Inspiratie

De Magie van Seizoensgebonden Tuinen: 10 Bloemen- en Plantencombinaties voor het Hele Jaar

pexels dagmara dombrovska 9896247

We kennen natuurlijk allemaal de vier seizoenen. Meestal zijn we vooral bezig met het veranderende weertype in al deze vier seizoenen dit kan namelijk flink verschillen. Maar naast het weertype dat veranderd is ook de natuur iedere keer weer anders. En zo dus ook je tuin. In ieder seizoen bloeien en groeien er weer andere dingen in je tuin en zal je tuin er dus ook weer anders uit komen te zien.

Dit is natuurlijk erg leuk want op deze wijze is het heel afwisselend en zie je dus ook iedere keer weer iets nieuws en dat is wel zo prettig. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar het seizoen en naar welke bloemen en planten je dan het beste een plekje in je tuin kunt geven. Ieder seizoen heeft dan ook weer andere bloemen en planten combinaties die het juist in dat seizoen goed doen.

Als je hier dus goed naar kijkt kun je er voor zorgen dat je tuin altijd prachtig in groei en bloei staat en dat je dus ook een hele gezonde tuin hebt. En dat is natuurlijk wel echt een feestje. De hoogste tijd om hier dus eens goed naar te kijken en om hier je voordeel mee te doen. Lees je met ons mee

Werken met het seizoen

Als je graag wil dat jouw tuin optimaal kan floreren dan is het wel het beste om samen te werken met het seizoen. Zorg er dus voor dat je goed naar het huidige seizoen kijkt en de keuze voor bloemen en planten hier op aanpast. Op deze wijze weet je dan ook zeker dat je goede keuzes maakt en dat je tuin hier zijn voordeel mee kan doen.

Als jij natuurlijk voor bloemen en planten kiest die het wel goed doen met zon maar je plant ze n de herfst dan kun je jezelf vast wel voorstellen dat dit geen succes gaat worden. Vandaar dat het vooral heel belangrijk is om goed naar het huidige seizoen te kijken en om hier je keuze op te baseren. Op die manier weet je dan ook zeker dat je kiest voor succes en dat jij straks een tuin in groei en bloei hebt staan.

We beginnen met de betoverende lente

Ten eerste hebben we de betoverende lente. Hier zie je vooral dat alles prachtig in bloei komt te staan en je kunt dan ook vaak genieten in de lente van een schitterende bloemenpracht. Veel mensen vinden de lente dan ook het favoriete en het mooiste seizoen. En wij begrijpen dat dan ook helemaal. Want juist in de lente is er heel erg veel te zien en beleven in je tuin.

De planten en bloemen die in de lente vaak een plekje kunnen krijgen in je tuin zijn bijvoorbeeld combinaties van bloeiende bollen zoals tulpen en narcissen. Dit doet veel mensen dan ook meteen aan de lente denken en dat is ook logisch. Ook vroegbloeiende planten zijn een prima keuze om in de lente een plekje in je tuin te geven omdat ze zorgen voor een kleurrijke start van het tuinseizoen.

In de lente heb je dus eigenlijk heel erg veel keuze als het gaat om welke bloemen en planten je een plekje in je tuin zou willen geven. Op die manier zorg je dan ook voor een prachtig kleurrijk geheel en dat is waar het allemaal om gaat. Ook je moestuin kan een vliegende start in de lente maken dus als je een echte moestuin fan bent  dan is de lente het uitgelezen moment om aan de slag te gaan.

De weelderige zomer gaat van start

En na de lente komt natuurlijk de zomer eraan. Ook dit is weer een prachtig seizoen als het gaat om bloemen en planten en ook zeer geschikt om hier wat moois van te maken. De lente heeft als het ware het voorwerk al gedaan en in de zomer staat alles meestal vol in bloei. Je kunt dan heerlijk genieten van de meest prachtige kleuren in je tuin en dat is natuurlijk wel echt een feestje.

Denk bijvoorbeeld aan de meest schitterende combinaties van zomerbloeiende planten zoals bijvoorbeeld lavendel of zonnehoed. En vergeet ook de siergrassen niet en vlinderstruiken. Ook deze zorgen voor lekker veel kleur in je tuin.

