Tuinmeubelen

Alternatieve opties voor de klassieke houten schutting

pexels arthouse studio 4353688

Als we het hebben over een schutting dan denken de meest mensen meteen aan de klassieke houten afscheiding tussen twee tuinen die de grens aangeeft. Dit is dan ook inderdaad het beeld wat van een schutting bestaat en het grootste deel van de schuttingen in ons land ziet er dan ook zo uit. Toch zien we dat er de laatste tijd een verschuiving plaats vindt en dat we steeds meer alternatieve schutting opties voorbij zien komen voor de klassieke houten schutting!

Het is lang niet meer enkel de schutting van hout die we veel zien maar ook andere fijne materialen winnen steeds meer terrein! Dit is dan ook een erg fijne ontwikkeling omdat het ervoor zorgt dat er wat meer diversiteit komt en het zorgt er daarnaast natuurlijk ook voor dat je zelf heel gemakkelijk een schutting kunt kiezen die helemaal bij je wensen past en die je dus ook volledig op je eigen wensen aan kunt passen.

Doordat er nu dus veel meer keuze is gaat dat een stuk makkelijker en kun je dus altijd wel een schutting vinden die helemaal bij de stijl in jouw tuin past. Want ook dat veranderd tegenwoordig enorm. Er zijn steeds meer verschillende stijlen tuinen te bekennen dus in die zin is het dan ook niet zo vreemd dat de schuttingen hier ook in meegaan en ontwikkelen!

In deze blog laten wij jullie dus graag een aantal hele fijne opties zien ter vervanging van de klassieke houten schutting die we natuurlijk allemaal wel kennen! Lees je met ons mee?

De klassieke houten schutting

We beginnen natuurlijk eerst nog even met iets meer uitleg over de klassieke houten schutting die we zoveel voorbij zien komen. Dit is dan ook de meest gebruikte schutting vorm en dat is niet zonder reden. We zien deze schutting vorm zoveel voorbij komen omdat het ten eerste de meest bekende vorm is maar daarnaast ook een relatief betaalbare optie en een betrouwbare optie.

Ooit werd de schutting in het leven geroepen toen men de behoefte kreeg om stukken land beter te begrenzen en om duidelijker aan te geven van wie sommige stukken grond nu eigenlijk waren. Daarnaast merkte men toen al snel fijne voordelen aan het plaatsen van de schuttingen. Zo zorgde het namelijk ook meteen voor veel meer privacy en dat vonden veel mensen toch wel heel erg prettig.

Om die reden werd de schutting al snel een bekend fenomeen en besloten steeds meer mensen een schutting te plaatsen. Vandaag de dag kun je jezelf eigenlijk geen tuin zonder begrenzing van een schutting meer voorstellen en we zien ze dan ook vrijwel in iedere tuin verschijnen.

Verschillende soorten materialen

Het begon dus allemaal met de houten schutting maar de laatste tijd zien we dat hierin steeds iets meer begint te verschuiven en dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een schutting van andere soorten materialen te laten plaatsen en dat is natuurlijk heel erg logisch. Er zijn namelijk ontzettend veel andere soorten producten waar je ook prima een schutting van kunt realiseren die een tuin ook echt ten goede komen!

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een schutting van raster gevuld met steen. Of een groene schutting in de vorm van een heg, maar ook een schutting van bestendig kunststof zien we steeds vaker voorbij komen. Dit soort kunststof is werkelijk waar overal tegen bestand en is daarnaast ook nog eens erg makkelijk te reinigen. Veel mensen ervaren dit als een groot voordeel en dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen voor een schutting van dit materiaal kiezen.

Al deze verschillende soorten keuzes zorgen er dan ook voor dat je veel meer kunt kiezen en dat je jouw schutting ook echt veel beter kunt aanpassen op de rest van de sfeer in je tuin. En juist dat vinden de meeste mensen nu zo ongelofelijk prettig. Zo ontstaat er namelijk een heel mooi geheel waar je echt onwijs van kunt genieten!

Een raster gevuld met ander materiaal

Een van de nieuwe stijlen schutting die we voorbij zien komen is die van een raster gevuld met een speciaal materiaal. Hierin heb je dan vervolgens ook weer veel verschillende soorten. Zo zien we bijvoorbeeld dat deze rasters gevuld zijn met stukken steen of kiezels maar ook schelpen of zelfs stukken glas zien we voorbij komen.

