Inspiratie

Het barbecue seizoen gaat weer van start

barbecue kopen

Het is er weer tijd voor, de avonden worden langer en de zon schijnt steeds wat feller! De temperaturen lopen op en we zijn met zijn allen weer steeds meer buiten te vinden! De zomer hangt in de lucht. En dit seizoen brengt naast warmere temperaturen ook enorm veel gezelligheid met zich mee. Naast dat we weer veel meer leuke dingen met elkaar gaan doen zoals naar het strand, zwembad, bijkletsen met een wijntje in de tuin, naar de speeltuin of het park, steken we ook steeds vaker na een gezellige dag vol zon en vermaak de barbecue aan. Heerlijk met wat stukjes vlees of vegetarisch, wat verschillende groenten erop en als afsluiter heerlijke fruitspiesjes met warme chocolade!

Het is ook misschien wel een van de meest populaire bezigheden in de zomer van ons Nederlanders om te barbecueën met elkaar. Bijna ieder huishouden heeft dan ook wel een barbecue in de tuin staan, groot of klein, op houtskool of op gas, het feit is dat we wel houden van een gezellige maaltijd afkomstig van de barbecue en lekker buiten bereid! Maar welke soort barbecues zijn er nu eigenlijk allemaal, en wat zijn de leukste tips voor bij het barbecueën, wij vertellen het je graag en nemen je mee in de wereld van de barbecue, laat de zomer maar komen jij bent er helemaal klaar voor!

 

Welke soorten barbecues zijn er allemaal te koop

Er zijn heel veel verschillende soorten barbecues te koop van veel verschillende merken, zo zijn er barbecues op gas maar ook op houtskool. Maar je hebt ook wegwerpbarbecues of juist barbecues die volledig professioneel zijn. Ook in de kosten zit er een enorm verschil, voor nog geen tientje schaf je namelijk al een wegwerpbarbecue aan, en een wat goedkopere barbecue heb je ook al voor 30 euro in de tuin staan, maar er zijn ook barbecues waar je ruim duizend euro voor betaald. Hier zit dan wel alles op en aan en je merkt het ook zeker wel in de kwaliteit, maar er is dus een enorm verschil qua prijsklasse!

Ten eerste heb je dus de houtskool barbecue, deze verwarm je dus met houtskool of briketten. Het mooie aan deze soort barbecues is dat je een heerlijke rokerige smaak aan je gerecht krijgt, de echte klassieke barbecue smaak volgens veel fans. Daarnaast is het ook fijn dat je gerecht direct boven het vuur wordt verwarmd, dit geeft bacteriën geen kans. En een ander voordeel van de barbecue op houtskool is het budget, ze zijn er in verschillende prijsklassen dus voor ieder budget is er wel eentje te vinden! Maar er zijn uiteraard ook wat nadelen, zo duurt het relatief lang voordat een barbecue met houtskool is opgewarmd en zover is dat je er vlees op kunt bereiden. Daarnaast is het schoonmaken ook een hele klus! En als laatste komt er best veel rook vrij bij het bakken op houtskool en dit kan voor sommige mensen nadelig zijn en een reden zijn om voor een ander soort barbecue te kiezen.

Vervolgens hebben we ook nog de gas barbecue, hierbij kook je niet op vuur maar zorgt gas voor de warmte om je gerecht op te bereiden. Ook de gasbarbecue is in veel verschillende soorten en maten te koop, dus voor bijna ieder budget wel bereikbaar. Een ander voordeel is dat de gasbarbecue heel erg snel op temperatuur is, je draait het gas open en binnen enkele ogenblikken kun je eigenlijk al aan de slag! Daarnaast is de gasbarbecue ook erg makkelijk schoon te maken en heb je er verder weinig onderhoud aan, dat is natuurlijk ook mooi meegenomen! En als laatste voordeel kun je de temperatuur van een gasbarbecue ook heel erg goed regelen. Bij een barbecue op houtskool is dat wat lastiger maar op gas kun je dit heel goed zelf sturen en dat kan voor sommige manieren van bereiden een groot voordeel zijn!

Maar uiteraard zijn er ook wat nadelen, zo mis je natuurlijk de echte authentieke rooksmaak aan je gerecht, voor velen is dit een reden om toch voor houtskool te kiezen. Daarnaast is een gasfles best een groot object, deze zit gekoppeld aan je barbecue en hier moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Maar buiten dat kan een gasbarbecue een hele goede keuze zijn!

