Tips

Alles wat je wil weten over de Buxus

pexels anete lusina 6331041

De Buxus is een plant en maakt onderdeel uit van de zeer grote Buxusfamilie, deze familie bestaat uit verschillende planten die allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze zeer makkelijk te snoeien zijn, je kunt wel stellen dat er geen enkele andere plant is die in zoveel vormen te krijgen is als de Buxus.

Maar hoe verzorg je de Buxus eigenlijk, heeft hij veel of weinig onderhoud nodig, en hoe gaat dat snoeien precies in zijn werk? We beantwoorden deze vragen en meer in het volgende artikel. Ook vertellen we wat het beste moment is om een Buxus plant te planten en hoe dit proces precies in zijn werk gaat, zodat jij straks alles weet over de Buxus en hoe je hem in je eigen tuin kunt verzorgen.

 

Verschillende soorten Buxus planten

Er zijn heel veel verschillende soorten Buxus planten, als je besluit een Buxus plant in je eigen tuin te planten dan is het ook aan te raden om eerst goed te kijken welk type het beste bij je tuin zou passen. Wil je bijvoorbeeld een omheining voor een border maken met de Buxus planten of wil je juist een wat hogere heg vormen, of misschien wil je de Buxus wel helemaal los planten zonder doel maar puur omdat je het een erg mooie plant vindt, het kan natuurlijk allemaal.

Maar het doel van de Buxus is wel bepalend voor het type dat het beste past in je tuin. Zo heb je bijvoorbeeld zwak groeiende soorten, deze worden dus niet groot en hoog. Maar je hebt ook vorstbestendige soorten, deze zijn dus ook prima geschikt om een border te omranden. En  uiteindelijk zijn er ook nog de sterk groeiende soorten, deze worden wel lang en groot en kun je dus weer voor hele andere doeleinden inzetten. Zo zie je maar er is dus voor ieder wat wils en keuze genoeg in de wereld van de Buxus plant.

 

Het planten van de Buxus plant

Het planten van de Buxus plant is eigenlijk vrij simpel. Het gaat er namelijk vooral om dat de wortels goed kunnen wortelen en dat de plang op een geschikte plek staat. Daarna is het eigenlijk vrij gemakkelijk om de Buxus plant te planten en kan eigenlijk bijna iedereen het, ook als je wat minder groene vingers hebt.

We beginnen dus bij de wortels van de Buxus plant, deze hebben namelijk erg veel zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk dat ze goed diep in de grond zitten zodat ze deze zuurstof ook goed kunnen krijgen en behouden!

Kies ten eerste dus de plek uit waar de Buxus plant zal komen te staan. Let er goed op dat dit een plek is waar de grond goed vochtig is. Daarnaast is een windstille plek met het liefst wat schaduw en wat zon ideaal. De volle zon kan eventueel ook maar er bestaat dan wel het risico dat de Buxus plant hier eventueel wat schade van ondervindt in de vorm van brandplekjes op de bladeren.

Als je de plek gekozen hebt dan graaf je hier een gat uit van ongeveer 30 centimeter diep, en de breedte van het gat bepaal je door de kluit van de Buxus boven het gat te houden en dan 15 centimeter speling aan te houden, dan weet je zeker dat je goed zit! Graaf de plek dus 30 centimeter uit en maak de grond dan eerst goed los, op deze manier komt er meer zuurstof bij en daar zijn de wortels natuurlijk zo dol op! Vervolgens zet je de Buxus plant in een emmer met koud water zodat de wortels veel vocht op kunnen nemen voordat ze onder de grond verdwijnen.

Nu is het tijd om de Buxus plant in het gat te plaatsen, let wel ook op dat je voldoende afstand houdt tot andere planten, de Buxus heeft namelijk wortels die ook erg in de breedte groeien, zorg dus dat ze niet met andere planten in de knoei komen dit zou de groei van beide enorm kunnen belemmeren namelijk.

Vervolgens komen we aan bij de laatste stap, je kunt nu de Buxus in de grond gaan plaatsen, zet de plant met de kluit in het gat en vul het gat verder op met tuinaarde, let wel op dat het tuinaarde is die voldoende voeding voor de Buxus bevat. Dit kun je navragen bij je tuincentrum zij kunnen je hier alles over vertellen en goed adviseren zodat je zeker weet dat je met het juiste product thuiskomt.

Als je het gat goed opgevuld hebt dan druk je het verder aan en giet je er nog wat water over als laatste stap. En dan is het klaar je Buxus staat in de grond, nu is het tijd om te groeien!

 

Hoe verzorg ik de Buxus plant het best

Als de Buxus plant eenmaal in de grond staat is het natuurlijk ook nog zaak om er goed voor te zorgen. De Buxus plant vraagt speciale verzorgen, dit komt met name omdat de plant erg gevoelig is voor ziekten en schimmels. We kennen allemaal wel de Buxus planten die aangetaste blaadjes hebben en uiteindelijk verwijderd moeten worden omdat het niet meer op te lossen is.

