Inspiratie

Alles wat je wil weten over het aanleggen van je tuin

de juiste tuin

Een mooi moment, je hebt besloten om je tuin (opnieuw) aan te laten leggen! Waarschijnlijk kijk je al langere tijd om je heen naar mooie tuinen en heb je genoeg plannen en wensen voor je eigen tuin! Wie weet heb je de eerste tekeningen al klaarliggen en kun je niet wachten om alles in werking te zetten! Nu is het dan eindelijk zover, je wil je tuin aanleggen. Maar hoe gaat dat dit nu precies in zijn werk? Wat doe je zelf en wat geef je uit handen? Met welke kostenposten moet je rekeningen houden? En hoe zorg je ervoor dat je wensen ook passen in een realistisch plan? Wij vertellen het je graag!

 

Alles begint met je wensen

Allereerst ga je kijken wat je precies allemaal in je tuin zou willen. En denk dan aan grote vaste objecten zoals een terras, een tuinhuis, overkapping of bijvoorbeeld een gazon. Probeer eerst zo ruim mogelijk te denken en later ga je pas kijken of het allemaal haalbaar is en ga je als het ware je plan bijschaven. Zet al je wensen duidelijk op papier en zet ze op volgorde van je liefste wens tot de meest geliefde. Zo kun je later beter keuzes maken en begin je met het plaatsen van je grootste wens in het plan en vanwaaruit werk je het rijtje af naar beneden. Zo ben je er zeker van dat je een tuin krijgt die voldoet aan jouw wensenlijstje!

tuinmeubelen kopen

tuinmeubelen kopen

Zelf doen of uitbesteden

Als je klaar bent met het opstellen van je wensenlijstje dan is het tijd voor de volgende vraag, wat kun je zelf doen en wat moet je uitbesteden? Bedenk goed per wens of je dit zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beter is om hier een professional voor in te schakelen. Houdt hierbij ook goed rekening met hoeveel tijd het je bijvoorbeeld zal kosten om iets zelf te doen, soms weegt het dan ook niet op tegen het laten doen van de klus! Een tuin aanleggen is wel echt een vak apart, en zelfs voor de meest ervaren klusjesman met groene vingers kunnen hier dus uitdagingen aan zitten. Het werken met een tuin en zaken als aarde, beplanting en grondbedekking is wezenlijk anders dan het uitvoeren van een klus met spijkers en hout.

Vandaag de dag zijn er meer dan genoeg professionele hoveniers en tuinarchitecten te vinden die vanuit hun professionele blik een enorm grote bijdrage kunnen leveren in het ontwerpen en vervolgens aanleggen van je tuin. Door hun jarenlange ervaring weten zij precies waar ze op moeten letten en zal je dus ook het beste resultaat krijgen! Daarnaast is het helaas ook zo dat het maken van een fout bij het aanleggen van je tuin vaak heel moeilijk te herstellen is, en als het al lukt om het te laten herstellen zijn dit vaak dure aangelegenheden. Dit kun je dus maar beter voorkomen en dat kan gelukkig ook prima door een goede weloverwogen keuze te maken.

 

Bij het begin beginnen

Je hebt nu dus je wensen op papier gezet en gekeken naar wat je zelf kunt doen en wat je beter kan laten doen. Dan is het nu tijd om een goed plan te maken. Schrijf op papier welke stappen er nu allemaal gezet moeten worden en in welk tijdspad, op deze manier heb je een goede leidraad om de aanleg van je tuin te begeleiden. Begin met het contacten van hoveniers die eventueel bepaalde klussen van je overnemen. Maak met hen goede en duidelijke afspraken en spreek vooraf ook goed af wat het allemaal gaat kosten. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Als je alle contacten hebt gelegd is het zaak om een goede planning te maken. Maak een tijdspad waarop je alle werkzaamheden die er te verrichten zijn opschrijft en vervolgens inplant in een tijdvak, hou hier wel een beetje ruimte tussen zodat je een beetje speling hebt voor eventuele uitloop. Je kan altijd te maken krijgen met bijvoorbeeld slecht weer of vertraging van een levering waardoor bepaalde werkzaamheden iets langer duren dan vooraf bedacht. Het is dan fijn als je niet meteen in de knel komt met je volgende klus en iets ruimte ertussen hebt zitten.