In de zomer is je tuin dan ook vooral vaak erg weelderig. Je ziet er allerlei kleuren voorbij komen en daarnaast staat alles altijd vol in bloei. Dit geeft dan ook een heel erg mooi beeld in je tuin waar je optimaal van kan genieten.

Naast de lente is de zomer dan ook bij veel mensen favoriet juist omdat alles dan zo mooi in bloei staat en vol kleur is. Ook de temperaturen werken dan natuurlijk mee en zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in de tuin. En veel meer tijd om te genieten.

De herfstpracht komt er aan

En dan hebben we natuurlijk ook de herfst. Weer een heel ander seizoen met totaal andere soorten planten en bloemen. Bij de herfst zien we vooral veel combinaties van siergrassen zoals prachtriet en zegge. Maar ook veel herfstbloeiende vaste planten. Zoals de herfstannemonen en sedums voor een warme en sfeervolle herfsttuin.

Wel is het natuurlijk zo dat het weer in de herfst een stuk minder is en dat dit er ook allemaal anders uit komt te zien. Op die manier zie je dan ook dat juist in de herfst je wat minder van het buitenzijn kan genieten maar het daarnaast dus juist wel heel fijn is als je tuin er op en top uitziet. Als je toch nog wat kleur naar je tuin kan brengen is dat zeker in de grijze herfst een heel goed idee.

Een waar winterwonderland

En dan heb je natuurlijk ook nog de winter. Een seizoen waarbij we eigenlijk een heel stuk minder gebruik van onze tuin maken maar daardoor is het zeker niet zo dat onze tuin er in deze periode niet verzorgd uit hoeft te zien. Want ook in de winter kan het namelijk erg fijn zijn als je tuin een mooi kleurtje heeft en als er het een en ander in bloei staat.

Nu denken veel mensen dat dit in de winter vaak niet het geval is maar niets is minder waar. Ook in de winter kun je prima planten en bloemen een plekje geven die dan vervolgens mooi in bloei staan. Dit kan al op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch wat groen in de tuin kunt zien.

Maak dus wat mooie combinaties van wintergroene planten, zoals coniferen, winterharde heesters  en noem het maar op. Maar ook zijn er planten die daadwerkelijk bloeien in de winter. Denk dan bijvoorbeeld aan de winterjasmijn en de kerstroos. Op deze manier realiseer je dus een betoverende tuin waar je heerlijk van genieten kunt. En dit zelfs in de winter!

Het is dan ook heel erg fijn om ook in de winter een mooi groen beeld in je tuin te hebben waar je optimaal van genieten kan! Hier kun je dan ook zeker je voordeel mee doen.

Het hele jaar door geur en kleur

En dan zijn er ook nog een paar manieren die ervoor kunnen zorgen dat je daadwerkelijk het hele jaar door van geur en kleur in je tuin kunt genieten. Een van die manieren is de romantische rozentuin. Maak bijvoorbeeld mooie combinaties van verschillende soorten rozen zoals de klimrozen, struikrozen en denk ook aan de vaste planten zoals lavendel en salie. Op die manier zorg je voor een romantische en geurende tuin het gehele jaar door waar je optimaal van genieten kan.

En dat is dan ook precies de bedoeling. Prachtige kleuren het hele jaar door zodat je in iedere periode van het jaar lekker in de tuin kan zitten en genieten kan en je dus ook echt optimaal gebruik van je tuin kan maken want dat is waar het allemaal om draait natuurlijk.

De magie van de seizoenen

We kennen natuurlijk vier verschillende seizoen en ieder seizoen brengt zo zijn eigen planten en bloemen en kleuren met zich mee. Ieder seizoen zijn er dan ook weer andere planten en bloemen die juist in dat seizoen floreren en prachtig in bloei komen te staan. Het is dan ook heel fijn om hier goed op te letten en om de beplanting in je tuin ook af te stemmen op deze seizoenen voor het beste resultaat.

Op deze wijze krijg je dan ook echt een seizoensgebonden tuin waarbij je dus in ieder seizoen weer genieten kunt van andere bloemen en planten die dan in bloei staan en helemaal tot hun recht komen. Het is ontzettend leuk om op deze wijze je tuin in te richten en om hier je voordeel mee te doen. Je tuin wisselt op deze manier ook echt met de seizoenen mee en je werkt dus ook goed samen met de natuur. Een hele fijne manier om voor een goed resultaat te zorgen! Wij raden je dit dan ook zeker aan.