Als je een mooie wicker rope tuinset hebt gekocht en het vlechtwerk na de eerste winter om jouw oren springt zodra je wilt gaan zitten is er iets niet goed gegaan. Er zijn namelijk weinig tuinsets zo onderhoudsarm als wicker tuinsets. Sterker nog, wicker tuinsets, ook wel rope tuinsets genoemd zijn juist speciaal ontwikkeld om onderhoud te beperken. Het vele onderhoud is namelijk het grootste bezwaar bij het kiezen voor natuurlijk rotan of bamboe. Natuurlijk zijn er wel wat dingen die je kunt doen om jouw wicker tuinset te beschermen. Wil je dus na de winter met een gerust hart neerploffen, houd dan de volgende tips in de gaten.
Bepaal de levensduur van jouw wicker set bij aankoop
Als je in de showroom staat te kijken zie je al snel veel wickersets want met zo’n set hoor je er helemaal bij! Natuurlijk wil je wel even van jouw set genieten als je hebt afgerekend, maar al snel hoor je dat wicker geen onderhoud vraagt. Bovendien is het lekker duurzaam, want volgens de verkoper kan je de set gewoon buiten laten staan. Wedden dat je na de winter wat minder vrolijk kijkt als de wicker je om de oren vliegt als je voor het eerst gaat zitten?
Er zijn drie dingen waar je op moet letten als je wicker koopt. Als eerste het soort draad. Het draad voor wicker bestaat uit HDPE (een dure kunststof) en PVC toevoegingen die goedkoper zijn. HDPE heeft ook een UV-blokkering. Hoe meer HDPE er in de draad verwerkt is, hoe beter het is. Je kunt dit zelf controleren door te voelen hoe hard de draad is en hoe soepel je die kunt bewegen. Lijkt jouw tuinstoel tijdens zo’n test ineens meer op jouw gitaar dan je had gedacht? Dan zijn de draden flexibel en dus van goedkopere kwaliteit.
De tweede indicatie om de levensduur al bij aankoop in te schatten is de draad zelf. Kijk je naar een platte en dunnen draad of zie je een vol rond en royaal vlechtwerk? Hoe voller en ronder de draad, hoe beter de kwaliteit van jouw rope set.
De laatste indicatie is het aantal zonuren. De levensduur van wicker wordt namelijk in zonuren uitgedrukt. Een set met een indicatie van 3.000 uur gaat dus minder lang mee dan een set waar 7.000 uur op staat. We hebben in Nederland zo’n 1765 zonuren per jaar, dus tel uit je winst.
Hoe behandel je jouw wicker set in de winter?
In principe kan je jouw wicker set het hele jaar buiten laten staan. Zoals je hiervoor kon lezen gaan de zonuren in de winter wel af van de levensduur. Daarom kun je, als je de ruimte hebt, jouw rope set in de winter beter binnen bewaren. Om te voorkomen dat je na de zomer de kruimels van jouw laatste stokboterhammetje weer tegen komt kun je jouw ropeset inspuiten met een speciale cleaner. Die verwijdert het vuil tussen de draad.
Wil je jouw ropeset helemaal verwennen? Spuit deze dan, als je hem na de winter weer buiten zet, in met een beetje UV-protector. De schadelijke invloed van de zon wordt dan verder terug gedrongen en de levensduur verder verlengd. Lekker hé zo’n onderhoudsvrije variant voor bamboe?