Materialen, Tuinmeubelen

Stevig, duurzaam en comfortabel – Tuinset van wicker

Een comfortabele tuinset van essentieel belang als je optimaal wilt kunnen genieten van het voorjaar en de zomerse dagen. Om de dagelijkse beslommeringen van werk even los te laten, is het natuurlijk heerlijk als je bij thuiskomst even kunt bijkomen en opladen in de zon in de omgeving van je eigen tuin. Zorg voor comfortabele stoelen, zodat je even lekker onderuit gezakt kunt zitten om je dag door te spreken met partner of kinderen of gewoon samen te genieten van een heerlijke maaltijd in eigen tuin. Het voorjaar is kortom een aangename tijd, waarin je volop gebruik wilt maken van het comfort van een goede tuinset.

Door het grote en diverse aanbod op de markt zijn tuinsets de laatste tijd steeds voordeliger geworden, waarmee je al voor een zeer lage prijs een prachtige tuinset in de aanbieding kunt aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie degelijke houten tuinbank met tafel, een aluminium tuinset met glazen tafelblad, of een tuinset van wicker. Wicker is een materiaal dat momenteel veelvuldig wordt gebruikt in tuinmeubilair. Maar wat is wicker eigenlijk?

Tuinset van wicker kopen

Tuinset van wicker kopen

Eigenschappen van wicker

Wicker is een Engelse naam voor vlechtwerk, oftewel de methode waarmee PE rattan tot een loungestoel of -tafel wordt gevlecht. Het is dus eigenlijk de naam van het productieproces, maar het wordt in de volksmond tegenwoordig ook gebruikt om het materiaal aan te duiden.
Wicker is een synthetisch materiaal, een kunststof, dat in vezels van verschillende dikten kan worden geproduceerd. Het wordt net als natuurlijke rotan met de hand om een stoelframe heen gewikkeld. Het is dus een arbeidsintensief werk, maar desondanks is wicker een relatief goedkoop materiaal. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk en de kleur van natuurlijke rotan kan aannemen.
Kunststof tuinsets blijven erg populair en zijn tegenwoordig ook in felle kleuren of pasteltinten te koop en niet langer alleen in de bekende witte kleur. De overbekende witte tuinsets, bestaande uit goedkope stapelstoelen met tuintafel, zijn nog altijd een populaire keuze vanwege de relatief lage prijs en de duurzaamheid van het materiaal.
Kunststof, met name in het wit, vereist echter wel wat meer onderhoud om de weersomstandigheden buiten te doorstaan. De witte kleur kan gaan verkleuren en grauw worden bij kunststof tuinsets. Je dient je kunststof tuinstoelen en –tafels dan ook regelmatig schoon te maken met water en zeep, om de kleur optimaal te behouden en de inwerking van het weer op het materiaal te beperken.

Tegenwoordig wordt daarom veelvuldig gebruik gemaakt van wicker. Dit lijkt veel op rotan, maar is dus geen natuurproduct. Wicker, ook wel PE (polyethyleen) rattan genoemd, is vrij sterk en duurzaam. Het is een weerbestendig materiaal en is bovendien onderhoudsvriendelijk. Het beste is om voor de wat dikkere ronde soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt, aangezien deze wat langer meegaan.

Het is goed bestand tegen de diverse weersomstandigheden in ons land en kan dan ook goed het hele jaar buiten blijven staan. Je dient een wicker tuinset wel regelmatig af te nemen om te voorkomen dat vuil zich op het materiaal kan inwerken. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor wicker verkrijgbaar, maar je kunt hier ook milde reinigers voor gebruiken met een vochtige doek of zachte borstel. Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels, aangezien deze het materiaal kunnen aantasten. Ook het gebruik van een hogedrukspuit is niet aan te raden bij het schoonmaken van je wicker tuinset, want de harde straal kan het materiaal eveneens beschadigen. Hiermee houd je jouw wicker tuinset het langst mogelijk in goede conditie.

Rotan-look

Veel mensen houden van tuinsets met een natuurlijke uitstraling en zien graag een tuinset met een rotan-look, maar ze willen tevens een set die ze makkelijk kunnen onderhouden en waar ze niet teveel omkijken naar hebben. Aangezien aan natuurlijk rotan qua onderhoud en weer bestendigheid dus enige nadelen kleven, worden er tegenwoordig dan ook steeds meer tuinsets verkocht die gemaakt zijn wicker. Er zijn immers kleuren wicker verkrijgbaar die dicht in de buurt van de kleur van natuurlijke rotan komen, waarmee je toch de impressie hebt van natuurlijk rotan.

Onderhoud van een wicker tuinset

Wicker wordt bij tuinsets altijd rondom een metalen (aluminium of stalen) frame heen gewikkeld. Het wicker schermt hiermee het onderliggende metaal af van de elementen, waardoor dit niet kan gaan roesten of oxideren. Bovendien wordt het metaal meestal voorzien van een sterke poedercoating, waarmee het stoot- en krasvrij wordt.

Het wicker zelf is zoals gezegd een onderhoudsvriendelijk materiaal en vereist eigenlijk weinig onderhoud. Je kunt wicker tuinsets vrijwel altijd het gehele jaar buiten laten staan, maar goed is om je door de fabrikant van het specifieke model wicker tuinset dat je aanschaft te laten inlichten over het onderhoud en opslag van jouw wicker tuinsets.

Qua onderhoud volstaat het om het wicker regelmatig met een lauw sopje met mild reinigingsmiddel af te nemen en voor de zittingen van de stoelen eventueel een zachte borstel te gebruiken om etensresten of kruimels die tussen het vlechtwerk terecht zijn gekomen weg te vegen. Gebruik in geen geval agressieve reinigingsmiddelen, zoals chloor, aangezien deze de kleur van de wicker kunnen aantasten en het materiaal bovendien kunnen beschadigen. Gebruik ook geen hogedrukreinigers op wicker tuinsets. Deze hebben een te sterke straal, die het kunststof zal aantasten.

Opslag van wicker tuinset

Gedurende de winter kun je jouw wicker tuinset in principe buiten laten staan, aangezien het materiaal goed bestand zijn tegen de diverse weersomstandigheden. Er zijn speciale afdekhoezen voor tuinsets beschikbaar, waarmee je de gehele set kunt afdekken en afschermen tegen vorst, wind en regen.

Let bij het gebruik van een afdekhoes op dat je de tuinset goed afschermt, zodat er geen vocht onder kan komen. De meeste afdekhoezen zijn voorzien van ventilatieopeningen, zodat het meubilair eronder nog wel kan ‘ademen’ waarmee verkleuring of vlekken op het wicker worden voorkomen.
Mocht je wel de ruimte hebben om je tuinset binnen op te bergen, dan heeft dit altijd de voorkeur. Zo weet je immers zeker dat jouw wicker tuinset de winter in goede staat doorkomt en er ook in het komend voorjaar nog op en top uitziet.