Materialen

Het betoverende karakter van een Engelse tuin

Landhuis raam omringd door hortensia's.

De Engelse tuin is een symbool van tijdloze elegantie en natuurlijke schoonheid. Met zijn weelderige beplanting, sierlijke gazons en kronkelende paden roept de Engelse tuin een gevoel van rust en sereniteit op, terwijl het tegelijkertijd een uitnodigende ruimte biedt om te ontspannen en te genieten van de natuur. In deze uitgebreide gids zullen we de essentiële elementen van de Engelse tuin verkennen en ontdekken hoe je een betoverende buitenruimte kunt creëren die de zintuigen prikkelt en de ziel voedt.

Een Engelse tuin is dan ook niet zomaar een bepaalde stijl maar echt een tuin die een bepaald gevoel uitstraalt. Een gevoel dat je maar wat graag ook in je eigen tuin terug wil zien. Om meerdere redenen is een Engelse tuin dan ook echt een heel erg goed idee en snappen we ook dat heel veel mensen deze stijl graag in hun eigen tuin doorvoeren.

In deze blog laten wij je zien hoe je zelf ook echt die onvervalste Engelse sfeer in je eigen tuin weer kan gaan geven. We laten je zien wat daarvoor nodig is en nemen je stap voor stap mee in het proces. Lees je met ons mee hoe wij dit doen?

De essentie van een Engelse tuin

De Engelse tuin staat bekend om zijn informele en natuurlijke uitstraling, in contrast met de formele en geometrische ontwerpen van Franse en Italiaanse tuinen. Een van de belangrijkste kenmerken van een Engelse tuin is het gebruik van weelderige beplanting, met een focus op bloeiende borders, golvende gazons en weelderige struiken en bomen. De tuin moet een gevoel van harmonie en evenwicht uitstralen, met zachte lijnen en organische vormen die naadloos in elkaar overgaan.

Het is dan ook een heel bijzondere stijl die je eigenlijk nergens anders mee kan vergelijken. En juist dat maakt een Engelse tuin dan ook voor veel mensen zo gewild. Een Engelse tuin is bijna een complete levensstijl die veel mensen maar wat graag vertalen naar hun eigen tuin en wij snappen dat volledig.

De sfeer de gezelligheid maar zeker ook de schoonheid van een Engelse tuin spreken dan ook boekdelen.

Het ontwerp van een Engelse tuin

Bij het ontwerpen van een Engelse tuin is het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke omgeving en de topografie van het terrein. Een goede planning is essentieel om een harmonieus en evenwichtig ontwerp te creëren dat de natuurlijke schoonheid van de omgeving benadrukt. Belangrijke elementen van het ontwerp kunnen onder meer kronkelende paden, bloeiende borders, waterpartijen en zitplekken zijn. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de seizoensgebonden veranderingen in de tuin en ervoor te zorgen dat er het hele jaar door interesse en kleur is.

Engelse tuinen zijn dan ook zeker heel slim ontworpen waarbij er dus veel rekening is gehouden met de kleuren en de schoonheid in de tuin. Juist dit komt goed tot zijn recht als alle stappen goed doorlopen worden en als je ervoor zorgt dat je tuin helemaal klopt. Het ontwerp vormt dan ook de basis voor het succes van je tuin en het is dan ook heel erg van belang om voor een goede basis te zorgen zodat je tuin mooi vorm kan krijgen.

De keuze voor de beplanting in een Engelse tuin

Een van de meest karakteristieke kenmerken van de Engelse tuin is het uitbundige gebruik van beplanting. Bloeiende borders spelen een centrale rol in het ontwerp, met een mix van vaste planten, eenjarigen, bollen en struiken die zorgen voor kleur en interesse gedurende het hele seizoen. Het is belangrijk om een zorgvuldig samengestelde mix van planten te kiezen die goed gedijen in de lokale omstandigheden en die elkaar aanvullen in kleur, textuur en hoogte. Daarnaast kunnen siergrassen, klimplanten en bodembedekkers worden gebruikt om diepte en dimensie toe te voegen aan de beplanting.

Het is dan ook heel erg belangrijk bij een Engelse tuin om de beplanting zorgvuldig te kiezen zodat je ook hierbij de keuze kan maken voor sfeervolle planten in de tuin die de sfeer en stijl van een Engelse tuin volledig tot hun recht laten komen!

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel verschillende soorten bloemen en planten te vinden die je meer dan prima een plekje in een Engelse tuin kan geven. Het is dan ook heel erg fijn om hier goed naar te kijken en om er zo dus voor te zorgen dat alles klopt en dat je tuin dus veel vorm kan krijgen onderaan de streep. Je kunt dan ook de keuze maken voor bloemen en planten in de kleuren en vormen die jij graag terug zou willen zien in je tuin voor het beste resultaat onderaan de streep!