Een ander soort barbecue is de smoker barbecue, op deze manier rook je het vlees eigenlijk op een zeer lage temperatuur. Dit kan met zowel gas als houtskool, en de smoker barbecues zijn dan ook in beide variaties te koop. Het voordeel van het roken is dat je gerecht heel zacht zal worden, bij vlees bijvoorbeeld wordt het heerlijk mals en sappig! Precies wat je wil bereiken natuurlijk! Ook de smoker barbecue heeft een aantal voordelen, zo geeft deze barbecue ook een heerlijke rooksmaak aan je gerecht, maar daarnaast kun je ook nog eens varieren met deze rooksmaak door verschillende soorten rookmot te gebruiken! En daarnaast zijn de smoker barbecues ook echt onverwoestbaar dus ze gaan een leven lang mee! Een nadeel is dat ze minder snel op temperatuur zijn en je dus vaak best lang moet wachten op je stukje vlees! Daarnaast zijn ze ook enorm prijzig in de aanschaf, maar is de kwaliteit en de levensduur daar ook wel naar dus dat is een afweging om te maken!

barbecue in de tuin

barbecue in de tuin

Een wat minder bekende barbecue is de pellet barbecue, deze wordt verwarmd met pellets. Deze pellets zijn gemaakt van samengeperst hout en in de barbecue zit een ventilator die hier lucht langs blaast. Op deze manier wordt je gerecht dan verwarmd. Het voordeel van de pellet barbecue is dat hij heel snel warm is en direct te gebruiken, dus ook geen lange wachttijden voor je stukje vlees. Daarnaast kun je de temperatuur ook heel goed regelen en kun je het gerecht op de barbecue op verschillende manieren bereiden. En als laatste voordeel maakt de barbecue zichzelf ook nog eens schoon door zich schoon te branden, ideaal toch! Uiteraard zijn er ook een paar nadelen. Zo hebben ze stroom nodig, dus moet je dit wel  maar net in de buurt hebben buiten. En daarnaast zijn  ze ook erg prijzig dus helaas niet voor ieder budget geschikt.

En als laatste hebben we ook nog de kamado barbecue, deze is een stuk minder bekend maar ook zeker de moeite waard om hier wat over te vertellen. Deze barbecue is namelijk gemaakt van keramiek en hiermee kun je op veel verschillende manieren maaltijden bereiden. Het voordeel van een kamado barbecue is dat je net als bij barbecueën op houtskool echt die authentieke rooksmaak meegeeft aan je gerecht, daarnaast kun je ook je gerecht op veel verschillende manieren bereiden op deze barbecue, en als laatste voordeel kun je de temperatuur ook echt bijna tot op de graad instellen! Maar er zitten ook twee nadelen aan, zo is dit type barbecue enorm prijzig, dus het moet wel maar net binnen je budget passen en je moet het over hebben voor een barbecue. En ten tweede is er we wat ervaring nodig om met dit type barbecue overweg te kunnen. Maar als dit geen obstakel vormt is het echt een unieke ervaring en smaak!

 

Welke barbecue kies je

Welk soort barbecue je kiest hangt helemaal van je eigen wensen af. Soms kan een genoemd nadeel zelfs voor jou als een voordeel noemen. We horen vaak dat veel mensen het erg fijn vinden als een barbecue heel snel klaar is en het gerecht ook snel bereidt kan worden. Terwijl anderen juist aangeven het wachten de charme van het barbecueën te vinden en voor hen valt dat dus helemaal weg met een barbecue dit snel warm is.

Ook hecht men soms heel veel waarde aan de authentieke rooksmaak, en die kun je niet met alle soorten barbecues bereiken. Dit kan dan ook zeker een reden zijn om voor een houtskool barbecue te kiezen zodat je echt die heerlijke rooksmaak aan je gerechten mee kunt geven.

Daarnaast is het ook afhankelijk van je budget voor welk type je kiest. Hier zit namelijk enorm veel verschil in per prijs en dan is het soms toch afhankelijk van welk soort er binnen je budget past. Maar niet alleen je budget is van belang ook de plek in je tuin. Het ene type barbecue is aanzienlijk groter dan het andere en het is maar net de vraag welke type er in je tuin past en of je er plek voor hebt. Maar soms hang het ook af van de stroomvoorziening bij sommige barbecues. Uiteraard kun je altijd werken met een verlengsnoer maar dit is niet altijd wenselijk in de tuin!

 

De leukste barbecue tips

Dan hebben we ook nog een aantal leuke tips voor bij het barbecueën! Ten eerste denken we vaak aan het bereiden van vlees op de barbecue maar wist je dat je er ook heerlijke toetjes op kunt bereiden! Wikkel maar eens een banaan met een paar stukjes chocolade in zilverfolie, paar minuten op de barbecue en smullen maar! Of heb je weleens een pizza op je barbecue gemaakt? Schaf een pizza plaat aan en beleg het deeg met zijn allen, plaats hem op het rooster, deksel erop en na 20 minuutjes kun je aanvallen! Daarnaast kan een vegetarische barbecue ook erg lekker zijn, denk dan aan groentespiesjes, maiskolven, platbrood en heerlijke gevulde portobello’s dit wordt vast en zeker smullen! En zo kun je dus heel veel kanten uit met de barbecue! We wensen u een hele fijne zomer met heel veel barbecue plezier!