Inspiratie, Tuinmeubelen

Weinig opbergruimte? Ontdek inklapbare tuinstoelen!

rotan loungeset

Met het voorjaar weer in aantocht worden zoeken we onze tuinen weer op voor het seizoen waarin we normaal gesproken graag veel tijd buitenshuis doorbrengen. Na een lange winter binnen, waarin we wellicht soms het gevoel hebben opgesloten te zitten of beperkt te worden in onze bewegingsvrijheid, kijken we weer massaal uit naar wat meer zonlicht, aangename warmte en frisse lucht.

Om hier optimaal van te kunnen genieten is het heerlijk als je in de vertrouwde omgeving van jouw eigen tuin kunt ontspannen op een comfortabele tuinstoel. Tegenwoordig zijn tuinstoelen verkrijgbaar in vele designs, materialen en prijscategorieën. Het is niet langer meer enkel en alleen de standaard kunststof stapelstoel en bijbehorende tafels, zoals die voorheen vele jaren lang in grote aantallen werden verkocht door tuinmeubelzaken. Tegenwoordig vindt je bij elke tuinmeubeloutlet uitgebreide collecties aan tuinstoelen in zowel kunststof, hout, riet, rotan en metaal, waarbij zowel met jouw persoonlijke voorkeuren als budget rekening kan worden gehouden bij jouw uiteindelijke keuze voor een tuinstoel.

Steeds meer tuinstoelen worden in inklapbare uitvoering gemaakt. Een inklapbare tuinstoel is immers eenvoudig op te bergen en neer te zetten, is ruimtebesparend en biedt bovendien vaak de optie om de rugleuning in verschillende standen te kunnen zetten. Daarmee heb je een meer comfortabele tuinstoel.

rotan loungeset kopen

rotan loungeset kopen

Kunststof inklapbare tuinstoelen

Het aanbod van kunststof tuinstoelen beperkt zich niet langer tot alleen maar de klassieke kunststof stapelstoel, maar kunststof wordt tegenwoordig volop gebruikt in de fabricage en het ontwerp van vele verschillende modellen tuinstoelen. Ook voor de inklapbare tuinstoel zijn er vele mogelijke modellen van kunststof verkrijgbaar.
Een van de meest populaire materialen van kunststof is wicker. Dit is een materiaal wat veel wegheeft van rotan. Rotan is een natuurlijk materiaal dat in sommige landen nog steeds veel wordt gebruikt in tuinmeubilair. In de Benelux zie je het echter steeds vaker alleen gebruikt worden voor binnenmeubilair, aangezien rotan minder goed bestand is tegen vochtige en koude omstandigheden, waarmee het in onze weersomstandigheden niet zo goed langdurig buiten kan blijven staan.

In de tuin wordt het steeds vaker vervangen door een kunstmatig vlechtwerk, wat wicker wordt genoemd. Wicker is een Engelse term voor vlechtwerk en is dus eigenlijk de fabricage-methode in plaats van het materiaal zelf. De naam wordt echter in de volksmond ook voor het materiaal gebruikt. Wicker is een stevig, weerbestendig materiaal dat relatief goedkoop is en weinig onderhoud vereist. Daarmee is het een ideaal materiaal voor tuinmeubilair. Je ziet het dan ook veel in rugleuningen en zittingen van inklapbare tuinstoelen, vaak in combinatie met een frame van aluminium.

Behalve wicker zijn er uiteraard ook nog de gewone kunststof inklapbare tuinstoelen. Tegenwoordig zijn deze niet langer alleen verkrijgbaar in het wit, maar ook in andere kleuren, alhoewel wit en zwart het meest populair blijven.

