Inspiratie

Je tuin in Nautische sferen, de beste tips

tuin Nautisch

Het is een enorm populaire stijl tegenwoordig, de nautische stijl. Een stijl die zich kenmerkt door de kleuren wit en blauw en waarbij we allemaal elementen vanuit de Nautische wereld voorbij zien komen. Van schelpen tot scheepsroeren en alles er tussenin. Niet alleen in huis is dit een erg populaire stijl, ook in tuinen komen we deze decoratie stijl steeds meer tegen. Het kan dan ook erg leuk zijn om je tuin in nautische sferen te brengen en te genieten van een heerlijke zomer met een tuin waarbij je het gevoel hebt dat je op een luxe cruise verblijft. Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe zorg je ervoor dat je tuin in nautische sferen komt, welke accessoires schaf je aan en wat kan er absoluut niet missen in een nautische tuin? Wij laten het je zien aan de hand van 7 decoratie tips waarmee je ook jouw tuin in een handomdraai omtovert tot een nautisch paradijs.

 

Kies de juiste kleuren

Met kleur kun je heel simpel en eenvoudig ergens een bepaalde sfeer neerzetten. Als je gaat voor de nautische sfeer kun je dit dus heel erg goed doen met de kleuren wit en blauw, dit zijn kleuren die direct de nautische sfeer overbrengen aan je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om kussens in deze tinten op de tuinbanken te plaatsen. Of om je tuinhuis in deze kleuren te verven, het tuinhuis zelf bijvoorbeeld wit en de kozijnen donkerblauw, dat is ook nog eens een erg mooie en chique combinatie.

Maar er zijn nog veel meer manieren om kleur aan te brengen in een nautische tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wit grind, dit geeft meteen een heerlijk fris gevoel aan je tuin. Dit kun je dan weer prachtig combineren met houten bloembakken die je donkerblauw verft. Op deze manier laat je het kleurenthema steeds weer terugkomen en zorg je niet alleen voor een nautische sfeer maar ook voor eenheid in de tuin.

Nautische sferen tuin

Nautische sferen tuin

Accessoires zorgen voor een wereld van verschil

De beste en ook snelste manier om een stijl aan te brengen is toch wel door het gebruik van accessoires. Op deze manier kun je iedere ruimte de sfeer geven die je op het oog hebt. Daarnaast is het ook nog eens een erg fijne manier omdat het niet blijvend is, stel je kiest er over een jaar voor om in plaats van een nautische sfeer liever voor een tropische sfeer in je tuin te gaan dan hoef je enkel maar de accessoires te vervangen. Met bijvoorbeeld meubelen of geverfde objecten gaat dit vaak een stuk moeilijker.

Maar met welke accessoires zorg je dan eigenlijk voor die nautische sfeer? Op deze vraag past eigenlijk geen pasklaar antwoord, simpelweg omdat dit heel persoonlijk is. Dat is ook het fijne aan het aanbrengen van sfeer met accessoires je kunt dit helemaal op je eigen manier doen. Wel kunnen we een paar voorbeelden geven zodat je een zetje in de goede richting hebt! Denk bijvoorbeeld aan accessoires in de vorm van schelpen, je kunt bijvoorbeeld glazen vullen met schelpen en hier een waxinelichtje in plaatsen en deze als decoratie op de tuintafel zetten. Maar je kunt ook een krans versieren met schelpen en deze aan een blinde muur of een wand van je tuinhuis bevestigen. Ook zijn er tegenwoordig schelpen mobiles te koop, deze maken een zacht geluid in de wind en zorgen direct voor een nautisch gevoel.

Maar niet alleen schelpen zijn perfect om het nautische sfeertje over te brengen ook met bijvoorbeeld een reddingsboei, kompas of scheepsbel kom je een heel eind. Je kunt deze items vast wel ergens in je tuin kwijt, laat hierbij ook gerust je fantasie de vrije loop! Een reddingsboei kun je bijvoorbeeld ophangen maar je kunt ook een bloempot in het midden ervan zetten en op deze manier maak je jouw unieke items en sfeer!

 

Ook de juiste beplanting speelt een rol

Het is misschien iets minder voor de hand liggend bij een nautische sfeer, maar ook hier kan beplanten wel degelijk een rol spelen. Je moet het dan alleen wel wat breder bekijken, bij het woord nautisch denken veel mensen ook direct aan het strand, en het strand roept vaak ook weer beelden van de duinen op. En hier kun je dus wel wat mee als het gaat om de beplanting in een nautische tuin!

Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten gras, pluimen, maar ook heide en lavendel zien we vaak voorbijkomen! Kies voor planten die je ook in het wild in de duinen tegen kunt komen en je zit altijd goed. Maar ook hierbij geldt kies vooral wat je zelf mooi vindt dan kan het niet verkeerd gaan. Je tuin moet voelen als een plek waar je jezelf helemaal thuis kunt voelen, een plek die bij je past en helemaal naar wens is.

 

Geen nautische sfeer zonder water

En dan hebben we natuurlijk ook nog het element water, ook dit is onlosmakelijk verbonden met een nautische sfeer. Water kun je op heel veel verschillende manieren terug laten komen in je tuin. Zo kun je denken aan een vijver, dit is misschien wel het eerste wat in je opkomt maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwetse zinken teil gevuld met water waar wat lelies in rond dobberen, of een ornament waar water vanaf loopt. Ook zijn er veel objecten te koop die bijvoorbeeld water laten lopen of druppelen waardoor je ook meteen een rustgevend element in je tuin hebt. Twee voor de prijs van een!

Maar ook een jacuzzi doet prima dienst als water element! En hoe fijn is het om na een dag hard werken heerlijk tot rust te kunnen komen in je Jacuzzi in eigen tuin! Daarnaast kun je de omgeving van de Jacuzzi helemaal in nautische sferen brengen waardoor het plaatje compleet is!

 

Ankers en vuurtorens

Twee items die onlosmakelijk met de nautische sfeer verbonden zijn, een anker en een vuurtoren. We zien ze vaak in miniatuurvorm terug en ook dit kan een hele leuke toevoeging zijn voor een tuin in nautische sfeer. Maar het kan ook enorm leuk zijn om een anker ergens in de tuin te plaatsen, of aan een wand te bevestigen!
En ook met een vuurtoren valt van alles te doen! Zo kan het bijvoorbeeld een uitstekende vorm zijn voor een speelhuisje voor de kinderen! Hoe leuk is het voor ze om een kleine vuurtoren in de tuin te hebben waarin ze naar hartenlust kunnen spelen en die ook nog eens zorgt voor een fijne sfeer in de tuin! Daarnaast is het natuurlijk heel origineel en uniek en maakt het je tuin ook echt heel bijzonder!

Ook zijn ankers en vuurtorens vaak goed vertegenwoordig als patronen op stoffen, dus ook in die vorm kun je ze zeker heel goed terug laten komen in de tuin in nautische sfeer. Denk bijvoorbeeld aan kussenhoesjes met ankertjes erop, of een tafelkleed op de tuintafel met vuurtorenprent, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Met je voeten in het zand

En als laatste komen we uit bij het zand! Ook dit is toch eigenlijk onmisbaar in een tuin met een nautische sfeer! Het zand is onlosmakelijk verbonden met het water en de boten. En hoe heerlijk is het om in de zomer met je voeten in het zand te zitten! Hoe fijn zou het zijn als je dit ook in je eigen tuin zou kunnen doen! Genieten van een lekker drankje met je voeten in het zand!

Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor, het past dan ook heel goed om een zandbak in de tuin te plaatsen. En zeker niet alleen voor de kinderen! Ook bij een nautische tuin komt een bak met zand heel goed tot zijn recht! Het kan dienen als decoratie met een paar schelpen erin, maar je kunt er ook heerlijk met je voeten in zitten als je dat ultieme strandgevoel wil beleven in je eigen tuin! Maar je kunt de bak met zand ook beplanten met duin plantjes of duin gras, dit staat prachtig en zorgt ook direct voor het geval alsof je in je eigen tuin door de duinen wandelt!  Je kunt de zee bijna horen ruisen!

 

Wees creatief en volg je eigen gevoel

Wat vooral heel erg belangrijk is als je aan de slag gaat het met creëren van een nautische sfeer in je eigen tuin is dat je vooral je eigen wensen kenbaar maakt. Volg je eigen gevoel en kies voor elementen in je tuin die je een goed gevoel geven en die voor jou een nautische sfeer met zich meebrengen! Dit kan namelijk voor iedereen anders zijn, maar aangezien het om je eigen tuin gaat is het heel belangrijk om hier ook keuzes in te maken die voor jou goed voelen! Kies voor accessoires en decoratie in blauw en wit tinten, laat schelpen, ankers en vuurtorens terugkomen. En kijk ook of je iets kunt doen met water en zand. Als je dit alles met elkaar combineert heb je namelijk alle ingrediënten in huis voor een nautische sfeer in je tuin!