Op zich is dit ook een hele mooie oplossing en daarnaast is het ook nog eens zo dat dit soort schuttingen enorm betaalbaar zijn en dat is natuurlijk iets wat heel veel mensen enorm aantrekt! Daarnaast zijn dit soort schuttingen ook nog eens enorm stevig waardoor je er ook echt heel lang van kunt profiteren, en tot slot zijn ze ook nog eens vrij neutraal waardoor ze vrijwel bij iedere stijl tuin passen.

Dit vormt dus een hele fijne nieuwe manier om je tuin te begrenzen en we zien deze soort dan ook overal opduiken! Een fijne ontwikkeling en een hele goede keuze voor wie eens wat anders wil!

Een schutting van kunststof

Een ander soort schutting dat we ineens veel voorbij zien komen is een schutting van kunststof en ook dat is natuurlijk weer een heel fijne keuze. Dit soort kunststof is overigens wel van een speciaal soort. Het is ten eerste onwijs sterk en bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf. Daarnaast is het ook nog eens zo dat dit materiaal ontzettend makkelijk te reinigen is en ook dat is natuurlijk erg fijn. Met enkel wat heet water en sop maak je deze schuttingen natuurlijk heel erg makkelijk schoon.

Ook raakt het niet verweerd of beschadigd zoals je natuurlijk bij hout best wel vaak ziet. En het andere grote voordeel is dat het onderhoudsvrij is. Bij hout heb je natuurlijk altijd een zekere mate van onderhoud die erbij komt kijken en dat is bij kunststof niet het geval. Vandaar dat dit een heel fijne keuze is en een goed materiaal om een schutting van te maken!

Geef jezelf dus wat meer gemak en kies voor een schutting van kunststof waar je verder geen omkijken meer naar hebt. Op deze manier profiteer je van een fijne schutting zonder teveel werk.

Een groene schutting

En dan gaan we tot slot ook nog even terug in de tijd. Het begon namelijk allemaal met een groene schutting en de laatste tijd zien we deze dan ook steeds vaker weer voorbij komen en dat is natuurlijk een fijne ontwikkeling! Een groene schutting kan uit verschillende soorten groen bestaan. Zo vormt er zich een heg die de tuin kan begrenzen.

Een groene schutting heeft een aantal heel fijne voordele maar ook enkele nadelen helaas. Wij zetten ze even voor je op een rijtje. Ten eerste is het zo dat een groene schutting meteen voor een heel natuurlijk gevoel zorgt. Het voelt meteen heerlijk om in de natuur te zitten en je hebt meteen ook veel groen in je tuin! Dit is natuurlijk een heel fijn voordeel!

Maar er zit ook een andere kant aan een groene schutting. Zo vraagt deze bijvoorbeeld best veel onderhoud. Een groene schutting moet je dan ook regelmatig bijhouden en knippen en ook moet je soms met bestrijdingsmiddelen in de weer. Ook kunnen er gemakkelijk ziektes in het groen komen waardoor bijvoorbeeld de bladeren uit gaan vallen en je schutting ineens een stuk minder beschutting geeft.

Dat is natuurlijk allemaal niet zo prettig en vandaar dat er zeker wel een keerzijde aan het hebben van een groene schutting hangt. Het is uiteindelijk maar net wat je zelf belangrijk vindt en waar je voorkeur naar uit gaat! Een groene schutting heeft dus zowel voor als nadelen maar zorgt wel voor een prachtige groene en ontspannen sfeer in je tuin en dat is natuurlijk ook wat waard!

Alternatieve opties voor de klassieke houten schutting

Er zijn dus flink wat alternatieve opties voor de klassieke houten schutting te vinden die ook prima zorgen voor een fijne begrenzing in je tuin. Wel is het natuurlijk zo dat je goed moet kijken welke optie het beste bij je past en waar je ook de tijd voor hebt als het gaat over het onderhoud ervan. De ene schutting vraagt nu eenmaal meer onderhoud dan de andere en dat is zeker wel iets om rekening mee te houden!

Al met al zijn er in ieder geval een aantal fijne keuzes te maken en kun je dus heerlijk genieten van een schutting die helemaal bij je wensen past. Door de jaren heen is er zoveel meer ontwikkeld dat de houten schutting echt niet meer de enige optie is. Langere tijd was dit natuurlijk wel het geval en dat liet verder weinig opties over. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde en kun je prima een keuze maken voor een schutting die volledig bij je tuin past.

Of je nu gaat voor een raster schutting, een houten schutting of een groene schutting het kan allemaal en zorgt dan ook allemaal voor een fijne sfeer!