Tips, Tuinmeubelen

Waar kan ik tuinmeubelen online kopen?

tuinmeubelen kopen

Houd je van de warme uitstraling van een hardhouten tuintafel? Vind je een steigerhouten tuinbank echt te gek? Of ben jij meer in voor een prachtige en indrukwekkende wicker loungeset?
Er bestaat tegenwoordig een zeer ruime keuze aan tuinmeubelen. Door de vernieuwingen op het gebied van productie kunnen steeds meer materialen worden toegepast, waardoor er een ruime variatie aan ontwerpen en materialen beschikbaar is. Afhankelijk van de gewenste afmetingen, aantal zitplaatsen en voorkeursstijlen zul je kunnen kiezen uit houten tuinsets, kunststof tuinsets, metalen tuinsets, loungesets, maar ook allerlei soorten tuintafels en tuinstoelen, van verstelbare stoelen, kuipstoelen, ligstoelen en loungestoelen, tot dinerstoelen, barstoelen enz.

Als je tuinmeubelen wilt aanschaffen, dan zijn er een groot aantal locaties zoals tuincentra of bouwmarkten waar je terecht kunt om tuinsets te bekijken en uit te testen. Door de opkomst van webwinkels bieden steeds meer tuinmeubelwinkels echter hun producten ook online aan en kun je tuinmeubelen gewoon online kopen en eenvoudig thuis laten bezorgen, zonder fysiek naar de winkel te hoeven gaan.

tuinmeubels online kopen

tuinmeubels online kopen

Websites tuincentra

Veel mensen gaan voor tuinmeubelen vaak als eerste vaak naar een tuincentrum bij hen in de buurt. Elke regio kent wel een vestiging van de grootste tuincentra ketens in Nederland, Intratuin, of een van de vele andere zoals Groenrijk, Boerenbond, Hornbach, enz. De tuincentra staan al jaren bekend als grote publiekstrekkers, die zelfs open zijn op nationale feestdagen en juist op dat soort dagen massa’s potentiële klanten aantrekken. Dit is dan ook een van de meest voor de hand liggende locaties waar je in Nederland heen kunt gaan om je tuinmeubelen aan te schaffen.
Tuincentra zijn bovendien vaak gunstig gelegen vlak langs een snelweg of rijksweg, waardoor ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Daarnaast beschikken ze vaak over uitgebreide parkeergelegenheid, zodat je niet ver hoeft te lopen. Vele tuincentra hebben manieren gevonden om klanten langer aan zich te binden door het openen van café’s en restaurants, kinderspeelplaatsen, enz. Zo blijven klanten langer en geven ze meestal meer uit.

Met de opkomst van online shopping in het afgelopen decennium zijn ook de tuincentra aangehaakt en beschikken vele van hen over een eigen website met webshop waarop klanten een groot deel van de collectie kunnen bekijken en de aanbiedingen kunnen zien. Hiermee hebben klanten vanuit huis al een overzicht van de meest aantrekkelijke tuinmeubelen die op dat moment worden aangeboden en kunnen ze online bestellen.

Websites bouwmarkten en doe-het-zelf zaken

Een andere populaire locatie om tuinmeubelen online te kopen in Nederland zijn de websites bouwmarkten of doe-het-zelf zaken. De grotere ketens van Gamma, Praxis en Karwei beschikken allemaal over een eigen website met webshop waarop je producten online kunt bestellen en dus ook tuinmeubelen kunt bestellen en thuis laten bezorgen. Daarnaast zijn er nog diverse andere regionale of plaatselijke vestigingen van bouwmarkten die mogelijk ook online platform hebben, maar dit zal per bouwmarkt verschillen.

Online tuinmeubelen outlets

Tuinmeubelen online kopen kan ook bij tuinmeubelen outlets. De meeste tuinmeubelen outlets hebben behalve een webshop of website ook een fysieke showroom, maar een aantal beperken zich tot online verkoop en levering rechtstreeks aan huis. Bij sommige tuinmeubelen outlets kun je alleen als zakelijke klant terecht in een fysieke showroom.

