Tuinmeubelen

Je tuin in het najaar; waar op te letten?

tuin najaar

Aan alles komt een eind. Dat is één van de zekerheden in het leven. Dat geldt dus ook voor de warme zomers, waarin je lekker veel tijd in je tuin door kan brengen. Dat is helaas niet anders. Gelukkig is er één keerzijde bij dit verhaal; de zomer komt volgend jaar weer terug.
Het is dan ook handig om in het voorjaar al de nodige voorbereidingen te treffen. Deze voorbereidingen zorgen er uiteindelijk voor dat je nóg meer kan genieten van je tuin in het voorjaar en in de zomer. Met onderstaande tips kan je de tuin goed voorbereiden op de natte en koude winter.

aandachtspunten tuin najaar

aandachtspunten tuin najaar

Schoonmaakbeurt

Het belangrijkste aspect in het najaar is de uitgebreide schoonmaakbeurt. De tuinmeubelen gaan de stalling in en worden niet gebruikt. Het is dan ongelooflijk handig als je de tuinmeubelen in het voorjaar goed schoonmaakt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je in de lente minder werk uit hoeft te voeren. Het is bovendien een geruststellende gedachte als je weet dat de tuinmeubelen netjes schoongemaakt zijn.

Afdekhoes

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een afdekhoes is bijzonder handig. Met een afdekhoes kan je de tuinmeubelen beschermen tegen alle weersinvloeden gedurende de winter.
Let hierbij wel goed op van welk materiaal je tuinmeubelen zijn. Een teakhouten tuintafel heeft bijvoorbeeld een bijzondere eigenschap; dit hout leeft en ademt. Dit betekent dat je bij de een teakhouten tuintafel de afdekhoes iets open moet zetten. Hierdoor komt er nog lucht bij het hout en dat is bevorderlijk.

Bij andere materialen werkt dat echter averechts. Sommige materialen kunnen namelijk absoluut niet tegen vocht en lopen het risico op condensvorming. Zorg er dan dus voor dat je in de najaar de afdekhoes op de juiste manier om de tuinmeubelen heen bindt.

Kussens

In het najaar ga je hoogstwaarschijnlijk steeds minder gebruik maken van de tuinmeubelen. Als de echte zomer voorbij is, kan het raadzaam zijn om de kussens definitief binnen op te bergen. Mocht er nog een verdwaalde zomerse dag zijn, kan je de kussens altijd nog pakken. Het is echter belangrijk om de kussens in het najaar sowieso naar binnen te halen. Laat deze nooit buiten in de tuin slingeren!