Gazons en paden in de tuin

Gazons en paden zijn essentiële elementen van de Engelse tuin, die zorgen voor structuur en toegankelijkheid in de buitenruimte. Het gazon moet weelderig en goed onderhouden zijn, met regelmatig maaien en bemesten om een dichte, gezonde grasmat te bevorderen. Paden kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder grind, klinkers, natuursteen en hout, en kunnen worden ontworpen om kronkelend door de tuin te lopen, waardoor bezoekers worden uitgenodigd om de verschillende hoeken en verrassingen van de tuin te verkennen.

We kennen dan ook allemaal de kenmerkende beelden wel van Engelse tuinen waarbij we dus mooie paden door de tuin heen zien kronkelen waarop mensen heerlijk kunnen wandelen. Maar ook paden die de tuin extra vormgeven. Dit zorgt dan ook voor veel sfeer en gezelligheid en laat de Engelse tuin dan ook echt goed tot zijn recht komen onderaan de streep.

Water en ornamenten mogen niet ontbreken

Waterpartijen en ornamenten voegen een vleugje drama en sereniteit toe aan de Engelse tuin. Een vijver, fontein of waterval kan een centraal punt vormen en een rustgevend geluid toevoegen aan de tuin. Ornamenten zoals beelden, potten en tuinmeubilair kunnen ook worden gebruikt om interesse en persoonlijkheid toe te voegen aan de buitenruimte, en kunnen worden gekozen om aan te sluiten bij het thema en de stijl van de tuin.

Water is dan ook een onmisbaar element in een Engelse tuin dat zeer zeker niet vergeten mag worden. Kijk dan ook goed naar op welke manieren je water aan een tuin toe kan voegen om hier je voordeel mee te doen. Water is er natuurlijk in vele vormen in een tuin en dit geeft dan weer heel veel mogelijkheden om de vorm van je tuin te bepalen en om hier een keuze in te maken.

Het onderhouden van een Engelse tuin

Hoewel de Engelse tuin een natuurlijke en informele uitstraling heeft, vereist het nog steeds regelmatig onderhoud om zijn schoonheid te behouden. Dit omvat het regelmatig snoeien, bemesten en wieden van planten, evenals het maaien en beluchten van gazons. Het is ook belangrijk om waterpartijen schoon te houden en om ornamenten te inspecteren op schade of verval. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunnen tuiniers ervoor zorgen dat hun Engelse tuin gedijt en bloeit gedurende het hele seizoen, en kunnen ze blijven genieten van de tijdloze schoonheid en rust die het biedt.

Iedere tuin heeft natuurlijk weer een andere mate van onderhoud nodig. Dit verschilt dan ook zeker per tuin wat er nodig is en op welke wijze je dit dan ook vorm kan geven. Het is in ieder geval belangrijk om dit op een manier te doen die bij je tuin past en om er daarnaast ook voor te zorgen dat je beplanting alles krijgt wat het nodig heeft. Je wil graag dat je tuin zo lang mogelijk in goede conditie meegaat en daarvoor alleen al is het heel erg belangrijk dat jij je tuin het juiste onderhoud geeft.

Lekker genieten van de Engelse tuin

Na al het harde werk van het ontwerpen, planten en onderhouden van de Engelse tuin, is het tijd om te ontspannen en te genieten van de prachtige buitenruimte die is gecreëerd. Of het nu gaat om het zitten en luisteren naar het rustgevende geluid van stromend water, het bewonderen van de kleurrijke bloemenpracht of gewoon het genieten van de rust en sereniteit van de tuin, de Engelse tuin biedt een welkome toevluchtsoord van de drukte van het dagelijks leven. Met zijn tijdloze schoonheid en natuurlijke charme is de Engelse tuin een plek waar men kan ontsnappen, ontspannen en zich verbonden voelen met de natuur.

Hier heb je dan ook zo hard voor gewerkt en hoe fijn is het wel niet als je hier onderaan de streep ook echt zoveel voldoening uit kan halen. Een tuin die zoveel sfeer en gezelligheid ademt. Een tuin die volledig bij je past op alle vlakken. Juist dat is dan ook heel erg fijn en bijzonder en de moeite waard. Kijk dan ook goed naar hoe je dit kan realiseren onderaan de streep en naar wat er allemaal mogelijk is.

De beste tips voor het ontwerpen van jouw Engelse tuin

De Engelse tuin is een bron van inspiratie en verwondering, een plaats waar schoonheid en natuurlijke harmonie samenkomen. Met zijn weelderige beplanting, sierlijke gazons en kronkelende paden belichaamt de Engelse tuin een tijdloze esthetiek die al eeuwenlang mensen fascineert en betovert. Door zorgvuldig te plannen, te ontwerpen en te onderhouden, kunnen tuiniers een betoverende buitenruimte creëren die de zintuigen prikkelt en de ziel voedt. Met zijn rustgevende schoonheid en serene sfeer is de Engelse tuin een oase van rust en vreugde, een plek waar men