Aangezien het hierbij vaak gaat om restpartijen of oude voorraden, kunnen tuinmeubelen outlets je hun tuinsets vaak tegen hele lage prijzen via hun websites aanbieden, soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan bij reguliere tuincentra of meubelzaken. Doordat in het voorjaar bij veel zaken de nieuwe collecties alweer worden aangeboden, zullen ze hun oude sets zoveel mogelijk wil verkopen om magazijnruimte vrij te maken. Hierdoor kun je via hun webshops voor een aantrekkelijke prijs al een complete tuinset of loungeset aanschaffen. Als je geen complete set wilt, dan kun je hier ook terecht voor het online kopen van losse tuinstoelen, -banken en -tafels.

Tegenwoordig beschikken veel tuinmeubelen outlets over hun eigen website, waarop je een groot deel van de collectie kunt bekijken en vaak ook online kunt bestellen en rechtstreeks laten bezorgen. Veel van de outlets beschikken over voorraden, waarmee ze vaak al binnen enkele dagen kunnen leveren en je geen weken hoeft te wachten op je nieuwe tuinmeubelen.

Online woonwinkels

Voor goedkope tuinmeubelen en tuinartikelen kun je behalve bij de outlet stores ook terecht bij woonwinkels zoals Blokker en Xenos, die een grote variatie aan producten aanbieden voor de woning, waaronder in het zomerseizoen vaak ook tuinmeubilair. Deze winkels zijn voor hun omzet voor een steeds groter deel afhankelijk van online verkoop, aangezien mensen steeds meer via internet willen aanschaffen en minder fysiek naar de winkels gaan.

Zo kun je via de websites van Blokker en Xenos dan ook tuinmeubelen bestellen, die vervolgens via hun partnerbedrijven worden geleverd. Je kunt er bovendien voor kiezen of je ze gratis wilt laten thuisbezorgen of dat je ze zelf wilt ophalen in een winkel naar je keuze. Deze winkels bieden ook aantrekkelijk betaalmethoden waarbij je voor een tuinset bijvoorbeeld in termijnen of achteraf kunt betalen en 30 dagen bedenktijd ontvangt. Verder kun je ook terecht op de websites van bijvoorbeeld VT Wonen en Buitenhof Tuinmeubelen.

Woondiscounters

Woondiscounters zijn winkels die zich meer op de gehele inrichting van de woning richten tegen kortingsprijzen, dus je vindt hier niet alleen tuinmeubelen maar voornamelijk ook meubels en woonaccessoires voor in huis tegen aantrekkelijke prijzen. Zo vind je ook op de website van de woondiscounter Kwantum vaak tuinmeubelen in de aanbieding, waardoor je op de aanschaf flink kunt besparen. Doordat deze winkels in grote aantallen inkopen kunnen ze de tuinmeubelen doorgaans tegen een aantrekkelijke prijs via hun webshop te koop aanbieden. Zo vind je hier vaak al (kleine) tuinsets vanaf zo’n honderd euro of losse tuinstoelen voor net iets meer dan een tientje.

Naast Kwantum is er ook Woon-discounter.nl. Deze online aanbieder werkt voor particulieren alleen via online verkoop. Klanten kunnen via de website bestellen en de tuinmeubelen worden vanuit het landelijke distributiecentrum in Breda bezorgd. Voor zakelijke klanten is er wel de mogelijkheid een showroom te bezoeken.

Voor- en nadelen online aanschaf tuinmeubelen

Een groot voordeel van het kopen van tuinmeubelen online is natuurlijk dat je hiermee veel tijd kunt besparen, omdat je niet meer helemaal naar een tuincentrum of tuinmeubelen outlet hoeft te rijden en daar tijd hoeft door te brengen om de meubels daadwerkelijk te bekijken en vergelijken. Online kun je in relatief korte tijd een groot aantal tuinsets bekijken en vergelijken wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je veel sneller een beslissing nemen over welke set het beste bij jouw wensen past.

