planten

De bananenplant wint terrein

bananenplant

Je zou denken dat je hem alleen in tropische oorden aan kunt treffen, maar niets is minder waar. De bananenplant wint namelijk ook in Nederland aan terrein! Steeds meer mensen weten hem te vinden en raken onder de indruk van de mooie grote bladeren van deze prachtige plant. Vandaar ook dat je ook in de Nederlandse achtertuin nu ook steeds vaker een bananenplant ziet staan!

Maar hoe werkt dat precies met een bananenplant op Nederlandse bodem, welk zorg heeft deze plant nodig en hoe kun je hem het beste planten? Allemaal vragen waar wij je natuurlijk het antwoord op gaan geven! Lees met ons mee en wij vertellen je graag hoe ook jij kunt genieten van een prachtige bananenplant in je eigen tuin!

 

Alles over de bananenplant

De bananenplant ook wel Musa genoemd is een prachtige kamerplant met schitterende grote bladeren. Deze plant kom oorspronkelijk in de tropen voor maar kan ook in onze eigen tuinen en woningen tegenwoordig prima overleven! Wel heeft hij veel verzorging nodig en dan vooral ook de juiste verzorging maar daar komen we later in dit verhaal even op terug! De bananenplant vind zijn oorsprong in Zuidoost- Azie, maar vandaag de dag vindt je hem in heel veel tropische gebieden. De familie van de bananenplant is de zogenaamde Musaceae familie. Een bekende familie waar nog veel meer tropische planten hun oorsprong bij vinden!

Een leuk weetje over de bananenplant is dat hij voor maar liefst 80% uit water bestaat! Niet zo gek dus dat hij ook enorm veel water nodig heeft! Daarnaast zijn er dus ook bananenplanten waar echt bananen aan groeien maar dat zijn niet de soorten die wij in ons huis of tuin kunnen houden. Om namelijk echt bananen te laten groeien heb je een tropisch klimaat nodig.

 

Water, water, water

Zoals we net al even aangaven heeft de bananenplant vooral enorm veel water nodig! Niet zo gek ook natuurlijk aangezien de plant voor 80% procent uit water bestaat! Het is dan ook aan te raden om hem heel regelmatig water te geven, de grond mag eigenlijk nooit uitdrogen. Een goede graadmeter om te kijken of jouw bananenplant genoeg water heeft is dan ook om regelmatig even aan de aarde te voelen en te kijken of deze nog goed vochtig is, als dit het geval is weet je dat jouw bananenplant nog voldoende vocht heeft. Maar als deze grond helemaal droog aanvoelt dan is het tijd om wat water toe te voegen!

Een andere reden waardoor de bananenplant zoveel vocht nodig heeft is door zijn grote bladeren. Zeker in de zomer met de zon erop zorgen deze grote bladeren ervoor dat veel vocht van de bananenplant verdampt, daardoor verbruikt de bananenplant in de zomer ook twee keer zoveel vocht als in de winter. Het beste kun je de bananenplant ongeveer 2 keer in de week water geven maar voel tussendoor altijd even regelmatig of dat de aarde nog vochtig is.

Nu zal je denken dat hoe meer water hoe beter is voor de bananenplant maar dat is dan weer niet waar. De plant mag namelijk ook weer niet te nat worden. Zeker de wortels van de bananenplant mogen niet in het water staan. Het is dan ook belangrijk om genoeg water te geven maar wel een hoeveelheid die de grond kan absorberen. Als hier water blijft staan dan weet je dat je de plant te veel water geeft. Ook kun je dit voelen door even met je vinger in de aarde te prikken en te kijken of het dieper niet te nat is. Als je bananenplant juist te weinig water heeft dan kun je dit merken doordat de bladeren slap gaan hangen. Dit kan ook komen door te veel zonlicht maar meestal is een tekort aan vocht de oorzaak.

In de tropen wordt de bananenplant regelmatig bloot gesteld aan een flinke tropische regenbui! Ook in je eigen woonkamer kun je dit prima nabootsen. Sproei je bananenplant dan ook regelmatig in en dan met name de bladeren, een goede tip is om er ook voor te zorgen dat je de achterkant van de bladeren nat sproeit. Dit zorgt er namelijk voor dat ongedierte geen kans krijgt! Let wel op een natte plant kan namelijk makkelijk verbranden! Zorg er dan ook voor dat je de plant niet in de directe zon hebt staan als je de bladeren sproeit. Beter kun je dit dan ook aan het einde van de dag doen als de zon al onder is, of je kunt de plant als hij zich in een pot bevindt tijdelijk even verschuiven naar een plek met lekker veel schaduw. Als de bladeren dan weer droog zijn kan hij heerlijk terug in het zonnetje.