Houten inklapbare tuinstoelen

De houten tuinstoel blijft een populaire keuze, mede dankzij de veelzijdigheid, duurzaamheid en het robuuste karakter van dit materiaal. Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij de productie van tuinstoelen, maar steeds meer mensen zien de impact in die de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair kan hebben op ontbossing als het hout niet duurzaam is geproduceerd. Hardhouten tuinstoelen zijn sterk, hebben een natuurlijke uitstraling en zijn duurzaam.
Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur. Met het gebruik verkleurt het in de loop der jaren naar een mooie tint grijs, wat voor veel mensen als erg aantrekkelijk wordt beschouwd. Tegenwoordig wordt het steeds vaker alleen voor elementen van tuinstoelen gebruikt, bijvoorbeeld voor de armleuning, waarbij de rest van de stoel van een combinatie van aluminium en kunststof is gemaakt.
Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn voor de productie van houten inklapbare tuinstoelen, zijn eiken, beuken, eucalyptus en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk.
Naast hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt, zoals grenen en vuren. Zachthout is meestal goedkoper, aangezien het sneller groeit, dus als je goedkope inklapbare tuinstoelen zoekt van hout, dan zul je naar grenen of vurenhout moeten kijken. Het is echter minder duurzaam dan hardhout en vergt meer onderhoud.
Tegenwoordig vind je ook het materiaal Vironwood op de markt. Dit lijkt veel op hout, maar is echter een synthetisch materiaal en wordt vaak in combinatie met aluminium frames gebruikt voor het wekken van de illusie van teakhout. Het voordeel van Vironwood is dat het niet kan werken en dus prima onder alle weersomstandigheden buiten kan blijven staan.

Metalen inklapbare tuinstoelen

Aluminium is het meest toegepaste metaal in tuinmeubilair, dus je zult ook veel inklapbare tuinstoelen vinden van dit materiaal. Aluminium wordt tegenwoordig vaak gebruikt in combinatie met wicker of textileen, beide synthetische materialen, waarbij het frame van aluminium is vervaardigd en de stoelzitting en rugleuning van wicker of textileen zijn gemaakt.

Een aantal voordelen van aluminium zijn het lichte gewicht en het feit dat het niet kan roesten, omdat het geen staal of ijzer bevat. Aluminium kan echter na verloop van tijd wel gaan oxideren onder invloed van vocht, chemicaliën of zuurstof, dus er wordt vaak door fabrikanten een stevige poedercoating op het materiaal aangebracht om het hier tegen te beschermen.

Staal wordt ook veelvuldig gebruikt in tuinstoelen. Aangezien staal wel kan roesten wordt dit meestal van een verflaag voorzien en vind je stalen tuinstoelen dan ook in een veelvoud aan kleuren. Stalen tuinstoelen zijn over het algemeen wat zwaarder dan aluminium stoelen.

Voordelen inklapbare tuinstoel

Inklapbare tuinstoelen zijn vaak ook in stand verstelbaar. Je kunt de rugleuning in vier tot zes verschillende standen zetten, waarmee je het zitcomfort voor jezelf kunt vergroten al naar gelang waarvoor je de stoel wilt gebruiken. Je kunt de stoel rechtop zetten als je lekker een goed boek of krant wilt lezen of iets wilt eten, en kunt hem wat laten zakken als je even wilt ontspannen.
Daarnaast is een inklapbare tuinstoel eenvoudig op te bergen en neemt deze bovendien weinig ruimte in beslag. Je kun hem eenvoudig naar binnen zetten als je hem een tijdje niet gebruikt of in geval van slecht weer. Bovendien is een inklapbare tuinstoel ook eenvoudig mee te nemen op vakantie, aangezien deze weinig ruimte innemen achter in de auto of camper. Dit soort tuinstoelen is ook handig om er bij te plaatsen, als je wat extra zitplaatsen in de tuin nodig hebt voor je gasten.
Met een inklapbare tuinstoel heb je kortom meer gebruiksgemak en mogelijkheden. Bij een vaste stoel is het enige wat je kunt doen om het comfort te vergroten een extra kussen gebruiken. Behalve inklapbare tuinstoelen zijn er ook tuintafels verkrijgbaar die inklapbaar zijn. Door inklapbare tuinstoelen te combineren met een inklapbare tuintafel, beschik je over een hele set, die je eenvoudig kunt opbergen.