Nu de planning gemaakt is en op papier staat is het tijd om een andere lijst ernaast te leggen en hierop alle benodigdheden uit te schrijven. Verdeel dit onder in gereedschap en artikelen, dus bijvoorbeeld tegels, schuttingdelen, beplanting onder het kopje artikelen en hamer, betonmolen, stelling onder gereedschap. Zo kun je ook meteen een beraming van de kosten maken en weet je wat preciezer waar je aan toe bent. Als dit allemaal op papier staat kun je heel gemakkelijk zorgen dat je ook daadwerkelijk alles in huis hebt om aan de klus te gaan beginnen. Het scheelt een hoop als je het juiste gereedschap hebt en alle artikelen al klaarliggen zodat je straks in een keer van start kunt zonder op onthoudt!

 

Met welke kosten moet je rekening houden

We gaven net al even dat het handig is om een lijstje te maken met alle benodigdheden zodat je een beetje weet met wat voor soort kosten je rekening moet houden. Ten eerste heb je de kosten van de klussen die je uit handen geeft, denk hierbij aan de kosten voor een hovenier of een tuinarchitect. Maar daarna ook de kosten van het gereedschap wat je nog moet huren of zelf aanschaffen. En dan kun je ook nog denken aan kosten voor bijvoorbeeld tegels, hout, beplanting, aarde en zand. Al dit soort dingen kun je gelukkig vooraf al aardig inschatten zodat je al een goed kostenplaatje kunt maken voordat je van start gaat en weet waar je aan toe bent.

Wel raden we ook altijd aan om een kostenpost in te plannen voor onvoorziene kosten, je weet vooraf natuurlijk nooit wat je gaat tegenkomen en het komt vaak voor dat je toch op werkzaamheden stuit die ook meegenomen moeten worden en je kostenplaatje veranderen. Het is dan fijn om hier wat ruimte voor te hebben zodat je niet meteen met je hele plan in het gedrang komt en allemaal concessies moet doen op de overige onderdelen. Maar in grove lijnen moet je dus rekening houden met kosten voor mankracht, gereedschap en materiaal. Uiteraard kost de aankleding ook geld maar dit nemen we even niet mee bij de aanleg van een tuin dit is meer de decoratie.

 

De beste tips bij het aanleggen van je tuin

En dan hebben we ook nog een paar goede tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij het aanleggen van je tuin! Ten eerste laat zoveel mogelijk wat je uitbesteed door hetzelfde bedrijf doen, dit scheelt namelijk vaak in de kosten en soms kun je dan ook wat korting krijgen omdat je meerdere diensten afneemt. Hetzelfde geldt ook voor je materialen, ook hierbij kan het verstandig zijn om alles af te nemen bij dezelfde leverancier. Op deze manier krijg je ook vaak korting op de totaal prijs en dit scheelt toch weer wat voor het totaal plaatje.

Bedenk goed het moment waarop je wil gaan beginnen met het aanleggen van je tuin. Sowieso is het een goed idee om dit in het voorjaar of de zomer te doen, dan is het relatief droog en is de grond ook goed begaanbaar, daarnaast kun je dan ook prima even doen met een stuk grond wat openligt. In de herfst of winter kan er dan namelijk veel vocht in de grond komen en hierdoor de structuur veranderen dit maakt het daarna moeilijker om met de grond te werken. Soms kan het ook fijn zijn om van start te gaan als je zelf op vakantie bent, zeker de klussen die je uitbesteedt zouden dan prima plaats kunnen vinden. Je vraagt eventueel een familielid om een oogje in het zeil te houden terwijl jij er niet bent en als je terugkomt is de klus geklaard zonder dat je er last van hebt gehad, ideaal natuurlijk!

Een andere goede tip is om je buren van tevoren even op de hoogte te brengen over de werkzaamheden die er in je tuin uitgevoerd gaan worden. Soms kan het voor best wat geluidsoverlast zorgen en het is dan fijn als ze alvast op de hoogte zijn, dit voorkomt vaak gedoe en scheven gezichten en aangezien je nog best een tijd naast elkaar zal wonen is het fijn om dit te voorkomen door hen meteen te informeren. Zorg dat je voldoende koffie thee en gebak in huis hebt, dit laatste is natuurlijk een beetje een grapje maar als je klussen uitbesteed is het altijd handig om voldoende koffie, thee en gebak voor de werklui in huis te hebben. Ze waarderen dit vaak enorm en het is een kleine moeite! Dit waren de tips voor het aanleggen van een tuin, je weet nu waar je op moet letten als je aan dit proces begint. Nu is het alleen zaak alles goed te regelen en te plannen en dan kan het van start gaan! En wie weet zit jij over een paar maanden van je prachtig aangelegde tuin te genieten!