 

Een heerlijk zonnetje

Naast water houdt de bananenplant ook van een heerlijk zonnetje! In de tropen is het natuurlijk altijd warm en zonnig dus niet zo vreemd dat de plant hier veel van houdt. Wist je bijvoorbeeld dat minimaal 5 zonuren per dag ervoor zorgen dat de groei van de bananenplant een enorme boost krijgt! Vandaar ook dat we je zeker aanraden de plant heerlijk in de zon te zetten! Al moet je dit wel geleidelijk doen. Zeker als je de plant binnen hebt staan, ze worden namelijk gekweekt onder gefilterd licht dit heeft een heel ander effect dan direct zonlicht, als de planten nu dus direct in het felle zonlicht komen te staan zullen de bladeren verbranden. Het beste kun je dit dus heel geleidelijk opbouwen. Zet de plant in de zon en schuif hem steeds een stukje dichter naar het raam toe waar het directe zonlicht vandaan komt, zo komt hij uiteindelijk helemaal in de zon te staan en is dit zeer geleidelijk gegaan, dit verkleint de kans op verbranding van de bladeren.

Het is zelfs zo dat als de bananenplant te weinig licht krijgt hij dood kan gaan. Hij maakt dan namelijk geen nieuwe bladeren meer aan en de bestaande bladeren zullen gaan hangen. Zet daarom je bananenplant nooit op het noorden want hier zal hij echt veel te weinig zonlicht kunnen vangen helaas. Het beste is om hem een plekje op het westen of het zuiden te geven, heerlijk zonnig en dat is precies wat de bananenplant nodig heeft!

De minimale temperatuur die de bananenplant overdag nodig heeft is 14 graden en 10 graden in de nacht. Veel soorten van de bananenplant zijn in ons land dan ook alleen geschikt om binnen te plaatsen er zijn wel enkele soorten die je ook buiten kunt plaatsen maar dit zijn er niet zoveel. De meeste planten hebben toch een iets warmer klimaat nodig dan we in ons land kunnen bieden.

bananenplant

bananenplant

 

De bananenplant heeft honger

De bananenplant heeft ook relatief veel voeding nodig in verhouding met andere planten, dit komt doordat de bananenplant ook heel hard groeit! Ze groeien snel en dit kunnen ze alleen bereiken als ze ook voldoende voeding krijgen! De normale universele kamerplanten voeding is helemaal prima voor de bananenplant. Je geeft dit door het toe te voegen aan de bodem. Vooral in de Lente en zomer heeft de bananenplant veel voeding nodig, in de winter en herfst hoef je hem geen voeding te geven want dan is de bananenplant in rust en groeit hij ook minder snel.

 

De beste zorg voor je bananenplant

Verder zijn er nog een aantal dingen waar je goed op moet letten bij de bananenplant! Zo kunnen de bladeren namelijk bruin verkleuren aan de randen. Dit is een teken dat het blad niet sterk is en het misschien niet gaat redden. Hier hoef je jezelf niet te veel zorgen om te maken dit is namelijk een heel natuurlijk proces. Het ene blad valt af en tegelijkertijd ontstaat er aan de bovenkant van de bananenplant weer nieuw blad. Dit is een proces wat zich keer op keer herhaald en ervoor zorgt dat er geen dode of dorre bladeren aan de plant zullen hangen. Je kunt hier wel een handje bij helpen, je kunt namelijk de bladeren waarbij je deze rand ziet afknippen tot ongeveer 5 centimeter van de stam af. Het laatste stukje zal daarna vanzelf afsterven en kun je dan heel gemakkelijk van de stam af plukken of het valt er soms al zelf af. Hier hoef je verder geen zorgen om te maken dit is een normaal proces wat hoort bij de bananenplant. Ook zijn er soms bladeren die een scheur vertonen ook hier hoef je jezelf geen zorgen om te maken, dit is namelijk een beschermingsmechanisme van de plant tegen harde wind. Uiteraard kun je het gescheurde blad verwijderen als je het niet mooi vindt staan maar dit is niet eens echt nodig.

 

Genieten van de schitterende kleur

De bananenplant is dus een plant die je prima in je eigen woning kunt houden. De bladeren zijn prachtig van kleur en mooi van vorm. Het is echt een aanwinst om deze plant om je heen te hebben! Je moet er enkel voor zorgen dat je plant voldoende vocht en voeding geeft en dat hij heerlijk van het zonnetje kan genieten! Op deze manier heb je een prachtige plant waar je heerlijk van kunt genieten! Een echte blikvanger die er meteen voor zorgt dat je een groene oase van rust in je woonkamer hebt!