Inspiratie

Je tuin en het begin van de herfst

herfst en de tuin

Het is alweer zover, de zomer loopt alweer bijna op zijn einde en de herfst zal straks zijn intrede maken. Een nieuw seizoen breekt dan aan met een totaal ander weer type dan dat we in de zomer gewend waren. Dit vraagt dan ook best even een omschakeling van ons allemaal. In de zomer konden we lekker veel buiten zijn en genieten van het mooie weer. De natuur om ons heen stond in groei en bloei en dat leverde prachtige plaatjes op. Maar nu is het dus weer tijd voor de herfst en breekt een totaal ander weertype aan waarmee we dus ook met een ander natuur beeld te maken krijgen.

 

In de zomer staat alles ten volste in bloei, alles is mooi groen en je ziet de meest prachtige kleuren om je heen. Daarnaast schijnt het zonnetje ook nog eens extra vaak en dat is natuurlijk heel erg genieten. Ook je tuin vaart zeker wel bij dit mooie zomerse weer. Zo zie je vaak dat allerlei planten en bloemen heel mooi in bloei komen te staan en ook bijvoorbeeld een druivenstruik en appelboom varen wel bij een lekker zonnetje en leveren zo een heerlijke zoete oogst op. Hoe meer zon hoe zoeter en meer de vruchten en dat is natuurlijk wel een beetje waar je op hoopt!

 

Zelf genieten we vaak ook enorm van de zomer, we kunnen lekker vaak buiten zijn en dat vinden we over het algemeen toch wel heel erg fijn. Ook genieten we van de zonnestralen op ons gezicht waar we ons heerlijk warm door gaan voelen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat we de zomer vaak als het favoriete seizoen zien. Ook genieten we in de zomer vooral van veel rust en ontspanning. In de lente zijn we bijvoorbeeld druk bezig om onze tuin gereed te maken voor het naderende seizoen en in de zomer genieten we heerlijk en dan kunnen we in de herfst weer aan de slag om onze tuin klaar voor de winter te maken.

 

In de herfst is er zeker dus wat werk aan de winkel om onze tuin als het ware winter klaar te krijgen. Alles moet een veilig plekje krijgen en we zorgen er daarnaast voor dat zowel onze beplanting als onze meubelen de winter en het winterse weer kunnen overleven zodat we in de lente en zomer weer kunnen gaan genieten! Maar welke werkzaamheden komen er dan allemaal aan bod als je ervoor moet zorgen dat je tuin klaar is voor de herfst? In deze blog zetten we het allemaal voor je op een rijtje zodat ook jij met gemak in je eigen tuin aan de slag kunt!

 

De herfst komt eraan

 

En dan is het dus weer zover na een heerlijke zomer komt de herfst er weer aan een heel ander seizoen met vooral ook een totaal ander weerstype. Weg zijn die heerlijke dagen vol zon en daar komt de regen en wind weer aan. Sommige mensen kijken hier totaal niet naar uit en hebben er zelfs een hekel aan. Zelf vinden wij het niet zo erg en vinden we dat alle Nederlandse seizoenen zo op hun beurt hun charme hebben en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Nu de herfst dus zijn intrede doet is het ook zaak om onze tuin hiervoor gereed te maken. Je kunt jezelf natuurlijk wel voorstellen dat regen en wind totaal iets anders van een tuin vragen dan een zonnetje en dus ook een hele andere invloed hebben op de tuin. Hierdoor is het dus ook nodig om bepaalde maatregelen in de tuin te nemen zodat alles er netjes bij blijft liggen. Hiermee bescherm je jouw tuin dus tegen het veranderende weerstype en dat is vaak wel verstandig. Het zou namelijk niet voor het eerst zijn dat er door het weer een hoop schade in een tuin ontstaat. Regen en wind kunnen in ons land flink heftig zijn en als je tuin daar niet op voor bereid is kun je jezelf vast wel voorstellen dat er schade kan ontstaan!

 

Dus zeker nu de herfst er alweer aankomt is het dus belangrijk om je tuin goed te verzorgen en om er zorg voor te dragen dat alles in goede staat achterblijft na de zomer. Op deze manier maak je het jezelf ook een stuk makkelijker want zo kun je jezelf namelijk flink wat werk besparen! Als je dit namelijk niet doet kun je er zeker van zijn dat je flink aan de slag moet na de winter en de schade herstellen kost dan vaak meer werk dan je tuin op de herfst voorbereiden!