Een nadeel van online shoppen bij een tuincentrum is echter dat je de persoonlijke interactie met een medewerker mist, die je vaak veel meer gedetailleerde informatie kan verstrekken dan wat er in de productbeschrijving op een website staat. Bovendien zie je de set nu alleen van een foto en kun je niet goed beoordelen hoe deze er in werkelijkheid uit zal zien bij daglicht. En met name het zitcomfort is moeilijk in te schatten vanaf een foto.

Dit wordt wel voor een deel opgevangen, doordat verschillende tuincentra en tuinmeubelen outlets inmiddels beschikken over een online chatfunctie, waarmee je via hun webshop direct met een medewerker kunt chatten en vragen kunt stellen over een product. Zo heb je toch de indruk dat je met iemand spreekt met kennis van zaken en kunnen eventuele onzekerheden over de aanschaf worden weggenomen.

Klantbeoordelingen

Daarnaast beschikken gerenommeerde tuincentra en tuinmeubelzaken over recensies van klanten op hun website, waarmee je meer garantie hebt voor wat betreft de kwaliteit van de producten. Bij sommige productbeschrijvingen zul je dan ook beoordelingen kunnen zien van eerdere kopers, zodat je beter kunt inschatten of een bepaalde tuinset wel of niet aan jouw wensen zal voldoen.
Natuurlijk kun je tuinmeubelen altijd retour sturen als ze niet aan de verwachtingen of kwaliteitseisen voldoen, maar dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen bij zo’n grote aanschaf.
Let altijd op bij onbekende kleinere webshops dat er een kans bestaat dat de online reviews erop zijn geplaatst om de indruk te wekken van tevreden klanten, maar dat dit in feite zelf geschreven teksten zijn. Koop daarom bij voorkeur bij de bekende vooraanstaande websites die met hun staat van dienst hebben bewezen dat ze goede producten aanbieden en betrouwbaar zijn.

Grote online webshops

Ook in Nederland kun je net als in andere landen inmiddels vrijwel alles online aanschaffen. Er zijn de bekende online platforms van het Amerikaanse Amazon.com, het Chinese Alibaba en in ons land hebben we onder andere Bol.com, waarop je vrijwel alle denkbare producten nieuw kunt aanschaffen.

Op deze platforms vind je ook een selectie aan tuinmeubilair, variërend van losse tuinstoelen of tafels, tot en met grote luxe loungesets en tuinaccessoires. Het voordeel van dit soort websites is dat ze doorgaans werken met betrouwbare leveranciers, waarvan de kwaliteit gewaarborgd is, maar omdat het aanbod elke dag toeneemt kun je ook wel eens de pech hebben een minder hoogwaardig product aan te schaffen. Echter kun je bij niet goed je geld meestal terugkrijgen binnen 30 dagen na aankoop.

Online ‘postorderbedrijven’

Daarnaast zijn tuinmeubels ook te verkrijgen bij de bekende voormalige postorderbedrijven in ons land, tegenwoordig meer online warenhuizen te noemen, zoals bijvoorbeeld Wehkamp en Otto. Ook deze bedrijven werken met bepaalde kwaliteitsgaranties en bieden bovendien een 30 dagen bedenktijd aan na aanschaf. Je kunt de producten gewoon thuis laten bezorgen of afhalen bij een PostNL Punt bij jou in de buurt.

Online veilingssites en marktplaatsen

Voor het kopen van tuinmeubelen kun je ook terecht op online marktplaatsen en veilingssites, zoals Marktplaats.nl of eBay.nl, waarop je zowel tweedehands als nieuwe tuinsets of losse tuinmeubelen kunt krijgen. Let hierop echter wel goed op de betrouwbaarheid van de verkoper, aangezien hier zowel bedrijven als particulieren producten op aanbieden. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met de verkoper voordat je geld overmaakt, zodat je er zeker van bent dat je het gekochte tuinmeubilair ook daadwerkelijk ontvangt. Beide platforms hebben wel meerdere zekerheden ingebouwd om zowel kopers als verkopers te beschermen bij het verhandelen van producten als tuinmeubelen.

