Onderhoud Tuinmeubelen, Tips

Waarom een hoes voor over je loungeset doen?

loungeset hoes

Als je beschikt over een eigen tuin met een tuinterras, dan zul je daarop waarschijnlijk ook een tuinset hebben staan. De afgelopen jaren is de trend van het aanschaffen van een loungeset opgekomen. Mensen hebben steeds meer behoefte aan een plek om te kunnen ontspannen en onthaasten in hun eigen vertrouwde omgeving. Waar kan dit nu beter dan in jouw eigen stukje natuur bij huis? Met een loungeset heb je de beschikking over een luxe en comfortabele set, die doorgaans is opgebouwd uit een loungetafel met hoekbank die is bedekt met comfortabele stoffen kussens beschermd door waterafstotende of juist waterdoorlatende hoezen. De loungeset is een grote zithoek, die in tegenstelling tot kunststof klapstoelen niet eenvoudig even naar binnen te halen is bij slecht weer. Een loungeset is dan ook gemaakt voor alle weersomstandigheden. Vaak dien je de kussens wel op te bergen, aangezien deze nooit 100% waterdicht zijn. Sommige kussens zijn juist waterdoorlatend gemaakt, zodat ze in de regen kunnen blijven liggen en snel weer opdrogen.

De meeste loungesets zijn opgebouwd uit een metalen frame of onderstel, gemaakt van gepoedercoat staal of aluminium. Door de poedercoating, een sterke verflaag, zijn deze metalen volledig beschermd tegen vocht en oxidatie en kunnen ze ook als het regent buiten blijven staan. Daar overheen wordt doorgaans kunststof gebruikt voor de zittingen en leuningen. Een populair materiaal is PE rattan, ook wel wicker genoemd. Dit is een gevlochten soort kunststof, dat verschillende diktes kan hebben. Het is weerbestendig en duurzaam en door speciale toevoegingen is het zeer goed bestand tegen regen en zonlicht.

UV-straling heeft echter een zeer sterk effect op materialen en kan kunststof na verloop van tijd ook aantasten, waardoor dit bijvoorbeeld gaat verkleuren of haarscheurtjes gaat vertonen. Om je loungeset goed te beschermen en de levensduur van het materiaal aanzienlijk te verlengen dien je daarom een hoes voor over je loungeset aan te schaffen.

loungeset hoes kopen

loungeset hoes kopen

Beschermhoes

Met een hoes voor over je loungeset zorg je ervoor dat wanneer je de loungeset niet gebruikt, deze wordt afgeschermd tegen vocht en schadelijke UV-straling. Een Beschermhoes kan je gehele loungeset afdekken. Of je nu een hoekbank opstelling hebt of een rechthoekige of ronde set, er zijn Beschermhoezen verkrijgbaar voor elke vorm loungeset.

Een hoes voor over je loungeset kan eenvoudig worden aangebracht door de voorgevormde afmetingen, waarmee deze goed over jouw loungeset heen past, waarbij nog enige ruimte wordt overgehouden aan weerszijden. Deze extra ruimte is nodig voor ventilatie. Een hoes mag niet strak om je loungeset heen vallen en nooit plat op je tafelblad vallen, aangezien je hierdoor lelijke plekken op het tafelblad kunt krijgen. Je kunt een Beschermhoes aan de onderkant vastzetten met klittenband of gespen. Er zal eveneens altijd wat ruimte tussen de hoes en de ondergrond zijn om ventilatie van je loungeset mogelijk te maken.

Ventilatie

Afhankelijk van het soort en het merk hoes voor over je loungeset dat je aanschaft, zullen er ventilatieopeningen in zitten, waardoor condensvorming binnen in de hoes wordt beperkt. Verder is het goed om het meubilair regelmatig te laten ventileren door op droge dagen de hoes even te verwijderen, zodat het meubilair kan luchten en drogen.

