Tuinmeubelen

De voordelen van een witte tuintafel

witte tuintafel

Voor wie comfortabel buiten wil zitten in het voorjaar en de zomer, heeft niet alleen een of meerdere lekkere tuinstoelen nodig. Om buiten ook nog bijvoorbeeld te kunnen eten of om wat glazen neer te kunnen zetten is een tuintafel onmisbaar. Tuintafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, materialen en kleuren afhankelijk van je wensen. Een van de meest populaire ontwerpen is de ronde kunststof tuintafel in het wit.

De traditionele ronde tuintafel wit is weer steeds meer terug te vinden in tuinmeubelzaken. Meer en meer collecties bieden behalve rechthoekige meer ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het immers niet uit aan welke kant van de tafel je zit. Vanuit de Chinese cultuur, waar eten in gezelschap van familie en vrienden een veel sterkere betekenis heeft, komt de ronde tuintafel ook in het westen steeds meer in gebruik.

Een rechthoekige tuintafel is vaak het meest praktische als je met veel mensen buiten wilt kunnen zitten, terwijl voor gezinnen tot vier personen een vierkante tuintafel juist handiger is. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal personen dat aan de tafel moet kunnen zitten zul je voor een bepaalde vorm en afmeting kiezen.

Bij een rechthoekige tuintafel is het aantal zitplaatsen echter vaak beperkt tussen de vier tot acht personen, waarbij er aan elk uiteinde maar een persoon kan plaatsnemen. Bij een ronde tafel is het echter een stuk eenvoudiger om er nog een paar stoelen bij te plaatsen en allemaal iets in te schuiven, zodat je ook met meer dan acht personen samen aan de tafel kunt zitten.

witte tuintafel voordelen

witte tuintafel voordelen

Populaire keuze

Een tuintafel in het wit is nog altijd een van de meest verkochte soorten. Alhoewel er tegenwoordig ook tuintafels in andere kleuren zijn behalve wit, zwart of bruin, blijft de witte tuintafel een van de meest geliefde tinten. Het voordeel van wit is dat ook na langdurige blootstelling aan zonlicht deze meestal goed zijn witte kleur behoudt, terwijl andere kleuren als blauw, groen of rood mogelijk kunnen gaan verkleuren onder invloed van UV-straling. Bovendien is wit een zeer klassieke tint voor tuinmeubilair, waarmee veel mensen zijn opgegroeid met de opkomst van kunststof tuinmeubilair. Een tuintafel wit vraagt wel om het nodige onderhoud om de witte kleur (alhoewel dit eigenlijk officieel geen kleur wordt genoemd) goed te houden. Je dient je tuintafel wit dan ook goed schoon te houden door deze regelmatig af te nemen en te voorkomen dat vuil zich in het materiaal kan hechten, waardoor het kunststof grauw of grijs kan worden.

Klassiek of modern ontwerp

Bij de keuze voor een witte tuintafel zijn er veel soorten tafels verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een klassieke houten tuintafel of juist gaan voor een meer moderne aluminium of wicker tafel. Houten tuintafels zijn nog steeds zeer populair dankzij hun natuurlijke uitstraling. Voor veel mensen past een houten tuintafel het beste in de natuurlijke omgeving van hun tuin en zien deze tafels er vaak heel degelijk en solide uit. Er zijn vele soorten hout in gebruik voor de productie van houten tuintafels. Hout blijft wel een natuurproduct dat kan gaan ‘werken’, en het vereist daarmee het nodige onderhoud, afhankelijk van het soort hout waarvoor je kiest voor jouw tuintafel wit.

Hardhouten tuintafels

Als je een witte houten tuintafel zoekt zal deze waarschijnlijk niet zo vaak van hardhout gemaakt zijn, aangezien hardhout zeer duurzaam en kostbaar is en meestal in zijn natuurlijke kleur wordt toegepast in meubilair. Bij de aanschaf van een hardhouten tuintafel dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten. Op duurzaam geproduceerd hardhout dient het FSC keurmerk aanwezig te zijn. Er bestaan drie verschillende varianten van dit keurmerk op producten, maar alledrie geven ze aan dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen. FSC-gecertificeerde bossen zijn duurzaam beheerde bossen, waarin het aantal gekapte bomen ook weer worden teruggeplant.