Nieuwe of tweedehands tuinmeubelen kopen?

Zoals hierboven aangegeven kun je online zowel nieuwe als tweedehands tuinmeubelen kopen. Welke keuze voor jou de beste is is uiteraard iets wat je zelf moet beslissen. In de eerste plaats zul je naar de kosten kijken. Als je voor dezelfde tuinset tweedehands bijna net zo duur uit bent als nieuw, dan is de keuze niet zo moeilijk. Het is wel aan te raden tuinmeubelen aan te schaffen onder garantie, zodat je hier altijd op terug kunt vallen indien er een gebrek of beschadiging blijkt te zijn aan een van de door jou aangeschafte meubels. Ook qua materiaal is de keuze tuinmeubelen die je online wilt kopen afhankelijk van wat je precies nodig hebt en mooi vindt, maar hieronder een kort overzicht van de verschillen.

Hout: degelijk en duurzaam

De keuze voor wat betreft het materiaal van de tuinmeubelen die je online wilt kopen hangt in eerste instantie samen met het gebruiksgemak. Indien je tuinmeubelen wilt die stevig en zeer robuust zijn, dan kan een houten tuinset erg praktisch en mooi zijn. Hout maakt als natuurlijk materiaal een heel warme indruk, en afhankelijk van het soort hout waarvan een tuinstoel of –tafel is gemaakt is het een zeer solide materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Hout vergt wel het nodige onderhoud, omdat het een natuurlijk materiaal is dat onder invloed van vocht en zuurstof kan gaan ‘werken’, dat wil zeggen uitzetten of inkrimpen. Je dient de meeste houten tuinmeubelen een- of tweemaal per jaar te lakken om het hout te beschermen tegen uitdroging. Bepaalde hardhoutsoorten zoals teak kunnen generaties mee en hoeven niet gelakt te worden.

Metaal: sterk en onderhoudsvrij

Metalen tuinmeubelen zijn ook een zeer degelijke keuze. Deze worden voornamelijk gemaakt van aluminium en staal. Aluminium is een licht metaal, dat bovendien niet kan roesten. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor het frame van tuinstoelen en –tafels. Staal is sterker dan aluminium, maar daarmee ook zwaarder. Roestvrij stalen tuinmeubelen zijn dan ook een stuk zwaarder dan aluminium tuinmeubilair.

Kunststof: modern en weerbestendig

Wicker is een kunststof vlechtwerk dat veel lijkt op het natuurlijke rotan. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat weerbestendig is en het hele jaar goed buiten kan blijven staan. Hierdoor is het op dit moment een van de meest populaire materialen, ook voor online aangekochte tuinmeubelen, omdat het weinig onderhoud vereist en dus niet naar binnen hoeft te worden gehaald in het najaar, maar gewoon buiten kan blijven staan tijdens de herfst en winter. Doordat het wicker om een metalen frame wordt gewikkeld heb je een zeer stevige combinatie, die tegen alle weersomstandigheden bestand is.
Daarnaast worden kunststof (tegenwoordig voornamelijk polypropyleen) tuinsets nog altijd heel veel verkocht. Waar deze kunststof tuinsets voorheen alleen verkrijgbaar waren in het wit, kun je deze tegenwoordig in vrijwel alle kleuren krijgen. Net als wicker is kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je hoeft het slechts af en toe met een vochtige doek af te nemen om te voorkomen dat vuil zich aan het materiaal vasthecht. Alhoewel polypropyleen, dat tegenwoordig wordt gebruikt voor het maken van kunststof tuinstoelen, weerbestendiger is dan het goedkope PVC dat hier vroeger voor werd gebruikt, is het wel het beste om een kunststof tuinset in de winter binnen op te bergen, dan wel deze buiten onder een beschermhoes af te dekken.