Tips

Enkele tips voor het netjes houden van jouw terras

enkele tips voor het netjes houden van jouw terras

Heb je in jouw tuin voor een prachtig en fijn terras gezorgd? Heb je op dit terras de meest aangename tuinmeubelen geplaatst? En heb je jouw terras ook nog met leuke accessoires aangekleed? Dan weet je op voorhand eigenlijk al dat je optimaal van jouw terras kunt gaan genieten. Om dát echter op de lange termijn ook te kunnen doen, is het aan te raden om jouw terras netjes te houden.

In dit artikel vind je enkele tips waarmee je jouw terras te allen tijde netjes kunt houden. We geven hierbij aan wat je hiervoor kunt doen, welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken en waar je verder aan moet denken. Als je op de juiste manier met jouw terras aan de slag gaat, weet je in ieder geval op de korte- én op de lange termijn optimaal van jouw terras te genieten.

Neem de tips uit dit artikel dus zeker even op je gemakje door. Haal vervolgens de juiste producten in huis, tref de juiste voorbereidingen en houd daarmee jouw terras netjes. Van een net en schoon terras kun je echt onwijs blij worden; geloof ons maar!

Tip 1: zorg ervoor dat je jouw terras continu opruimt

Heb je kinderen die veelvuldig in jouw tuin spelen? Heb je een hond die continu door jouw tuin aan het banjeren is? Of neem je zelf veel spullen mee naar jouw terras? Ongeacht wat de situatie precies is, is het aan te raden om jouw terras continu netjes op te ruimen.

Dit doe je simpelweg door aan het einde van de dag even het terras leeg te halen. Stop het speelgoed weer op de plek waar je het altijd bewaart, haal de tuintafel helemaal leeg en leg de kussentjes op de tuinmeubelen weer even netjes neer. Door dit strikt elke dag te doen, weet je continu jouw terras netjes te houden.

Heb je een beetje last van een opruimziekte? Dan is het zéker interessant om elke dag op deze manier te werk te gaan. Je weet dan namelijk altijd het overzicht te behouden, terwijl je ook nóg meer van jouw terras kunt gaan genieten!

Tip 2: zorg ervoor dat je jouw tuinmeubelen goed onderhoudt

Heb je gekozen voor tuinmeubelen van bijvoorbeeld aluminium of kunststof? Dan weet je op voorhand al dat je niet al te veel tijd hoeft te besteden aan het onderhoud hiervan. Deze materiaalsoorten vragen simpelweg niet om al te veel onderhoud, waardoor je dus jouw handjes ook niet al te vaak uit de mouwen hoeft te steken.

Heb je echter voor bijvoorbeeld houten tuinmeubelen gekozen? Dan moet je wel rekening houden met de nodige tijdsinvestering met betrekking tot het onderhoud. Je moet het hout goed verzorgen, je moet het hout goed onderhouden en je moet na verloop van tijd ook weer het hout een nieuw laklaag geven.

Indien je dát weet te doen, geniet je in ieder geval op korte- en lange termijn van een net terras. De tuinmeubelen zien er namelijk keurig uit, waardoor je ook met nog meer plezier van jouw tuinmeubelen gebruik gaat maken. Dat is in ieder geval iets waar wij absoluut overtuigd van zijn.

Tip 3: zorg ervoor dat je jouw tuinmeubelen regelmatig schoonmaakt

Heb je wel eens een loungeset gezien die al maandenlang niet schoongemaakt is? Dan zie je dat de kleur van de loungeset gaat veranderen; dit is te danken aan onder meer de alg en de mos die zich op/in/aan de loungeset gaan nestelen. Tegelijkertijd zie je ook allerlei spinnenwebben en viezigheid aan bijvoorbeeld de onderkant van de tuinmeubelen tevoorschijn komen. Juist om dit te voorkomen, is het van belang dat je jouw tuinmeubelen regelmatig schoonmaakt.

Hoe je tuinmeubelen regelmatig schoon kunt maken? Dat doe je onder meer door gebruik te maken van een spons, een vochtig doekje en het juiste reinigingsmiddel. Is het ook mogelijk om met een hogedrukreiniger jouw tuinmeubelen schoon te spuiten? Het is zeker mogelijk, maar je moet niet raar opkijken van de nodige beschadigingen. De druk van een dergelijk apparaat is namelijk veel te hoog voor de meeste materiaalsoorten. Pas dus zeker op met het gebruik maken van een hogedrukreiniger.

Hoe vaak je jouw tuinmeubelen schoon moet maken? Dat is toch wel een beetje afhankelijk van jouw tuin. Afhankelijk van de ligging van jouw tuin trekt de alg/mos snel in de tuinmeubelen, terwijl deze ligging ook bepalend is voor bijvoorbeeld de spinnenwebben die zich aan de tuinmeubelen gaan nestelen. Al met al is ons advies om zeker met enige regelmaat jouw handjes uit de mouwen te steken.

terras schoon maken

terras schoon maken

Tip 4: maak je terras regelmatig schoon

De mos en de alg trekt niet alleen naar jouw tuinmeubelen toe, maar ook zeker naar de bestrating van jouw terras. Deze bestrating kan al snel vrij groen gaan worden, waardoor eigenlijk de gehele uitstraling van de straattegels teniet gedaan wordt. Juist om de prachtige uitstraling te behouden, raden wij je aan om jouw terras met enige regelmaat schoon te maken.

Hoe je dit het beste kunt doen? Wij raden je hiervoor toch wel aan om een hogedrukreiniger in combinatie met een terrasreiniger te gebruiken. De terrasreiniger is in staat om alle tegels zeer consequent en zeer grondig te reinigen, waardoor je het groen al snel van de tegels ziet verdwijnen.

Hoe vaak je de straattegels op deze manier nou schoon kunt maken? Dat is ook weer volledig afhankelijk van de werking van de mos en de alg. Indien de mos en de algen snel vat op de tegels krijgen, is het zeker aan te raden om met een flinke frequentie jouw terrastegels schoon te maken. De ervaring leert ons echter dat het in veel gevallen voldoende is om dit ongeveer 2 keer per jaar te doen. Daarmee weet je in ieder geval te allen tijde zorg te dragen voor een fraai, schoon en hygiënisch terras.

Tip 5: geef je terras af en toe een make-over

Heb je al jarenlang hetzelfde terras? Dan is de kans groot dat je al een lange tijd niet meer naar jouw terras omgekeken hebt. Je hebt daardoor min of meer ook het onderhoud van jouw terras overgeslagen, waardoor je een flinke inhaalslag moet zien te plegen. Door jouw tuin echter af en toe van een make-over te voorzien, voorkom je dat je jouw terras eigenlijk ‘vergeet’.

Ons advies is dan ook echt om periodiek jouw terras een nieuwe make-over te geven. Je hoeft hiervoor bijvoorbeeld alleen maar andere accessoires op het terras neer te zetten, waarna je al direct jouw terras een andere uitstraling kunt geven. Ondertussen geniet je ook nog van het feit dat je terras een nieuwe uitstraling heeft; je weet hierdoor jouw terras mooier én netter te houden.

Met het oog op zowel de korte- als op de lange termijn is het aan te raden om enthousiast met jouw terras bezig te zijn. Je weet dan jouw terras continu naar wens te houden, terwijl je ook continu jouw terras netjes weet te houden. Uiteindelijk kun je dankzij de tips uit dit artikel dus van een win-win situatie genieten. Schaf echter ook de juiste tuinmeubelen en accessoires aan, zodat je jouw tuin sowieso volledig naar wens kunt gaan maken!