Inspiratie, Tips

Een boom in de schijnwerpers zetten; hoe doe je dat?

boom schijnwerpers

Als je een nieuw ontwerp voor jouw tuin gaat maken, moet je belangrijke keuzes gaan maken. Zo moet je bijvoorbeeld een keuze voor bepaalde tuinmeubelen maken, moet je een keuze voor de uitstraling van jouw tuin gaan maken én moet je een keuze met betrekking tot de begroeiing in jouw tuin maken.

Indien we het over begroeiing hebben, hebben we het over verschillende soorten begroeiing. Een klein schattig bloemetje in de tuin behoort tot de noemer ‘begroeiing’, maar dat geldt ook voor een grote boom die in jouw tuin staat.

Feit is hoe dan ook dat je uit meerdere soorten begroeiing kunt kiezen. Juist doordat het aanbod zo divers is, kan het lastig zijn om keuzes te maken. Ben je uiteindelijk gegaan voor onder meer een boom in jouw tuin? Dan heb je wat ons betreft een super leuke doch gedurfde keuze gemaakt. Een boom neemt vrij veel ruimte in beslag, maar brengt tegelijkertijd wel een unieke uitstraling met zich mee. Juist die unieke uitstraling zorgt eigenlijk voor een extra dimensie in jouw tuin.

In dit artikel willen we je graag een tip geven over hoe je de uitstraling van de boom in jouw tuin verder kunt verbeteren. Zoals je aan de titel van dit bericht al hebt gezien, raden wij je aan om een boom te verlichten. Maar, hoe kun je een boom verlichten? Waar moet je rekening mee houden? En wat is op het gebied van een boom verlichten aan te raden? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord!

schijnwerpers voor bomen

schijnwerpers voor bomen

Is het verlichten van een boom aan te raden?

Bij het inrichten van een tuin moet je belangrijke keuzes maken. Deze keuzes zijn echter niet verdwenen als je eenmaal een tuinontwerp hebt gemaakt. Nee, ook over de aankleding, accessoires én verlichting in de tuin moet je goed na gaan denken.

Indien je een grote of kleine boom in jouw tuin hebt, is het mogelijk interessant om te kiezen voor boomverlichting. Maar, is het volgens ons ook daadwerkelijk aan te raden om voor boomverlichting te kiezen? Ja, dat is wat ons betreft absoluut aan te raden.

Door de boom in jouw tuin te verlichten, weet je eigenlijk een extra dimensie aan de boom mee te geven. Aangezien een boom een vrij groot object is, zie je dit ook duidelijk terug komen in de algehele uitstraling van jouw tuin. Mede daarom kunnen wij je van harte aanraden om eens te kijken naar boomverlichting. Mogelijk denk je nu direct: ja, hoe kan ik een boom verlichten? Nou, op die vraag vind je in dit artikel ook nog een passend antwoord!

Meet de hoogte en breedte van de boom op

Wil je graag een prachtige boom in jouw tuin op een prachtige manier verlichten? Dan heb je daar goede verlichting voor nodig, maar wat is nou goede verlichting? Dat hangt onder meer af van het soort boom dat je in jouw tuin hebt staan. Ons advies is dan ook om eerst de afmetingen van de boom op te meten. Meet zowel de breedte als de hoogte van de boom op, zodat je weet welk oppervlakte de verlichting moet gaan verlichten.

Ook is het verstandig om hierbij goed te kijken naar de vormgeving van de boom. Wil je bijvoorbeeld een bepaald gedeelte van de boom verlichten? Wil je uitsluitend de bladeren verlichten? Of wil je uitsluitend de stam van de boom verlichten? Eigenlijk heb je op dit gebied alle keuzes; deze keuze is echter wél bepalend voor het soort verlichting.

Ga dus, met andere woorden, goed na wat jouw exacte wensen zijn met betrekking tot de verlichting van de boom. Pas als je dat duidelijk in beeld hebt, kun je gericht gaan zoeken naar de beste verlichting voor de boom in jouw tuin.

Wat is de juiste soort boomverlichting?

Weet je precies hoe je jouw boom wilt gaan verlichten? Dan is het zaak om na te gaan denken over het soort boomverlichting. In de afgelopen jaren zijn meerdere soorten boomverlichtingen op de markt gekomen, waardoor je in ieder geval meer dan voldoende uit te kiezen hebt.

Wil je het graag zo eenvoudig en voordelig mogelijk voor jezelf houden? Dan kun je speciale verlichting in jouw boom op gaan hangen. Dergelijke verlichting kun je eigenlijk vergelijken met de kerstverlichting die je ook in de kerstboom ophangt. Een absoluut voordeel van deze soort boomverlichting is het kostenplaatje, maar deze soort brengt ook nadelen met zich mee. Zo is het spijtig dat de lampjes niet al te stevig hangen en dat de lichtopbrengst ook niet super mooi is.

Wil je graag jouw boom op de meeste mooie manier gaan verlichten? Dan is het aan te raden om speciale lampen schuin voor de boom te plaatsen. Dergelijke lampen zie je ook wel eens terug in bijvoorbeeld de tuin van een restaurant of de tuin van een kasteel. Doordat deze lampen schuin van onder op de boom schijnen, krijgt de boom direct een unieke uitstraling. Een uitstraling waarmee je jouw echt heel erg weet te verfraaien.

Mocht het in jouw situatie mogelijk zijn, kun je ook kiezen voor hoger geplaatste verlichting. In dat geval moet je echter wel rekening houden met de situatie rondom jouw huis; je wilt bijvoorbeeld niet weggebruikers of buren verblinden met de felle lampen.

Indien je voor boomverlichting kiest, moet je namelijk wel voor fel licht gaan. Ga je voor licht met een te lage lichtopbrengst? Dan wordt de boom alsnog niet op een fraaie manier verlicht. Ook de lichtsterkte van de verlichting is dus een belangrijke factor bij het vergelijken van de verschillende soorten boomverlichting.

Moraal van het verhaal: ons advies is om de verschillende soorten boomverlichting goed met elkaar te vergelijken. Houd daarbij ook jouw wensen en het prijskaartje in de gaten, zodat je uiteindelijk tot de beste keuze weet te komen. Ongeacht voor welke soort boomverlichting je gaat kiezen; boomverlichting is te allen tijde aan te raden. Veel plezier van jouw nieuwe verlichting in jouw tuin, waarmee je de boom op een geweldige manier in de schijnwerpers weet te zetten!