 

Zorg goed voor je beplanting

 

Het meest kwetsbare in je tuin is toch vaak wel de beplanting. Deze zijn vaak erg gevoelig vooral voor harde wint en de vrieskou die eraan zit te komen. Het beste wat je kunt doen is dus ervoor zorgen dat je beplanting klaar is voor de komende herfst en dat kun je op de volgende manieren doen!

 

Ten eerste is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle heggen en struiken en bomen goed snoeit, hiermee voorkom je dat ze dood gaan en kunnen ze in de herfst weer opnieuw gaan groeien en bloeien. Doe dit wel op de juiste manier en informeer eerst goed welke wijze van snoeien de beplanting in jouw tuin nodig heeft!

 

Vervolgens is het ook heel belangrijk om aan de slag te gaan met eventuele dode en dorre takjes en bloemen. Verwijder deze namelijk zoveel mogelijk, op deze manier vragen ze geen onnodige energie meer van je plant en kan je plant in de lente weer goed gaan groeien!

 

En verder is het vooral nog heel belangrijk om te kijken naar planten die eventueel echt heel kwetsbaar zijn en om deze vervolgens binnen een plekje te geven of om ze op een beschut plekje neer te zetten. Op deze manier voorkom je namelijk dat ze veel last hebben van de regen en wind en vergroot je dus de kans dat ze zo lang mogelijk in goede staat meegaan!

 

Scherm je meubelen goed af

 

En dan heb je natuurlijk ook nog je tuinmeubelen in de zomer heb je hier waarschijnlijk veel gebruik van gemaakt maar nu de herfst zijn intrede doet is het tijd om ze klaar te maken voor de herfst. Het beste kun je er dan voor zorgen dat ze goed afgeschermd staan en dat ze beschermd zijn. bijvoorbeeld door een hoes over ze heen te leggen of door ze tijdelijk op te slaan in bijvoorbeeld een tuinhuis. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat ze veilig staan en dat ze niet zo snel zullen beschadigen door invloeden van het weer in de komende seizoenen.

 

Uiteraard is het vooral ook heel erg belangrijk om je tuinkussens een plekje binnen te geven aangezien deze helemaal niet goed tegen vocht kunnen en het vocht zelfs schade aan de kussens aan kan brengen welke niet meer te herstellen valt. Denk bijvoorbeeld aan schimmel of het weer wat in je kussens kan gaan zitten. Als dit namelijk het geval is dan heb je echt wel een serieus probleem!

winter klaar maken

winter klaar maken

Berg alle accessoires op

 

Veel mensen hebben in hun tuin allerlei losse accessoires staan. Ze vinden dit vaak erg gezellig en het zorgt natuurlijk ook wel voor een heel fijn gezicht. Wel is het belangrijk om alle accessoires in de herfst en winter binnen een plekje te geven en dus op te bergen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat ze geen schade kunnen ondervinden van het weer en dus ook niet kapot kunnen gaan. Dit zou natuurlijk heel zonde zijn en dat wil je liever voorkomen. Het is dus zeker aan te raden om alle accessoires goed op te bergen en om ervoor te zorgen dat ze een fijn plekje in huis krijgen zolang de herfst en winter duren.

 

Je tuin klaar voor de herfst

 

Met al deze maatregelen is jouw tuin dus helemaal klaar voor de herfst en dat is natuurlijk wel zo fijn. Op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat jouw tuin geen hinder ondervindt van het veranderende weer en kun je er na de herfst weer goed tegenaan. Daarnaast is het ook nog eens erg belangrijk om op deze manier zorg te dragen voor je tuin zodat je zeker weet dat alles heel blijft en er niks beschadigd zal worden.

 

Op deze manier zorg je goed voor je tuin en kan je tuin dus alle seizoenen door. Uiteraard vraagt ieder seizoen zo zijn eigen manier van voorbereiding en is het dan ook vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je tuin ook helemaal netjes blijft. Op deze manier kan je zo lang mogelijk van je tuin genieten en kun je in de Lente ook meteen weer lekker van start zonder dat je eerst veel tijd kwijt bent om de schade van de winter te herstellen en dat is natuurlijk wel zo prettig! Op deze manier profiteer je dan ook optimaal van je tuin!