Het is dus vooral heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de Buxus plant voldoende weerstand heeft om ziektes te weerstaan. Zorg er dus voor dat de plant voldoende meststof krijgt, hier kan de Buxus plant namelijk heel veel uithalen. Deze stof zorgt er namelijk niet alleen voor dat de blaadjes beter groeien en groener worden, maar ook dat de wortels  beter groeien en dit is natuurlijk enorm belangrijk voor de groei en dus ook weerstand van de plant.

Ook zit er in deze meststof vaak enorm veel ijzer en dit komt de Buxus plant ook zeker ten goede, zo zorgt dit voor groenere blaadjes en een dichtere groei van de blaadjes, dus geen kale plekken in je Buxus plant.

Daarnaast is het ook aan te raden om je Buxus plant na het snoeien goed te verzorgen. Er zijn speciale middelen op de markt waarmee je de bladeren van de Buxus plant na het snoeien in kunt spuiten en wat ervoor zal zorgen dat de plekken waar de plant afgesnoeid is sneller genezen en daardoor voorkom je droge en dorre bladeren die gaan verkleuren. Het fijne is dat de blaadjes van de Buxus plant dit middel direct opnemen en dat het plant het zelf transporteert naar de wortels. Zo komt het dus overal waar het wezen moet, dit heeft de natuur weer mooi bedacht!

 

Hoe herken je ziektes bij je Buxus plant

We gaven net al even aan dat de Buxus plant helaas heel vatbaar is voor ziektes, maar hoe herken je deze ziektes nu. Het is namelijk van groot belang om ziektes bij je Buxus plant op tijd te herkennen zodat je er iets tegen kunt doen, en op deze manier voorkom je ook dat de hele plant wordt aangetast.

De meest voorkomende en ook meest gevreesde ziekte is de Buxus mot, deze kan er namelijk in hele korte tijd voor zorgen dat al je Buxus planten aangetast raken en dat er dan soms niks anders meer op zit dan ze te verwijderen. Maar hoe herken je nu de Buxus mot, de Buxus mot herken je aan de Buxus rups, deze heeft een zwarte kop en een geelgroen met zwart gevlekt lijfje. Zodra je deze rups dus ziet op je plant is het zaak om meteen te handelen. Je kunt ze namelijk heel goed bestrijden met een bestrijdingsmiddel en daarnaast moet je ervoor zorgen dat de rupsen zoveel mogelijk verwijderd als je ze kut zien. Op deze manier kun je proberen om de schade te beperken en raakt hopelijk niet je gehele Buxus plant aangetast. De Buxus mot verspreid namelijk enorm snel en kan zo meerdere tuinen in een keer aantasten.

Maar niet alleen de Buxus mot is een bedreiging tegenwoordig zijn er ook verschillende schimmels die de Buxus planten kunnen aantasten. Ook hierbij is het zaak om ze zo snel mogelijk te herkennen en om ervoor te zorgen dat ze niet de gehele plant aantasten. Let dus goed op eventuele verkleuringen of veranderingen aan de blaadjes en begin op tijd met bestrijden! Gelukkig zijn er goede bestrijdingsmiddelen op de markt die dit probleem aan kunnen pakken!

buxus plant

buxus plant

Hoe en wanneer moet je de Buxus plant snoeien

De Buxus plant moet je regelmatig snoeien, hij groeit namelijk snel en kan zo aardig uit vorm raken. Juist bij een Buxus plant vinden mensen het namelijk leuk om de plant in verschillende vormen te snoeien, het is daarna alleen wel zaak om dit ook regelmatig bij te houden om de vorm te behouden.

Het beste moment om te snoeien is vanaf midden Augustus tot ongeveer eind Augustus. De Buxus plant kan alleen gesnoeid worden bij bewolkt weer en absoluut niet als de zon fel schijnt, de plekken waar de blaadjes namelijk worden afgesnoeid zijn tijdelijk wat meer kwetsbaar, als de zon hier fel op schijnt kunnen ze zelfs verbranden en lelijk verkleuren. Deze verkleuring gaat niet meer weg en door de schade zal het blad ook niet opnieuw aangroeien, enorm zonde dus. Het beste is dus om de Buxus alleen te snoeien bij bewolkt weer.

Het wordt ook afgeraden om na eind Augustus nog te snoeien, de nieuwe bladeren die dag aangroeien zullen nog niet sterk genoeg zijn om de komende winter te overleven. Ze hebben daar simpelweg niet genoeg tijd meer voor. Dus het is echt alleen snoeien tussen half en eind Augustus.

We hopen dat je nu wat meer weet over de Buxus plant en de verzorging ervan, het blijft een enorm leuke plant om in de tuin te hebben en je kunt er alle kanten mee op! Snoei hem in de vorm die bij je tuin past en je hebt een prachtig resultaat!