Teakhouten tuintafels hebben een zeer mooie uitstraling en vaak een lange levensduur. Daarmee is teak erg populair als materiaal voor houten tuintafels. Van nature verkleurt teak na verloop van tijd grijs, wat erg mooi kan zijn. Mocht je dat echter niet aantrekkelijk vinden, dan kan je het teakhout ook lakken. Dit dien je vervolgens dan wel elk jaar opnieuw te doen. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten voor tuinmeubilair en specifiek voor tuintafels zijn eiken, beuken en acacia. Je kunt het hout ook wit schilderen als je een witte tafel wilt, maar vaak heeft het de voorkeur dit soort hout in zijn natuurlijke tinten te behouden.

Vuren of grenen tuintafels

Bij een witte houten tuintafel zal het vaker om zachthout gaan. Het verschil tussen hardhout en zachthout heeft overigens niets van doen met de structuur of hardheid van het hout. Hardhout is niet per definitie hard en zachthout ook niet zacht. De term heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten via de zaden. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Grenen is afkomstig van de denneboom. Grenen verkleurt na verloop van tijd en heeft grotere noesten vergeleken met vuren. Vuren is ook een naaldhoutsoort en is afkomstig van de spar. Vuren verkleurt meer gelijkmatig dan grenen. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout, aangezien het sneller groeit en een gekapte boom daarmee sneller kan worden vervangen. Het is echter niet zozeer zachter in structuur, wat de term doet vermoeden. Een houten tuintafel wit zal meestal uitgevoerd zijn in grenen- of vurenhout.

Wicker, PVC en aluminium tuintafels

De meest populaire materialen voor een witte tuintafel zijn wicker en PVC. Het overgrote deel van de tuintafels in wit zijn vervaardigd uit deze materialen. Wicker is populair vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijke karakter. Het synthetische vlechtwerk, vaak in combinatie met een aluminium onderstel, ziet er aantrekkelijk uit doordat het de indruk wekt van een natuurlijk materiaal, maar het is goed bestand tegen diverse weersomstandigheden en het vereist weinig onderhoud. Daarmee gaat een wicker tuintafel wit langdurig mee en blijft deze lang in optimale staat. Bovendien ziet een witte wicker tafel er modern en stijlvol uit en is deze zeer goed te combineren met zowel moderne als klassieke tuinstoelen.
Witte kunststof tuintafels zijn eveneens nog altijd erg in trek. De bekende witte PVC tuintafel wordt al decennialang veel verkocht en is nog altijd een zeer populaire keuze bij de aanschaf van een tuintafel wit. Het materiaal is duurzaam, slijtvast en onderhoudsvriendelijk, waarmee het jaren mee kan gaan mits het goed wordt schoongehouden.
Daarnaast worden er tegenwoordig ook tafels verkocht van vironwood. Dit is een soort synthetisch materiaal dat er op teakhout lijkt, maar in tegenstelling tot echt hout niet kan gaan ‘werken’ en dus langdurig mooi kan blijven.

Onderhoud

Een tuintafel in het wit kan erg mooi en klassiek zijn, maar als het materiaal grauw en grijs wordt is de kleur niet langer aantrekkelijk, dus het is van belang dat je de tafel goed onderhoud.
Alhoewel kunststof onderhoudsvriendelijk is en je er niet heel veel tijd aan kwijt bent, dien je het wel regelmatig even af te nemen, zodat je vuil en vettigheid niet de gelegenheid geeft zich vast te zetten op het kunststof.
Bij een houten witte tuintafel beschermt de verf- of laklaag het hout en zul je het slechts af en toe af dienen te nemen met een lichtvochtige doek, aangezien agressieve reinigingsmiddelen of borstels de verflaag kunnen aantasten. Mocht de verflaag toch worden aangetast, dan kun je de tafel opschuren en van een nieuwe verflaag voorzien, zodat deze weer lange tijd mee kan.