Condens is niet te voorkomen, aangezien er altijd temperatuurschommelingen optreden tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het tuinmeubilair onder de hoes, maar je kunt condensatie wel zoveel mogelijk beperken door regelmatig te ventileren, zodat schimmel en algenaanslag worden voorkomen.

Er zijn ook Beschermhoezen die geen ventilatieopeningen hebben, maar vervaardigd zijn van een fijnmazig materiaal dat luchtdoorlatend is, waardoor er ook ventilatie plaatsvindt en vochtige lucht naar buiten afgevoerd kan worden.

Beschermen tegen binnendringend vocht

Een hoes voor over je loungeset zal nooit 100% waterdicht kunnen zijn, wat fabrikanten dan ook beweren. De naden zullen altijd mogelijk water doorlaten, dus om te voorkomen dat er bij een flinke regenbui water naar binnen sijpelt, dien je ervoor te zorgen dat water goed van de hoes af kan stromen en niet bovenop de hoes kan blijven liggen.

Het beste is er daarom voor te zorgen dat er een hoogste punt is onder de hoes, zodat water er gemakkelijk van af kan stromen en er geen plas water bovenop je loungeset kan blijven liggen. Hiermee voorkom je dat regenwater de kans krijgt door de fijne naden van de hoes heen te dringen en bij jouw meubilair kan komen, waar het voor ongewenste aantasting van je loungeset kan zorgen. Sowieso dien je de kussens altijd afzonderlijk op te bergen en niet te lang onder de hoes te leggen. Voor kussens zijn er vaak speciale kussenzakken of beschermkoffers waarin je deze veilig kunt opbergen. Gedurende de winter is het beste om deze binnenshuis op te bergen.

Materiaal en verkleuring

De meeste Beschermhoezen voor loungesets zijn gemaakt van PP weefsel, oftewel polypreen of polypropyleen genoemd, een vrijwel onbreekbaar materiaal dat bij verhitting in vrijwel alle vormen kan worden gegoten. Het is een materiaal dat bestendig is tegen hoge temperaturen. Verkleuring van een hoes voor over je loungeset is echter niet tegen te gaan. Na verloop van tijd zal er altijd verkleuring optreden onder invloed van UV-straling, ook als de hoes UV-bestendig en kleurvast is. De verkleuring heeft echter geen invloed op de werking van de hoes, en deze zal je loungeset nog steeds goed afdekken en beschermen tegen de diverse weersinvloeden ook als deze enigszins is verkleurd.

L-vormige hoes

Als je over een loungeset beschikt in een hoekbankopstelling, dan kun je hier vaak zowel een L-vormige als rechthoekige hoes overheen trekken door het meubilair van jouw loungeset dusdanig op te stellen dat er een rechthoekige hoes omheen past. Het beste is echter om de originele opstelling in L-vorm te handhaven en de L-vormige hoes te gebruiken, aangezien deze vaak het beste aansluit rondom je loungeset en daarmee beter op zijn plaats blijft zitten, zodat de wind er niet onder kan komen en je loungeset dus beter afgeschermd blijft tegen regen en ander schadelijk vocht.

Opbergtassen

Voor de kussens van je loungeset zijn er speciale opbergtassen verkrijgbaar. Hierin dien je alleen droge kussens op te bergen, aangezien vochtige kussens ook in deze speciale zakken kunnen gaan verkleuren door het aanwezige vocht. Het beste is daarom de kussens hierin op te bergen nadat ze enige tijd in de zon hebben gelegen, zodat je zeker weet dat ze door en door droog zijn.
De tassen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, waarbij je in sommige tassen wel vier tot zes kussens kunt opbergen. Voor het draaggemak is het eenvoudiger om van meerdere kleinere tassen gebruik te maken, zodat je deze eenvoudiger kunt tillen. Berg de opbergtassen gedurende de winter binnen op, aangezien deze niet geheel waterdicht zullen zijn, ondanks wat fabrikanten zullen beweren.