Tuinmeubelen

Met veel gasten genieten aan een grote tuintafel

Heb jij vaak gasten over de vloer die bij jullie blijven eten? Hou jij ervan om je familie en vrienden samen te brengen voor een gezellige maaltijd in de tuin? Dan heb je natuurlijk voldoende zitplaatsen nodig en een tafel die voldoende ruimte biedt voor een groot gezelschap.

Je kent ze vast wel uit films, die grote, lange tuintafels waar de hele familie van minimaal drie generaties bij elkaar zit en geniet van een uitgebreide en weldadige maaltijd, terwijl er uitbundig wordt gelachen en gepraat. Natuurlijk is dit maar film, maar een soortgelijke tafel is werkelijkheid en deze kun je ook in jouw tuin hebben! Bedenk hoe fantastisch het zou zijn om zelf zo’n grote groep familie, ouders, grootouders en goede vrienden aan één tafel in jouw eigen tuin te kunnen hebben en hen te laten genieten van jouw kookkunsten!

Met een grote tuintafel biedt je plaats aan alle gasten in jouw tuin. In plaats van meerdere kleine tafels heb je met één grote tuintafel een luxe tafel om gezamenlijk als groep aan te zitten. Zo breng je iedereen samen en creëer je echt dat familiegevoel dat je ook in de Hollywood-films ziet!

grote tuintafel kopen

grote tuintafel kopen

Rechthoekige tuintafel

Bij het zoeken naar een grote tuintafel heb je de keuze uit verschillende vormen. De rechthoekige tafel wordt over het algemeen het meest verkocht. Voor grote tafels is deze vorm het meest praktische. Daarentegen zit je als je een grote tuintafel aanschaft voor bijvoorbeeld twaalf personen of meer altijd met deze grote tafel in je tuin, ook op de momenten dat je er slechts met zijn vieren aan zit. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je deze eenvoudig in een hoek tegen de muur kunt plaatsen, waarmee deze minder ruimte inneemt.

Traditioneel rond

De traditionele ronde tuintafel is echter steeds meer op de weg terug. Het aanbod van ronde grote tuintafels neemt de laatste jaren steeds meer toe. Het grote verschil tussen een rechthoekige en een ronde tuintafel is dat er bij een ronde tuintafel geen specifiek hoofdeinde is. Bij een rechthoekige tafel zit je toch altijd met de ongemakkelijke situatie van wie er aan de uiteinden plaatsneemt en waar iedereen gaat zitten aan de tafel. Vaak is het toch de gastheer (of gastvrouw) die aan het hoofd van de tafel plaatsneemt. Bij een ronde tafel heeft iedereen in principe een gelijkwaardige status en hoeft er geen zichtbare hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid over wie waar aan tafel mag zitten. Bij een ronde grote tuintafel maakt het immers weinig verschil aan welke kant van de tafel je plaatsneemt.

In de Chinese cultuur zien we dat een ronde tafel algemeen gebruik is en het gezamenlijk nuttigen van een maaltijd met familie of vrienden een veel grote betekenis heeft dan hier in onze westerse samenleving. Veel maaltijden in restaurants bij ons zijn op maat gemaakt voor individuele consumptie, terwijl in de Chinese cultuur (beoefend in verschillende landen in Azië) maaltijden juist vaak worden gedeeld. Het familieverband heeft een veel sterkere betekenis en belang, en alles is erop gericht zoveel mogelijk samen te eten als gezin. Daarmee is een ronde tafel dan ook niet alleen in de restaurants, maar ook thuis een veel praktischer vorm. De gerechten worden in het midden geplaatst, vaak op een draaiplateau, en iedereen kan even goed bij het eten komen om dit te delen en te genieten van het samenzijn.

Ook ronde tafels zijn verkrijgbaar in groot formaat, waaraan je met bijvoorbeeld tien of twaalf personen kunt dineren. Het voordeel van een ronde grote tafel is dat je er eenvoudiger wat krukjes bij kunt plaatsen voor extra personen, aangezien je minder last hebt van hoeken of tafelpoten.

Uitschuifbare tafels

Als je een grote tuintafel wilt zijn er ook uitschuifbare tafels. Hiermee heb je een tafel met een vaste breedte en hoogte, maar met een lengte die verstelbaar is. Afhankelijk van het model kun je de tafel met zo’n 50-130 cm verlengen, waarmee je het aantal zitplaatsen vergroot met 4-8 personen. De tafel heeft daarbij aan een of beide kanten een verlengstuk dat verborgen zit onder het tafelblad, en dat je kunt uitschuiven en vergrendelen. Soms beschikt het verlengstuk ook over extra tafelpoten voor extra ondersteuning.

Een nadeel van een uitschuifbare tuintafel is dat deze door het extra blad in ingeschoven positie een stuk zwaarder is dan tafels van vergelijkbare lengte. Bovendien zijn de tafels meestal niet inklapbaar en kun je ze niet zo eenvoudig binnen zetten. De meeste fabrikanten zijn zich hier echter van bewust en zorgen ervoor dat een uitschuifbare tuintafel van dusdanige materialen is gemaakt dat deze zonder problemen in de herfst en winter buiten kan blijven staan.

Houten tuintafel

Als je op zoek bent naar een grote tuintafel, dan zul je in de meeste gevallen uitkomen bij een houten tafel. Een houten grote tuintafel is immers heel landelijk en degelijk en ziet er met name in groot formaat heel solide en rustiek uit. Hiermee maak je als gastheer of gastvrouw dan ook een goede indruk op jouw gasten.

Wanneer je een houten grote tuintafel koopt zal dit in de meeste gevallen een hardhouten tuintafel zijn. Bij de aanschaf van een hardhouten tuintafel dien je te letten op de aanwezigheid van het FSC keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat (een deel van) het hardhout waaruit de tafel is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen in grotere aantal wordt teruggeplant.

Teakhout is zeer populair en een grote tuintafel van dit hout heeft een zeer mooie uitstraling en lange levensduur. Teak is daarmee veelgevraagd als materiaal voor een houten grote tuintafel. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Je kunt het teakhout ook lakken indien je de grijze kleur niet zo mooi vindt. Hierdoor blijft de natuurlijke bruine kleur van het hout langer behouden. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Door de schaarste van teakhout zie je tegenwoordig steeds vaker andere hardhoutsoorten, zoals acacia, beuken en eiken in grote tuintafels.

Metalen grote tuintafel

Aangezien een grote tuintafel degelijk en solide dient te zijn is een metalen tafel ook een goede keuzemogelijkheid. Er wordt bij metalen tuintafels ook vaak gebruik gemaakt van metaal voor alleen het onderstel, waarbij het tafelblad van een synthetisch materiaal of hout wordt gemaakt. De meest gebruikte metaalsoort in tuinmeubilair is aluminium.

Dit lichtgewicht metaal is door fabrikanten goed te verwerken vanwege zijn buigzaamheid, maar is zeer sterk en kan bovendien niet roesten. Dit maakt het een ideaal materiaal voor blootstelling aan de elementen. Aluminium wordt vaak afgewerkt met een poedercoating, een stevige verflaag, die voorkomt dat het gaat oxideren.

In veel gevallen zal bij een grote tuintafel een aluminium onderstel worden gebruikt in combinatie met een tafelblad van glas of polywood, een houtachtig materiaal gemaakt van polyethyleen.