Inspiratie

Wat is de ideale verhouding tussen tuin en terras?

tuin en terras

Bij het inrichten van een tuin moet je meerdere belangrijke keuzes maken. Voor welke stijl ga je? Welke tuinmeubelen ga je aanschaffen? Waar zet je de eettafel neer? Waar kan de loungeset komen te staan? En hoe groot gaat het terras worden? In dit artikel richten wij ons op de laatst gestelde vraag. Het is namelijk zo dat er in een tuin een goede verdeling moet zijn tussen beplanting, bestrating en een terras. Met een terras kan je immers vele kanten op; aan de eettafel kan je de krant lezen, kan je ontbijten, kan je dineren en kan je ’s avonds heerlijk borrelen. De kans is dan ook groot dat de meeste tijd die in tuin doorgebracht wordt, plaatsvindt op het terras.

Genoeg redenen dus om eens nader naar het terras te kijken. Hierbij richten we ons met name op de verhouding tussen tuin en terras. Met andere woorden; welk gedeelte (percentage) van de tuin kan het beste uit een terras bestaan? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

 tuin en terras verhouding

tuin en terras verhouding

De ideale verhouding

Het is allereerst belangrijk om het volgende te vermelden; de ideale verhouding bestaat niet. Het is namelijk zo dat de verhouding onder meer afhankelijk van de mogelijkheden van jouw tuin is. Stel dat je een tuintje van 3 meter bij 3 meter hebt. Als je in een dergelijke tuin een terras wilt plaatsen, heb je nagenoeg geen ruimte meer voor beplanting. In dat geval loopt de verhouding dus min of meer scheef.

Aan de andere kant kan je in een gemiddelde en grote tuin wel een verhouding aanwijzen. Het advies hierbij is om ongeveer 1/3 van de tuin te reserveren voor het terras. Je kunt er voor kiezen om hier één terras van te maken, maar het is ook mogelijk om hier twee terrassen van te maken. Als je voor twee terrassen gaat, kan je op het ene terras bijvoorbeeld de loungeset zetten en op het andere terras de eettafel.

Wat doe je dan met het overige twee derde deel van de tuin? Dat deel kan je perfect benutten voor beplanting, begroeiing en een gazon. Door een gazon breng je veel leven in je tuin en laat je jouw tuin er ook groter uitzien. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat gazon het nodige onderhoud vereist. Je moet het gras regelmatig maaien en ook is het aan te raden om het gras soms te verticuteren.

Ons advies

Wij willen je graag adviseren om hoe dan ook ruimte in je tuin in te bouwen voor een terras. Een terras is de plek in de tuin waar alles plaatsvindt. Hier kan je heerlijk met het hele gezin eten, met vrienden een borrel doen of in alle rust een boekje/krantje lezen. Ruim daarom voldoende ruimte voor het terras in; een verhouding van 1/3 terras en 2/3 beplanting/begroeiing is in onze ogen meer dan prima! Uiteraard kan je hier naar eigen inzicht van afwijken. Veel succes met het inrichten van jouw tuin.