Inspiratie

De voor en nadelen van een tuintafel van teak

Tuintafels zijn verkrijgbaar in vele verschillende materialen. Je vindt ze in vele varianten en kleuren kunststof, metaal (zoals gietijzer, metaal, aluminium) en hout. Hout is een zeer traditioneel materiaal voor de vervaardiging van binnen- en buitenmeubilair. Bij de aanschaf van een tuintafel is hout dan ook een van de materialen die je dient te overwegen.
Hout past als natuurlijk materiaal in de beleving van veel mensen toch het beste bij de planten en bomen in hun tuin. In hout als materiaal is de tijd zichtbaar, in sommig houten tuinmeubilair door de nerven, noesten of zelfs jaarringen. Het is een degelijk en zeer robuust materiaal dat zeer duurzaam is. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuinsets. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en vereist het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw houten tuintafel.

Als je de keuze voor hout al hebt gemaakt, dan zijn er diverse houtsoorten verkrijgbaar met ieder hun eigen karakter en eigenschappen. Doorgaans heb je de keuze tussen hardhout en zachthout, waarbinnen er diverse soorten hout worden toegepast. Een van de mogelijke opties is te kiezen voor een tuintafel teak.

teak tuintafel

teak tuintafel

Hardhout

Hardhout wordt al decennialang veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten meubilair, inclusief tuinmeubels. Het grootste gedeelte van de bossen wereldwijd bestaat uit hardhoutsoorten, maar zachthout wordt in de praktijk meer toegepast, aangezien het sneller groeit en in vergelijking tot hardhout vaak goedkoper is.

Bij de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Aangezien een deel ervan afkomstig is uit de tropische regenwouden in de wereld is het van belang dat gekapte bomen daar ook weer worden teruggeplant. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn teak, eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt daarom dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk. Dit garandeert de duurzaamheid van het gewonnen hout. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alle drie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Met FSC-gecertificeerde bossen worden bossen aangeduid die duurzaam beheerd worden, aangezien hierin het aantal gekapte bomen ook weer wordt teruggeplant. Een tuintafel teak is gemaakt van hardhout.

Zachthout

Behalve hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt voor het produceren van houten tuinsets. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft niets te maken met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht, alhoewel de meeste hardhoutsoorten harder zijn dan de meeste soorten zachthout. Er zijn echter uitzonderingen. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurd na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit, en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen. Het is echter niet zo dat alle zachthout zachter is dan hardhout. Sommige zachthoutsoorten zijn harder in structuur dan bepaalde hardhoutsoorten. Omdat het echter voor de meerderheid van de hardhoutsoorten wel het geval is, wordt het op deze manier aangeduid. Over het algemeen zijn hardhoutsoorten afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen.

Eigenschappen van teak

Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en heeft een lange levensduur en is daarmee erg populair als materiaal voor houten tuinsets. Van nature verkleurt het na verloop grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt deze verkleuring van het hout ook versnellen met een speciale greywash die je op het hout kunt aanbrengen. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook behandelen met speciale teakolie, waarmee de verkleuring wordt tegengegaan.
Teak is een zeer degelijke en duurzame houtsoort en kan lang meegaan. Een teakhouten tafelblad kan wel 25 jaar of langer meegaan. Het bevat van nature veel olie, waardoor het niet snel kan uitdrogen. Het wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in de bouw en voor buitengebruik. Om het te kunnen verlijmen dient het wel eerst ontvet te worden. Door het hoge oliegehalte hoef je een tuintafel teak ook niet te lakken, tenzij je dus de vergrijzing van de kleur wilt tegengaan.
Daarnaast heeft teakhout ook de eigenschap dat de vezels onder invloed van vocht rechtop gaan staan. Het werd dan ook vroeger veel in de scheepsbouw gebruikt voor het dek van een schip, aangezien de rechtopstaande vezels ervoor zorgden dat het teakhout stroef werd, waardoor de bemanningsleden op dit natte hout niet zo gemakkelijk uitgleden.

Aangezien er tegenwoordig wereldwijd een schaarste is aan teakhout, is teak erg kostbaar en wordt het vaak vervangen door andere houtsoorten, zoals eucalyptus, maar ook door synthetische materialen die op teak lijken, zoals vironwood. Teak wordt nog wel gebruikt voor elementen van tuintafels, zoals alleen voor het tafelblad bijvoorbeeld. De tuintafels die geheel van teakhout zijn gemaakt zullen vaak een stuk hoger geprijsd zijn dan die gemaakt uit andere hardhoutsoorten.

Aankleding en accessoires

Een tuintafel zonder accessoires is als een tuinset zonder stoelen. Op een tuintafel teak is het dan ook mooi om bepaalde accessoires te plaatsen om de tafel wat flair te geven. Behalve kussens voor op de stoelen kun je voor op de tafel denken aan kaarsen of bloembakken. Afhankelijk van hoe groot jouw tuintafel van teak is en waar je jouw tafel voor wilt gebruiken, kun je kiezen voor een charmante bloempot of potplant en een theelicht of tuinlantaarn, waarmee je een anders kale en lege tuintafel toch een beetje sfeer geeft.

Onderhoud van teakhout

Zoals eerder vermeld bevat teakhout van nature een hoog oliegehalte, wat het hout beschermt tegen weersinvloeden. Je hoeft een tuintafel teak dan ook niet te behandelen of te lakken. Het hout is voldoende beschermd door zijn eigen olie, maar zal wel door inwerking van het weer naar verloop van tijd verkleuren naar zilvergrijs, wat erg mooi kan zijn. Voor het geval je dit niet mooi vindt zul je het teak met een speciale olie dienen te behandelen om de verkleuring tegen te gaan. Hierdoor behoudt het hout langer zijn natuurlijke bruine kleur. Een tuintafel teak kan wel 20 tot 25 jaar meegaan mits je deze goed schoon en netjes houdt, dus ondanks de hoge aanschafprijs heb je met een tuintafel teak een zeer degelijke en duurzame tuintafel in je tuin.