien dit jouw loungeset buiten alleen maar vrolijker zal maken. Behalve kussens kun je ook kijken naar andere accessoires, zoals bijvoorbeeld theelichthouders, lampjes of bloembakken voor op tafel. Tevens kan een terrasverwarmer handig zijn, als je ook aangenaam op jouw loungeset buiten wilt kunnen zitten wanneer het al weer wat frisser is.